Η εμφάνιση και η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρη τη γη, μέσα στο 2020, έφερε αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα και ιδιαίτερα στον αθλητισμό. Ο κόσμος σε όλο τον κόσμο, υποχρεώθηκε για πάρα πολλές ημέρες να μείνει κλεισμένος στο σπίτι του, στην προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης αυτής της πανδημίας. Από τα τέλη Μαρτίου η αθλητική ζωή είχε παγώσει και για περίπου ένα τρίμηνο δεν υπήρχε ουδεμία αθλητική δραστηριότητα. Στην πορεία, ωστόσο, και αφού μάθαμε ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνουμε, για να μπορούμε να συνυπάρχουμε σε έναν κοινό χώρο με συνανθρώπους μας, επανήλθαν δειλά – δειλά κάποιες διοργανώσεις. Ο στίβος είναι από τα πρώτα αθλήματα που προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και φρόντισαν να επαναφέρουν τους αθλητές τους σε αγωνιστική δράση. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/11/20), τις Ομοσπονδίες – Μέλη της, τις οποίες θεωρεί πως έκαναν κάτι καλύτερο από τις υπόλοιπες και τις έθεσε ως υποψήφιες για το βραβείο της καλύτερης Ομοσπονδίας της χρονιάς.
Σε ανακοίνωσή της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, αναφέρει πως, για να τιμήσει κάποιες εμπνευσμένες προσπάθειες, θα παρουσιάσει έξι υποψηφιότητες για την ανάδειξη της καλύτερης Ομοσπονδίας – Μέλους, μία ανά κάθε ήπειρο. Η τελική απόφαση για τις υποψηφιότητες, περιλαμβάνει Ομοσπονδίες – Μέλη, που κατάφεραν να παραδώσουν μία αναβαθμιστική αθλητική διοργάνωση, ένα αναπτυξιακό γεγονός ή άλλο αθλητικό επίτευγμα, παρά τις προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια που αντιμετώπισε στο 2020.
«Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το άθλημά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πολλές από τις Ομοσπονδίες – Μέλη μας έχουν ανταποκριθεί εξαιρετικά σε αυτήν την πρόκληση και γι’ αυτό θέλουμε να αναγνωρίσουμε κάποιες από τις εξαιρετικές δουλειές που έχουν κάνει, για να διασφαλίσουν ότι το άθλημά μας θα συνεχίσει να ευδοκιμεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, προσθέτοντας: «Η αφοσίωση και η δημιουργικότητα που δείχνουν οι Ομοσπονδίες – Μέλη μας, αποδεικνύουν ακριβώς γιατί είμαστε το πιο καθολικό άθλημα στον κόσμο και επικροτώ τις προσπάθειές τους».
Από τις ηπειρωτικές Ομοσπονδίες στίβου, ζητήθηκε να ορίσουν δύο υποψηφιότητες μελών τους, τις οποίες το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μελέτησε και επέλεξε τις έξι υποψηφιότητες, μία από κάθε Ήπειρο. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στη διάρκεια των βραδιάς βραβεύσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «World Athletics Awards 2020», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο youtube, στη σελίδα της στο Facebook και το Twitter. Οι έξι υποψηφιότητες, μαζί με το σκεπτικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, είναι οι ακόλουθες:
ΚΕΝΥΑ (Συνομοσπονδία Αφρικής)
Παρά τον εθνικό εγκλεισμό και άλλες διαταραχές, η Ομοσπονδία κατάφερε να διοργανώσει το «Kip Keino Classic», το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με τίτλο «Continental Tour Gold» στην Αφρική. Οι Κενυάτες αθλητές αγωνίστηκαν με επιτυχία διεθνώς, κατακτώντας και τους δύο τίτλους στο ομαδικό (ανδρών και γυναικών), στον Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο στην Γκντίνια της Πολωνίας, με την Πέρες Γεπτσιρτσίρ να δημιουργεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε ημιμαραθώνιο μόνο για γυναίκες.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Συνομοσπονδία Ωκεανίας)
Παρά το ότι η χώρα αντιμετώπισε έναν από τους πιο σκληρούς εγκλεισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, εντούτοις η Ομοσπονδία κατάφερε να φτάσει στους στόχους της, με διοργανώσεις αρχικά εικονικών αγώνων και στη συνέχεια με ζωντανές διοργανώσεις. Κι ενώ οι αθλητές της υψηλού επιπέδου, δεν μπορούσαν να αγωνιστούν στο εξωτερικό, η Ομοσπονδία διοργάνωσε αρκετούς αγώνες και σε έναν από αυτούς σημειώθηκε ηπειρωτικό ρεκόρ, στη σφυροβολία γυναικών. Ο Μαραθώνιος Rotorua ήταν μία από τις πρώτες διοργανώσεις μαζικής συμμετοχής που έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο από τον Μάρτιο.
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ (Βορειοκεντρική Αμερική και Καραϊβική)
Όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα εγκλεισμού, η Ομοσπονδία προετοιμάστηκε και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, βοηθώντας άλλα αθλήματα να προσαρμοστούν στα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας που απαιτεί η πανδημία. Σύμφωνα με τις συστάσεις της UNICEF, η Ομοσπονδία έδωσε, επίσης, προτεραιότητα στη διοργάνωση αγώνων για παιδιά και νέους, για να ενθαρρύνει την ψυχική και σωματική ευεξία.
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ (Συνομοσπονδία Ασίας)
Η Ομοσπονδία ήταν από τις πρώτες που φιλοξένησε μαθήματα επιπέδου 1 και 2, εκπαίδευσης προπονητών και συστήματος πιστοποίησης (CESC) σε διαδικτυακή μορφή. Η Ομοσπονδία, επίσης, διεξήγαγε διάφορα άλλα διαδικτυακά σεμινάρια κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.
ΠΕΡΟΥ (Συνομοσπονδία Νότιας Αμερικής)
Η Ομοσπονδία ήταν μία από τις πιο δραστήριες, στην προσπάθεια διατήρησης σε εγρήγορση των αθλητών του στίβου, μέσω μιας ποικιλίας εικονικών διοργανώσεων. Οι δραστηριότητές τους περιλάμβαναν προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια και συμβουλευτικά συνέδρια, με συνεδρία φυσικής αγωγής το Σάββατο το πρωί, στοχεύοντας συγκεκριμένα σε παιδιά, κάτι που είχε μεγάλη επιτυχία.
ΠΟΛΩΝΙΑ (Συνομοσπονδία Ευρώπης)
Η Ομοσπονδία ολοκλήρωσε επιτυχώς το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού προγραμματισμού της στη χρονιά, παρά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων τριών διοργανώσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο Continental Tour, δύο στο Χορζόφ και ένα στον Μπιντγκόζ. Συνεργαζόμενη με την τοπική οργανωτική επιτροπή και τις τοπικές αρχές, η Ομοσπονδία συνέβαλε καθοριστικά στη διεξαγωγή ενός ασφαλούς και επιτυχημένου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ημιμαραθωνίου στην Γκντίνια, στο οποίο Κρίστιαν Ζαλέβσκι σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ Πολωνίας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, ως ΚΟΕΑΣ, στη διάρκεια της πανδημίας διοργανώσαμε όλα τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα στο 2020, όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Η ΚΟΕΑΣ, ήταν η πρώτη αθλητική Ομοσπονδία της Κύπρου που επανεκκίνησε το άθλημά της, με τη διεξαγωγή στις 21 Ιουλίου 2020, του «Ελληνική Τράπεζα» Παγκύπριου Πρωταθλήματος ΕΣΥΑΑ. Στις 23-24 Ιουλίου διοργάνωσε το «Αιμίλιος Ηλιάδης» Παγκύπριο Πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών, στις 28-29 Ιουλίου το «Prestige Group» Παγκύπριο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, στις 3-4 Αυγούστου το «ΚΕΑΝ» Παγκύπριο Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών και στις 6-7 Αυγούστου τα «NIVEA» Παγκύπρια Πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών.
Η ΚΟΕΑΣ, με την πρώτη ευκαιρία, έδωσε τη δυνατότητά στους αθλητές της κάθε ηλικίας, να ξαναμπούν σε αγωνιστικούς ρυθμούς, να ξεφύγουν από την όχι καλή ψυχολογία του εγκλεισμού και να ζήσουν τον υγιή ανταγωνισμό στη διάρκεια των παγκύπριων πρωταθλημάτων. Σε όλους τους αγώνες τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα προστασίας και ασφάλειας από την πανδημία, που θέσπισε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Μάλιστα, σε αυτές τις διοργανώσεις, αθλητές μας σημείωσαν νέα παγκύπρια ρεκόρ και επιδόσεις αγώνων, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το μέλλον του αθλήματός μας.