Αρχική Ανακοινώσεις Επίσημα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες

Επίσημα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες

από KOEAS

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/10/2021) την επίσημη ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων, είδηση που σας μεταφέραμε στις 16 Οκτωβρίου. Η αρχή θα γίνει το 2023 στην Κρακοβία της Πολωνίας, η οποία ανέλαβε τη διεξαγωγή των 3ων Ευρωπαϊκών Αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται υπό τη σκέπη των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και δεν έχει σχέση με το πολυαθληματικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο του χρόνου θα φιλοξενήσει το Μόναχο.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου και της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, ούτως ώστε όλες οι κατηγορίες (τρεις τώρα πια) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων να διεξαχθούν στο στάδιο «Σλάσκι», στην περιοχή της Σιλέσια στην Πολωνία το 2023. Θα είναι πραγματικά μία πανδαισία στίβου στη Σιλέσια, η οποία φιλοξένησε επιτυχώς τη Σούπερ Λιγκ τη φετινή χρονιά. Οι φίλοι του στίβου θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε συνεχόμενες ημέρες όλους τους κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης, με τη διεξαγωγή και των τριών κατηγοριών στο ίδιο γήπεδο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, ανέφερε: «Τώρα, χάρη στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις τοπικές αρχές της Σιλέσια, με τις οποίες έχουμε ήδη άριστες σχέσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε με τον λεπτομερή προγραμματισμό της μορφής των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ομάδων και την εύρεση των κατάλληλων ημερομηνιών ενσωμάτωσής τους στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023. Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας, για να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Σπύρο Καπράλο, για τις θετικές και γρήγορες συζητήσεις μεταξύ των δύο οργανισμών, που οδήγησαν σε αυτήν τη συμφωνία».

Από πλευράς του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, Κρίστιαν Μιλτς, δήλωσε: «Η προσθήκη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023 είναι μία κατάσταση «win – win» και για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και για την Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Θα προσφέρουμε ένα ομαδικό ανταγωνισμό στον στίβο σε κορυφαίο επίπεδο, με συναρπαστικές μάχες για την άνοδο και τον υποβιβασμό μεταξύ των εθνικών ομάδων, που προσφέρει ένα πραγματικά συναρπαστικό αθλητικό γεγονός και για την τηλεόραση, αλλά και για τους θεατές που θα βρεθούν στο στάδιο».

Ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Σπύρος Καπράλος, ανέφερε σχετικά: «Από το 2015 συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τον καλύτερο αγώνα στίβου ως μέρος του προγράμματος των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Χάρη στη μεγάλη συνεργασία βρήκαμε τώρα μια εξαιρετική λύση για το 2023, με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων και είμαστε βέβαιοι ότι οι αγώνες στίβου στην Πολωνία θα είναι από τα πιο δημοφιλή γεγονότα κατά τη διάρκεια των Αγώνων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού των Ευρωπαϊκών Αγώνων, Χασάν Αράτ, είπε: «Είναι φανταστικά νέα για εμάς, να καλωσορίζουμε τον στίβο ξανά στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Τώρα θα έχουμε τους καλύτερους αθλητές στίβου στην Ευρώπη να αγωνίζονται και αυτό δεν είναι μόνο υπέροχο για τους Αγώνες, αλλά θα εκτιμηθεί, επίσης, πολύ, από τους παθιασμένους φίλους του στίβου στην Πολωνία».

* Να αναφέρουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, θα διεξαχθούν στην Πολωνία το 2023, για τρίτη φορά. Στην πρώτη διοργάνωση, το 2015 στο Αζερμπαϊτζάν, ο στίβος εκπροσωπήθηκε από τη διεξαγωγή της Γ΄ Κατηγορίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, ενώ το 2019 στο Μινσκ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Dynamic New Athletics, το οποίο δεν έγινε δεκτό και με τον πιο καλό τρόπο από τους φίλους του στίβου. Έτσι, για πρώτη φορά ο στίβος θα εκπροσωπηθεί στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 στο υψηλότερο επίπεδο, αφού θα εμφανιστούν οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες της Ευρώπης, εκπροσωπώντας τις εθνικές τους ομάδες.

* Να σας ενημερώσουμε, επίσης, ότι στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, που είναι ένα πολυαθληματικό γεγονός, εκπροσωπούνται σχεδόν όλες οι ομοσπονδίες, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες στα αγωνίσματά τους. Εκτός από τον κλασικό αθλητισμό του στίβου, συμμετέχουν ο υγρός στίβος σε όλο του το φάσμα, με κολύμβηση, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση και καταδύσεις, η τοξοβολία, το μπάντμιντον, η καλαθόσφαιρα με το 3Χ3, το ποδόσφαιρο παραλίας, η πυγμαχία, το κανό – καγιάκ, η ποδηλασία (BMX, ορεινή, δρόμου, πίστας), η ξιφασκία, η γυμναστική (ενόργανη, ρυθμική, ακροβατική, αεροβική, τραμπολίνο), το τζούντο, το καράτε, η χειροσφαίιση παραλίας, το σάμπο, η σκοποβολή, η επιτραπέζια αντισφαίριση, το τάε-κβο-ντο, το τρίαθλον, η πετόσφαιρα παραλίας, η πετόσφαιρα σάλας και η πάλη.

* Η Κύπρος κέρδισε στους δύο προηγούμενους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, δύο αργυρά μετάλλια. Το 2015 στο Μπακού με τον Γιώργο Αχιλλέως και την Άντρη Ελευθερίου στο μικτό σκιτ της σκοποβολής και το 2019 στο Μινσκ με τον Μάριο Γεωργίου στο δίζυγο της ενόργανης γυμναστικής.

* Οι λεπτομέρειες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων 2023, σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες και τις κατηγορίες, θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου το επόμενο διάστημα.

Print Friendly, PDF & Email
X