Αρχική Ανακοινώσεις ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕΑΣ

από KOEAS

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕΑΣ

κ. ΑΝΤΩΝΗ ΔΡΑΚΟΥ

Για το έτος 2015

Με τη κατάθεση του απολογισμού της χρονιάς που επισκοπούμε ολοκληρώνουμε τη θητεία μας και τα πεπραγμένα μας παρατίθενται ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως των αντιπροσώπων των Γυμναστικών Συλλόγων μελών της ΚΟΕΑΣ.

Αυτή είναι η ουσία του τι κάνουμε σήμερα συνερχόμενοι για να εκπληρώσουμε τελικά το ωραίο καθήκον που αναλάβαμε πριν δυο χρόνια. Χρόνια δύσκολα μέσα στην οικονομική κρίση που βάναυσα ενέσκηψε και που δημιούργησε την δίκαια ή άδικα μεγάλη απαξίωση των θεσμών και των φορέων τους. Μια κρίση που με την ανέχεια που προκάλεσε έφερε την αντίδραση σ’ αυτούς που ανελέητα κτυπήθηκαν ώστε να αμφισβητούν κάθε δραστηριότητα, να στέκονται με καχυποψία απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια.

Κυρίως όμως προκάλεσε τη τάση αποχής και αποστασιοποίησης στους νέους και νέες του τόπου. Αυτούς που φυσιολογικά όντες οι πιο αδύναμοι μέσα στο κοινωνικό σύνολο υπέστησαν τις πιο σφοδρές συνέπειες. Έχασαν το δικαίωμα στο όνειρο είδαν κατάματα την έλλειψη προοπτικής για το μέλλον τους.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να δουλέψουμε, έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να πλησιάσουμε τους νέους. Γιατί κυρίως εμείς του αθλητισμού, εμείς του στίβου, έχουμε να κάμουμε με τη νεολαία.

Γι αυτή πασχίζουμε γι αυτή ίδρυσαν οι μεγάλοι οραματιστές πρόγονοι και προκάτοχοι μας τους Γυμναστικούς Συλλόγους στις έξι επαρχίες της Κύπρου. Εστίες του αρχαίου πνεύματος, του ωραίου και τ’ αληθινού και στους χρόνους της σκλαβιάς, λευτεριάς πύρωμα.

Αυτή την ιδεολογία αυτά τα ιδανικά δίχως δισταγμό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Χωρίς δικαίωμα εγκατάλειψης. Μέσα σε εποχές παχέων αγελάδων και μέσα εποχές ανέχειας, οικονομικής κρίσης και λιτότητας.

Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαπιστώσουμε αν φανήκαμε συνεπείς σ’ αυτά που έχω περιγράψει. Όλα τα άλλα έπονται.

Λοιπόν σε πείσμα των καιρών υπεύθυνα και με πλήρη συναίσθηση δηλώνω πως αντισταθήκαμε και κατορθώσαμε να προσελκύσουμε στα στάδια μας περισσότερους παρά ποτέ νέους και νέες δώσαμε δουλειά σε περισσότερους παρά ποτέ προπονητές και διοργανώσαμε όλους τους αγώνες με μεγάλη συμμετοχή ενώ στα στάδια του κόσμου οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες έδωσαν περήφανοι το παρόν τους και αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια και σε ψηλό επίπεδο.

Τα εύσημα ανήκουν στους Γυμναστικούς Συλλόγους και στις διοικήσεις τους. Στους προπονητές τους και τους ανιχνευτές ταλέντων που οργώνουν τα δημοτικά σχολεία και προσελκύουν στο κλασικό αθλητισμό εκατοντάδες νέα βλαστάρια.

Δεν είναι όμως όλα τόσο ρόδινα όσο από το αποτέλεσμα φαίνονται. Οι Γυμναστικοί Σύλλογοι δεν στηρίζονται από μερικούς σε θέσεις εξουσίας όσο θα έπρεπε. Στη πραγματικότητα κάποιοι φαίνεται να διακατέχονται από συμπλέγματα κατωτερότητας που εκδηλώνονται με ζηλοτυπία για το άθλημα και τους ανθρώπους του. Στα αιτήματα μας αντιδρούν με αρνητικότητα. Οι άπραγοι δεν αντέχουν τη προσφορά. Αντί να βλέπουν με ικανοποίηση τη δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων του στίβου αναζητούν με περισσή φροντίδα να ανακαλύψουν και να προβάλουν πλαστογραφώντας παρωνυχίδες σε πασσάλους.

Προειδοποιώ λέγοντας “προς κέντρα λακτίζουν”.

Θα ήταν πιο παραγωγικό και θα εκπλήρωναν το θεσμικό τους καθήκον αν επισκέπτονταν έστω και μια φορά τους χώρους που δραστηριοποιούνται οι Σύλλογοι. Αν τους περίσσευε ένα απόγευμα για να ζήσουν από κοντά τους κόπους και το πόνο του αθλητή, τη πολύωρη και συνεχή προσπάθεια για την επιτυχία του καλοκαιριού.

Θα ήταν πιο παραγωγικό αν έσπευδαν να στήριζαν τον αγώνα για διατήρηση της ύπαρξης των προσφυγικών Συλλόγων και ακόμη του ανταγωνιστικού επιπέδου τους ώστε να παραμένουν αντάξιοι της ιστορίας τους. Να έσπευδαν να ένιωθαν την αγωνία τους για την επόμενη διοργάνωση. Αντ’ αυτού τους θέλουν να παρακαλούν για ενίσχυση τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι Σύλλογοι. Το πράγμα δεν πάει πάρα πέρα. Καταρρέει η υλικοτεχνική υποδομή αφού τα μεν στάδια χρειάζονται επανεπιστρώσεις των πλαστικών τους ενώ τα όργανα εξαντλήθηκαν και για να διοργανωθεί παγκύπρια διοργάνωση χρειάζεται να φορτώνονται και να μεταφέρονται όλα τα αναγκαία από το Εθνικό Στάδιο στα άλλα.

Επί τέλους κάποιος πρέπει να αφήσει τα άσχετα και να ασχοληθεί με τα του κατ’ εξοχήν αγωνιστικού σπορ, του στίβου, και να συμβάλει στη διατήρηση και πρόοδο του αφού γι αυτό κυρίως ο νομοθέτης ίδρυσε το ΚΟΑ και του έδωσε οικονομικούς πόρους για να εκπληρώσει το σκοπό του.

Ο ΚΟΑ πρέπει πρώτα απ’ όλα να καθήσει κάτω και να διαβουλευθεί μαζί μας, εμάς που κάνουμε αθλητισμό, και να δει πως θα αναδιαρθρώσει τα κονδύλια του Προϋπολογισμού του ώστε να είναι ικανός να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Δεν θα πω περισσότερα γιατί είμαι βέβαιος πως αυτοί που πρέπει θα πήραν το μήνυμα. Άλλως θα μιλήσουμε περισσότερο ωμά γιατί δεν θα έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε.

Τι είναι όμως εκείνο που μας δίνει το δικαίωμα να στέλλουμε τέτοια μηνύματα;

Είναι το γεγονός ότι κάνουμε αθλητισμό ότι μας απασχολεί καθημερινά αυτό που επιλέξαμε και μας επέλεξαν να είμαστε.

Διαμορφώσαμε με τα χρόνια ένα αθλητικό μοντέλο που φέρνει καρπούς. Ένα μοντέλο που στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου διοργανώνει αγώνες για παιδιά κάτω των 12 που αντικαθιστούν τους καταργηθέντες αγώνες των δημοτικών σχολείων.

Προχωρούμε με τα πρωταθλήματα Κάτω των 18, Κάτω των 20, Κάτω των 23, τους Παγκυπρίους Αγώνες Ανδρών και Γυναικών και φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να εισαγάγουμε τους Πάνω των 35 και τα Παραδοσιακά Αγωνίσματα.

Ταυτόχρονα μπορέσαμε να έχουμε ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διδάσκεται πλέον στα Ελληνικά, αναγνωρισμένο από την ΙΑΑΦ, που κάλυψε το Επίπεδο 1 και το Επίπεδο 2. Το πρώτο κάλυψε το γνωστό ως Kids Athletics ενώ το δεύτερο καταπιάνεται με την εκπαίδευση του Προπονητή Συλλόγου. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στα προγράμματα συμμετέχουν προπονητές από την Ελλάδα ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων για συμμετοχή.

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόστηκε ο Σχεδιασμός Κινήτρων στη βάση προκαθορισμένων μετρήσιμων κριτηρίων και προνοιών. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις μας πρέπει να παραδεχθούμε ότι η απαίτηση των ελεγκτών του ΚΟΑ ήταν ορθή.

Έχουμε τώρα ένα Σχεδιασμό που λειτούργησε άρτια και έδωσε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα   αφού στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου κατέταξε τους τριάντα πρώτους αθλητές και αθλήτριες σ’ ένα αναντίλεκτα ορθό κατά το μάλλον ή ήττον αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή βράβευσε τη πρώτη νίκη στους Παγκύπριους Αγώνες για όσους και όσες δεν περιλαμβάνονταν στους τριάντα πρώτους. Στήριξε αυτούς που ζουν και προπονούνται στο Κέντρο Ελλάδας και όσους πρόσφεραν με τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα.

Μένει τώρα για να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Σχεδιασμός μας είναι άψογος να χρηματοδοτηθεί με περισσότερα λεφτά. Το ζητούμε εμείς που δουλέψαμε με μεράκι για να καταρτίσουμε ένα δίκαιο, λογικό και πιστεύουμε διαχρονικό σύστημα βαθμών, όπως μας ζητήθηκε.

Στα επίπεδα που θέλουμε και ζητούμε από τους αθλητές να ανέβουν δεν χωρεί ερασιτεχνισμός.

Τόσο οι αθλητές όσο και οι προπονητές έχουν ανταποκριθεί. Μένει να μπορούμε να τους προσφέρουμε αυτό που αυτοί αναμένουν και χρειάζονται.

Όλο και περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες δείχνουν να είναι πρόθυμοι να επιλέξουν το δρόμο του πρωταθλητισμού/επαγγελματισμού. Αυτοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι. Εμείς είμαστε; Αυτοί έχουν το ταλέντο και μπορούν. Εμείς μπορούμε;

Η Πολιτεία δεν δικαιούται να έχει άγνοια από τα διεθνώς τεκταινόμενα στο χώρο του αθλητισμού υψηλού επιπέδου. Ο αθλητισμός δεν γίνεται στους δρόμους και στα παζαράκια. Ο αθλητισμός ασκείται στους στίβους, στα στάδια και στα γήπεδα. Εκεί πρέπει να βρίσκεται η Πολιτεία και να αισθάνεται τους κραδασμούς του εφαρμοσμένου αθλητισμού.

Όταν ο Παρέλλης παίρνει τη στροφή στη βαλβίδα με τρομερή ταχύτητα και ρίχνει το δίκιλο δίσκο με φοβερή δύναμη πέρα από τα 65 μέτρα αυτός είναι αθλητισμός υψηλής επίδοσης.

Όταν ο Κυριάκος Ιωάννου πατά και απογειώνει το σώμα του σε μια αιώρηση πάνω από 2.30μέτρα και προσγειωνόμενος βγάζει στεντόρεια κραυγή και συγκλονίζεται, αυτός είναι αθλητισμός υψηλού επιπέδου.

Όταν η Αρτυματά σαν γαζέλα παίρνει τη στροφή στα 200 μέτρα με εκείνο τον όμορφο διασκελισμό αυτός είναι αθλητισμός υψηλού επιπέδου.

Φέρτε στο μυαλό σας τις μορφές των Χονδροκούκη, Ραμόνας, Λεοντίας, Σταθελάκου, Νεκταρίας, Τραϊκοβιτς, Νίκανδρου, Ναταλίας, Ανδρονίκης και όλων των άλλων. Φέρτε στο μυαλό σας τις κουκλίτσες και τα παλληκάρια των Εθνικών Ομάδων Εφήβων, Παίδων, Νεανίδων και Κορασίδων και νιώστε περήφανοι γι αυτό που κάνουμε γι αυτό που υπηρετούμε γι αυτό που σεμνυνόμεθα πως προσφέρουμε στη Πατρίδα μας.

Σεβαστοί μου Πρόεδροι των Γυμναστικών μας Συλλόγων, αγαπητά μέλη των αντιπροσωπειών των στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας, Διευθυντή και μέλη του προσωπικού και φίλοι συνεργάτες στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Τεχνική Επιτροπή σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Η εμπιστοσύνη σας με δυναμώνει να ολοκληρώσω τη νέα θητεία μου στην ηγεσία της ΚΟΕΑΣ και του Στίβου στη Κύπρο.

Συμπληρώνοντας 25ετία στη Προεδρία θα παραδώσω σ’ αυτούς που θα φέρουν τη νέα εποχή.

Για το κλασικό αθλητισμό που αγαπούμε, το στίβο, θα καταθέσω τους πιο κάτω στίχους του μεγάλου ποιητή της Κύπρου του Κώστα Μόντη με τίτλο “Έλληνες Ποιητές”:

 

Ελάχιστοι μας διαβάζουν

ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας

μένουμε αδικαίοτοι και αχειροκρότητοι

σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά

όμως αντισταθμίζει που γράφουμε Ελληνικά.

 

Αν το παραφράσετε για να ταιριάσει στο άθλημα μας θα κατανοήσετε τι θέλω να πω. Πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών αντισταθμίζει που ασχολούμαστε με το κλασικό αθλητισμό με τη πιο γνήσια προγονική παράδοση και επιταγή.

 

Νάστε όλοι περήφανοι.

Αντώνης Δράκος

Πρόεδρος.

Print Friendly, PDF & Email
X