Αρχική Ανακοινώσεις Παγκόσμιο Κ20: Η πιο «έντονη» ημέρα του κυπριακού στίβου στη Λίμα

Παγκόσμιο Κ20: Η πιο «έντονη» ημέρα του κυπριακού στίβου στη Λίμα

από KOEAS

Η τρίτη αγωνιστική ημέρα του 20ού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κάτω των 20 ετών, το οποίο φιλοξενεί το Περού στη Λίμα, είναι και η πιο… έντονη για την κυπριακή αποστολή, καθώς σε αυτήν έχουν υποχρεώσεις οι πέντε από τους οκτώ εκπροσώπους μας! Την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024, από πολύ νωρίς το πρωί (09:10 ώρα Περού, 17:10 ώρα Κύπρου) θα υπάρχει κυπριακό ενδιαφέρον, με την ευχή όλα τα παιδιά να πετύχουν τους στόχους τους. Πρώτες στη μάχη θα ριχθούν οι δύο αθλήτριές μας στη σφυροβολία Νεανίδων, έχοντας ως μοναδικό στόχο την πρόκρισή τους για τον τελικό του Σαββάτου (31/8/24), ο οποίος είναι εφικτός, φτάνει να κάνουν στο «Estadio Atlético de la Videna» αυτά που ξέρουν πολύ καλά.

Η σφυροβολία Νεανίδων θα διεξαχθεί σε δύο γκρουπ, με το όριο πρόκρισης για τον τελικό να ορίζεται στα 63,00μ., επίδοση που έχουν στα χέρια τους και οι δύο αθλήτριές μας, οι οποίες αξίζει να σημειώσουμε ότι αγωνίζονται σε τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20! Στο Α΄ Γκρουπ (09:10 Περού, 17:10 Κύπρου) τοποθετήθηκε η Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία έχει φετινή και ατομική επίδοση τα 64,49μ. και θα κάνει τις προσπάθειές της πέμπτη. Η αθλήτρια του Γιάννου Αποστολίδη, είχε αρκετά καλή πρώτη χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο στην περιφέρειά της (Ivy League). Αυτό που χρειάζεται στη Λίμα είναι να βρεθεί στην καλή της ημέρα και να περάσει για πρώτη φορά στον τελικό, αφού στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις έμεινε για λίγα εκατοστά εκτός της πρώτης δωδεκάδας.

Με απόλυτο στόχο την κορυφή του κόσμου και το χρυσό μετάλλιο, πήγε στη Λίμα η Βαλεντίνα Σάββα, η οποία καλείται να κάνει το πρώτο βήμα με την πρόκρισή της στον τελικό από τα προκριματικά. Η αθλήτρια της Σκεύης Θεοδώρου τούς τελευταίους μήνες, «είδε» την Κινέζα Γιάλε Ζιανγκ να καταγράφει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 72,25μ. και να την προσπερνά για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου 2024 και έχει πεισμώσει αρκετά, ώστε να αποδείξει πως αυτή είναι η κορυφαία νεάνιδα αυτήν τη στιγμή στην υφήλιο. Η Σάββα θα λάβει μέρος στο Β΄ Γκρουπ (10:25 Περού, 18:25 Κύπρου) και θα ρίχνει 9η την τετράκιλη σφύρα της, στοχεύοντας να ξεπεράσει τα 63 μέτρα με την πρώτη βολή της. Η Βαλεντίνα Σάββα, στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κ20, στα 16 και 17 της χρόνια, βρέθηκε μίαν ανάσα από το βάθρο των νικητριών, ούσα 5η το 2021 στη Ναϊρόμπι και 4η το 2022 στην Κάλι. Στη σφυροβολία νεανίδων μετέχουν συνολικά 21 αθλήτριες.

Ενδιάμεσα στις προσπάθειες των δύο σφυροβόλων μας, θα κάνει τον δικό της αγώνα και η Σταυριάνα Αδάμου. Η μοναδική μας εκπρόσωπος στα δρομικά αγωνίσματα, θα λάβει μέρος στις σειρές του πρώτου γύρου των 100μ. με εμπόδια, οι οποίες θα αρχίσουν στις 09:21 το πρωί (17:21 ώρα Κύπρου). Η αθλήτρια τού Ορέστη Σοφοκλέους και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ίλον του Τέξας, θα τρέξει στην 2η από τις οκτώ (8) σειρές από τον 9ο διάδρομο, με πρωταρχικό στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό της, αφού η πρόκριση για τα ημιτελικά φαντάζει κάπως δύσκολη. Κι αυτό εξαιτίας του ότι η Αδάμου έχει φετινή και ατομική επίδοση τα 14.15, που είναι ο 7ος καλύτερος χρόνος από τις οκτώ συμμετέχουσες στη σειρά της. Στα Ημιτελικά θα προκριθούν οι δυο πρώτες από καθεμιά από τις οκτώ σειρές, καθώς και οι 8 καλύτεροι χρόνοι.

Στις 11:43 το πρωί (19:43 ώρα Κύπρου) θα αρχίσουν ταυτόχρονα τα δύο προκριματικά γκρουπ στο άλμα σε μήκος εφήβων, με τον Ανδρέα Μαχαλλεκίδη να κάνει 15ος τις προσπάθειές του στο Α΄ Γκρουπ. Ο αθλητής τού Γιώργου Σκέντερ εξασφάλισε την τελευταία στιγμή την πρόκρισή του για το Παγκόσμιο Κ20, κάνοντας εκπληκτικό τελευταίο άλμα, σε μίτινγκ στη Μάλτα (02/08/24), στα 7,68μ. και αυτό θέλει να αποτελέσει την αρχή για τη συνεχιζόμενη βελτίωσή του, αφού έδειξε στη διάρκεια της χρονιάς ότι μπορεί για μεγάλα άλματα. Κι επειδή το αγώνισμα του μήκους συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που γίνονται εκπλήξεις, ο Μαχαλλεκίδης θα επιδιώξει να είναι μία από αυτές, «διαψεύδοντας» τα έως τώρα στατιστικά, που τον κατατάσσουν στη 15η θέση από τους 29 συμμετέχοντες. Στόχος του θα είναι να ξεπεράσει το όριο πρόκρισης των 7,75μ. ή να βρεθεί στους πρώτους 12 των δύο προκριματικών γκρουπ. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε τον διαφορετικό διαχωρισμό των δύο γκρουπ που έκανε η Παγκόσμια Ομοσπονδία, βάζοντας τους κορυφαίους στο Α΄ Γκρουπ και τους υπόλοιπους στο Β΄!!!

* Στο απογευματινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η παρουσία του Ιωσήφ Κεσίδη στον τελικό της σφυροβολίας εφήβων, για τον οποίο κάνουμε ξεχωριστή αναφορά σε άλλο κείμενο.

ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 29/08/24

ΠΕΡΟΥ      ΚΥΠΡΟΣ    ΑΓΩΝΙΣΜΑ

09:10          17:10          Σφυροβολία Νεανίδων Α΄ Γκρουπ

(Αιμιλία Κολοκοτρώνη)

09:28          17:28          100μ. εμπόδια Νεανίδων – α΄ γύρος – 2η σειρά

(Σταυριάνα Αδάμου)

10:25          18:25          Σφυροβολία Νεανίδων Β΄ Γκρουπ

(Βαλεντίνα Σάββα)

11:43          19:43          Μήκος Εφήβων Α΄ Γκρουπ

(Ανδρέας Μαχαλλεκίδης)

15:26          23:26          Σφυροβολία Εφήβων – ΤΕΛΙΚΟΣ

(Ιωσήφ Κεσιδης)

Print Friendly, PDF & Email
X