Αρχική Ανακοινώσεις Επισημάνσεις και αποφάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

Επισημάνσεις και αποφάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

από KOEAS

Στο Φόρο Ιτάλικο της Ρώμης πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες το 229ο συνέδριο του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα και λήφθηκαν αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του παγκόσμιου στίβου. Με το τέλος του, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 το απόγευμα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Κόου έκανε ανάλυση της χρονιάς και ανακοίνωσε κάποιες σημαντικές αποφάσεις.

Αρχικά, ο κ. Κόου στην περίληψη της χρονιάς σημείωσε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία πραγματοποίησε τέσσερις διοργανώσεις, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 αθλητές και αθλήτριες από 180 χώρες, και στις οποίες καταρρίφθηκαν 354 εθνικά ρεκόρ. Αυτές οι διοργανώσεις έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το κοινό, αφού τις παρακολούθησαν περίπου τα 3/4 του δισεκατομμυρίου, το οποίο ξεπερνά το δισεκατομμύριο, να λάβουμε υπόψη και το ψηφιακό κοινό. Ανάμεσα σε άλλα αθλητικά γεγονότα, ο στίβος πραγματοποίησε στο 2022 162 διοργανώσεις σε ηπειρωτικό επίπεδο (τα γνωστά continental tour meetings), στις οποίες συμμετείχαν περίπου 12.000 αθλητές και αθλήτριες από 159 χώρες και σημειώθηκαν δύο ρεκόρ ηπείρων, 118 εθνικά ρεκόρ  και 2.396 ατομικές επιδόσεις. Στις διοργανώσεις που διεξήχθησαν στον δρόμο, οι οποίες ήταν περίπου 200, συμμετείχαν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι και δημιουργήθηκαν συνολικά έσοδα 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 72.000 δολάρια θα καταβληθούν στο AIU (Athletics Integrity Unit – Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου), για το δοκιμαστικό πρόγραμμα στους μαραθωνίους κορυφαίου επιπέδου. Η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (worldathletics.org) είχε 33 εκατομμύρια επισκέπτες, με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο να είναι τα «χτυπήματα» στη βάση δεδομένων στα στατιστικά αγώνων. Η κάλυψη των Μέσων Ενημέρωσης έχει φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι ακόλουθοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αυξήθηκαν στα 10 εκατομμύρια και η βάση δεδομένων των θαυμαστών αυξήθηκε σε 183.000.

Στις Μπαχάμες οι σκυταλοδρομίες του 2024

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, ο Σεμπάστιαν Κόου ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών του 2024, ανατέθηκε στις Μπαχάμες και την πόλη Νασάου. Οι παγκόσμιες σκυταλοδρομίες θα διεξαχθούν Απρίλιο ή Μάιο του 2024 και θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Οι σκυταλοδρομίες θα είναι οι 4Χ100μ. ανδρών / γυναικών, 4Χ400μ. ανδρών / γυναικών και 4Χ400μ. μικτή. Χαιρετώντας τη συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Κόου ανέφερε: «Είχαμε τρεις υπέροχες εκδόσεις των Παγκόσμιων Σκυταλοδρομιών στη Νασάου, οι οποίες καθιέρωσαν αυτό το γεγονός στο παγκόσμιο καλεντάρι, επομένως γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ασφαλή χέρια γι’ αυτό που θα είναι πολύ σημαντικό για τις Ολυμπιακές προκρίσεις στις σκυταλοδρομίες. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Μπαχάμες θα προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές και μια λαμπρή ατμόσφαιρα και για τους αθλητές και για τους φιλάθλους, καθώς σηματοδοτούμε ένα βασικό ορόσημο στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στίβου στις Μπαχάμες, Ντρουμέκο Άρτσερ, είπε: «Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι για την πολυαναμενόμενη επιστροφή των Παγκόσμιων Σκυταλοδρομιών 2024 στις Μπαχάμες. Είμαστε ευγνώμονες στο συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που ανέθεσε στις Μπαχάμες τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού γεγονότος. Η Οικογένεια της Ομοσπονδίας μας και τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα στέκονται στις ακτές και τα αεροδρόμια με το πανό του στίβου να ανεμίζει ψηλά, καθώς θα καλωσορίζουμε τον κόσμο και τους λάτρεις του στίβου πίσω στις ακτές μας».

Η αναφορά στη Ρωσία

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενημερώθηκε για την έκθεση της ειδικής ομάδας που ασχολείται με το θέμα της Ρωσίας, όμως αναμένεται να είναι σε θέση να κάνει την τελική σύστασή της για την αποκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2023, υπό τον όρο ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στη μεταρρύθμιση της κουλτούρας της, ανέφερε ο πρόεδρος της ειδικής ομάδας Ρούνε Άντερσεν. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η πρόοδος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο σχέδιο αποκατάστασής της, δεν θα έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου, σχετικά με το καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά την παρουσίαση της τακτικής έκθεσής του στο Συμβούλιο, ο κ. Άντερσεν ανέφερε: «Η ηγετική ομάδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε ενσωματώσει μία νέα κουλτούρα χρηστής διακυβέρνησης και μηδενικής ανοχής για το ντόπινγκ σε ολόκληρο τον οργανισμό, υπό την αναπληρώτρια πρόεδρο Ιρίνα Πριβάλοβα». Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αναφέρει ιστορικές παραβιάσεις κανόνων αντιντόπινγκ, που αποκαλύφθηκαν στο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών του Εργαστηρίου της Μόσχας. «Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει εκπαίδευση κατά του ντόπινγκ σε 13.000 νεαρούς αθλητές, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο διανομής τεστ, που περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 εγχώρια τεστ σε Ρώσους αθλητές τον χρόνο (οι περισσότεροι εκτός αγώνων) και αναλαμβάνει άλλες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής προστίμων σε αθλητές που χρηματοδοτούνται από την Κυβέρνηση για οποιεσδήποτε παραβιάσεις του «πού βρίσκονται» (whereabout)», πρόσθεσε ο Ρούνε Άντερσεν και συνέχισε: «Μία εκτεταμένη και βιώσιμη πολιτιστική αλλαγή, πιθανότατα θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να ενσωματωθεί και θα προχωρήσει με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικά μέρη του συστήματος. Ανησυχούμε για την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ρωσικής ένωσης αντιντόπινγκ, να μην δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της στην περίπτωση της αθλήτριας στις παγοδρομίες Καμίλι Βαλίεβα».

Καταλήγοντας ο κ. Άντερσεν επισήμανε: «Η στενή παρακολούθηση και επίβλεψη των επιχειρήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα τελειώσει όταν αρθεί η αναστολή της συμμετοχής της στις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά αυτήν τη λειτουργία θα αναλάβει η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου, η οποία θα επιβάλει ένα λεπτομερές σύνολο όρων μετά την αποκατάσταση, που θα είναι πιο αυστηροί από αυτούς που επιβάλλονται επί του παρόντος στις ομοσπονδίες της Α΄ Κατηγορίας (αυτές που θεωρούνται ως πιο εκτεθειμένες σε σοβαρά ζητήματα ντόπινγκ). Αυτοί οι όροι θα οριστικοποιηθούν με τη Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου τους επόμενους μήνες και θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο για έγκριση, προτού η Ειδική Ομάδα Εργασίας κάνει την τελική σύστασή της σχετικά με την επαναφορά».

Το καθεστώς για την Ομοσπονδία της Κένυας

Το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας συζήτησε τη συνεχιζόμενη κατάσταση με το ντόπινγκ στην Κένυα, στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης της Μονάδας Ακεραιότητας του Στίβου. Συμφωνήθηκε ότι η δέσμευση της Κυβέρνησης της Κένυας να παρέχει επιπλέον 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, για την ενίσχυση των προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ στην Κένυα, ήταν μία κατάλληλη απάντηση στην κατάσταση αυτήν τη στιγμή. Καθώς η Κένυα παραμένει Ομοσπονδία Α΄ Κατηγορίας, σύμφωνα με τους κανόνες κατά του ντόπινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, το βάρος παραμένει στις Αρχές της Κένυας, οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν με τη Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου, για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα κονδύλια χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά.

Ο Σεμπάστιαν Κόου χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης ντόπινγκ στην Κένυα, λέγοντας: «Χαιρετίζω ιδιαίτερα τους επιπρόσθετους πόρους που διατίθενται από την Κυβέρνηση της Κένυας σε αυτόν τον αγώνα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε την κλίμακα αυτού του προβλήματος είναι μία κοινή δέσμευση όλων των συμμετεχόντων με τον αθλητισμό στην Κένυα και φυσικά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και της Μονάδας Ακεραιότητας Στίβου».

Άλλες ενημερώσεις

Σε άλλες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου στη Ρώμη, είναι η συμφωνία για να διεξάγεται κάθε χρόνο το Παγκόσμια Πρωτάθλημα σε δημόσιο δρόμο, που αφορά το μίλι και τα 5χμ, αντί ανά διετία που ισχύει τώρα, αρχής γενομένης από το 2025. Επίσης, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες των πιο κάτω διοργανώσεων.

– Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου, Μεντουλίν/Πούλα: 10-11 Φεβρουαρίου 2024

– Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 Λίμα: 26-31 Αυγούστου 2024

– Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών / γυναικών: 13-21 Σεπτεμβρίου 2025

* Από την 1η Ιανουαρίου 2023 η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα αναγνωρίζει και παγκόσμιο ρεκόρ στο μίλι. Πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η επίσημη αναγνώριση ενός παγκόσμιου ρεκόρ θα απαιτεί επίδοση 3:50.00 στους άνδρες και 4:19.00 στις γυναίκες.

Print Friendly, PDF & Email
X