Αρχική Ανακοινώσεις Επίσημο αίτημα της ΚΟΕΑΣ για ανάληψη του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ρίψεων!

Επίσημο αίτημα της ΚΟΕΑΣ για ανάληψη του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ρίψεων!

από KOEAS

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου έχει εκφράσει εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία την πρόθεση και θέλησή της να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων. Τις τελευταίες ημέρες οι διεργασίες κορυφώνονται, καθώς η ΚΟΕΑΣ είναι πλέον έτοιμη να καταθέσει και γραπτώς το αίτημά της για να αναλάβει την πολύ σημαντική αυτή ευρωπαϊκή διοργάνωση, για την περίοδο από το 2025 έως το 2027. Η Κύπρος αποτελεί για πολλά χρόνια πόλο έλξης για προετοιμασία αρκετών ξένων ριπτών και τώρα με την ανακαίνιση του Εθνικού Σταδίου Στίβου ΓΣΠ, αναμένεται να προσελκύσει ακόμα περισσότερους αθλητές για προετοιμασία, αφού σε αυτό συντείνει και ο καλός μας ο καιρός.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ, το οποίο πήρε την απόφαση να προχωρήσει το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία αναμένεται να πάρει τη δική της απόφαση σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διεργασίες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. «Το έχουμε μελετήσει εδώ και καιρό και πιστεύω πως είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε τέτοια μεγάλη διοργάνωση, από τις κορυφαίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε ως συμπαραστάτη και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, με την ηγεσία του οποίου το συζητήσαμε και πήραμε το πράσινο φως για να συνεχίσουμε. Για την ΚΟΕΑΣ θα είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη να διοργανώσουμε για τουλάχιστον τρία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων. Το Εθνικό Στάδιο Στίβου στο ΓΣΠ αποτελεί ιδανικό χώρο για τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση και πιστεύω πως πάρα πολλοί ρίπτες θα χαρούν που ο προορισμός τους θα είναι η Κύπρος για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στις αρχές Μαρτίου. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θα μας απαντήσει θετικά και θα έχουμε τα επόμενα χρόνια να προετοιμάσουμε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση, μετά το Cyprus International Athletics Meeting στη Λεμεσό», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων διεξάγεται από το 2001 τον μήνα Μάρτιο, με πρώτη διοργανώτρια την πόλη Νίκαια της Γαλλίας, ενώ από το 2007 προστέθηκε σε αυτό και η κατηγορία κάτω των 23 ετών. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θέλησε με την προσθήκη αυτής της διοργάνωσης, να δώσει την ευκαιρία στους «αδικημένους» ρίπτες της χειμερινής περιόδου, των οποίων τα αγωνίσματα μπορούν να διεξαχθούν σε μεγάλο γήπεδο και όχι σε κλειστό, να κάνουν νωρίς τον πρώτο αγώνα τους. Τα τελευταία χρόνια τριετής συνεργασία υπάρχει με την Ομοσπονδία Στίβου της Πορτογαλίας, καθώς τη διοργάνωση από το 2022 έως το 2024 τη φιλοξενεί η Λεϊρία και έως το τέλος του έτους αναμένεται να παρθεί η απόφαση για την επόμενη τριετία (2025-2027), ελπίζοντας πως θα ανατεθεί στην ΚΟΕΑΣ. Στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων λαμβάνουν ως συνήθως μέρος όλοι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ρίπτες, σε σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία και ακοντισμό ανδρών και γυναικών, καθώς και οι πιο νεαροί και φιλόδοξοι αθλητές και αθλήτριες κάτω των 23 ετών, θέλοντας να κάνουν το πρώτο ξεμούδιασμά τους ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και αναλόγως των στόχων που κυνηγούν να καταγράψουν καλές επιδόσεις. Να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων ανήκει στην Γ΄ Κατηγορία των αξιολογημένων μίτινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, με τους οκτώ πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας να κερδίζουν επιπρόσθετους πόντους στην παγκόσμια κατάταξη. Ο πρώτος / πρώτη λαμβάνει 60 πόντους, ο δεύτερος / δεύτερη 50 κ.ο.κ, με τον 8ο / 8η να παίρνει 25 βαθμούς. Θυμίζουμε ότι στην κατηγορία Γ΄ ανήκει από φέτος και το διεθνές μας μίτινγκ «Cyprus International Athletics Meeting», το οποίο έχει αναβαθμιστεί στα «χάλκινα» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και θα διεξαχθεί στο «Τσίρειο» στις 25 Μαΐου.

Χωρίς Παρέλλη στη Λεϊρία

Το φετινό Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου στη Λεϊρία της Πορτογαλίας, εκεί όπου έφτασε η κυπριακή αποστολή, η οποία αποτελείται από τρεις αθλητές της σφυροβολίας, τον Αλέξανδρο Πουρσανίδη και τους κορυφαίους 17χρονους στον κόσμο, Ιωσήφ Κεσίδη και Βαλεντίνα Σάββα, οι οποίοι θα αγωνιστούν στην κατηγορία κάτω των 23 ετών. Ο κορυφαίος ρίπτης μας όλων των εποχών, Απόστολος Παρέλλης, δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Πορτογαλία, εξαιτίας κρυολογήματος, που τον κράτησε εκτός προπονήσεων το τελευταίο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα να εξασθενήσει τον οργανισμό του. Σας θυμίζουμε το πρόγραμμα των δικών μας παιδιών, το σαββατοκύριακο:

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

09:40 Σφυροβολία Ανδρών γκρουπ Β

12:10 Σφυροβολία Ανδρών γκρουπ Α

(Αλέξανδρος Πουρσανίδης)

19:30 Σφυροβολία Ανδρών Κ23

(Ιωσήφ Κεσίδης)

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

16:20 Σφυροβολία Γυναικών Κ23

(Βαλεντίνα Σάββα)

* Η διοργάνωση θα μεταδίδεται απευθείας από το κανάλι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (European Athletics) στο Youtube.

Print Friendly, PDF & Email
X