Από πολύ μικρός συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, ασχολούμενος με την κολύμβηση, ακολούθως μπήκε η καλαθόσφαιρα στη ζωή του και μεγαλώνοντας τον κέρδισε ο στίβος, εξαιτίας και της σωματοδομής του, με ύψος στο 1,92μ. Από την τελευταία τάξη του Γυμνασίου άρχισε την ενασχόλησή του με τις ρίψεις, ιδιαίτερα τη σφαιροβολία και τη δισκοβολία, καταφέρνοντας να αναδειχθεί αρκετές χρονιές παγκυπριονίκης. Ως μεγαλύτερη επιτυχία του καταγράφεται η 6η θέση στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2010, στο Νέο Δελχί, στη σφαιροβολία με 18,20μ. Στην πορεία των χρόνων πρόσφερε πάρα πολλά στην εθνική ομάδα στίβου στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο και ακολούθως Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (γνωστότερο ως Μπρούνο Τζάουλι). Το 2017 έκανε την τελευταία εμφάνισή του στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα, ολοκληρώνοντας μία σπουδαία καριέρα, έχοντας ως καλύτερη βολή του τα 19,34μ. (16/05/2009), που είναι η 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη σφαιροβολία, πίσω από την οικογένεια Λουκά, τον αείμνηστο πατέρα Λουκά (19,84μ.) και τα παιδιά του Μιχάλη (19,70μ.) και Ηλία (19,54μ.). Ωστόσο, στον κλειστό στίβο είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών, κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ με 19,43μ., από τις 31 Ιανουαρίου 2009. Στη δισκοβολία, με την οποία δεν ασχολήθηκε και τόσο πολύ, είχε ως καλύτερη βολή του τα 55,65μ. (2002).
Ο Γιώργος Αρέστης παρέμεινε στην οικογένειά του στίβου, αφού τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί τις σπουδές του στη Φυσική Αγωγή και φροντίζει ως προπονητής να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε νεαρούς αθλητές και αθλήτριες των ρίψεων, με τα πρώτα σημάδια της δουλειάς του να είναι άκρως θετικά. Ήδη έχει οδηγήσει δικά του παιδιά σε τελικούς ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων μικρών ηλικιών, με τη Βαλεντίνα Σάββα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω των 18 ετών και να κατακτά εξαιρετικές θέσεις στα 16 της (5η) και στα 17 της (4η), σε δύο συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάτω των 20 ετών!!! Η Βαλεντίνα Σάββα είναι μάλιστα η κορυφαία σφυροβόλος στον κόσμο την τελευταία διετία, στην κατηγορία κάτω των 18 ετών! Ο Λευτέρης Κοντονικόλας, προτού καν συμπληρώσει τα 19 χρόνια ζωής αναδείχθηκε στο 2022 παγκυπριονίκης στον ακοντισμό, με βολή στα 76,39μ., επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στους άνδρες, πίσω από το παγκύπριο ρεκόρ του Πάρη Μπατζάβαλη (77,65μ.) και η οποία αποτελεί νέο παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 20 ετών. Ο Κοντονικόλας, στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, παρά τον μυικό τραυματισμό του, κατάφερε να καταλάβει την εκπληκτική 5η θέση. Στο Κάλι της Κολομβίας, ήταν η πρώτη φορά που ένας Κύπριος προπονητής είδε δύο δικούς του αθλητές να βρίσκονται στον τελικό του αγωνίσματός τους και να κατακτούν 4η και 5η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στο 2021, άλλος ένας νεαρός αθλητής του Γιώργου Αρέστη, ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης, κέρδισε στα 19 του το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών στη σφαιροβολία, ενώ έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών.
Σημαντικές διεθνείς επιτυχίες…
Σε έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές μας τα τελευταία χρόνια, δώσαμε την ευκαιρία να μας μεταφέρει τις απόψεις του, για πολλά θέματα που απασχολούν τον κυπριακό στίβο και βέβαια να μας μιλήσει για τη δουλειά του, τα «παιδιά» του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους στόχους ενόψει του αγωνιστικού 2023.
Στο 2022 υπήρξαν αρκετές επιτυχίες για τα δικά σου παιδιά, με τη Βαλεντίνα Σάββα και τον Λευτέρη Κοντονικόλα να ξεχωρίζουν. Πώς αξιολογείς τη χρονιά γενικά για την ομάδα σου;
«Σε γενικά πλαίσια, την αγωνιστική περίοδο του 2022 την αξιολογώ ως αρκετά επιτυχημένη. Μια ιδιαίτερη χρονιά, με πληθώρα σημαντικών αγώνων, με κύριους στόχους για τα δικά μου παιδιά την Παγκόσμια Γυμνασιάδα, το Ευρωπαϊκό Κ18 και το Παγκόσμιο Κ20. Σχεδιάστηκε ένα ετήσιο προπονητικό πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγούσε τους αθλητές μου στην καλύτερη κατάσταση στους αγώνες στόχους. Δεν σας κρύβω ότι ο μεγάλος στόχος ήταν και οι δύο αθλητές μου να κατακτήσουν μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ20, το οποίο θεωρώ ήταν στις δυνατότητες τους, πλησίασαν αρκετά τον στόχο αυτό, αλλά κάποιες συγκυρίες μάς τα στέρησαν, μένοντας στην 4η και 5η θέση. Φυσικά η Βαλεντίνα κατέκτησε και τα 2 χρυσά στις κορυφαίες διοργανώσεις της κατηγορίας της (Παγκόσμια Γυμνασιάδα με νέο ρεκόρ αγώνων, Ευρωπαϊκό Κ18), σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της χρονιάς παγκύπρια ρεκόρ Κορασίδων και Νεανίδων και ήταν για 2η συνεχή χρονιά η καλύτερη κορασίδα στον κόσμο. Ο Λευτέρης κέρδισε για πρώτη φορά το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, κατέρριψε τρεις φορές την παγκύπρια επίδοση Εφήβων, πλησιάζοντας και το παγκύπριο ρεκόρ ανδρών, με επιδόσεις που συγκαταλέγονται στις καλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα θεωρώ ότι ήταν μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, στην οποία τα παιδιά ανέβασαν επίπεδο και ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και πίστη, για ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις και επιτυχίες».
Είσαι από τους νέους προπονητές στον χώρο των ρίψεων, όμως τα αποτελέσματα των αθλητών σου είναι ήδη εντυπωσιακά. Τι είναι αυτό που έφερε αυτές τις επιτυχίες;
«Νέος προπονητής ναι, αλλά με πολλά χρόνια εμπειρίας ως αθλητής, τα οποία σίγουρα με βοήθησαν να κατανοήσω τα συγκεκριμένα αγωνίσματα και τις ειδικές παραμέτρους τις οποίες χρειάζονται, αλλά και οι γνώσεις τις οποίες απέκτησα μέσα από τις σπουδές μου (πτυχίο και μεταπτυχιακό). Ωστόσο, πιο μεγάλο ρόλο παίζει σίγουρα η αγάπη και το πάθος που έχω για τις αθλητικές ρίψεις, τα οποία με οδηγούν συνεχώς να ψάχνω, να μελετώ, ειδικότερα θέματα τεχνικής και ανάπτυξης της αγωνιστικής απόδοσης. Φυσικά σπαταλούμε αμέτρητες ώρες στο γήπεδο και σίγουρα πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία παίζει η θέληση των αθλητών, για να ανεβάσουν επίπεδο και να διακριθούν, μαζί φυσικά και με το ταλέντο το οποίο έχουν. Είμαι τυχερός, γιατί έχω παιδιά που θέλουν να δουλέψουν και ακούν τις οδηγίες μου καθημερινά και εγώ από την πλευρά μου είμαι δίπλα τους σε όποιο πρόβλημα προκύψει, ώστε οι προπονήσεις να εξελίσσονται χωρίς προβλήματα».
Τα προβλήματα…
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ως προπονητής, γυμνάζοντας ως επί το πλείστο νεαρούς αθλητές και αθλήτριες;
«Αρχικά, να τονίσω ότι δημιούργησα το γκρουπ μου με μικρούς, τους οποίους έχω εντοπίσει και με σωστή δουλεία να είναι τώρα στελέχη εθνικών ομάδων. Θέλω πάνω από όλα να πιστέψουν στον εαυτό τους και ότι είναι ικανά για το καλύτερο. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να πειστούν τα παιδιά να προσπαθήσουν. Διακρίνω μία τάση στα σημερινά παιδιά να εγκαταλείπουν εύκολα την προσπάθεια και φυσικά ίσως ρόλο να έχουν τα πρότυπα τα οποία έχουν πλέον, όπως και τα πολλά ερεθίσματα π.χ. την αλόγιστη χρήση κινητών και τηλεπαιχνιδιών, επίσης τα εξαντλητικά προγράμματα με αρκετά φροντιστήρια, επιβαρύνουν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να ασκηθούν πρωτίστως, πόσο μάλλον να ακολουθήσουν προσπάθεια πρωταθλητισμού. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν τα παιδιά τα αθλήματα, βλέπω -ιδιαίτερα στη δημοτική εκπαίδευση- ότι δεν υπάρχουν αγώνες και δεν εξοικειώνονται τα παιδιά στα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού όπως γινόταν στο παρελθόν. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει και εμείς (προπονητές) ως μέντορες, να τους οδηγήσουμε να κατανοήσουν τα οφέλη της άσκησης και να οδηγήσουμε ένα ταλέντο να αγαπήσει και να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Η προπονητική είναι πλέον ένας αρκετά εξαντλητικός αγώνας, αλλά όταν βλέπεις αθλητές, τους οποίους έχεις από παιδάκια, να εξελίσσονται χρόνο με το χρόνο και να φτάνουν στους καλύτερους παγκόσμια, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορείς να έχεις».
Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και οι ιδανικότερες στην Κύπρο, με πολύ ζεστό καλοκαίρι και κάπως βαρύ χειμώνα. Πόσο δύσκολο είναι να προπονείστε χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να μπείτε σε ένα κλειστό γήπεδο, ιδιαίτερα στις κρύες ή βροχερές ημέρες;
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κλειστό προπονητήριο και χώρος στον οποίο θα μπορείς να κάνεις ρίψεις, ειδικά τον χειμώνα. Λόγω βροχής και κρύου χάνονται πολλές βολές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα να μένει πίσω η προπόνηση και υπάρχει αρκετά μεγάλος βαθμός κινδύνου για τραυματισμό σε κρύες συνθήκες. Με ένα οργανωμένο κλειστό προπονητήριο θα μειωθεί ο κίνδυνος αυτός. Επίσης, δεν μπορούν οι αθλητές μας να προπονηθούν για τις διοργανώσεις του κλειστού στίβου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην αγωνίζονται καν σε χειμερινή σεζόν, μένοντας για πολύ μεγάλο διάστημα εκτός αγώνων και αυτό δεν είναι ιδανικό για τους αθλητές μας. Χρήζουν όμως, γενικότερα, αναβάθμισης και τα ανοιχτά στάδιά μας και θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση άμεση σε όλες τις πόλεις και όχι μόνο σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ελπίζω οι ανακοινώσεις του ΚΟΑ να τηρηθούν κανονικά, στα χρονοδιαγράμματα που έχουν εξαγγελθεί, και επιτέλους να δούμε ένα σωστό οργανωμένο γήπεδο στίβου στη Λάρνακα, για τη σωστή προετοιμασία των αθλητών, την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στην πόλη και επαρχία, αλλά και για διεξαγωγή αγώνων, που τόσο μάς έχουν λείψει».
Οι στόχοι στο 2023…
Έχετε ήδη αρχίσει τις προπονήσεις για τη νέα χρόνια. Πώς πάει μέχρι τώρα η προετοιμασία και πώς θα κυλήσει τους επόμενους μήνες;
«Έχουμε αρχίσει από αρχές Σεπτεμβρίου, η προπόνηση μέχρι τώρα κυλά πολύ καλά, χωρίς σημαντικά προβλήματα, εξάλλου και ο καιρός ακόμα είναι αρκετά καλός. Οι επόμενοι μήνες είναι αρκετά κουραστικοί, με αρκετές βολές για βελτίωση τεχνικής και ασκήσεις στο γυμναστήριο, με κύριο στόχο την ανάπτυξη δύναμης. Από τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν τα παιδιά ένα κύκλο αρχικών αγώνων, όπως το Παγκύπριο και Ευρωπαϊκό χειμερινό ρίψεων, με στόχο να είναι έτοιμοι στους κύριους στόχους που έχουμε θέσει για το καλοκαίρι».
Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι στο 2023;
«Βασικοί στόχοι πέρα από τα εθνικά πρωταθλήματα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών για τον Λευτέρη Κοντονικόλα και τον Κωνσταντίνο Αλεξιάδη και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών για τη Βαλεντίνα Σάββα. Σίγουρα μεγάλος στόχος είναι και τα τρία παιδιά να μπορέσουν να είναι στην εθνική ομάδα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, όπως και τους ΑΜΚΕ».
Εστιάζοντας λίγο περισσότερο στη Βαλεντίνα Σάββα, η οποία πλέον θα αγωνίζεται μόνο με τη γυναικεία σφύρα (4κ.), ποιους στόχους έχετε θέσει, από τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται και στην τελευταία τάξη του Λυκείου;
«Σίγουρα να συνεχίσει να ανεβάζει επίπεδο. Θεωρώ ότι η Βαλεντίνα έχει όλα τα εφόδια για να ανεβάσει κι άλλο τις επιδόσεις και να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία και σε επίπεδο νεανίδων πλέον. Εγώ και η Βαλεντίνα έχουμε οριοθετήσει τους στόχους, βραχυπρόθεσμούς και μακροπρόθεσμους, που μπορεί να καταφέρει. Δουλεύει πολύ σκληρά καθημερινά για να τα καταφέρει. Μεγάλος στόχος για φέτος είναι το Ευρωπαϊκό Νεανίδων στο Ισραήλ τον Αύγουστο, στο ίδιο στάδιο στο οποίο κατέκτησε πέρσι το χρυσό μετάλλιο στις Κορασίδες και αισιοδοξούμε, πάνω από όλα φυσικά να έχουμε την υγεία μας, γιατί όχι να επαναληφθεί και φέτος η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου».
Να σημειώσουμε ότι, στην ομάδα του Γιώργου Αρέστη, πέραν της Βαλεντίνας Σάββα (σφυροβολία), του Λευτέρη Κοντονικόλα (ακοντισμός) και του Κωνσταντίνου Αλεξιάδη (σφαιροβολία), γυμνάζονται ακόμη οι Λουκάς Κοντονικόλα (σφαιροβολία), Ιωσήφ Σάββα (σφαιροβολία), Κωνσταντίνα Θεοδώρου (ακοντισμός), Ανδριάνα Σαββίδου (δισκοβολία), Νικόλας Ευθυμίου (σφαιροβολία), Γεωργία Αλεξιάδη (σφαιροβολία) και Ραφαέλλα Σάββα (σφυροβολία).