Αρχική Ανακοινώσεις Απολογισμός Προέδρου ΚΟΕΑΣ

Απολογισμός Προέδρου ΚΟΕΑΣ

από KOEAS

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΟΕΑΣ 14.12.2019 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που σας απευθύνω τον πρώτο μου απολογισμό ως Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ. Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που ανέλαβα στις 15 Δεκεμβρίου 2018, μετά τη στήριξη που έλαβα από την Εκλογική Γενική Συνέλευση της ΚΟΕΑΣ, πορευτήκαμε συλλογικά σε αυτό τον πρώτο χρόνο με γνώμονα τη συνεχή πρόοδο του αθλήματος μας.

Εξ΄ άλλου το εκτόπισμα και η προσφορά του προκατόχου μου κ. Αντώνη Δράκου, το επίπεδο του κυπριακού στίβου και η πορεία που χάραξαν οι πρόγονοι μας όταν μέσα από τους Γυμναστικούς μας Συλλόγους πρωτοστατούσαν στα αθλητικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και εθνικά δρώμενα του ελληνισμού, καλλιεργώντας τον κλασσικό αθλητισμό, έχουν χαράξει το δρόμο που καθηκόντως οφείλουμε να ακολουθήσουμε, οδηγώντας  με ασφάλεια και επιτυχία το άθλημα στην νέα εποχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της ανοδικής του πορείας.

Οι καταστατικές τροποποιήσεις που τροχιοδρομήσαμε και υιοθετήθηκαν από την περσινή Καταστατική Γενική Συνέλευση έχουν υλοποιηθεί, με την αύξηση της εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου στο Διοικητικό Συμβούλιο και την ένταξη νέων παραγόντων, εκπροσώπων των Γυμναστικών μας Συλλόγων, στην Τεχνική Επιτροπή.

Για πρώτη φορά οι αθλητές και οι αθλήτριες μας απέκτησαν εκπροσώπηση στην Τεχνική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.  Η διαδικασία ψηφοφορίας, για την εκλογή διενεργήθηκε επιτυχώς κατά τη διάρκεια των Παγκυπρίων Αγώνων.

Με το πέρας μιας σημαντικής και επετειακής αγωνιστικής χρονιάς, λόγω των εορτασμών για τα 125 χρόνια του ΓΣΠ και την εκατονταετηρίδα του Γ.Σ. Πράξανδρος, η μεγάλη οικογένεια του κυπριακού στίβου δικαιούται να νιώθει υπερήφανη για τη φετινή πορεία του αθλήματος.

Η σεζόν στον κλειστό στίβο άρχισε με τον καλύτερο τρόπο, χαρίζοντας σε ολόκληρη την Κύπρο ανεπανάληπτες στιγμές, με κορύφωση την πρωτοφανή επιτυχία του Μίλαν Τραΐκοβιτς να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, στα 60 μέτρα με εμπόδια.  Ο πρωταθλητής μας ξόρκισε την κακοδαιμονία που τον ταλαιπωρούσε κερδίζοντας ένα μεγάλο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό, το οποίο είναι το πρώτο για τη χώρα μας.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία συνοδεύτηκε με σημαντική τηλεοπτική και διαδικτυακή προβολή για το άθλημα και έγινε κύρια πρωτοσέλιδη είδηση, σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλητικά ένθετα των εγχώριων εφημερίδων.

Κυρίες και κύριοι,

Προσδίδουμε μεγάλη  σημασία στην προβολή του αθλήματος του στίβου. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, βασικό στόχο αποτέλεσε η ενδυνάμωση των σχέσεων της ΚΟΕΑΣ με τα ΜΜΕ και τους αθλητικούς συντάκτες. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με την ηγεσία της ΕΑΚ και με άλλους φορείς της τέταρτης εξουσίας.

Οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της συνεργασίας της Ομοσπονδίας με την κρατική ραδιοτηλεόραση, οι οποίες καρποφόρησαν  με επιστέγασμα την επαναφορά των παγκοσμίων πρωταθλημάτων στίβου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, μετά από πολλά χρόνια. Σημαντική ήταν και η συνεργασία μας με την AlfaSports TV, μέσω της οποίας προσφέραμε στο φίλαθλο κοινό την άμεση και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση όλων των αθλητικών διοργανώσεων και των εκδηλώσεων μας, μέσω Live-Streaming.

Η επάνδρωση του γραφείου τύπου της Ομοσπονδίας λειτούργησε πολύ θετικά. Άρθρα του στίβου δημοσιεύονται πλέον τακτικά στον τύπο και στο διαδίκτυο. Ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση σε αυτό τον τομέα, με την ανάγκη για συνεργασία της ΚΟΕΑΣ με επαγγελματίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να γίνεται πιο επιτακτική.  Το απόφθεγμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπoνδίας Στίβου, Sven Arne Hansen,  athletιcs in every home and on every phone’ είναι σχετικό με τις προσπάθειες που καταβάλουμε.

Η προβολή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, σε καθημερινή ζωντανή μετάδοση από το ΡΙΚ, έδωσε την ευκαιρία στους φιλάθλους να απολαύσουν το άθλημα του στίβου στο ψηλότερο επίπεδο και να νιώσουν υπερήφανοι για τις επιτυχίες των αθλητών μας.

Η εμφάνιση της πενταμελούς κυπριακής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ήταν εκπληκτική. Ασφαλώς, κορυφαία επιτυχία αποτελεί το μεγάλο παγκύπριο ρεκόρ και η πέμπτη θέση του Απόστολου Παρέλλη στο τελικό της δισκοβολίας. Πολλές συγκινήσεις μας προσέφερε και ο Μίλαν Τραΐκοβιτς, με την πρόκριση του στο επεισοδιακό τελικό των υψηλών εμποδίων, στον οποίο στάθηκε άτυχος τερματίζοντας όγδοος.

Παρόλη την εισαγωγή νέου συστήματος πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την World Athletics, όπως έχει προσφάτως μετονομαστεί η IAAF, ο κυπριακός στίβος έχει ήδη πανηγυρίσει τρεις ολυμπιακές προκρίσεις, για το Τόκυο 2020. Αρτυματά, Παρέλλης και Τραΐκοβιτς έχουν κλείσει εισιτήριο για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.  Διατηρούμε βάσιμες ελπίδες ότι η σημερινή σύνθεση της ολυμπιακής μας εκπροσώπησης στο στίβο θα μεγαλώσει.

Αγαπητά μέλη της Γενικής Συνέλευσης,

Ο αγωνιστικός προγραμματισμός της ΚΟΕΑΣ, όπως είχε εγκριθεί από την περσινή Γενική Συνέλευση, υλοποιήθηκε στο έπακρο. Προχωρήσαμε επιπρόσθετα, σε ορισμένες τομές για σκοπούς ενίσχυσης των προσπαθειών των αθλητών και αναβάθμισης του προϊόντος μας.

Σε συνεργασία με την Σχολική Εφορεία Λεμεσού, διοργανώσαμε με επιτυχία τα Λανίτεια, αγώνας ο οποίος περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο προς έγκριση αγωνιστικό προγραμματισμό του νέου έτους.

Η καινοτομία των πρωινών προκριματικών και του απογευματινού προγράμματος τελικών, εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών. Πρόθεση μας είναι η εφαρμογή του συστήματος των προκριματικών και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα στίβου της νέας χρονιάς.

Για σκοπούς περαιτέρω εμπλουτισμού του αγωνιστικού μας προγραμματισμού για το 2020, έχουμε συμπεριλάβει δυο νέες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα προτείνουμε τη διοργάνωση Παγκύπριου Χειμερινού Πρωταθλήματος Ρίψεων και Παγκύπριου Πρωταθλήματος Κ23. Πιστεύουμε ότι οι νέες αυτές διοργανώσεις θα αυξήσουν τις αγωνιστικές ευκαιρίες για τους αθλητές μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα καλύτερες προϋποθέσεις για εξεύρεση χορηγών.

Σε αυτό τον τομέα, πέραν των υφιστάμενων συνεργασιών με την εταιρεία ΟΠΑΠ, την Ελληνική Τράπεζα και τους υπολοίπους μικρότερους χορηγούς, συνεργαστήκαμε με την εταιρεία ΧΜ, η οποία χορήγησε τον Μαθητικό Αθλητισμό και με την εταιρεία SPAR, η οποία χορήγησε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών. Περαιτέρω, για το 2020 έχουμε προβεί στην ετοιμασία νέων χορηγικών πακέτων, δυο εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί.

Παρά τις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις που επιφέρει η συνεχής πρόοδος και ανάπτυξη του αθλήματος, δυστυχώς την τελευταία επταετία, η κρατική επιχορήγηση για τον κλασσικό αθλητισμό παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή, σε επίπεδα που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του αθλήματος.

Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις με τη νέα διοίκηση του ΚΟΑ, στην οποία αναλύσαμε με αιτιολογημένα επιχειρήματα και τεκμηρίωση την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης του αθλήματος. Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια μας επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση συμπληρωματικής επιχορήγησης από τον ΚΟΑ για το 2019, ύψους €100.000, κυρίως για σκοπούς ενίσχυσης των κινήτρων αθλητών, των προπονητικών προετοιμασιών και του προπονητικού σχεδιασμού.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τη Γενική Συνέλευση ότι ο ΚΟΑ, στην χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου ημερομηνίας 13.12.2019, αποφάσισε να εγκρίνει το εν λόγω αίτημα της ΚΟΕΑΣ. Εκφράζουμε συνεπώς και δημόσια τις ευχαριστίες μας προς τον Πρόεδρο, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, την Αντιπρόεδρο, κα Καίτη Λουκαΐδου Χατζηκυριάκου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την υπηρεσία του Οργανισμού. Αίτημα μας προς τον ΚΟΑ είναι όπως η εν λόγω συμπληρωματική επιχορήγηση που θα μας παραχωρηθεί για το 2019 παγιωθεί.

Επισημαίνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές του κλασσικού αθλητισμού σε ορισμένα στάδια δεν προσφέρονται ούτε για προπόνηση, πόσο μάλλον για διεξαγωγή αγώνων. Δυστυχώς οι διαδικασίες ανακατασκευής του ταρτάν του Παφιακού Σταδίου Στέλιος Κυριακίδης και του σταδίου ΓΣΖ καθυστερούν υπέρμετρα.  Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μεγάλη χρονική διάσταση και εάν δεν επιλυθεί άμεσα, ο κυπριακός αθλητισμός θα υποφέρει.

Ευελπιστούμε ότι ανάλογη καθυστέρηση για γραφειοκρατικούς λόγους, δεν θα παρατηρηθεί και για την αναγκαία ανακατασκευή του ταρτάν του Εθνικού Σταδίου Στίβου στο ΓΣΠ, η οποία επίσης επιβάλλεται  να προχωρήσει τάχιστα, για σκοπούς βέλτιστης αθλητικής προετοιμασίας, εν όψει της σημαντικής νέας σεζόν.

Αναφορικά με το αθλητικό υλικό, μετά από πολλά χρόνια η ΚΟΕΑΣ εξασφάλισε τον περασμένο Δεκέμβριο, κρατική επιχορήγηση ύψους €200.000, ποσό το οποίο διατέθηκε για αγορά στρωμάτων και οργάνων για τις ανάγκες της ΚΟΕΑΣ και των Γυμναστικών Συλλόγων. Εξασφαλίσαμε επίσης εντός του τρέχοντος έτους, συμπληρωματική κρατική επιχορήγηση ύψους €20.000 για αγορά κονταριών.

Αξιοποιώντας επιχορήγηση που λάβαμε από την World Athletics, προχωρήσαμε φέτος σε αγορά ειδικού μετακινουμένου ηλεκτρονικού πίνακα για τις ανάγκες των παγκυπρίων και άλλων αγώνων που διοργανώνουμε. 

Βεβαίως οι εξοπλιστικές ανάγκες του στίβου είναι πολύ μεγαλύτερες και συνεπώς έχουμε υποβάλλει αίτημα προς τον ΚΟΑ για καταβολή ποσού της τάξης του €50.000 ετησίως για μια πενταετία, προκειμένου να εξοπλίσουμε στο βέλτιστο βαθμό τα στάδια μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η εξέλιξη του αθλήματος του στίβου είναι συνεχής και πολυεπίπεδη. Η εφεύρεση νέων τεχνικών προπόνησης και εκγύμνασης, η εισαγωγή καινοτόμων αγωνιστικών προϊόντων τύπου Dynamic New Athletics (DNΑ) και η υιοθέτηση νέων συστημάτων πρόκρισης στις μεγάλες διοργανώσεις, αποτελούν μερικά παραδείγματα. Μέσα στα πλαίσια επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των συντελεστών του στίβου, διοργανώσαμε σεμινάρια και εξετάσεις κριτών στίβου και προπονητικό σεμινάριο οριζόντιων αλμάτων. Η συμμετοχή στα δυο αυτά ξεχωριστά σεμινάρια ήταν ικανοποιητική και τα αποτελέσματα επωφελή για τα παρόντα στελέχη του αθλήματος. Προγραμματίζουμε τη διοργάνωση νέων σεμιναρίων στο μέλλον.

Η εμφάνιση της ομάδας στίβου στους ΑΜΚΕ με τα  27 συνολικά μετάλλια, εκ των οποίων τα 10 χρυσά, κατέταξε την  Κύπρο στην πρώτη θέση του αθλήματος. Το επίπεδο των ΑΜΚΕ στο στίβο είναι πλέον ανταγωνιστικό και βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Στη Β’ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, η εθνική μας ομάδα πέτυχε ρεκόρ συγκομιδής 260 βαθμών, κατέλαβε την 9 θέση ανάμεσα σε 12 χώρες, αλλά πλήρωσε ακριβά τις άτυχες στιγμές, τους τραυματισμούς και τη διεύρυνση της ζώνης υποβιβασμού.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προετοιμάσουμε την εθνική ομάδα για το 2021, ούτως ώστε να διεκδικήσουμε με επιτυχία την επιστροφή μας στην Β’ Κατηγορία. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων θα διεξαχθεί τον Ιούνιο 2021 και πρόθεση μας είναι να φιλοξενήσουμε, μετά από μια εικοσαετία, τη διοργάνωση αυτή στην Κύπρο. Είμαστε σε σχετική διαβούλευση με τον ΚΟΑ για εξασφάλιση της απαραίτητης σχετικής οικονομικής στήριξης.

Η ανοδική πορεία του επιπέδου του στίβου διεθνώς, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του αθλήματος μας από την πολιτεία. Σε μια μικρή χώρα, με τεράστια όμως παράδοση, κληρονομιά  και προοπτική στον κλασσικό αθλητισμό, δεν υπάρχει η πολυτέλεια κωλυσιεργίας ή απώλειας ταλέντων.  Πιστευτούμε όμως ότι με τη στήριξη και τους κατάλληλους σχεδιασμούς από την πολιτεία, ο κυπριακός κλασσικός αθλητισμός μπορεί στα επόμενα χρόνια να προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Πολιτική της ομοσπονδίας μας είναι να βελτιώσει και να ενδυναμώσει τις στρατηγικές συνεργασίες της με όλους τους θεσμικούς και άλλους φορείς του αθλητισμού. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε συνεργαστεί με τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Άμυνας και έχουμε, μεταξύ άλλων, πετύχει την αύξηση των στρατεύσιμων πρωταθλητών μας που εντάσσονται στον λόχο αθλητών από έξι σε οκτώ, κάτι που αποτελούσε πάγιο στόχο της ΚΟΕΑΣ τα τελευταία χρόνια.

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον τέως Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Χαμπιαούρη, στον οποίο εκφράσαμε τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας. Είναι με ικανοποίηση που παρατηρήσαμε ότι κατόπιν της παρέμβασης της Ομοσπονδίας,  φέτος έχουν διεξαχθεί τα μαθητικά πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου, ενώ αναμένουμε την υλοποίηση και της δέσμευσης του Υπουργείου για επαναφορά των οργανωμένων επαρχιακών μαθητικών αγώνων στίβου, στη δημοτική εκπαίδευση.

Παράλληλα, έχουμε συνάψει συνεργασίες με όλους τους κύριους διοργανωτές ιδιωτικών μαραθωνίων δρόμων που διεξάγονται στην Κύπρο. Οι συμφωνίες αυτές προσδίδουν στην Ομοσπονδία το ρόλο που της αναλογεί σε αυτό τον τομέα, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μια πηγή νέων εισοδημάτων.

Στο τομέα της τεχνολογίας προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, στην πλήρη εφαρμογή του πρωτοποριακού, ηλεκτρονικού προγράμματος Open-track, ένα λογισμικό πρόγραμμα με μεγάλες δυνατότητες, το οποίο μεταξύ άλλων, παρέχει άμεση διαδικτυακή πληροφόρηση αναφορικά με τα αποτελέσματα αγώνων στίβου, τα πινάκια συμμετοχών και τα στοιχεία των αθλητών.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους διοργανώσαμε επίσης, με μεγάλη επιτυχία, δυο επιβεβλημένες τελετές βράβευσης, ιστορικής σημασίας για τον κυπριακό αθλητισμό. Τον Απρίλιο του 2019, η ΚΟΕΑΣ σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή, στο ξενοδοχείο Hilton, απένειμε την ανώτατη της τιμητική διάκριση, τη Χρυσή Νίκη στον Επίτιμο της Προέδρο κ. Αντώνη Δράκο, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, μεγάλων πρωταθλητών από το ένδοξο παρελθόν και το λαμπρό παρόν του αθλήματος.

Τον περασμένο μήνα, σε εκδήλωση που έγινε στο Columbia Plaza στη Λεμεσό, η ΚΟΕΑΣ, στην παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας του τόπου απένειμε τη Χρυσή Νίκη στο Κυριάκο Ιωάννου και την Αργυρή Νίκη στους Μίλαν Τραΐκοβιτς, Απόστολο Παρέλλη και Ελένη Αρτυματά. Οι φετινές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας μας θα ολοκληρωθούν με την καθιερωμένη Βράβευση του Μαθητικού Αθλητισμού, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 19 Δεκέμβριου 2019, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Το επίπεδο του Κυπριακού στίβου και οι άρτιες διεθνείς σχέσεις που διατηρούμε στο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου να μας απευθύνει τιμητική πρόσκληση να παρουσιάσουμε το μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης του κυπριακού στίβου. Η παρουσίαση μας πραγματοποιήθηκε ενώπιον της ολομέλειας του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επέλεξε, για πρώτη φορά, την Κύπρο ως τη χώρα διεξαγωγής της επομένης συνεδρίασης της Εκτελεστικής της Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί στη Λεμεσό τον προσεχή Ιανουάριο

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής κ. Αντώνη Γεωργαλλίδη και το προσωπικό της Ομοσπονδίας για τη άρτια συνεργασία.

Print Friendly, PDF & Email
X