Αρχική Ανακοινώσεις Άρχισαν δουλειά για να υλοποιήσουν το όνειρό τους Παναγή και Καλλένου

Άρχισαν δουλειά για να υλοποιήσουν το όνειρό τους Παναγή και Καλλένου

από KOEAS

Κάθε φθινόπωρο οι αθλητές του στίβου επιστρέφουν από την ξεκούρασή τους και αρχίζουν σιγά – σιγά να «χτίζουν» το σώμα τους για την επόμενη χρονιά. Ως συνήθως, κάθε επόμενη περιλαμβάνει και πιο μεγάλο στόχο, άρα και περισσότερες απαιτήσεις τη δύσκολη, επίπονη περίοδο της προετοιμασίας. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο παράξενο, το πιο περίεργο για τον κάθε αθλητή, αφού ουδέποτε στο παρελθόν ζήσαμε την απειλή ζωής εξαιτίας μιας πανδημίας, ποτέ δεν μας απαγορεύτηκε η έξοδος από το σπίτι μας (μετά το 1974 βέβαια) και ποτέ δεν πάγωσε η ζωή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν και η πανδημία δυστυχώς παραμένει στον ορίζοντα, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι, από τη στιγμή που τους επιτρέπεται, να ξαναμπούν στα γήπεδα, να ξαναρχίσουν σκληρή δουλειά και κυρίως να ξαναονειρευτούν.

Αυτές τις ημέρες στο Εθνικό Στάδιο Στίβου του ΓΣΠ, βρίσκεται και ο Γιώργος Σκέντερ, μαζί με τις αθλήτριές του, Νεκταρία Παναγή, Λεοντία Καλλένου, Αλεξάνδρα Σκέντερ και Μαρία Αντωνίου, για να δουλέψουν σε σημαντικά κομμάτια, πριν από την έναρξη του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο επαναφοράς στις προπονήσεις, δουλεύοντας στη φυσική κατάσταση και να μπούμε δυναμικά τον Οκτώβριο στο πολύ σημαντικό βασικό στάδιο. Η κάθε αθλήτρια, αυτό το διάστημα, δουλεύει παράλληλα και στις αδυναμίες της, στις οποίες μπορούμε να επικεντρωθούμε, αφού είναι περίοδος χωρίς εντάσεις. Όταν με το καλό μπούμε στο βασικό στάδιο, θέλουμε να ανεβάσουμε ρυθμούς και να φτάσουμε στις αξίες που απαιτούνται για να μας φέρουν στο επιθυμητό προπονητικό επίπεδο, που θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση των υψηλών μας στόχων. Βέβαια, ξέρουμε όλοι ότι ζούμε ακόμη στην αβεβαιότητα της πανδημίας και ελπίζω πως σύντομα θα γνωρίζουμε τι θα είναι διαθέσιμο για το 2021, σε ό,τι αφορά τη μετάβασή μας στο εξωτερικό για προετοιμασία και αγώνες», ήταν κάποια από τα λόγια του Γιώργου Σκέντερ.

Παναγή – Λουκά: «Μεγάλος στόχος το Τόκιο»

Στη συνέχεια, με τον γρηγορότερο -ως έφηβος- αθλητή και τα τελευταία κάμποσα χρόνια, προπονητή, μιλήσαμε λίγο περισσότερο για τις δύο κορυφαίες αθλήτριες που καθοδηγεί, την άλτρια του μήκους Νεκταρία Παναγή – Λουκά και την άλτρια του ύψους Λεοντία Καλλένου. «Η Νεκταρία χρόνο με τον χρόνο ωριμάζει, γίνεται πιο σοφή και αποκτά την εμπειρία από τις μεγάλες διοργανώσεις, που θα τη βοηθήσει να φέρει τις επιτυχίες. Ίσως φέτος να είναι η χρονιά που θα εξαργυρώσει τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες των προηγούμενων χρόνων», μας είπε ανάμεσα σε άλλα ο Σκέντερ, ενώ η ίδια θεωρεί πως η υποχρεωτική ξεκούραση, θα βοηθήσει το σώμα της, από την κόπωση των προηγούμενων χρόνων.

«Το ότι για κάποιο διάστημα μείναμε μακριά από τις καθημερινές συνήθειές μας, με προπόνηση και αγώνες, θεωρώ ότι με έχει κάνει να είμαι πιο φρέσκια, να έχω πολλή όρεξη για δουλειά, έστω και αν θα προτιμούσα να ερχόμουνα στο γήπεδο στον εγκλεισμό, παρά να γυμνάζομαι στο σπίτι. Νιώθω πολύ δυνατή και ορεξάτη για τη νέα χρονιά, ξεκινώντας αυτό το διάστημα με την επαναφορά στις προπονήσεις, με δουλειά στη φυσική κατάσταση και προσαρμογή ξανά στους ίδιους ρυθμούς ρουτίνας προετοιμασίας. Από τον Οκτώβρη θα μπούμε σε πιο εντατικούς ρυθμούς και αυτό που περιμένουμε να δούμε στην πορεία είναι κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να πάμε εξωτερικό για προετοιμασία και τι αγώνες θα μπορέσουμε να κάνουμε», μας είπε η Νεκταρία Παναγή – Λουκά, η οποία έχει στο μυαλό της ως πρωταρχικό στόχο τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. «Ο μεγάλος στόχος είναι το Τόκιο. Μέσα από τους αγώνες, που ελπίζω να κάνω, πιστεύω πως μπορώ να φτάσω στο όριο των 6,82μ. (ατομικό 6,72μ.) για να υλοποιήσω ένα από τα όνειρά μου. Φτάνει να είμαι απόλυτα υγιής», πρόσθεσε.

Στο πρόγραμμα του κλειστού στίβου στο 2021 υπάρχουν (μέχρι στιγμής) το Παγκόσμιο (19-21 Μαρτίου, Κίνα) και το Ευρωπαϊκό (5-7 Μαρτίου, Πολωνία)Πρωτάθλημα. «Έχω ως στόχο μου να διεκδικήσω συμμετοχή και στα δύο πρωταθλήματα, αν γίνουν οι διοργανώσεις, γι’ αυτό είναι στο πρόγραμμά μας ο κλειστός στίβος», κατέληξε η Νεκταρία Παναγή – Λουκά, με τον Γιώργο Σκέντερ να μας μεταφέρει: «Είχαμε την ευκαιρία αυτό το διάστημα να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο και να δούμε κάποια πράγματα σε νέα κατάσταση. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σε αυτά, να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και να μπούμε δυναμικά στη νέα χρονιά από τον κλειστό στίβο, που θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού».

Καλλένου: «Να επανέλθω δυναμικά»…

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Λεοντία Καλλένου προπονείται υπό τις οδηγίες του Γιώργου Σκέντερ. Δυστυχώς, η πρώτη περίοδος της συνεργασίας τους έμεινε ημιτελής εξαιτίας του κορονοϊού, αφού δεν μπόρεσαν να κάνουν αγώνες στον ανοικτό στίβο, για να φανεί και η εξέλιξη της δουλειάς τους. Τώρα, ξαναμπαίνουν στο σημαντικό κομμάτι του «χτισίματος» της φυσικής κατάστασης και όχι μόνο, με στόχο την επιστροφή της κατόχου του παγκύπριου ρεκόρ (1,93μ.) στα επιτυχημένα ψηλά άλματα. «Η Λεοντία είναι αθλήτρια υψηλών προδιαγραφών, με πολύ μεγάλες εμπειρίες και επιτυχίες στην Αμερική, όπου κέρδισε και το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα. Δυστυχώς, στην καλύτερη περίοδο της καριέρας της τραυματίστηκε, ήρθε στη συνέχεια και η αλλαγή χώρας, με αποτέλεσμα να περάσει ένα δύσκολο διάστημα αποκατάστασης και επιστροφής σε φυσιολογικούς ρυθμούς προπόνησης. Έχασε πολύτιμο χρόνο, όμως, τώρα πια βάλαμε καινούριους στόχους, δουλεύουμε σε νέες βάσεις και αν βγάλουμε την προετοιμασία υγιείς πιστεύω πως θα τη δούμε να επιστρέφει στα μεγάλα ύψη», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα για την αθλήτριά του ο Γιώργος Σκέντερ.

Η πρωταθλήτριά μας θεωρεί ως μία νέα αρχή στην καριέρα της τη φετινή χρονιά, παρόλο που θα επιθυμούσε αυτή να γίνει από πέρσι. «Από την περσινή χρονιά, όταν άρχισα να δουλεύω με τον Γιώργο Σκέντερ νιώθω ανανεωμένη. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τη δουλειά που κάνουμε, ιδιαίτερα στις αδυναμίες μου και ελπίζω φέτος να έχουμε αγώνες, που θα με βοηθήσουν να επανέλθω στις πραγματικές μου δυνατότητες. Αυτό το χρονικό διάστημα δουλεύω περισσότερο στη δύναμη και με κάποιες ειδικές ασκήσεις, ώστε να είμαι πανέτοιμη για την έναρξη του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, που είναι πολύ απαιτητικό. Αυτό που μου λείπε τα τελευταία χρόνια είναι οι αγώνες. Αν όλα πάνε καλά και έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος σε διάφορους αγώνες, αρχίζοντας από τον κλειστό, πιστεύω πως σταδιακά θα επανέλθω σε υψηλά άλματα», ήταν κάποιες από τις τοποθετήσεις της Λεοντίας Καλλένου.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας με τον Γιώργο Σκέντερ, το πρωινό της Παρασκευής (18/9/20), θέλησε να εξάρει τη διοργάνωση των παγκυπρίων αγώνων όλων των ηλικιών από την ΚΟΕΑΣ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο: «Ο εγκλεισμός των αθλητών στην περίοδο της καραντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολος, ιδιαίτερα για την ψυχολογία τους. Γι’ αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό το ότι η ΚΟΕΑΣ τούς έδωσε την ευκαιρία να μπουν σε αγωνιστικούς και ανταγωνιστικούς ρυθμούς, με τη διεξαγωγή των παγκυπρίων πρωταθλημάτων. Αυτό πιστεύω ήταν το μεγαλύτερο κέρδος, σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, το ότι οι νεαροί αθλητές μας έλαβαν μέρος σε αγώνες και έκλεισαν την αγωνιστική περίοδο με ενθουσιασμό, που θα τους βοηθήσει για τη νέα χρονιά. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία, που φρόντισε να βοηθήσει στο ανέβασμα της καταρρακωμένης ψυχολογίας των νεαρών αθλητών μας».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
X