Αρχική Ανακοινώσεις Επίσημη επαναφορά των αγώνων στίβου στα Δημοτικά Σχολεία

Επίσημη επαναφορά των αγώνων στίβου στα Δημοτικά Σχολεία

από KOEAS

Την επαναφορά των Παγκύπριων Αγώνων Στίβου στα Δημοτικά Σχολεία, ανακοίνωσαν επίσημα το μεσημέρι του Σαββάτου (21/1/23) ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, σε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Έπειτα από αρκετά χρόνια θα πραγματοποιηθούν στο 2023 επαρχιακοί αγώνες δημοτικών σχολείων και ακολούθως οι Παγκύπριοι, βοηθώντας τα παιδιά να μπουν στον δρόμο του αθλητισμού, με όλα τα καλά που προσφέρει.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, επισήμανε τα ακόλουθα: «Κρίνοντας από τις τελευταίες εξαιρετικές επιδόσεις των μαθητών – αθλητών μας τόσο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στη Γαλλία, όπως και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις ανάλογων ηλικιών, καθώς και ευρύτερα από τις επιδόσεις και τις επιτυχίες του αθλητισμού μας σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές, τις οποίες θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να διευρύνουμε. Για το σκοπό αυτό θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο τα παιδιά, από μικρές ηλικίες, να επιδίδονται στον αθλητισμό και να αναπτύξουμε σε βάθος τον κλασικό αθλητισμό.

»Σε συνδυασμό με τη γενικότερη δραστηριότητα και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΚΟΕΑΣ, θα δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν λειτουργίες ενός «φυτωρίου ταλέντων». Κυρίως όμως θα ενθαρρυνθεί το σύνολο των παιδιών, ανεξαρτήτως επιδόσεων, να έχουν αθλητική δραστηριότητα, με όλα τα πολλαπλά οφέλη. Να επιδίδονται σε σωματική άσκηση, προστατεύοντας και βελτιώνοντας την υγείας τους, να κοινωνικοποιούνται μέσα από τον αθλητισμό και τις αρχές και αξίες του, μακριά από άλλες μη επιθυμητές ασχολίες, αλλά και να επωφελούνται ως προς τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και τη διάπλαση του χαρακτήρα τους. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

»Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει διευρυμένο ενδιαφέρον από σημαντικό αριθμό παιδιών, αφού θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα σχολεία και ότι και οι γονείς / κηδεμόνες θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τέτοιες ευκαιρίες. Μέσα από μια τέτοια δραστηριότητα το όφελος θα είναι τόσο συλλογικό, για τον αθλητισμό μας, αλλά και ατομικό για κάθε παιδί και κάθε οικογένεια».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, χαιρετίζοντας την απόφαση του Υπουργείου ανέφερε τα ακόλουθα: «H εκμάθηση των αξιών και των δεξιοτήτων του κλασσικού αθλητισμού στον τόπο μας αρχίζει εξ’ απαλών ονύχων και είναι κοινά αποδεκτό ότι η συμβολή της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην καλλιέργεια του αθλητισμού είναι τεράστια. Παράλληλα, μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της πετυχημένης λειτουργίας των Αθλητικών Σχολείων στη Μέση Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας συνεισφέρει ουσιαστικά στην αθλητική ανάπτυξη και πρόοδο.

»Οι διεθνείς επιτυχίες της μαθητιώσας αθλητικής νεολαίας στον στίβο, κατά την περσινή σχολική χρονιά, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα 18 μετάλλια στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες και τα 7 μετάλλια στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα αποτέλεσαν μια εντυπωσιακή συγκομιδή, η οποία συνεχίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18. Τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων δυο χρυσά, 8 συνολικά παρουσίες σε τελικούς και δέκατη θέση στον πίνακα των μεταλλίων, αποτέλεσαν αξιοζήλευτα στατιστικά για την Κύπρο μας. Η μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς των πρωταθλητών και πρωταθλητριών μας, φοιτά σε Δημόσια Αθλητικά Σχολεία, ανά το παγκύπριο.

»Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της ΚΟΕΑΣ και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις και κινδύνους εξαρτήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι η επαναφορά των σχολικών αγώνων στίβου στη δημοτική εκπαίδευση, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η έγκαιρη ενασχόληση των παιδιών με τον κλασικό αθλητισμό, ένα άθλημα στο οποίο η Κύπρος διαθέτει πλούσια παράδοση και κληρονομιά. Συνεπώς, χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την επαναφορά των σχολικών αγώνων στίβου δημοτικής εκπαίδευσης εντός του 2023, σε συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον έντιμο Υπουργό και τους συνεργάτες του.

»Η ΚΟΕΑΣ θα συμβάλει στη διοργάνωση τόσο των επαρχιακών όσο και των παγκύπριων αγώνων στίβου δημοτικών σχολείων, με οποιοδήποτε τρόπο ζητηθεί από το Υπουργείο. Ευελπιστούμε ότι οι εκπαιδευτικοί, αναλογιζόμενοι το όφελος για την παιδεία, τον αθλητισμό και τη νεολαία, θα στηρίξουν στο σύνολο τους αυτήν την απόφαση. Παράλληλα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι διοργανώσεις αγώνων στίβου στη δημοτική εκπαίδευση θα τύχουν καθολικής υποστήριξης από όλους τους συντελεστές του αθλήματος και θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας, του ΚΟΑ, της ΚΟΕ, της ΚΟΕΑΣ και των Γυμναστικών Συλλόγων για την καλλιέργεια του κλασικού αθλητισμού, αποδίδοντας καρπούς, για τους οποίους θα είμαστε όλοι περήφανοι».

Print Friendly, PDF & Email
X