Αρχική Ανακοινώσεις Απολογισμός Προέδρου Τεχνικής Επιτροπής

Απολογισμός Προέδρου Τεχνικής Επιτροπής

από KOEAS

ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019

Καταθέτω σήμερα ενώπιον σας, για 25η συνεχόμενη χρονιά, τον απολογισμό για το έργο της Τεχνικής Επιτροπής και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης ίσως σε διάρκεια αγωνιστικής περιόδου, που έληξε με τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών και Γυναικών στις αρχές Οκτωβρίου.

Απολογισμός μίας χρονιάς που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και ελπιδοφόρα για το μέλλον του αθλήματος.

Οι διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, ήταν μία συνέχεια των μεγάλων επιτυχιών που είχαμε τη χαρά όλοι μαζί να ζήσουμε τα τελευταία χρόνια.  Επιτυχίες που δείχνουν το ψηλό επίπεδο που βρίσκεται ο στίβος και που το κάνει ξεχωριστό στον αθλητισμό της Κύπρου.

Ο Μίλαν Τραϊκοβιτς, έδειξε το δρόμο των επιτυχιών της φετινής χρονιάς, με την κατάκτηση του πρώτου Χρυσού μεταλλίου για τη χώρα μας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκόβη της Σκωτίας.  Ο πρωταθλητής μας, με την επιτυχία του έδωσε συνέχεια στην εξαιρετική πορεία που άρχισε το 2014.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, ο Απόστολος Παρέλλης σημείωσε την Κορυφαία διάκριση της μακρόχρονης σταδιοδρομίας του, με την κατάκτηση της 5ης θέσης στην Ντόχα του Κατάρ. Την ίδια στιγμή με την επίδοση 66.32μ. εξασφάλισε για 3η συνεχόμενη διοργάνωση  τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  ενώ βελτίωσε το δικό του Παγκύπριο Ρεκόρ Ανδρών.

Στην ίδια διοργάνωση, ο Τραϊκοβιτς φάνηκε άτυχος και κατέκτησε την 8η θέση στον τελικό των 110μ. με εμπόδια.  Στα ημιτελικά πέτυχε 13.29, επίδοση που του χάρισε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα στο Τόκυο.

H Ελένη Αρτυματά, για μία θέση έμεινε εκτός ημιτελικού παρόλο που σε επίδοση ήταν 23η, χάνοντας ίσως την ευκαιρία της για ακόμη μια μεγάλη διάκριση στην καριέρα της.

Η παρουσία της Κύπρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, περιλάμβανε δύο ακόμη συμμετοχές, της Ντακμάρας Χάντζλικ στο Μαραθώνιο που λόγω τραυματισμού εγκατέλειψε τον αγώνα και της Νεκταρίας Παναγή Λουκά στο Μήκος, η απόδοση της οποίας επηρεάστηκε από την αργοπορημένη πρόσκληση της ΙΑΑF τότε, World Athletics σήμερα.

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στις μικρότερες ηλικίες και ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Πρωτάθλημα Νέων, με την εξασφάλιση δύο μεταλλίων.  Χρυσό με το Γρηγόρη Νικολάου στο Τριπλούν και Χάλκινο με τη Στυλιάνα Ιωαννίδου στο ΄Ύψος.  Οι δύο αθλητές έδωσαν συνέχεια στην παράδοση που δημιουργήθηκε στη συγκεκριμένη διοργάνωση,  ενώ με τις επιδόσεις που πέτυχαν συγκαταλέγονται στους κορυφαίους αθλητές της ηλικίας τους σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Σημαντική ήταν επίσης η πρόκριση του Κυριάκου Παμπακά στον τελικό του ΄Ύψους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών.

Η παράδοση στις διακρίσεις, συνεχίστηκε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.  Ενδεικτική είναι η κατάκτηση τεσσάρων πρώτων θέσεων στα Λύκεια.

Σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, η παρουσία στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στο Μαυροβούνιο, κατέδειξε ότι ο Στίβος είναι αποδεδειγμένα το βαρύ πυροβολικό της Κύπρου.  Προσφέραμε τα μισά Χρυσά μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας, παρόλο που αρκετοί κορυφαίοι αθλητές μας δε συμμετείχαν για δικαιολογημένους λόγους ή έλαβαν μέρος σε πιο σημαντικές  διοργανώσεις.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων/Β’ Κατηγορία, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε με συνέπεια τον υποβιβασμό στην Γ’ Κατηγορία.  Υπήρξαν ουσιαστικοί λόγοι που οδηγηθήκαμε στον υποβιβασμό.  Οι τραυματισμοί, οι ατυχίες και η αδυναμία να ετοιμάσουμε αθλητές σε συγκεκριμένα μαλακά  για μας αγωνίσματα, θεωρώ ότι ήταν οι βασικοί παράγοντες.

Η συμμετοχή στην 5εθνή Συνάντηση Εφήβων – Νεανίδων κρίνεται ικανοποιητική, αφού δίδεται η δυνατότητα στους νεαρούς αθλητές να συμμετέχουν σε μία διεθνή διοργάνωση αποκομίζοντας ουσιαστικά οφέλη και εμπειρίες.

Οι Εθνικές Ομάδες Παίδων-Κορασίδων ανταγωνίστηκαν για μία ακόμη χρονιά τους συναθλητές τους της Ελληνικής Ομάδας και έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον του στίβου.  Κατέκτησαν 11 πρώτες θέσεις, δείχνοντας ότι το επίπεδο της Κύπρου συνεχίζει να είναι ψηλό.

Σας έχουμε κοινοποιήσει τις λίστες με τις έξι (6) καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς, όπου παρουσιάζεται σημαντική βελτίωση στους μέσους όρους σε σύγκριση με το 2018.  Η εικόνα,  αντανακλά τη σε βάθος δουλειά που γίνεται στους Γυμναστικούς Συλλόγους,  στο κίνητρο και τη διάθεση που δείχνουν αρκετοί αθλητές να δουλέψουν σκληρά για να πετύχουν διακρίσεις.

Θα ήταν παράλειψη σ’ αυτό το σημείο, να μην ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που με σημαντικό «ρίσκο» υιοθέτησαν τις εισηγήσεις μας να επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός της ΚΟΕΑΣ το 2019, με επιπλέον ποσό €50,000.- ώστε να στηριχθούν και να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες μεγάλου αριθμού αθλητών – τριών στην αρχή της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ήταν μία δυναμική απόφαση που θα δώσει συγκεκριμένη ώθηση στους αθλητές και θα μας βοηθήσει να επενδύσουμε στο αύριο του στίβου.  ΄Ήταν μία απόφαση που η ίδια η Γενική Συνέλευση, έδωσε το Δεκέμβριο του 2016 την κατεύθυνση να προχωρήσουμε και να διεκδικήσουμε από τους Κρατικούς Φορείς την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

Θεωρώ σημαντική επίσης εξέλιξη, την έγκριση από τον ΚΟΑ για αγορά αθλητικού υλικού ύψους €200.000 για τις ανάγκες της ΚΟΕΑΣ και των Γυμναστικών Συλλόγων.  Ευελπιστούμε ότι ο Οργανισμός θα εγκρίνει την εισήγηση μας για 5ετές πρόγραμμα επιχορήγησης με ποσό €50.000.- το χρόνο ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες μας.

Το Αναπτυξιακό πρόγραμμα των Γυμναστικών Συλλόγων και της ΚΟΕΑΣ συνεχίστηκε τη φετινή χρονιά και τροφοδότησε το άθλημα με νέο αίμα.  Πρέπει όμως να γίνουν σημαντικές αλλαγές και να προβληματιστούμε με τη στελέχωσή του.

Η Τεχνική Επιτροπή με τη νέα της μορφή, συνήλθε το 2019 σε σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων, καταθέτοντας ύστερα από συζήτηση και προβληματισμό, εισηγήσεις στα θέματα της αρμοδιότητας της.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Σχεδιασμό Κινήτρων, στο Αγωνιστικό Προγραμματισμό, στα Προπονητικά Προγράμματα και τη μορφή διεξαγωγής των Παγκυπρίων Πρωταθλημάτων.

Σε λίγες ημέρες αφήνουμε το 2019 και μπαίνουμε σε μία νέα 10ετία.  Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, τα νέα δεδομένα είναι μπροστά μας, οι εποχές έχουν αλλάξει σημαντικά.  Η Τεχνική Επιτροπή θα εστιάσει την προσοχή της και θα καταθέσει εισηγήσεις, ώστε ν’ ανταποκριθούμε με επιτυχία στα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία που όλοι μαζί δημιουργήσαμε.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο, τον Επίτιμο Πρόεδρο, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και  της Τεχνικής Επιτροπής της ΚΟΕΑΣ, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνεται.

Print Friendly, PDF & Email
X