Η Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 εορτάζεται με πάρα πολλούς τρόπους σε όλα τα μέρη όπου υπάρχει Ελληνισμός, όπως και στην Κύπρο. Ο κλασικός αθλητισμός είχε καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις αυτήν την ημέρα, στην οποία δέσποζαν οι διασυλλογικοί αγώνες στίβου σε όλες τις επαρχίες. Τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση αγώνων στίβου την 25η Μαρτίου έθεσε υπό τη σκέπη της η ΚΟΕΑΣ, η οποία τιμά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγού και ταυτόχρονα σημαίνει και την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου στον ανοικτό στίβο. Από τη στιγμή που και οι φετινοί Αγώνες της 25ης Μαρτίου θα διεξαχθούν στο Εθνικό Στάδιο Στίβου – ΓΣΠ στη Λευκωσία, η διοργάνωση φέρει και το όνομα του πρώην προέδρου του ΓΣΠ Διαγόρα Νικολαΐδη, προς τιμήν του οποίου διεξάγονταν οι διασυλλογικοί αγώνες τη συγκεκριμένη ημέρα στην επαρχία Λευκωσίας. Να θυμίσουμε ότι ο Διαγόρας Νικολαΐδης απεβίωσε την 25η Μαρτίου 1968 και φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 56 χρόνια από τον θάνατό του.
Στους Αγώνες της 25ης Μαρτίου παραδοσιακά διεξάγονται αγωνίσματα και εκτός των συνηθισμένων Ολυμπιακών Αγωνισμάτων, καθώς για τους πλείστους αθλητές και αθλήτριες θα είναι ο πρώτος αγώνας της χρονιάς σε ανοικτό στίβο και έχει περισσότερο προπονητικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό διεξάγονται αγώνες δρόμων σε μικρότερες αποστάσεις των συνηθισμένων, για να διαπιστώσουν οι προπονητές σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι αθλητές και αθλήτριές τους και πώς θα προχωρήσουν την προετοιμασία τους, ενόψει της σημαντικής καλοκαιρινής περιόδου. Στους φετινούς Αγώνες 25ης Μαρτίου «Διαγόρεια» θα διεξαχθούν συνολικά 19 αγωνίσματα. Να σημειώσουμε ότι ο κάθε αθλητής και αθλήτρια που δηλώθηκε από τους Γυμναστικούς Συλλόγους για να αγωνιστεί, θα πρέπει να προσκομίσει στη γραμματεία κατά τη στιγμή της εγγραφής του ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και το Δελτίο Υγείας του του ΚΟΑ.
ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (25/03/2024)
14:30 Επί κοντώ Γυναικών
15:00 Σφαιροβολία Γυναικών (γήπεδο 3)
15:00 Μήκος Γυναικών
15:00 Ακοντισμός Γυναικών
15:30 300μ. Γυναικών
15:45 300μ. Ανδρών
16:05 100μ. Γυναικών
16:20 100μ. Ανδρών
16:45 Δισκοβολία Γυναικών
16:45 Ύψος Ανδρών
16:45 Επί κοντώ Ανδρών
16:45 3.000μ. Γυναικών
17:00 3.000μ. Ανδρών
17:00 Μήκος Ανδρών
17:10 600μ. Γυναικών
17:25 600μ. Ανδρών
17:40 150μ. Γυναικών
17:45 Δισκοβολία Ανδρών
17:55 150μ. Ανδρών
* Απευθείας καταγραφή των αποτελεσμάτων θα υπάρχει στη σελίδα https://cyprus.opentrack.run/en-gb/x/2024/CYP/noc/event/
Ο Διαγόρας Νικολαΐδης
Τη ζωή του στον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο, είχε αφιερώσει ο Διαγόρας Νικολαΐδης, ο οποίος υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου τον ΓΣΠ από το 1960 μέχρι τις 25 Μαρτίου 1968, όταν και απεβίωσε. Ο Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπρια αναφέρει στο βιογραφικό τού 6ου προέδρου του, τα ακόλουθα:
«Είχε στο αίμα του τον αθλητισμό ο Διαγόρας Νικολαΐδης, ο οποίος διαδέχτηκε τον Θεμιστοκλή Δέρβη στην ηγεσία του Γ.Σ.Π. το 1960. Ήταν γιος του μεγάλου αθλητή και αθλητικού παράγοντα της Κύπρου, Χαράλαμπου Νικολαΐδη. Προφανώς το όνομα «Διαγόρας» δεν επιλέγηκε τυχαία. Παραπέμπει στον Διαγόρα τον Ρόδιο, έναν από τους διασημότερους πυγμάχους της αρχαιότητας, του 5ου αιώνα π.Χ., Ολυμπιονίκη και πατέρα δύο ένδοξων Ολυμπιονικών.
»Ο Διαγόρας Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1906 και στα 18 του χρόνια ήταν ήδη πρωταθλητής. Κατέκτησε το 1924 την πρώτη θέση στους Παγκύπριους Αγώνες. Το αγώνισμα στο οποίο διακρίθηκε ήταν η σφαιροβολία. Δεν μπορούσε να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο για τις σπουδές του εκτός από τη Γυμναστική. Έτσι βρέθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε βέβαια να γυμνάζεται. Επιβραβεύτηκε για τους μόχθους του με την πρώτη θέση που κέρδισε το 1926 στους Δελφικούς Αγώνες. Και σε τι άθλημα… Ένα από τα πιο δύσκολα, γιατί περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές δοκιμασίες: Το Πένταθλο.
»Επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε να εργάζεται ως γυμναστικός, γεγονός που αποτελούσε εμπόδιο για τη συμμετοχή του σε αθλητικούς αγώνες, αφού σε αυτούς δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος επαγγελματίες του τομέα. Έτσι, ο Διαγόρας Νικολαΐδης αφιέρωσε τη ζωή του στην άθληση της νέας γενιάς, ως γυμναστικός στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο ήταν φυτώριο σπουδαίων αθλητών. Με αυτά τα δεδομένα, ο Διαγόρας Νικολαΐδης δραστηριοποιήθηκε σε άλλους τομείς. Το 1929 ίδρυσε το Α’ Σώμα Προσκόπων Λευκωσίας. Επίσης, σε συνεργασία με άλλους κυνηγούς, συνέβαλε στην ίδρυση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λευκωσίας. Διετέλεσε πρόεδρός του από το 1965. Οι προσκοπικές και μαθητικές κατασκηνώσεις, που άρχισαν να διοργανώνονται από το 1930, ήταν προϊόν πρωτοβουλίας του Διαγόρα Νικολαΐδη, ο οποίος το 1932 ίδρυσε επίσης τον Ορειβατικό Σύνδεσμο.
»Η εμπλοκή του στις δραστηριότητες του Γ.Σ.Π. χρονολογείται από παλιά. Από το 1940 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Διετέλεσε επίσης ταμίας της Τοπικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ Κύπρου (ΤΕΣΚ). Ο Διαγόρας Νικολαΐδης εκλέχθηκε πρόεδρος του Γ.Σ.Π. το 1960, τη χρονιά που η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Την ίδια χρονιά διορίστηκε προϊστάμενος Φυσικής Αγωγής. Παράλληλα (από το 1953 μέχρι το 1966) ήταν μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Επί θητείας Διαγόρα Νικολαΐδη ο Γ.Σ.Π. γνώρισε μέρες δόξας, αφού είχε ανοίξει νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της Κύπρου, κατ’ επέκταση και του αθλητισμού.
»Απεβίωσε στις 25 Μαρτίου 1968, τη μέρα που διεξάγονταν Διασυλλογικοί Αγώνες. Η αγγελία του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη ανάμεσα στους φιλάθλους. Προς τιμήν του καθιερώθηκαν οι αθλητικοί αγώνες «Τα Διαγόρεια», που πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα. Ο θάνατος του Διαγόρα Νικολαΐδη επήλθε ενώ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος του Γ.Σ.Π. «Ήταν ο ενσαρκωτής της αθλητικής ιδέας και πνεύματος», τόνισε αποχαιρετώντας τον νεκρό εκ μέρους του Γ.Σ.Π. ο δικαστής Τάσος Χατζηαναστασίου, μετέπειτα πρόεδρος του Συλλόγου. Αυτή την ιδέα είχε ως σκοπό της ζωής του ο Διαγόρας Νικολαΐδης και την υπηρέτησε «τελείως ανιδιοτελώς», όπως υπογράμμισε».