Αρχική Ανακοινώσεις Απογοήτευση της ΚΟΕΑΣ για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας

Απογοήτευση της ΚΟΕΑΣ για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας

από KOEAS

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις στου στίβου, σχετικά με το διάταγμα και κυρίως με την ερμηνεία που δόθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας όπως αυτή διατυπώθηκε με διευκρινιστική ανακοίνωση του ΚΟΑ, για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο από κάποια αθλήματα και περιορισμένου αριθμού αθλητών στίβου. Η Ομοσπονδία, τόσο μέσω του ΚΟΑ όσο και με απευθείας επιστολή στον Υπουργό Υγείας, έθεσε τις θέσεις και τις εισηγήσεις της, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση και την ανησυχία της για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, για την απαγόρευση των προπονήσεων, αλλά και τη μη διεξαγωγή αγώνων, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο άθλημα. Εντούτοις, μέχρι σήμερα ο Υπουργός Υγείας μέσω των αρμόδιων φορέων που είχαν υποχρέωση να αξιολογήσουν τις ανάγκες του αθλητισμού, δεν έδωσε την άμεση λύση που επιθυμούσαμε. Ήδη οι αθλητές στίβου βρίσκονται για μία εβδομάδα εκτός προπονήσεων και με βάση τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, κινδυνεύει η απουσία από τα στάδια να διαρκέσει για μία ακόμα εβδομάδα.

Η ΚΟΕΑΣ θεωρεί, τόσο με το διάταγμα όσο και με την ερμηνεία που έχει δοθεί, εντελώς λανθασμένη την απόφαση, οι εθνικές ομάδες που προπονούνται σε ανοικτά γήπεδα, με εμβαδά γης 9 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων να αποκλείονται των προπονήσεων, ενώ αντίστοιχες εθνικές ομάδες άλλων αθλημάτων, να τους επιτρέπεται η προπόνηση σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Εμείς δεν καταδικάζουμε την άδεια προπόνησης σε οποιαδήποτε εθνική ομάδα, αντίθετα την επικροτούμε, γιατί η κάθε εθνική εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα μας. Ωστόσο, δεν μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε δικαιολογία όταν, σε ολόκληρη την Κύπρο, το άθλημά μας καλλιεργείται σε 10 αθλητικά στάδια με μεγάλα εμβαδά γης και σε σύνολο 200 αθλητών, που αντιστοιχούν στις εθνικές ομάδες στίβου (20 αθλητές σε κάθε στάδιο με διαφορετικές ειδικότητες αγωνισμάτων) να τους απαγορεύεται η προπόνηση.

Θυμίζουμε ότι ο στίβος είναι το μοναδικό άθλημα που το 2020 κατάφερε να φέρει σε πέρας τα παγκύπρια πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εφαρμόζοντας όλες τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες. Καλούμε, έστω και την υστάτη, τον έντιμο Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και τους συμβούλους του, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, να δώσουν λύση πριν οδηγηθεί το άθλημα σε πλήρη καταστροφή.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτούσια, η επιστολή της ΚΟΕΑΣ, προς τον Υπουργό Υγείας Κώστα Ιωάννου, που στάλθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, είναι η ακόλουθη:

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Εξετάζοντας με προσοχή το Διάταγμα αρ. 5436, που εκδώσατε στις 08 Ιανουαρίου 2021 και τις εξουσίες που σας παρέχονται για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού Covid-19 και ύστερα από τη διευκρινιστική ανακοίνωση του ΚΟΑ σαν αρμόδιου φορέα για τον αθλητισμό, διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

  1. Το άθλημα του στίβου, που διεξάγεται σε ανοικτά στάδια, στην ουσία αναστέλλει τη δραστηριότητά του για το χρονικό διάστημα 11-31 Ιανουαρίου 2021.
  2. Οι Εθνικές των ομαδικών αθλημάτων, τα οποία προπονούνται σε κλειστούς χώρους, έχουν δικαίωμα προπονήσεων μέχρι πέντε (5) άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

Οι πρόνοιες του διατάγματος για το άθλημα του στίβου είναι αχρείαστες και καταστροφικές, σε μια σημαντική χρονιά, που θα διοργανώσουμε στην Κύπρο, μεταξύ των άλλων, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων – Γ΄ Κατηγορία, όπου διεκδικούμε την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία και την Πενταεθνή Συνάντηση Εφήβων – Νεανίδων, με σημαντική μάλιστα οικονομική στήριξη του Κράτους μέσω των αρμόδιων φορέων.

Οι προπονήσεις στον στίβο διεξάγονται από τον περασμένο Μάιο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσοχή, στα 10 υπαίθρια στάδια Παγκύπρια, με μικρούς αριθμούς αθλητών – τριών και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τα στάδια διαθέτουν εμβαδά γης από 8.000 – 15.000 τ.μ. Μέχρι σήμερα προπονούνταν οι Εθνικές Ομάδες Στίβου όλων των κατηγοριών, στις οποίες περιλαμβάνονται γύρω στα 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι αθλητές που εμπίπτουν στους Σχεδιασμούς Υψηλής Επίδοσης και Ταλέντων του ΚΟΑ.

Με αυτά τα δεδομένα αναλογούν κατά μέσο όρο 20 αθλητές – τριες σε κάθε στάδιο, οι οποίοι γυμνάζονται διαφορετικές ώρες (πρωί – απόγευμα), σε διαφορετικά αγωνίσματα και ειδικότητες σε όλο το εύρος του σταδίου. Σημειώνουμε δε, ότι οι Ακαδημίες και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα δεν λειτουργούν στο παρόν στάδιο.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, να δοθεί άδεια στις Εθνικές Ομάδες Στίβου να προπονηθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, όπου επιτρέπεται η προπόνηση των δικών μας αθλητών που διαμένουν και φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια ή προετοιμάζονται έχοντας εκεί τη μόνιμη κατοικία τους.

Ανάλογη διευθέτηση θα πρέπει να γίνει και για τους Ελλαδίτες αθλητές – τριες, που βρίσκονται στην Κύπρο για την προετοιμασία τους, με βάση το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΚΟΑ – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Ελλάδας.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντικρύσετε θετικά τις θέσεις της Ομοσπονδίας και θα δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Print Friendly, PDF & Email
X