Αρχική Ανακοινώσεις Μαρίλια, σκυταλοδρόμοι, αειθαλείς

Μαρίλια, σκυταλοδρόμοι, αειθαλείς

από KOEAS

Ξεχωριστό μέρος της τελετής βραβεύσεων της ΚΟΕΑΣ, έντονα συγκινητικό, ήταν η απονομή τιμών σε αθλητές που είναι πλέον βετεράνοι, αλλά διατηρούνται ψηλά τα ρεκόρ τους, παραμένουν ακατάρριπτα δηλαδή, καθώς επίσης την βράβευση αθλητών που έχουν κάνει πράξη την διά βίου άθληση και τον εθελοντισμό.

Η τετράδα της Σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. της δεκαετίας του 1990, αδιαμφισβήτητα κορυφαία ομάδα σκυτάλης που ανέδειξε η Κύπρος, είχε την τιμητική της. Οι φτεροπόδαροι σπρίντερ μας Γιάννης Ζησιμίδης (ΓΣΟ), Άννινος Μαρκουλλίδης (ΓΣΟ), Πρόδρομος Κατσαντώνης (ΓΣΕ) και Γιώργος Σκέντερ (ΓΣ Πράξανδρος), είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και  έφτασαν στην κατάκτηση μεταλλίου στους Μεσογειακούς Αγώνες του Μπάρι το 1997 (39.12 το ρεκόρ τους). Η ίδια τετράδα, πήρε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο «Μπρούνο Τζάουλι» (νυν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων) το 1998 στο Βελιγράδι, με  επίδοση 39.20. Να υπενθυμίσουμε ότι και οι τέσσερις εκατοστάρηδες μας διακρίθηκαν και ατομικά σε διεθνείς αγώνες, αφού είχαν θαυμάσιες ατομικές επιδόσεις και μάλιστα πριν από 20 και πλέον χρόνια: Ζησιμίδης 10.11, Μαρκουλλίδης 10.12, Κατσαντώνης 10.19 και Σκέντερ, που ήταν ο μικρός της «παρέας», 10.34.

Βραβεύθηκε, επίσης, μια σπουδαία πρωταθλήτρια και ρέκορντγουμαν μας, από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η Μαρίλια Γρηγορίου (ΓΣΟ). Πολυτάλαντη η Μαρίλια, έκανε ατομικές επιτυχίες στα 100μ., 200μ. και 100μ. μετ’ Εμποδίων, σε διεθνείς αγώνες, από σχολικούς μέχρι ΑΜΚΕ, Παγκύπριους και Πανελλήνιους, ενώ έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Εντυπωσιακό ήταν το φιλμάκι που προβλήθηκε με τη Μαρίλια, από τους ΑΜΚΕ του 2003, όταν στη Σκυταλοδρομία 4Χ100μ. πήρε τη σκυτάλη 15 μέτρα πίσω από την πρώτη αντίπαλο και τρέχοντας σαν άνεμος κάλυψε το χάσμα και χάρισε στην Κύπρο τη νίκη με πάνω από εφτά-οκτώ μέτρα διαφορά! Η βράβευση της Μαρίλιας ήταν επίσης ιδιαίτερη συναισθηματικά, αφού προηγήθηκε η απόδοση τιμών στη μητέρα της, Στέλλα Καλοπαίδη (Γρηγορίου), για τις νίκες της το 1968, η οποία ήταν ακόμη μαθήτρια γυμνασίου τότε και εξελίχθηκε σε εμβληματική πρωταθλήτρια Κύπρου και Ελλάδας.

Ο αιεθαλής, διά βίου αθλητής, Χάρης Δημητρίου, βραβεύθηκε και για τις πρόσφατες επιτυχίες του σε Βαλκανικούς Αγώνες βετεράνων, στα 100 και 200 μέτρα (κέρδισε αργυρά μετάλλια), στην ηλικία των 77 ετών. Ο Χάρης Δημητρίου, ως αθλητής του ΓΣΕ στα νιάτα του, στις δεκαετίες 1960 και 1970, είχε αναδειχθεί Βαλκανιονίκης στα  400 μέτρα και στα 4Χ400μ., ήταν Παγκυπριονίκης και Πανελληνιονίκης και ρέκορντμαν Κύπρου.

Ο Πέτρος Μιτσίδης, ρίπτης του ΓΣΠ (Δισκοβολία και Σφαιροβολία), είναι ιδιαίτερη περίπτωση, αφού στα 41 του χρόνια (είχε τα γενεθλία του προψές, βραδιά της βράβευσης) ακόμη αγωνίζεται κανονικά. Παραλλήλως συμμετέχει και σε αγώνες βετεράνων και έχει κατακτήσει χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιους Αγώνες. Συμμετέχει αδιαλείπτως σε Παγκύπριους Αγώνες επί 26 συναπτά έτη και έχει προσφέρει στον σύλλογό του 293 βαθμούς συνολικά.

Η ειδική ενότητα απονομής τιμών, με δύο βραβεύσεις ακόμη: Τιμήθηκαν ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας και ο Έφορος Σάββας Χατζημιχαήλ. Ο ιστορικός σύλλογος της Αμμοχώστου γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυση του. Η προσφορά του ΓΣΕ στον κυπριακό και ελληνικό αθλητισμό είναι ανεκτίμητη. Έχει δώσει δεκάδες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, με διεθνείς επιτυχίες, αλλά και τον Ολυμπιονίκη του 1972, Σταύρο Τζιωρτζή. Ο Πρόεδρος του ΓΣΕ, Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, συγκινημένος δήλωσε ότι, ο σύλλογος θα εξακολουθήσει να δίνει ευκαιρίες άθλησης και διάκρισης στους νέους. Όνειρο και ευχή όλων είναι να επιστρέψει ο Ευαγόρας στις ρίζες του, την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο Σάββας Χατζημιχαήλ, «αφανής ήρωας» του στίβου, τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που εθελοντικά προσφέρει τα τελευταία χρόνια, ως κριτής αγώνων (έφορος στο Μήκος, κυρίως).

Print Friendly, PDF & Email
X