Αρχική Ανακοινώσεις Επιστολή Σεμπάστιαν Κόου

Επιστολή Σεμπάστιαν Κόου

από KOEAS

Ο Πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόου, απέστειλε βαρυσήμαντη επιστολή, σχετικά με την πανδημία από τον COVID-19 και τις εξελίξεις και τα πλάνα για τον παγκόσμιο αθλητισμό το 2020 και 2021.

Ας δούμε τα κύρια αποσπάσματα της επιστολής του Άγγλου αξιωματούχου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλτισμού:

Είναι παρήγορο ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς περιστάσεις, που επηρεάζουν κάθε χώρα στον πλανήτη, υπάρχει η δημιουργικότητα και η ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Αναφέρομαι στις ομάδες εργαζομένων μας στο Μονακό, που ολοκλήρωσαν τη δεύτερη εβδομάδα τους με μεμονωμένη εργασία, αλλά εξακολουθούν να «τρέχουν» το καθήκον τους, τις Ομοσπονδίες μέλη μας σε 214 χώρες, που προσπαθούν καθημερινά ώρα με ώρα, τους αθλητές που κάνουν ό,τι μπορούν για να γυμνάζονται στα σπίτια και τις αυλές τους, βρίσκοντας παράλληλα χρόνο για να δημιουργήσουν βίντεο με έμπνευση και κινητοποιήσεις και μαθήματα για ενήλικες και παιδιά, τα οποία, όπως και αυτά, περιορίζονται στα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο. Ποτέ δεν ήμουν πιο περήφανους για όλους τους από ό,τι είμαι τώρα.

Η κατάσταση σήμερα στον κόσμο είναι μια τεράστια έκκληση για όλους μας, ως ανθρώπινα όντα, ως επιχειρήσεις και ως αθλητισμός. Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό και να επεξεργαστούμε νέους τρόπους για την πραγματοποίηση διοργανώσεων, τη δημιουργία και το σχεδιασμό νέων εκδηλώσεων, που αγκαλιάζουν, τόσο τους πολλούς όσο και τους λίγους. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις για να εδραιώσουμε  τον αθλητισμό στα σχολεία, να ξανακτίσουμε τις δομές των αθλητικών κέντρων, να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αθλούνται και να ασκούνται.

Η ανακοίνωση που έκαναν η ΔΟΕ και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προ ημερών, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 θα αναβληθούν για το 2021 χαιρετίστηκε από όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι αυτό που θέλουν οι αθλητές και πιστεύουμε ότι, αυτή η απόφαση θα δώσει σε όλους κάποια ανακούφιση και σιγουριά σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Όλοι πρέπει να εστιάζουμε στην διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας μας, των οικογενειών μας και των κοινοτήτων μας. Είναι σκληρό, αλλά πρέπει να πούμε ότι μερικές φορές, αναλόγως των γενικών συνθηκών, όπως τώρα, χρειάζεται να τεθεί σε δεύτερη μοίρα ο αθλητισμός.

Δεν ξέρουμε ακόμα την ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων το επόμενο έτος και δεν πρόκειται να προβώ σε εικασίες και σχόλια για την απόφαση που θα λάβει η ΔΟΕ και η ιαπωνική κυβέρνηση. Μόλις το μάθουμε θα δούμε πώς μπορεί να επηρεάσει αυτή η απόφαση το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2021 στο Όρεγκον. Γνωρίζω ότι, όλοι θα ήθελαν απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις τώρα, αλλά όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να αναθεωρήσουμε και να συζητήσουμε τις ρεαλιστικές επιλογές για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Και αυτό κάνουμε στη World Athletics. Μπορεί να βρισκόμαστε απομονωμένοι στα σπίτια μας σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουμε θέσει προτεραιότητες:

Να φέρουμε τους αθλητές μας πίσω στους αγώνες το συντομότερο δυνατό, μόλις θα είναι ασφαλές κάτι τέτοιο. Οι αγώνες Diamond League έχουν, προς το παρόν, αναβληθεί μέχρι τον Ιούνιο όπως και οι συναντήσεις του Continental Tour Gold, αλλά έχουμε επίγνωση ότι, οι αθλητές μας πρέπει να αγωνιστούν σε κάποιο σημείο του τρέχοντος έτους, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους και να προσαρμόσουν την προπόνησής  τους αναλόγως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Θα επιταχυνθεί η τρέχουσα αναθεώρηση του συστήματος ολυμπιακής πρόκρισης και οι τυχόν αλλαγές στη διαδικασία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αθλητές να γνωρίζουν πού βρίσκονται. Την περασμένη εβδομάδα όλοι οι διεθνείς φορείς των σπορ συμφώνησαν στην πρόταση της ΔΟΕ, για να τηρηθούν τα ολυμπιακά κριτήρια και όρια που καθορίστηκαν τον Μάρτιο του 2019. Από σήμερα, όλοι οι αθλητές που έχουν ήδη τα όρια για το 2020, θα θεωρούνται «προκριμένοι» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Αυτοί είναι περίπου το 50%. Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από τις λίστες του World Ranking.

Αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι ότι θα εφαρμόσουμε μια σαφή και δίκαιη διαδικασία για τους υπόλοιπους αθλητές, για την εξασφάλιση συμμετοχής, νοουμένου ότι πολλοί αγώνες έχουν αναβληθεί. Θα συνεργαστούμε με την Επιτροπή Αθλητών μας, το Συμβούλιο μας και τη ΔΟΕ για να το κάνουμε αυτό. Εξετάζουμε επίσης πώς μπορούμε να διατηρήσουμε στο 2020 μια σεζόν ανοιχτού στίβου, με έναρξη το αργότερο τον Αύγουστο και λήξη το αργότερο στο τέλος Οκτωβρίου.

Θα αναπροσαρμόσουμε το διεθνές αθλητικό καλεντάρι, όχι μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά πιο μακροπρόθεσμα. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες όλων των σπορ, για να βρούμε λύση για το καλεντάρι του 2021 και του 2022. Επιδιώκουμε, επίσης, να επεκτείνουμε τις μονοήμερες αθλητικές συναντήσεις μας και να παράσχουμε αθλητικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας σε όλα τα μέρη του κόσμου, ώστε οι αθλητές μας να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να διαγωνιστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, αλλά να μπορούν να το κάνουν στις δικές τους ηπείρους και στις χώρες.

Η προτεραιότητα για όλους μας τώρα είναι να περιορίσουμε την πανδημία, να είμαστε υγιείς και να μένουμε σπίτι. Αλλά όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να οδηγούμε το άθλημά μας προς τα εμπρός. Αν και είμαστε απομονωμένοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ένστικτό μου λέει, ότι, τελικώς, όλο αυτό θα μας φέρει πιο κοντά.

Print Friendly, PDF & Email
X