Αρχική Ανακοινώσεις Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, τα 50χμ βάδην

Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, τα 50χμ βάδην

από KOEAS

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τη Δευτέρα (7/12/20), που αφορούν τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους οποίους θα φιλοξενήσει το Παρίσι. Η πιο σημαντική απόφαση έχει να κάνει με τον αριθμό των αθλητών και αθλητριών που θα λάβουν μέρος, καθώς για πρώτη φορά η ΔΟΕ αποφάσισε να εξισορροπήσει τις παρουσίες σε κάθε φύλο. Αυτό, αν γίνει κατορθωτό, θα επιτευχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά επιτράπηκε η συμμετοχή γυναικών σε Ολυμπιακούς το 1900 στο Παρίσι, όμως, πάντοτε οι άντρες αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία, ακόμα και στους τελευταίους του Ρίο. Το 2016 έλαβαν μέρος 6.179 άνδρες και 5.059 γυναίκες. Στους επερχόμενους Ολυμπιακούς του Τόκιο και πάλι θα υπερτερούν οι άνδρες, όμως στο Παρίσι το 2024 η ΔΟΕ θα επιδιώξει την απόλυτη ισότητα.

Σε ό,τι αφορά τον στίβο, μεγάλη έκπληξη και αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, να αφαιρέσει από το πρόγραμμα τα 50χμ βάδην ανδρών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου είχε προτείνει να προστεθούν και 50χμ βάδην γυναικών και αντί αυτού αφαιρέθηκαν και αυτά των ανδρών! Η ΔΟΕ αποφάσισε να προσθέσει ένα ακόμα μικτό αγώνισμα, μετά τη μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ. (δύο άνδρες – δύο γυναίκες). Ποιο θα είναι αυτό το αγώνισμα, θα γίνει γνωστό στα τέλη Μαΐου 2021, με τις πληροφορίες να μιλάνε για σκυταλοδρομία ανωμάλου δρόμου.

Επιπρόσθετα, έχουν μειωθεί κατά 90 και οι συμμετοχές αθλητών του στίβου για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Το 2024 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον στίβο 905 αθλητές και 905 αθλήτριες, σε 23 αγωνίσματα κάθε φύλου και σε δύο μικτά. Για το Τόκιο τον επερχόμενο Ιούλιο, μπορούν να διεκδικήσουν την πρόκριση 988 αθλητές σε 24 αγωνίσματα και 912 αθλήτριες, σε 23 αγωνίσματα, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ.

Ανακοίνωση Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Εξάλλου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για τη μη συμπερίληψη του ανωμάλου δρόμου (cross country), στο Πρόγραμμα των Ολυμπιακών του 2024. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο αγώνας ανωμάλου δρόμου είναι ένα συναρπαστικό και ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό είμαστε σαφώς απογοητευμένοι που δεν θα εμφανιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Κι ακόμα περισσότερο δεδομένης της κληρονομιάς του ανωμάλου δρόμου στη Γαλλία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά συναρπαστικό, μία μικτή σκυταλοδρομία ανωμάλου δρόμου και έχουμε ενθαρρυνθεί από τη ΔΟΕ ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί μας, για να υλοποιήσουν το όραμά μας, να δούμε το cross country σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ό,τι αφορά το βάδην μεγάλης απόστασης (50χμ) θα συμβουλευτούμε τους αθλητές μας και την Αγωνιστική Επιτροπή, για να δημιουργήσουμε ένα αγώνισμα που θα μπορεί να περιλαμβάνει και άνδρες και γυναίκες. Η ΔΟΕ έχει προτείνει ότι θα μπορούσε να ήταν ένα οποιοδήποτε μικτό αγώνισμα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αγωνιστικό χώρο, όμως, εμείς εξετάζουμε μόνο ένα μικτό αγώνισμα βάδην».

Print Friendly, PDF & Email
X