Έσμιξαν Παρόν-Μέλλον και Παρελθόν
Σε μια λαμπρή βραδιά, όπου έσμιξαν το δοξασμένο παρελθόν, το δυναμικό παρόν, που εγγυάται ελπιδοφόρο μέλλον, πραγματοποιήθηκε (19 Δεκεμβρίου 2019) η καθιερωμένη, πλέον, ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων του Μαθητικού Σχεδιασμού της ΚΟΕΑΣ.
Η αίθουσα εκδηλώσεων «Ευ Αγωνίζεσθαι» του Ολυμπιακού Μεγάρου έλαμψε από τα σφριγηλά μαθητικά αθλητικά νιάτα, που αποτελούν τις χρυσές ελπίδες του κυπριακού αθλητισμού. Βραβεύθηκαν και επιβραβεύθηκαν οι νεαροί πρωταθλητές και πρωταθλήτριες μας βάσει του Μαθητικού Σχεδιασμού της ΚΟΕΑΣ, για τις επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις τους εντός του 2019.
Κορυφαίοι αθλητές μας, από τη μαθητιώσα νεολαία, βάσει των επιτυχιών τους εντός του 2019, αναδείχθηκαν ο τριπλουνίστας Γρηγόρης Νικολάου (Γ.Σ. Πράξανδρος) και η Στυλιάνα Ιωαννίδου (ΓΣΟ), άλτρια ύψους.
Επίσης, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, τιμήθηκαν οι αθλητές-τριες της «Κλάσης του 1969», που διακρίθηκαν τότε-πριν από μισό αιώνα-σε σχολικούς αγώνες, καθώς και σε αγώνες Εφήβων-Νεανίδων ή και Ανδρών-Γυναικών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Στο καλωσόρισμα του ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΕΑΣ, Αντώνης Γεωργαλλίδης, άλλοτε μαθητής πρωταθλητής ο ίδιος, τόνισε ότι οι βραβεύσεις Μαθητικού Σχεδιασμού είναι πλέον επιτυχημένος θεσμός. Η επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης, Κάλλη Χατζηιωσήφ, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργού Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου. Από πλευράς ΚΟΑ μίλησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, και από την ΚΟΕ ο Αντιπρόεδρός της, Γιώργος Χρυσοστόμου.
Από την ΚΟΕΑΣ μίλησε για πρώτη φορά στην εκδήλωση, ως πρόεδρός της, ο Περικλής Μάρκαρης, που υπήρξε επίσης πρωταθλητής στίβου ως μαθητής. Μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία του θεσμού βράβευσης και επιβράβευσης των μαθητών αθλητών, που έχει καθιερώσει η ΚΟΕΑΣ. Σημείωσε ακόμη το παράδειγμα που δίνουν στους νέους οι παλαιοί πρωταθλητές και ότι, ο δρόμος του αθλητισμού, τον οποίον έχουν επιλέξει οι μαθητές αθλητές, θα τους δώσει τα ισχυρότερα εφόδια για την μετέπειτα ζωή τους, είτε παραμείνουν στους στίβους, είτε όχι.
Εκ μέρους των «βετεράνων» βραβευθέντων, μίλησε ο Ανδρέας Χριστοφή, που ευχαρίστησε την ΚΟΕΑΣ για την απόδοση τιμών στους «παλιούς» και ευχήθηκε στους νέους να συνεχίσουν με επιτυχίες την πορεία τους.
Ξεχωριστές στιγμές της όμορφης βραδιά υπήρξαν οι βραβεύσεις του Γ.Σ. Πράξανδρος για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, και της κ. Ελενίτσας Γεωργίου. Η κ. Γεωργίου τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της ΚΟΕΑΣ, καθώς έχει άνω του μισού αιώνα προσφοράς στον κυπριακό κλασικό αθλητισμό ως: προπονήτρια και διοικητική (γενική γραμματέας) στον ΓΣΕ, καθώς και ως κριτής στίβου (αφιλοκερδώς).
ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ
Συνολικά βραβεύθηκαν (και επιβραβεύθηκαν με χρηματικά έπαθλα, αναλόγως των διακρίσεων τους σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις όλων των κατηγοριών) 90 παιδιά (μαθητές και μαθήτριες).
Ο 16χρονος Γρηγόρης Νικολάου, που αναδείχθηκε κορυφαίος μαθητής-αθλητής, εντός του 2019 κέρδισε χρυσό μετάλλιο (στο τριπλούν) στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων Ευρώπης, έχει την καλύτερη επίδοση της ηλικίας του στην Ευρώπη, πέτυχε παγκύπριο ρεκόρ Παίδων (15,45μ.), πρώτευσε στους Παγκύπριους Αγώνες Παίδων, Εφήβων και στους Πανελλήνιους Μαθητικούς, πρώτος στη συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας, ενώ ήταν 3ος στους ΑΜΚΕ ανδρών.
Η επίσης 16χρονη Στυλιάνα Ιωαννίδου, κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο (στο άλμα εις ύψος) στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων Ευρώπης, έχει τη δεύτερη επίδοση της ηλικίας της στην Ευρώπη, είναι κορυφαία (γυναίκα!) σε επίδοση στην Κύπρο (1,80μ.) για το 2019, πρωταθλήτρια στους Παγκύπριους Αγώνες Κορασίδων, Νεανίδων και στους Πανελλήνιους Μαθητικούς, πρώτη στη συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας, ενώ ήταν και 3η στους ΑΜΚΕ γυναικών.
ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ
Τρεις αθλήτριες και πέντε αθλητές τιμήθηκαν στην κατηγορία βετεράνων, λόγω των διακρίσεων τους σε μαθητικούς και άλλους αγώνες το 1969.
ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ (ΓΣΟ): Παγκυπριονίκις στα 100 μέτρα (Γυναίκες-Μαθήτριες) και στις σκυταλοδρομίες, Πανελληνιονίκις στα 100 μέτρα (Γυναίκες) και στις σκυταλοδρομίες 4Χ100μ. και 4Χ400μ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ (ΓΣΚ): Παγκυπριονίκις (Γυναικών) στα 300 μέτρα, παγκυπριονίκις και πανελληνιονίκις (Μαθητριών) στα 200 μέτρα, διακρίθηκε επίσης στο μήκος.
ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΓΣΟ): Παγκυπριονίκις στα 400 και στα 800 μέτρα (Μαθητικούς-Νεανίδων-Γυναικών), ρεκορντγούμαν στα 400 μέτρα, πανελληνιονίκις (γυναικών) στα 4Χ400 μέτρα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ (ΓΣΖ): Παγκυπριονίκης (Ανδρών-Εφήβων-Μαθητών) στο δρόμο των 110μ. μετ’ εμποδίων και στον δρόμο 400μ. μετ’ εμποδίων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΘΗΣ (ΓΣΕ): Μορφή στο άλμα εις μήκος, ήταν παγκυπριονίκης Μαθητών (τρεις φορές), Εφήβων (διαδοχικοί τίτλοι) και Ανδρών (κατ’ επανάληψη), ρέκορντμαν Κύπρου και Ελλάδας (με 7,81μ.), δύο φορές Βαλκανιονίκης, μία φορά Μεσογειονίκης, ήταν φιναλίστ στο Ευρωπαϊκό Κλειστού, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Επίσης διακρίθηκε (παγκυπριονίκης και πανελληνιονίκης) στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ (ΓΣΟ): Από τους καλύτερους σπρίντερ μας στη δεκαετία 1970-1980. Νικητής στα 100μ. στους Μαθητικούς, διακρίθηκε και στα 200μ., αλλά και στο μήκος. Παγκυπριονίκης Ανδρών στα 100μ. (τρεις φορές), διακρίθηκε και στα 200μ., Πανελληνιονίκης (Ανδρών) στα 100μ., στα 200μ. και στα 4Χ100μ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΓΣΠ): Παγκυπριονίκης Εφήβων και Μαθητών στα 400μ., Παγκυπριονίκης Ανδρών στο ίδιο αγώνισμα, πανελληνιονίκης Εφήβων στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΓΣΠ): Δρομέας αντοχής και ημιαντοχής, σταμάτησε τον αθλητισμό νωρίς. Πρωταθλητής Μαθητών και Εφήβων στα 3.000 μέτρα, στα 1.500 μέτρα και στον δρόμο επί ανωμάλου εδάφους.