Αρχική Ανακοινώσεις 120 χρόνια ζωής για τον διοργανωτή των Medochemie Παγκύπριων Πρωταθλημάτων ΓΣΕ

120 χρόνια ζωής για τον διοργανωτή των Medochemie Παγκύπριων Πρωταθλημάτων ΓΣΕ

από KOEAS

Εκατό είκοσι (120) χρόνια ζωής συμπλήρωσε φέτος ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας Αμμοχώστου, του οποίου ως επίσημη ημερομηνία ίδρυσης αναφέρεται η 23η Φεβρουαρίου 1903. Τότε, δόθηκε στο σύλλογο η ονομασία Σύλλογος Φιλάθλων «ο Ευαγόρας». Την επίσημη ονομασία του Γυμναστικός Σύλλογος «ο Ευαγόρας» Αμμοχώστου, την πήρε το 1918 και γι’ αυτό το 2018 γιόρτασε επίσημα 100 χρόνια ζωής, χωρίς οι ιστορικοί να παραβλέπουν ότι η πρώτη σφραγίδα για τον σύλλογο της Αμμοχώστου δημιουργήθηκε το 1903. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 120 χρόνων από την πρώτη ίδρυση του ΓΣΕ, η ΚΟΕΑΣ ανέθεσε στον Σύλλογο της Αμμοχώστου τη διεξαγωγή των φετινών Medochemie Παγκύπριων Πρωταθλημάτων 104ο Ανδρών και 66ο Γυναικών. Πιο κάτω σάς παρουσιάζουμε το ιστορικό ίδρυσης του ΓΣΕ, όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδες, όπως η Πολυγνώση και η Βικιπαίδεια, αλλά και του ιστορικού συγγραφέα Ανδρέα Χατζηβασιλείου.

Οι βάσεις για ίδρυση Γυμναστικού Συλλόγου στην Αμμόχωστο τέθηκαν στις αρχές του 1892, με την ίδρυση αναγνωστηρίου με όνομα «Ελληνικό Αναγνωστήριο Σαλαμίς». Στις 5 Αυγούστου 1899, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση φιλάθλων της Αμμοχώστου, οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα τη δημιουργία γυμναστηρίου στην πόλη. Ο δάσκαλος Eυάγγελος Μαντζούρας, γνωστός λάτρης των γραμμάτων και του αθλητισμού, ήταν αυτός που παραχώρησε δωρεάν έκταση γης για τη δημιουργία γυμναστηρίου.

Τον Μάρτιο του 1901, με πρωτοβουλία του αθλητικού παράγοντα της Αμμοχώστου Λούη Ευαγγέλου Λοΐζου, ο οποίος υπήρξε μία από τις πιο πολύπλευρες μορφές της Αμμοχώστου, ευεργέτης, παράγοντας, εθνικός αγωνιστής, η πόλη φάνηκε ότι θα αποκτούσε το δικό της γυμναστήριο, στον χώρο που παραχώρησε δωρεάν ο Ευάγγελος Μαντζούρας. Στις 15 Ιανουαρίου 1903, αφού προηγήθηκαν διάφορες συσκέψεις για δημιουργία γυμναστικού συλλόγου, δόθηκε παράσταση με το έργο «Ο Αθανάσιος Διάκος», από τις εισπράξεις της οποίας θα δημιουργείτο κατάλληλο γυμναστήριο, ώστε η πόλη της Αμμοχώστου να μην υστερεί στον αθλητισμό από τις άλλες πόλεις.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1903, μετά από πολλά χρόνια απραξίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Παρθεναγωγείο της πόλης, όπου ο δικηγόρος Μιλτιάδης Σιακαλλής μίλησε για τον σκοπό της συγκέντρωσης, που δεν ήταν άλλος από την ίδρυση Γυμναστικού Συλλόγου. Διαβάστηκε το πρώτο καταστατικό και αφού υπερψηφίστηκε, εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο και δόθηκε το όνομα Σύλλογος Φιλάθλων «ο Ευαγόρας», από το όνομα του αρχαίου Βασιλιά της Σαλαμίνας Ευαγόρα Α΄. Στη συνέχεια εξελέγησαν με μυστική ψηφοφορία ως μέλη του νέου προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου οι Λούης Ε. Λοΐζου, Λουκάς Γεωργίου, Κώστας Νικολαΐδης, Στυλιανός Μακρίδης, Ευάγγελος Λοΐζου, Χρυσόστομος Λοΐζου, Πολύβιος Γεωργίου, Ιωάννης Μυριάνθης και Μιλτιάδης Σιακαλλής. Τις ίδιες μέρες διοργανώθηκαν στην Αμμόχωστο και οι πρώτοι Αγώνες Στίβου. Έτσι η 23η Φεβρουαρίου 1903, θεωρείται ως η ημερομηνία ίδρυσης του ΓΣΕ.

Το Συμβούλιο του Συλλόγου ανέλαβε αμέσως δράση, φροντίζοντας κατά πρώτιστο λόγο για την εξεύρεση κατάλληλης γης για τη δημιουργία νέου γυμναστηρίου. Η σφραγίδα του Συλλόγου έφερε δισκοβόλο στο κέντρο, γύρω από τον οποίο ήταν γραμμένα: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» ΕΝ ΒΑΡΩΣΙΟΙΣ. Η σφραγίδα αυτή χρησιμοποιείτο μέχρι και το 1918, όπως και η ονομασία αυτή του Συλλόγου. Εκείνη τη χρονιά (2018) η ονομασία άλλαξε και έγινε Γυμναστικός Σύλλογος «ο Ευαγόρας» για να μπορεί να συμμετέχει στους ετήσιους Παγκύπριους Αγώνες. Την επιτροπή του Συλλόγου υπό την νέα ονομασία αποτελούσαν οι ακόλουθοι: Μενέλαος Γ. Παντελίδης, Χαρίλαος Γ. Παντελίδης, Μορφής Μιχαήλ, Αναστάσης Χ. Οικονομίδης, Γεώργιος Χ. Οικονομίδης, Πρόδρομος Παπαδόπουλος, Πολύβιος Α. Παπαδόπουλος, Μιχαλάκης Γ.Π. Μιχαηλίδης. Η σφραγίδα του Συλλόγου έφερε τώρα στο κέντρο αετό με στεφάνι στα πόδια, μέσα στο οποίο υπήρχε το γράμμα Ε και στην περιφέρεια: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» ΕΝ ΒΑΡΩΣΙΟΙΣ (ΚΥΠΡΟΥ).

Το 1918 πραγματοποιείται νέα Γενική Συνέλευση, κατά την οποία αποφασίζεται να καταβληθεί προσπάθεια για πλήρη δραστηριοποίηση του Συλλόγου και εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να θέσει τον Σύλλογο υπό την προστασία του Δήμου των Βαρωσίων. Ο Δήμαρχος Γεώργιος Εμφιετζής, πράγματι έθεσε υπό την αιγίδα του το Σύλλογο και αθλοθέτησε τους επαρχιακούς αγώνες που προκηρύχθηκαν για τις 20 και 21 Μαΐου και διεξήχθησαν οι πρώτοι επίσημοι Επαρχιακοί Αγώνες, στον χώρο όπου σήμερα, βρίσκεται το «Μαντζούρειο» Δημοτικό Σχολείο ή Αστική Σχολή Αγίας Ζώνης. Στους επαρχιακούς αγώνες του 1918 πήραν μέρος αθλητές του «Ευαγόρα», του Φρενάρους, του Παραλιμνίου και του αγγλικού στρατού.

Ο χώρος τον οποίο καλύπτει σήμερα το Στάδιο του ΓΣΕ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αγοράστηκε με την βοήθεια των Δημήτρη Κουννά, Λούη Λοΐζου και Γεωργίου Χατζηπασχάλη. Στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρωτεργάτες τους Χαρίλαο Παντελίδη, Πολύβιο Παπαδόπουλο, Ανάσταση Οικονομίδη, που είχε σαν βασικό σκοπό την ανέγερση νέου Σταδίου του ΓΣΕ. Οι εργασίες άρχισαν το 1919 και το όνειρο έγινε πραγματικότητα το 1923. Στο καινούριο στάδιο του ΓΣΕ διεξήχθησαν οι Β΄ Επαρχιακοί Αγώνες, με τη συμμετοχή και αθλητών από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Από τότε ο ΓΣΕ είναι πλήρως δραστηριοποιημένος, με τους αθλητές, να τιμούν το Σύλλογο, την πόλη, την Επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο, να υπηρετούν τον κλασσικό αθλητισμό, καθώς και τις αρχές και αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες του Συλλόγου, έκαναν περήφανο ολόκληρο τον Ελληνισμό, με καλύτερους τον Σταύρο Τζιωρτσή, με την 6η θέση που πήρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και την Ελένη Αρτυματά, με τη συμμετοχή της σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, ο ΓΣΕ προσφυγοποιήθηκε. Το στάδιο ΓΣΕ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από το χτίσιμό του, παραμένει μέχρι σήμερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, εγκαταλελειμμένο στο χρόνο. Ο ΓΣΕ επαναδραστηριοποιήθηκε στην ελεύθερη Κύπρο σε τρία κλιμάκια στη Λάρνακα, το Παραλίμνι και τη Λεμεσό. Παρόλο που αντιμετωπίζει οικονομικά και γηπεδικά προβλήματα, με τους αθλητές του σκορπισμένους σε όλα τα μέρη της Κύπρου, εξακολουθεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και να έχει σημαντικές επιτυχίες και οι αθλητές του να ενισχύουν την Εθνική Ομάδα.

Σημαντικοί αθλητές του ΓΣΕ ήταν οι Αβραάμ Μάρκου, Κωνσταντίνος Αρτυματάς, Κώστας Τσούκκας, Αντώνης Γιάλλουρος, Μιχάλης Μέρτακκας, Μωυσής Μάντζιαλος, Νικής Γεωργίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιαννάκης Κωνσταντίνου, Δημητράκης Παντελίδης, Χάρης Δημητρίου, Γιώργος Φιαλάς, Γιώργος Τσάκκιρος, Λουκάς Λουκά, Άντης Ιακώβου, Σταύρος Τζιωρτζής, Αντώνης Ιωάννου, Ανθή Λοΐζου, Μαρία Νεοφύτου, Ευαγγελία Λοΐζου, Πέτρος Τσιάκκιρος, Μιχάλης Τσιάκκιρος, Λάμπρος Κεφάλας, Παναγιώτης Χατζηστάθης, Έλενα Σωφρονίου, Γιαννούλα Ιωάννου, Παναγιώτης Παντελίδης, Φίλιππος Φιλίππου, Άντρη Αβραάμ, Λάμπρος Ιακώβου, Μιχάλης Λουκά, Ηλίας Λουκά, Λευτέρης Κολοκούδιας, Αγνή Χαραλάμπους, Άντρη Σιάλου, Φώτης Στεφανή, Φάνης Γεωργίου, Προκόπης Γεωργίου, Άντης Ιωάννου, Πιέρος Τσιήσος, Κυριάκος Κυριάκου, Πρόδρομος Κατσαντώνης, Ελένη Αρτυματά και Νεκταρία Παναγή.

Το νυν Διοικητικό Συμβούλιο του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρας Αμμοχώστου, αποτελούν οι ακόλουθοι:

Πρόεδρος: Σοφοκλής Χαραλαμπίδης

Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Χατζηστάθης

Γενική Γραμματέας: Ελενίτσα Γεωργίου

Ταμίας: Μιχαλάκης Σταυρίδης

Γραμματέας: Τάσος Αρέστη

Βοηθός γραμματέα: Έλενα Ανδρέου

Έφοροι: Λάμπρος Κεφάλας, Χρίστος Τζιώρτας, Ερατώ Καντούνα, Μαργαρίτα Παμπόρη, Παρασκευάς Σαμάρας.

Μέλη: Άκης Χατζηχαμπής, Άντρη Αβραάμ, Γιώργος Στεφανίδης, Γιώργος Στυλιανού, Τζουλιάνα Στέλιου, Αντώνης Ιωάννου.

* Στη φωτογραφία, το περήφανο χθες με τα προπύλαια του γηπέδου του ΓΣΕ στην Αμμόχωστο και το σήμερα που πονά, με το πώς βρίσκεται εγκαταλελειμμένο, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974!

Print Friendly, PDF & Email
X