Στο δύσκολο δρόμο της προετοιμασίας για την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, βρίσκεται εδώ κι ένα περίπου μήνα η Ελένη Αρτυματά. Η κορυφαία αθλήτρια στην ιστορία του κυπριακού στίβου, από τις 25 Αυγούστου 2019 έχει εξασφαλισμένη συμμετοχή, για 4η συνεχή φορά, στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο. Τότε, είχε τρέξει την απόσταση των 400μ. σε 51.34, σε διεθνή συνάντηση στη Μαδρίτη, χρόνος που της εξαργύρωσε την πρόκριση για το Τόκιο. Από την ημέρα εκείνη, η προσοχή της έχει επικεντρωθεί στο να είναι πανέτοιμη για ακόμα ένα μεγάλο ραντεβού στη φανταστική πορεία της στο διεθνές στερέωμα του στίβου.
Η προετοιμασία της για το «Τόκιο 2020», διακόπηκε ξαφνικά τον Μάρτιο, με την πανδημία του κορονοϊού -όπως και όλων των αθλητών- κι έτσι από τον Σεπτέμβριο ξαναμπήκε στη διαδικασία για νέο «κτίσιμο» σώματος, ικανό να της φέρει τη διάκριση στους Ολυμπιακούς, που θα γίνουν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021. «Το πρώτο διάστημα της προετοιμασίας είναι μια περίοδος προσαρμογής, με προπόνηση γενικής δύναμης για ενδυνάμωση σώματος, σε γυμναστήριο, θάλασσα, γήπεδο. Δεν περιλαμβάνει ακόμα κομμάτια έξω στο ταρτάν, μοτίβο που θα συνεχίσουμε και τον επόμενο μήνα. Ο μεγαλύτερος και βασικότερος όγκος της προπόνησης θα γίνει στη Νότια Αφρική, με περισσότερες εντάσεις, με μεγαλύτερα κομμάτια και σαφώς πιο δύσκολα», ανέφερε στο γραφείο Τύπου της ΚΟΕΑΣ, για το αρχικό στάδιο τής προετοιμασίας της, η Ελένη Αρτυματά, η οποία βρίσκεται -όπως μας είπε- σε αρκετά καλή κατάσταση, φυσιολογική γι’ αυτήν την εποχή.
Μεγάλος στόχος στο 2021 είναι η διάκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, θέλοντας να τρέξει στη διάρκεια της χρονιάς, γρηγορότερα από το δικό της παγκύπριο ρεκόρ, των 51.14, που πέτυχε στις 18 Ιουλίου 2018 στην Μπελιτζόνα της Ελβετίας. «Φέτος θέλουμε να δουλέψουμε περισσότερο στο 400άρι, εννοώ την προπόνηση που έχει το αγώνισμα, με βελτίωση της αντοχής στην ταχύτητα, που είναι ο ξεκάθαρος στόχος μας. Το δουλεύουμε αυτό κάθε χρόνο, όμως φέτος δίνουμε ακόμη περισσότερη έμφαση, με πολλή δουλειά στα μεγάλα κομμάτια. Αν όλα πάνε καλά, και με τον κορονοϊό και τις προπονήσεις, τον Μάιο υπολογίζουμε να αρχίσουμε τις συμμετοχές σε διάφορους αγώνες. Θέλω να μπω σε όσο περισσότερους αγώνες γίνεται, γιατί το 400άρι χρειάζεται πολλούς αγώνες, για να βρεις τη σωστή τακτική και να διορθώνεσαι. Αυτό θα επιδιώξουμε, για να είμαι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς, ελπίζοντας ότι στην πορεία αυτή θα μπορέσω να βελτιώσω και το ρεκόρ μου», μας δήλωσε η κάτοχος και του παγκύπριου ρεκόρ στα 200μ. (22.61), Ελένη Αρτυματά.
Η πανδημία του κορονοϊού σταμάτησε τη φυσιολογική ζωή στο 2020, με τους αθλητές να επηρεάζονται σαφέστατα, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά, με τη γενική αβεβαιότητα που υπάρχει. Για την πρωταθλήτριά μας, το πρώτο διάστημα ήταν αρκετά δύσκολο, όχι όμως αυτό το οποίο διανύουμε. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία και αναβλήθηκαν αγώνες και οι Ολυμπιακοί, με επηρέασε πολύ, γιατί είχα χάσει έναν μεγάλο στόχο. Υπήρχε αυτή η αβεβαιότητα για την επικινδυνότητα του κορονοϊού, οι ακυρώσεις μεγάλων διοργανώσεων, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Παρισιού και δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία μου. Τώρα, πια, αφού ζήσαμε τόσους μήνες με αυτήν την ασθένεια, και βλέποντας ότι επανερχόμαστε σιγά – σιγά σε πιο συνηθισμένη κατάσταση, αφού υπάρχουν προγραμματισμένοι αγώνες και οι Ολυμπιακοί τον Ιούλιο, δεν αφήνω τίποτα να με επηρεάσει, γιατί μπορεί εύκολα να με αποσυντονίσει. Συγκεντρώνομαι απόλυτα στον στόχο μου, στις προπονήσεις μου και σκέφτομαι μόνο όσα μού ζητά ο προπονητής μου και τίποτα άλλο».
Γιαννουλάκης: «Με εντυπωσιάζει η Ελένη»
Από το 2004 η Ελένη Αρτυματά βρίσκεται υπό τις εντολές του Αντώνη Γιαννουλάκη, ο οποίος, εκείνη τη χρονιά, έχει οδηγήσει την Άντρη Σιάλου στα ημιτελικά των 400μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Από τον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους, η Παραλιμνίτισσα σπρίντερ, φρόντισε να εμφανίσει τα πρώτα σημάδια του ταλέντου της, αφού έγινε η πρώτη Κύπρια που κατακτά μετάλλιο (χάλκινο) σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών (11.74, 100μ.). Το 2009 κατέγραψε την κορυφαία στιγμή στην καριέρα της, όταν έγινε η πρώτη (και μοναδική έως τώρα) Κύπρια αθλήτρια που συμμετέχει σε τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, στο 200άρι του Βερολίνου, τερματίζοντας από τον 1ο διάδρομο στην 8η θέση.
Την επόμενη χρονιά (2010), στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης καταλαμβάνει την 5η θέση στα 200μ. και το 2012 στο Ελσίνκι την 7η, μοναδικές και αυτές οι επιτυχίες της. Είναι η «μεγάλη κυρία» των Μεσογειακών Αγώνων, με 3 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια, σε όλα τα αγωνίσματα που εκπροσώπησε την Κύπρο (100μ., 200μ., 400μ., 4Χ100μ.)! Κέρδισε την πρόκρισή της σε 4 συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012, Ρίο ντε Τζανέιρο 2016 και Τόκιο 2020, επίτευγμα που είναι μοναδικό για Κύπρια αθλήτρια! Οι πιο πάνω επιτυχίες της και άλλες ακόμα αρκετές διακρίσεις στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό στερέωμα του στίβου, ήρθαν με καθοδηγητή της τον Αντώνη Γιαννουλάκη. Φέτος, οι δυο τους άρχισαν για 17η συνεχόμενη χρονιά την προετοιμασία για υλοποίηση των στόχων της πρωταθλήτριάς μας. Με τον 51χρονο Χανιώτη προπονητή, μιλήσαμε για την προετοιμασία της Ελένης Αρτυματά μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο:
Πώς πάει μέχρι τώρα η προετοιμασία;
«Πάει πάρα πολύ καλά. Η Ελένη μού έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και μου φαίνεται ότι μπορεί να αντέξει σωματικά για αρκετά ακόμα χρόνια. Είναι πολύ πιο ώριμη, αντιμετωπίζει πολύ σωστά την προπόνηση, με οικονομία στη μηχανική και γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Ίσως η διακοπή λόγω της πανδημίας να την βοήθησε να ξεκουραστεί, αφού κάναμε συντηρητικό πρόγραμμα, με μόνο 200άρια, ξέροντας πως δεν θα είχαμε αγώνες στο 2020. Φροντίσαμε να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας, να διατηρήσουμε την ταχύτητά μας σε καλό επίπεδο και να ξεκουραστούμε για την επόμενη χρονιά. Μόλις βγάλαμε τώρα τον πρώτο κύκλο της προετοιμασίας μας και βλέπω μια Ελένη φρέσκια, μια Ελένη έτοιμη για παγκύπριο ρεκόρ. Τη βλέπω σωματικά και με εντυπωσιάζει».
Τι περιλαμβάνει σ’ αυτό το στάδιο η προπόνηση;
«Είναι γενικής φυσικής η προπόνηση τώρα, στηριζόμενη σε τέσσερις πυλώνες, την μυϊκή ενδυνάμωση, με πολλά τρεξίματα, την αντοχή, τη δύναμη και την ταχύτητα. Ουσιαστικά δουλεύουμε το σώμα μας πάρα πολύ, ούτως ώστε όταν πάμε στη Νότια Αφρική, να μπορεί να δεχτεί την πίεση στις μεγαλύτερες εντάσεις, που θα έχει η εκεί προετοιμασία».
Είναι κάτι στο οποίο θα δώσετε ιδιαίτερο βάρος;
«Θέλουμε να πιέσουμε λίγο τα περάσματά μας. Δουλεύουμε με ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πρώτο 200άρι να περάσουμε γρήγορα, ούτως ώστε να έχουμε αντοχή στη δύναμη και την ταχύτητα για να βγάλουμε τον καλύτερο χρόνο».
Πώς θα προχωρήσετε;
«Το πρώτο στάδιο τελειώνει μία εβδομάδα πριν φύγουμε για τη Νότια Αφρική, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Αφού ξεκουραστούν λίγο τα παιδιά, θα φύγουμε στις 28 Νοεμβρίου και για ένα μήνα θα μπούμε στον βασικό όγκο της προετοιμασίας. Θα επιστρέψουμε για την Πρωτοχρονιά στην Κύπρο και θα ξαναφύγουμε για τη Νότια Αφρική για ακόμα ένα μήνα, όπου θα ολοκληρώσουμε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Να σημειώσω ότι στη Νότια Αφρική τα πράγματα με τον κορονοϊό είναι καλύτερα από ό,τι στην Ευρώπη. Ήδη μας έχουν ενημερώσει για τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν και θα πρέπει να ακολουθούμε, βρισκόμενοι ουσιαστικά απομονωμένοι και μακριά από μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων.
»Κι επειδή οι Ολυμπιακοί είναι πολύ νωρίς, θέλουμε να μπει σε αγώνες η Ελένη τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου, γιατί το 400άρι χρειάζεται πολλούς αγώνες για να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο. Πιστεύω πως θα υπάρχουν αρκετοί δυνατοί διαθέσιμοι αγώνες από πολύ νωρίς, ούτως ώστε να φτάσουμε πανέτοιμοι στους Ολυμπιακούς. Τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο η προπόνηση θα γίνεται ουσιαστικά μέσω των αγώνων, ελαττώνοντας σταδιακά τις εντάσεις. Έχουμε ήδη βγάλει το πλάνο της Ελένης από τώρα μέχρι τους Ολυμπιακούς. Φτάνει να πάνε όλα καλά με τον κορονοϊό και να ‘μαστε υγιείς».
Πόσο σας επηρεάζει η πανδημία και η αβεβαιότητα που υπάρχει;
«Σίγουρα μάς επηρέασε αρκετά στο πρώτο διάστημα, όταν ακυρώθηκαν και όλες οι διοργανώσεις. Τώρα, είπαμε ότι θα πηγαίνουμε στο στάδιο για προετοιμασία λες και θα γίνουν όλοι οι αγώνες. Και αισθάνομαι πως θα γίνουν με κάποια απαραίτητα μέτρα. Αυτό που είναι λίγο διαφορετικό είναι η προσοχή που δίνουμε για να μην έχουμε κάποιο κρούσμα. Δεν μας ακουμπάει η πανδημία στο να γυμναστούμε καλά. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο η Ομοσπονδία και οι αρχές σταδίου. Όλα είναι φυσιολογικά, αρκεί να είμαστε και μεις προσεχτικοί με τις επαφές μας εκτός προπονήσεων».