Αρχική Ανακοινώσεις Αναχωρεί το Απόγευμα της Πέμπτης η αποστολή του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος

Αναχωρεί το Απόγευμα της Πέμπτης η αποστολή του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος

από KOEAS

ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ (22/6/17) ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Στόχος η παραμονή για την Εθνική Στίβου

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)

Το σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουνίου 2017 θα βρει σε πλήρη δράση όλες τις Εθνικές Ομάδες Στίβου των 50 από τις 51 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, καθώς θα διεξαχθούν και οι τέσσερις κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, γνωστότερου παλαιότερα ως Μπρούνο Ζάουλι. Η Εθνική ομάδα της Κύπρου βρίσκεται στη Β΄ Κατηγορία και θα αγωνιστεί για την παραμονή της σε αυτήν, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, το οποίο θα φιλοξενήσει ακόμα τις Λιθουανία, Λετονία (υποβιβάστηκαν από την Α΄ Κατηγορία), Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Ισλανδία, Σλοβενία και τις Σλοβακία, Αυστρία, Μολδαβία που εξασφάλισαν την άνοδό τους από τη Γ΄ Κατηγορία. Η Κύπρος ήταν και το 2015 στη Β΄ Κατηγορία, ενώ το Ισραήλ ανήλθε από τη Γ΄. Η αναχώρηση της κυπριακής αποστολής για το Τελ Αβίβ είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Πέμπτης (22/6/17, 21:45).

«Βασικός στόχος της ομάδας μας είναι η παραμονή σε αυτήν την κατηγορία, στην οποία πιστεύω πως αρμόζει τη δεδομένη στιγμή στον κυπριακό στίβο. Βάσει των συμμετοχών από τις άλλες χώρες και με το τι παρουσίασαν οι αθλητές τους τελευταία, πιστεύω πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Φτάνει βέβαια να μην μας χτυπήσουν μαζεμένες ατυχίες και χάσουμε βαθμούς εκεί που δεν τους περιμένουμε. Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, σύμφωνα με τις επιδόσεις των αθλητών που δηλώθηκαν, πιστεύω πως η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στο μέσο της βαθμολογίας. Φαβορί για την άνοδο είναι οι Ουγγαρία, Σλοβενία, Λιθουανία και Σλοβακία, χωρίς βέβαια να αγνοούμε ότι αρκετές φορές γίνονται εκπλήξεις», μας ανέφερε σχετικά ο διευθυντής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου, Αντώνης Γεωργαλλίδης, ο οποίος θα είναι και ο αρχηγός της ομάδας μας στο Τελ Αβίβ.

Σε ό,τι αφορά τους αθλητές μας, οι οποίοι στους πρόσφατους παγκύπριους αγώνες έδειξαν να βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση, ο κ. Γεωργαλλίδης μάς είπε: «Τη δεδομένη στιγμή οι αθλητές μας είναι σε κατάσταση που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διοργάνωσης και αν παρουσιάσουν τουλάχιστον το επίπεδο που είχαν στους παγκύπριους αγώνες, δεν μπορούν να κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν ατυχίες ή ακυρώσεις».

Σημειώνουμε ότι, εκάστη εθνική ομοσπονδία έπρεπε να δηλώσει τους αθλητές που θα την εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων μέχρι την Παρασκευή (16/6/17), έστω και αν τα περισσότερα τοπικά πρωταθλήματα διεξήχθησαν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Αυτό επηρέασε κάπως την ομάδα μας, αφού ήρθε ο τραυματισμός του Παΐσιου Δημητριάδη (100μ., 200μ., 4Χ100μ.) και θα έπρεπε να αντικατασταθεί από έναν αθλητή ο οποίος είχε ήδη δηλωθεί… Παρόμοιο πρόβλημα ίσως να αντιμετώπισαν και άλλες χώρες, γι’ αυτό και οι υφιστάμενες λίστες συμμετοχής ίσως να διαφοροποιηθούν και θα οριστικοποιηθούν μετά την τεχνική σύσκεψη των αρχηγών ομάδων των Ομοσπονδιών στο Τελ Αβίβ. Για την ομάδα μας σημειώνουμε, επίσης, την απουσία λόγω τραυματισμού της Ραμόνας Παπαϊωάννου και του Κυριάκου Ιωάννου!

Προβλήματα στο γήπεδο

Όπως ενημέρωσε την ΚΟΕΑΣ η διοργανώτρια χώρα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον κλωβό στο Εθνικό Στάδιο Στίβου του Τελ Αβίβ, το οποίο θα φιλοξενήσει τους αγώνες, με αποτέλεσμα όλες οι ρίψεις να μεταφερθούν στο γήπεδο προπονήσεων, στο Ρισόν λε Τσιγιόν! Και μάλιστα όλες οι ρίψεις ανδρών και γυναικών (σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία) θα διεξαχθούν μαζεμένες το πρωί του Σαββάτου (24/6) στο συγκεκριμένο γήπεδο, αρχίζοντας από τις 09:30 το πρωί!

Ειδικοί κανόνες

Ως γνωστόν, για τηλεοπτικούς κυρίως λόγους, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία φρόντισε να θέσει ειδικούς κανόνες στα αγωνίσματα γηπέδου, εκτός των δρόμων δηλαδή. Έτσι, στις ρίψεις (σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμός, σφυροβολία) και στα οριζόντια αγωνίσματα (μήκος, τριπλούν), ο κάθε αθλητής / αθλήτρια δικαιούται να κάνει μόνο τρεις προσπάθειες. Με το τέλος των τριών θα βγει η κατάταξη από την 5η θέση και κάτω, καθώς οι τέσσερις πρώτοι δικαιούνται άλλη μία προσπάθεια, για να πάρουν την οριστική κατάταξή τους. Στα κάθετα άλματα (ύψος, επί κοντώ) οι αθλητές θα ολοκληρώνουν τις προσπάθειές τους αφού κάνουν συνολικά τέσσερις άκυρες προσπάθειες. Μόνο αν ξεκαθαρίσει ο νικητής, θα δικαιούται να συνεχίσει, με τους κανόνες της IAAF (σταματά στις τρεις άκυρες σε ένα ύψος), σε όποιο ύψος επιθυμεί, διαγράφοντας τα οποιαδήποτε προηγούμενα άκυρα άλματα.

Σε ό,τι αφορά τα αγωνίσματα δρόμων (100μ., 200μ., 400μ., 100μ. εμπόδια, 110μ. εμπόδια, 400μ. εμπόδια), θα διεξαχθούν δύο σειρές σε κάθε ένα και η τοποθέτηση των αθλητών / αθλητριών θα εξαρτηθεί από τις φετινές επιβεβαιωμένες καλύτερές τους επιδόσεις. Από τη στιγμή που λαμβάνουν μέρος 12 χώρες, οι καλύτεροι έξι κάθε αγωνίσματος θα αγωνίζονται δεύτεροι (Α΄ Γκρουπ). Οι διάδρομοι που θα αγωνιστούν θα είναι από τον 2ο μέχρι τον 7ο και οι τρεις καλύτεροι χρόνοι θα τοποθετούνται στον 4ο, 5ο και 6ο διάδρομο. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής / αθλήτρια δεν έχει καταγραμμένο φετινό χρόνο, τότε θα λαμβάνονται υπόψη οι συμμετοχές τους σε τελικούς (αν είχαν βέβαια), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ.

Για τις σκυταλοδρομίες, με τις οποίες θα κλείνει το αγωνιστικό πρόγραμμα κάθε μέρας, η τοποθέτηση των δύο γκρουπ των έξι ομάδων, θα γίνει με βάση τη βαθμολογική κατάταξη των χωρών, μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη εκάστης σκυταλοδρομίας. Σημειώνουμε, επίσης, ότι σε περίπτωση που αθλητές / αθλήτριες καταγράψουν τον ίδιο χρόνο, η κατάταξη θα κριθεί από το φώτο-φίνις και θα ληφθούν υπόψη τα χιλιοστά. Αν και τότε υπάρχει ακριβώς ίδιος χρόνος, τότε οι χώρες θα μοιραστούν τον συνολικό βαθμό των δύο θέσεων που κατέλαβαν. Στα 800μ. θα τρέξουν μαζί και οι 12 συμμετέχοντες και θα τοποθετηθούν δύο αθλητές σε τέσσερις ίδιους διαδρόμους (2ο, 4ο, 6ο και 8ο).

Η κυπριακή αποστολή

Αρχηγός της κυπριακής αποστολής στο Τελ Αβίβ θα είναι ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕΑΣ και αντιπρόεδρος του ΓΣΟ, Περικλής Μάρκαρης. Αρχηγός της ομάδας μας θα είναι ο διευθυντής και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Γιωργαλλίδης, ενώ συνοδός θα είναι το μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ και γενικός διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης. Από πλευράς προπονητών, ο Αντώνης Γιαννουλάκης θα αναλάβει τους δρόμους ταχύτητας, ο Γιώργος Σκέντερ τα οριζόντια άλματα, οι Δημήτρης Ευθυμίου, Γιώργος Αποστολίδης τα κάθετα άλματα, ο Γιώργος Λουκαΐδης τις μεσαίες – μεγάλες αποστάσεις και οι Γιάννος Αποστολίδης, Πιέρος Τσιήσιος τις ρίψεις. Φυσικοθεραπευτές της ομάδας μας θα είναι οι Χρίστος Μίτας και Ανδρέας Ματέου.

Οι αθλητές μας οι οποίοι θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα είναι οι ακόλουθοι: ΑΝΔΡΕΣ: Ανδρέας Χατζηθεωρής (100μ., 200μ., 4Χ100μ.), Χρίστος Δημητρίου (400μ., 800μ., 4Χ400μ.), Θεοφάνης Μιχαηλάς (1.500μ.), Αμίν Χαντίρι (3.000μ., 5.000μ.), Μίλαν Τραΐκοβιτς (110μ. εμπόδια), Νεόφυτος Γεωργίου (400μ. εμπόδια), Νικόλας Φράγκου (3.000μ. στιπλ), Παναγιώτης Ανδρέου (μήκος), Βασίλης Κωνσταντίνου (ύψος), Παναγιώτης Βόλου (τριπλούν), Νίκανδρος Στυλιανού (επί κοντώ), Βασίλης Μουαΐμης (σφαιροβολία), Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία), Μιχάλης Κακότας (ακοντισμός), Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία), Σταύρος Αυγουστίνου, Κυριάκος Αντωνίου (και 4Χ400μ.), Ανδρέας Χριστοφόρου (και 4Χ400μ.) Κρίτωνας Κυριακίδης (4Χ100μ.), Ονησίφορος Αναστασίου, Μιχάλης Χρυσοστόμου. Αναπληρωματικοί θα είναι οι Μάριος Αποστολίδης (3.000μ., 5.000μ.), Κωνσταντίνος Σταθελάκος (σφυροβολία), Ματθαίος Βόλου (μήκος) και Τάσος Βασιλείου (400μ. εμπόδια).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Ολίβια Φωτοπούλου (100μ., 4Χ100μ.), Ελένη Αρτυματά (200μ., 400μ., 4Χ100μ., 4Χ400μ.), Ναταλία Ευαγγελίδου (800μ., 1.500μ., 4Χ400μ.), Μερόπη Παναγιώτου (3.000μ., 5.000μ.), Ναταλία Χριστοφή (110μ. εμπόδια, 4Χ100μ.), Χριστιάνα Κατσαρή (400μ. εμπόδια, 4Χ400μ.), Χρυστάλλα Χατζηπολυδώρου (3.000μ. στιπλ), Νεκταρία Παναγή (μήκος), Ελευθερία Χριστοφή (τριπλούν), Δέσποινα Χαραλάμπους (ύψος), Μαρία Αριστοτέλους (επί κοντώ), Γαβριέλλα Φελλά (σφαιροβολία), Ανδρονίκη Λαδά (δισκοβολία), Μαριέλε Ρουσή (ακοντισμός), Χρυστάλλα Κυριάκου (σφυροβολία), Δήμητρα Κυριακίδου, Μαρία Αντωνίου, Μαριάννα Πισιάρα (4Χ100μ.), Καλλιόπη Κουντούρη, Ελεάνα Καλογήρου, Σοφία Μιχαήλ (4Χ400μ.). Αναπληρωματικές: Ροδάνα Λαγωνίδου (3.000μ., 5.000μ.) και Χριστίνα Πετρή (800μ., 1.500μ.).

Print Friendly, PDF & Email
X