Αρχική Ανακοινώσεις Αντώνης Γεωργαλλίδης: «Να προχωρήσουμε στον επαγγελματισμό»

Αντώνης Γεωργαλλίδης: «Να προχωρήσουμε στον επαγγελματισμό»

από KOEAS

Ο απολογισμός του γενικού διευθυντή και προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής της ΚΟΕΑΣ, Αντώνη Γεωργαλλιδη, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, στις 16 Δεκεμβρίου 2023, είναι ο ακόλουθος:

Ύστερα από υπηρεσία 40 χρόνων, εκ των οποίων 30 χρόνια στο πηδάλιο της προεδρίας της Τεχνικής Επιτροπής, μπορώ να δηλώσω ενώπιον σας ότι το άθλημα που υπηρετούμε στέκεται σε γερές βάσεις και εμείς όλοι που το υπηρετούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πρέπει να νοιώθει περήφανος.

Διανύσαμε μεγάλο χρονικό διάστημα και καταφέραμε μέσα από πολλές αντιξοότητες, αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, να πείσουμε για τα την πραγματική αξία του αθλήματος. Άξιοι συμπαραστάτες στο Τεχνικό μέρος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕΑΣ, οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και τα εκάστοτε Μέλη της Τεχνικής Επιτροπής. Τους ευχαριστώ όλους για την πλήρη εμπιστοσύνη και την κατανόηση που μας έδειξαν.

Το έργο μας δεν είναι εύκολο και από τη στιγμή που οι επιδόσεις συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Βρισκόμαστε σε οριακά επίπεδα και η ανάγκη περαιτέρω στήριξης είναι δεδομένη. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να μην διστάσουν να προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Ανάλογη αποφασιστικότητα θεωρώ ότι πρέπει να έχουν οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και κατ’ επέκταση η ίδια η Ομοσπονδία. Με συντονισμένες ενέργειες και πλήρη συνεργασία πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για ενίσχυση του έργου των αθλητών και προπονητών. Έχουμε ενώπιον μας νέα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο του αθλήματος, τα οποία αν δεν ακολουθήσουμε και επιτείνουμε τις προσπάθειες μας, θα καταλήξουμε σε τυπική εκπροσώπηση του αθλήματος στις μεγάλες διοργανώσεις. Είμαι στη διάθεση όλων να καταθέσω τις εισηγήσεις και απόψεις από την πολυετή εμπειρία μου.

Επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα στο 2023

Όπως εκτιμήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο, η αγωνιστική περίοδος του 2023 ήταν μια από τις πλέον αποτελεσματικές και επιτυχημένες από όλες τις απόψεις. Διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα, μεγάλος αριθμός συμμετοχής σε όλες τις Διεθνείς Διοργανώσεις, Παγκύπρια ρεκόρ, συνέθεσαν μια εξαιρετική εικόνα για το άθλημα.

Έξι (6) συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, με μια πρόκριση στον τελικό με την Ελένα Κουλιτσιένκο, δύο συμμετοχές στα Ημιτελικά με τους Μίλαν Τραϊκοβιτς και Ολίβια Φωτοπούλου, για μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο είναι απερίγραπτο. Η 9η θέση του Μίλαν Τραϊκοβιτς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού στα 60μ. εμπόδια (για μια θέση εκτός τελικού) και η πολύ καλή απόδοση των αδελφών Φωτοπούλου και Ναταλίας Χριστοφή στην ίδια διοργάνωση, είναι ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο για το επίπεδο του Στίβου.

Η Κύπρια πλέον Ελένα Κουλιτσιένκο, «εξαργύρωσε» την πολιτογράφησή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κάτω των 23 ετών (η πρώτη αθλήτρια που έφθασε στο πιο ψηλό επίπεδο στην κατηγορία της), το ΑΡΓΥΡΌ μετάλλιο στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα και η πρόκριση στον τελικό του Ύψους στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, απέδειξε ότι το μέλλον τής ανήκει και μεγαλύτερες διακρίσεις έρχονται.

Οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών – Γυναικών, σαν ενιαία πλέον Ομάδα, μας έκαναν περήφανους με το κατόρθωμά τους να παραμείνουν στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων. Με τη δυναμική που έδειξε το σύνολο της Ομάδας -παρά τις σημαντικές απώλειες που είχαμε είτε με τις αποχωρήσεις είτε λόγω τραυματισμών- πέτυχαν τον πρωταρχικό στόχο της Ομοσπονδίας για καθιέρωση της Κύπρου στις πρώτες τριάντα (30) χώρες της Ευρώπης, γιατί με την υπάρχουσα αξιολόγηση τα οφέλη είναι πολλαπλάσια και δεν ανήκουμε πια στα «Μικρά Κράτη». Εξάλλου, είναι καθολική η αναγνώριση που γίνεται από τους Διοικούντες την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και σημαντικής μερίδας της Παγκόσμιας για το «μικρό θαύμα» που λέγεται Κύπρος.

Θα μπορούσε κάποιος να πει «ωραία, καλά τα πάμε στους μεγάλους, πιο πίσω τι γίνεται»; Οι Νεαροί αθλητές και αθλήτριές μας έδωσαν από μόνοι τους τις απαντήσεις. Χρυσό με τη Βαλεντίνα Σάββα στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων, Αργυρό στην ίδια διοργάνωση των Εφήβων με τον Ιωσήφ Κεσίδη στο αγώνισμα της Σφυροβολίας, ενώ άλλοι πέντε (5) στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, από μία ομάδα που αποτελείτο από δεκαεπτά (17) άτομα. Σάββα και Κεσίδης είναι οι πρώτοι των πρώτων σε επίδοση Παγκόσμια και η απόδοσή τους έχει συνέχεια και συνέπεια. Το 2024 είναι το Παγκόσμιο Εφήβων – Νεανίδων στη Λίμα του Περού και ευελπιστούμε ότι θα μας χαρίσουν ανάλογες διακρίσεις, μαζί με τους υπόλοιπους συναθλητές τους που θα εξασφαλίσουν την πρόκριση.

Ο Στίβος συνέβαλε σημαντικά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης της Μάλτας. Υπό τις συνθήκες που έγινε η διοργάνωση, η βαθμολογική αξιολόγηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, τα αγωνίσματα που ακυρώθηκαν, που ως επί το πλείστο μάς ανήκαν ή τα αθλήματα που προστέθηκαν, ο Στίβος εξασφάλισε επτά (7) Χρυσά Μετάλλια, δώδεκα (12) Αργυρά και πέντε (5) χάλκινα μετάλλια.

Εξαιρετική ήταν η παρουσία στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών όπου για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε τρία (3) Χρυσά, τρία (3) Αργυρά και δύό (2) Χάλκινα Μετάλλια, αποδίδοντας και στους ίδιους τους αθλητές υψηλή βαθμολογική συγκομιδή. Μετάλλια εξασφαλίσαμε, επίσης, στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νεότητας και στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα κάτω των 15 ετών, στην οποία συμμετείχαμε για πρώτη φορά, ενώ αξιοπρόσεκτη ήταν και η συγκομιδή πρώτων θέσεων στη θεσμοθετημένη πλέον συνάντηση Παίδων – Κορασίδων με την Ελλάδα και στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Λυκείων.

Η δραστηριότητα της ΚΟΕΑΣ

Η δραστηριότητα της Ομοσπονδίας το 2023 ήταν πολύπλευρη και κάλυψε όλα σχεδόν τα αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Επεκταθήκαμε στα δρομικά αγωνίσματα, έστω και καθυστερημένα και κυρίως στα αγωνίσματα δημόσιου δρόμου, όπου με την καθιέρωση του Cyprus Road Races Grand Prix και τη διεξαγωγή πέντε (5) αγώνων, στείλαμε θετικά μηνύματα για το μέλλον. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους συντελεστές της διοργάνωσης και κυρίως στους συναδέλφους στην Ομοσπονδία που αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη τους αγώνες, σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία προσφέροντας ανιδιοτελώς και όσους στήριξαν οικονομικά τη διοργάνωση, τα Δημαρχεία, την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά που όλοι μαζί είμαστε συνδιοργανωτές.  Είμαι πεπεισμένος, πως με την ενεργό εμπλοκή των Γυμναστικών Συλλόγων και του εκτοπίσματος που τους δίνει η Ιστορία τους, θα πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα προς όφελος όλων μας.

Προσπαθήσαμε και διοργανώσαμε αγώνες που κάλυψαν όλες τις ηλικίες, δίδοντας έμφαση στους μικρούς που θ’ αποτελέσουν το μέλλον. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προσελκύσουμε και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους. Πάντοτε ήμουν οπαδός της ομαδικής δουλειάς και εξακολουθώ να την υποστηρίζω.

  • Υποστηρίζω το κεντρικό σύστημα του Αναπτυξιακού Προγράμματος και την επάνοδο στην Ομοσπονδία, γιατί γίνεται ο απαραίτητος σχεδιασμός, προγραμματισμός και έλεγχος, ενώ λειτουργεί ακριβοδίκαια σε σωστή βάση για όλους.
  • Υποστηρίζω τη λειτουργία της Εθνικής Ενόπλων, σαν μία ομάδα σε μία έδρα, γιατί υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.
  • Υποστηρίζω την ομαδοποίηση, γιατί ο ανταγωνισμός φέρνει θετικά αποτελέσματα.
  • Υποστηρίζω τις συγκεντρώσεις των Εθνικών Ομάδων, γιατί αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα και αλληλεγγύη μεταξύ των Μελών της.

Την ώρα που έγραφα τις σκέψεις μου για το φετινό απολογισμό, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Αντώνη Δράκο, ο οποίος μόλις είχε συνέλθει από την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και έχετε όλοι σας την αγάπη και τους χαιρετισμούς του. Συζητώντας, όπως άλλωστε γίνεται για σαράντα (40) συναπτά έτη, καταλήξαμε ότι «πρέπει άμεσα η Ομοσπονδία και ο ΚΟΑ να προχωρήσουν στον Επαγγελματισμό», αν θέλουμε να έχουμε μέλλον κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στο Παγκόσμιο Αθλητικό Στερέωμα. Η καθιέρωση Ομάδας Κορυφής που θ’ αποτελείται από 12 – 15 αθλητές και αθλήτριες, προσφέροντάς τους ουσιαστικά κίνητρα, πέραν του Point System και των άλλων σχεδιασμών που εφαρμόζονται, με ανάλογα κίνητρα  και σε προπονητές.

Υλικό υπάρχει, γνώση διαθέτουμε, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε βοήθεια από το εξωτερικό αν τούτο κρίνεται αναγκαίο. Χρειάζεται βούληση, θέληση, όραμα και πίστη. ΄Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Δράκος, εδώ και χρόνια καταθέτει το δικό του όραμα για το «Κυπριακό Μοντέλο» ατομικών αγωνισμάτων, δίχως να υπάρχει η ανάλογη Κρατική ανταπόκριση.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τον ανταγωνισμό τού ποιος προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στους αθλητές, εφαρμόζοντας διάφορους σχεδιασμούς είτε αυτοί ονομάζονται Υψηλή Επίδοση, Ολυμπιακές Υποτροφίες, Κίνητρα Ομοσπονδίας. Από το ίδιο «πορτοφόλι» βγαίνουν και τις ίδιες κατευθύνσεις εξυπηρετούν. Ο αθλητής και ο προπονητής επιζητούν την εξασφάλιση τού μέλλοντος και είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να πετύχουν.

Αδυναμίες στον τεχνικό τομέα υπάρχουν και χρειαζόμαστε βελτιώσεις που θα μας καταστήσουν όλους πιο επαγγελματίες.  Χρειαζόμαστε στήριξη και κατανόηση από όλους. Δεν είναι εύκολο και απλό το έργο μας. Οι συνεργάτες στην Τεχνική Επιτροπή και οι συνάδελφοι στην Ομοσπονδία ζητούν τη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Από τα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς που σας έχουν κοινοποιηθεί, μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Εμείς τα κρίνουμε ενθαρρυντικά.

Η ανάθεση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ρίψεων από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, την τριετία 2025 – 2027, μας υποχρεώνει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουμε, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Το βάρος ανήκει στην Οργανωτική Επιτροπή και τους επαγγελματίες. Επιζητούμε τη βοήθεια και συμπαράσταση όλων, γιατί εκτός από το αγωνιστικό μέρος μιας μεγάλης διοργάνωσης, γίνονται παράλληλες συνέργειες και η συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται στο άθλημα είναι απαραίτητη.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά και η Κύπρος βασίζεται στη συμμετοχή και εκπροσώπηση του Στίβου, ίσως στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από όλες τις προηγούμενες Ολυμπιάδες. Είναι χρέος μας και ευθύνη μας να στηρίζουμε τις προσπάθειες των αθλητών μας, παρόλο που το 2023 φεύγει και κανένας σχεδιασμός από μέρους της Πολιτείας και της ΚΟΕ δεν φαίνεται στο ορίζοντα.

Τέλος αναφέρω επιγραμματικά και θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε σύντομα, κατευθύνσεις που κατά την άποψή μας πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις:

* Βελτιωτικά έργα

* Αθλητικό Υλικό

* Επιμόρφωση Στελεχών – Παραγόντων – Προσωπικού – Κριτών – Προπονητών

* Αποκέντρωση

* Διοργάνωση Επαρχιακών και Παγκύπριων Αγώνων Δημοτικής Εκπαίδευσης

* Κατοχύρωση αθλήματος κυρίως στα Δρομικά Αγωνίσματα

* Επαγγελματισμός

* Περαιτέρω δραστηριοποίηση Γυμναστικών Συλλόγων

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Τεχνικής Επιτροπής, τους Γυμναστικούς Συλλόγους, τους αθλητές και προπονητές και κυρίως στους συναδέλφους, για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση.

Ευχαριστώ

Αντώνης Γεωργαλλίδης

Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής ΚΟΕΑΣ

Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2023

Print Friendly, PDF & Email
X