Αρχική Ανακοινώσεις Το οκταετές Πλάνο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

Το οκταετές Πλάνο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

από KOEAS

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 16 με 18 Νοεμβρίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, το 53ο Κογκρέσο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, στο οποίο έλαβαν μέρος όλες οι Ομοσπονδίες – Μέλη της. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, ενώ το συνέδριο παρακολούθησαν ο γενικός γραμματέας Κυριάκος Μιχαήλ και ο γενικός διευθυντής Αντώνης Γεωργαλλίδης. Στο Συνέδριο συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα για το παρόν και το μέλλον του στίβου και υιοθετήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη του αθλήματος στην επόμενη οκταετία.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εγκρίθηκε το Παγκόσμιο Πλάνο 2022 – 2030, το οποίο θέτει σαφείς στόχους για το όραμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άθλημα. Βασίζεται στο τετραετές στρατηγικό σχέδιο και στους τέσσερις πυλώνες «περισσότερη συμμετοχή, περισσότεροι άνθρωποι, περισσότεροι φίλαθλοι και περισσότεροι συνεργάτες». Το σημαντικότερο είναι ότι το Παγκόσμιο Πλάνο περιλαμβάνει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης του Παιδικού Στίβου, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες. Το Κογκρέσο έλαβε, επίσης, την πρώτη έκθεση της Ομάδας Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία περιλαμβάνει έξι συστάσεις για την Παγκόσμια Ομοσπονδία, που πρέπει να ακολουθήσει, για να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται και γίνονται σεβαστά στο άθλημα.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, ανακοίνωσε μια πρωτοποριακή συμφωνία για τα δικαιώματα των Μέσων Ενημέρωσης, με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η οποία καλύπτει Ευρώπη και Αφρική και θα διαρκέσει από το 2024 έως το 2029. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Κόου ευχαρίστησε τις Ομοσπονδίες – Μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στο τριήμερο διαδικτυακό Συνέδριο.

«Αυτό το συνέδριο έχει θέσει την κατεύθυνση του αθλήματός μας για τα επόμενα οκτώ χρόνια, με την έγκριση του Παγκόσμιου Πλάνου. Αυτός είναι ένας πρακτικός και μετρήσιμος οδηγός, που όλοι μας θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κόου, συμπληρώνοντας: «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο από το τελευταίο Κογκρέσο το 2019, παρά την πανδημία, και τα επόμενα τέσσερα χρόνια προσφέρουν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες, με τον στίβο να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε έτους, μέσω μίας σειράς Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων και Ολυμπιακών Αγώνων, γι’ αυτό πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτήν τη δυναμική ως άθλημα».

Το Παγκόσμιο Πλάνο

Το Παγκόσμιο Πλάνο 2022 – 2030 είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναθεώρησης που έχει αναλάβει ποτέ η Παγκόσμια Ομοσπονδία ως άθλημα. Πάνω από το 85% των 215 Ομοσπονδιών – Μελών συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για την κατάσταση του στίβου στη χώρα τους και τις προτεραιότητές τους για ανάπτυξη. Και μέσω της εκστρατείας Παγκόσμιας Συνομιλίας, 25.000 άτομα από 178 χώρες σε όλο το άθλημα του στίβου, από αθλητές, προπονητές, φιλάθλους και δρομείς αναψυχής, έκαναν σχόλια και συστάσεις.

Το Παγκόσμιο Πλάνο βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης και ακεραιότητας και στην εργασία της Μονάδας Ακεραιότητας Στίβου. Καλύπτει το φάσμα του στίβου από το σχολείο και τον ψυχαγωγικό αθλητισμό, έως τους εκλεκτούς αθλητές. Είναι φιλόδοξο, καθορίζοντας μετρήσεις για τις 67 ενέργειες, απέναντι των οποίων μπορεί κάθε Ομοσπονδία να συγκριθεί με την πρόοδο. Αντιμετωπίζει τόσο τις προτεραιότητες του προγράμματος κορυφής όσο και το αυξημένο ενδιαφέρον για την υγεία, τη φυσική κατάσταση και το τρέξιμο αναψυχής σε όλο τον κόσμο. Αντιμετωπίζει, επίσης, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα, που συνδέεται με την υγεία, την εκπαίδευση, τη διαφορετικότητα, το φύλο, την κοινωνική και περιβαλλοντική ατζέντα, που γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά για τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις και οι οποίες, από την άλλη, μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση πρόσθετων επενδύσεων στο άθλημα.

Είναι ένας οδικός χάρτης, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, οι Ηπειρωτικές Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες – Μέλη και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αυτοί οι στόχοι και οι ενέργειες έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματωθούν σε ετήσια επιχειρηματικά σχέδια σε όλο το άθλημα. Το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θα επανεξετάζει το Πλάνο τακτικά τα επόμενα οκτώ χρόνια και θα υποβάλλει ετήσια έκθεση για την πρόοδό του.

Επανεκκίνηση του Παιδικού Στίβου

Το ανανεωμένο πρόγραμμα Παιδικού Στίβου, έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί τη δύναμη του στίβου για να εμπνεύσει τα παιδιά και τους νέους, όπου κι αν βρίσκονται, να είναι πιο δραστήρια, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και την αυτοπεποίθησή τους και να συνδεθούν διά βίου με το άθλημα. Αναπτύχθηκε από προπονητές, δασκάλους και νεαρούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Παιδικός Στίβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανάπτυξης της βάσης στον παγκόσμιο αθλητισμό. Δημιουργήθηκε το 2002, και αναθεωρήθηκε εκτενώς και εκσυγχρονίστηκε το 2021, και διατέθηκε ψηφιακά για να είναι ακόμη πιο περιεκτικό, ευέλικτο, προσαρμόσιμο και διασκεδαστικό για νέους και επαγγελματίες. Το αρχικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί από περισσότερες από 100 Ομοσπονδίες – Μέλη και έχει προσεγγίσει, κατά εκτίμηση, άνω των 13 εκατομμυρίων παιδιών και νέων.

Η επανεκκίνηση έρχεται σε μια εποχή, που ειδικοί σε όλο τον κόσμο, έχουν εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη σωματική αδράνεια στα παιδιά και τον αντίκτυπό της στη μελλοντική υγεία τους, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την πανδημία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερις στους πέντε έφηβους δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρωταρχικός στόχος του Παιδικού Στίβου είναι να βοηθήσει στην άμβλυνση των παγκόσμιων επιπέδων αδράνειας και στην ενεργοποίηση των νέων.

Το πρόγραμμα έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ότι κάθε παιδί γεννιέται για να κινείται, να παίζει και να εξερευνά, και ότι κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται στον κόσμο, έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε όλα τα παιδιά και τους νέους σε όλο τον κόσμο, στις ηλικίες από 4 έως 14 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και στο https://www.worldathletics.org/kids-athletics.

Έκθεση για την Υιοθέτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έπειτα από μία δέσμευση στο Κογκρέσο του 2019 στην Ντόχα, το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας διόρισε μία οκταμελή ομάδα εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα (HRWG), με επικεφαλής μία ανεξάρτητη πρόεδρο, τη Μαρία Κλαρκ. Αυτή η ομάδα εργασίας κλήθηκε να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο του 2021, σχετικά με την πρόοδο στην αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο άθλημα του στίβου και παρουσίασε τα πορίσματα και τις συστάσεις της, τα οποία εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021. Η HRWG υποστηρίχθηκε στην ανάλυσή της από εμπειρογνώμονες από το Κέντρο για τον Αθλητισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CSHR) και η έκθεση της ομάδας εργασίας περιλαμβάνει και ένα ανεξάρτητο σχόλιο από αυτούς.

Η HRWG κατέληξε στην έκθεσή της ό,τι, προκειμένου η Παγκόσμια Ομοσπονδία να επιτύχει το όραμά της, να δημιουργήσει έναν πιο υγιή και πιο αθλητικό κόσμο, χρησιμοποιώντας τη δύναμη και την προσβασιμότητα του στίβου και των αθλητών του, έχει τώρα την ευκαιρία να ενισχύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα, με τη δημιουργία συστημάτων και διαδικασιών που εστιάζουν στην πρόληψη της βλάβης στους ανθρώπους.

Η Ομάδα Εργασίας για Ανθρώπινα Δικαιώματα διατύπωσε τις ακόλουθες έξι συστάσεις:

1) Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πρέπει να αναλάβει δημόσια δέσμευση για το σεβασμό και την προώθηση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

2) Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πρέπει να έχει ενσωματωμένη στον οργανισμό τεχνογνωσία στα ανθρώπινα δικαιώματα, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την εφαρμογή όλων των συστάσεων αυτής της έκθεσης.

3) Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω αξιολόγηση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις δραστηριότητές της και σε ολόκληρο το άθλημα συνολικά, για να της δώσει μια βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη κατανόηση, ώστε στη συνέχεια να αξιολογήσει τις διαδικασίες και τα μέτρα που πρέπει να προλάβουν και να μετριάσουν εναντίον τους, καθώς και τα ένδικα μέσα για κάθε βλάβη που προκύψει.

4) Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πρέπει να υιοθετήσει ένα Πλαίσιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα χρησιμοποιείται από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

5) Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πρέπει να αναπτύξει μία Στρατηγική για Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα βήματα για την εφαρμογή τους σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να παρακολουθείται και η πρόοδος να αναφέρεται σε ετήσια βάση στις Ομοσπονδίες – Μέλη.

6) Οι συστάσεις αυτής της έκθεσης θα πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους και την ικανότητα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σημείωσε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει τη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το 1962, όταν το Σύνταγμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κατοχύρωσε για πρώτη φορά τη μισαλλοδοξία για τις διακρίσεις στον αθλητισμό. Αναγνώρισε, επίσης, ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι εδώ και καιρό ηγέτης στον παγκόσμιο αθλητισμό, όσον αφορά την ισότητα των φύλων για τους αθλητές, τόσο σε συμμετοχή όσο και στα χρηματικά έπαθλα. Το 2016, πρόσθεσε δύο εκπροσώπους αθλητών στο Διοικητικό Συμβούλιο και εισήγαγε ποσοστώσεις φύλου στο Σύνταγμά της, για να διασφαλίσει την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στο Συμβούλιο έως το 2027.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία κυκλοφόρησε, επίσης, μια νέα Πολιτική Προστασίας, που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την κατάχρηση, την παρενόχληση και την εκμετάλλευση στο άθλημά της. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, όλες οι παρευρισκόμενες Ομοσπονδίες – Μέλη ενημερώθηκαν για τη σημασία της ύπαρξης Πολιτικής Διασφάλισης και την ανάγκη για κάθε Ομοσπονδία – Μέλος, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια κατάλληλη Πολιτική έως το 2023.

Print Friendly, PDF & Email
X