Αρχική Ανακοινώσεις Επιστρέφουν το σαββατοκύριακο (22-23 Μαΐου) τα «Μάτσεια», στη Λεμεσό

Επιστρέφουν το σαββατοκύριακο (22-23 Μαΐου) τα «Μάτσεια», στη Λεμεσό

από KOEAS

Έπειτα από ένα χρόνο απουσίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα «Μάτσεια» επιστρέφουν στο αγωνιστικό καλεντάρι της ΚΟΕΑΣ. Στις 22 και 23 Μαΐου 2021, το «Τσίρειο Στάδιο» Λεμεσού θα φιλοξενήσει την 59η έκδοση του Παγκύπριου Εαρινού Πρωταθλήματος, το οποίο διοργανώνει ο Γυμναστικός Σύλλογος Πράξανδρος της Κερύνειας, σε συνεργασία με τον Γ.Σ. Ολύμπια Λεμεσού. Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες έχουν και οι έξι (6) Γυμναστικοί Σύλλογοι – Μέλη της ΚΟΕΑΣ, με απεριόριστο αριθμό αθλητών και αθλητριών σε κάθε αγώνισμα.

Η ανοιξιάτικη αυτή διοργάνωση διεξαγόταν αρχικά μεταξύ των τοπικών συλλόγων της Κερύνειας, ως επαρχιακοί αγώνες στίβου, από το 1949 μέχρι το 1974. Από το 1961, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Σ. Πράξανδρος, κατόπιν εισήγησης του προέδρου Κλεάνθη Γεωργιάδη, μετονομάστηκαν σε «Μάτσεια», προς τιμήν του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση. Από το 1952 μέχρι το 1974, οι αγώνες διεξάγονταν στο «Δημητριάδειο στάδιον», που κτίστηκε σε χώρο που δώρισε ο εκ των ιδρυτών του Συλλόγου, δήμαρχος Κερύνειας, Χαρίλαος Δημητριάδης. Μετά την προσφυγιά και τις πολλαπλές αλλαγές στη ζωή των, εκτοπισμένων πια, Κερυνειωτών, η διοργάνωση άλλαξε μορφή και πλέον συμμετείχαν σε αυτήν όλοι οι Γυμναστικοί Σύλλογοι της Κύπρου.

«Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα…»

Στα σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να τιμήσεις με οποιονδήποτε τρόπο έναν ήρωα, έναν άνθρωπο που θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας του, και τότε, το 1955, για το μέγα ιδανικό, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Από τη στιγμή δε, που αυτή η θυσία έγινε σε χώρο, ο οποίος εδώ και 47 χρόνια καταπατείται παράνομα από Τούρκους κατακτητές, ακόμα δυσκολότερο… Ωστόσο, μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ο κλασικός αθλητισμός θέλει να φέρνει στη μνήμη των Ελλήνων της Κύπρου, όχι μόνο τη θυσία του Σταυραετού του Πενταδακτύλου, αλλά και την απάντησή του στους Άγγλους αποικιοκράτες, όταν του πρόσφεραν 500.000 λίρες για να προδώσει τον αρχηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής…»!

Ο Κυριάκος Μάτσης γεννήθηκε στο Παλαιχώρι στις 23 Ιανουαρίου 1926, από την Κυριακού και τον Χριστοφή. Σπούδασε Γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, όπου και γνώρισε τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Με την επιστροφή του στην Κύπρο εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, με το ψευδώνυμο «Μιλτιάδης». Διετέλεσε τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Αμμοχώστου και ακολούθως στην επαρχία Κερύνειας. Συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου 1956, μετά από προδοσία, και κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης Χάρντινγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο ποσό για την εποχή των 500.000 λιρών, αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο Διγενής. Εκεί απάντησε το γνωστό «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής…». Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπέτευσε και επικηρύχθηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε το κρησφύγετό του στο Δίκωμο, όπου βρισκόταν μαζί με δύο συναγωνιστές του και αρνήθηκε να παραδοθεί. Έτσι, ανατινάχθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Θάφτηκε στα  «Φυλακισμένα Μνήματα», χωρίς να επιτραπεί στους συγγενείς του να παραλάβουν τη σωρό του. Βέβαια, η θυσία ενός ήρωα δεν μπορεί να περιγραφεί σε 167 λέξεις…

Τα «59α Μάτσεια»…

Η φετινή διοργάνωση στο «Τσίρειο Στάδιο» θα είναι κάπως διαφοροποιημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να υφίσταται και οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Έτσι, θα υπάρξει περιορισμός στην παρουσία ατόμων εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Τσιρείου» (το πολύ 50), με περιορισμό και στις συμμετοχές, γι’ αυτό δικαιούνται να λάβουν μέρος μόνο όσοι και όσες γεννήθηκαν μέχρι το 2005. Στους αγώνες θα διεξαχθούν και τα 20 Ολυμπιακά αγωνίσματα σε κάθε φύλο, με όλους τους διεθνείς κανονισμούς. Στους δρόμους, όπου υπάρχουν σειρές, η τελική κατάταξη των αθλητών και αθλητριών θα είναι με βάση την επίδοση που θα πετύχουν.

Οδηγίες για τον covid – 19

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες και κανονισμούς, που εξέδωσε ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, από τις 12 Μαΐου δεν θα υπάρχουν κινητές μονάδες ανίχνευσης αντιγόνου στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων. Η διεξαγωγή αγώνων και η συμμετοχή, θα επιτρέπεται νοουμένου ότι προσκομίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του covid – 19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του covid – 19, τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών (3) εβδομάδων από την ημέρα του εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια covid – 19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι (6) μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής διοργάνωσης. Για την τήρηση όλων των μέτρων η Ομοσπονδία θα ορίσει ειδικό Λειτουργό Ασφαλείας.

* Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από το αρχείο του ΡΙΚ (Ψηφιακός Ηρόδοτος), από τα Μάτσεια του 1969.

Print Friendly, PDF & Email
X