Αρχική Ανακοινώσεις Επιτυχής η πιο δύσκολη και απαιτητική χρονιά στον στίβο

Επιτυχής η πιο δύσκολη και απαιτητική χρονιά στον στίβο

από KOEAS

Αξέχαστο θα μείνει στους κορυφαίους αθλητές μας του στίβου το 2022. Η πιο δύσκολη και απαιτητική χρονιά -ίσως- όλων των εποχών έφτασε στο τέλος της και οι αθλητές και αθλήτριές μας παίρνουν επιτέλους τις απαραίτητες ανάσες και κάποιες μέρες ξεκούρασης, για να ηρεμήσει και το σώμα και το πνεύμα, αφού το αργότερα σε έναν μήνα θα ξαναμπούν στην επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας για το 2023, στο οποίο θα έχουν λιγότερους στόχους να κυνηγήσουν. Για τους περισσότερους αθλητές και αθλήτριές μας το 2022 ξεκίνησε πολύ νωρίς, αφού κάποιοι είχαν να παλέψουν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι και οι ρίπτες μας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων στη Λεϊρία.

Το καλοκαίρι ήταν… πολύ μεγάλο φέτος, αφού υπήρχαν τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις, με διαφορετική βέβαια αξία η καθεμιά, όμως ο κυπριακός στίβος για άλλη μία φορά έπρεπε να δείξει την ισχύ του και τη δύναμή του, εκπροσωπώντας επάξια τον κυπριακό αθλητισμό. Μετά το 75ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας (18-19 Ιουνίου), ακολούθησε το Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα (25-26 Ιουνίου) και εν συνεχεία οι τέσσερις μεγαλύτερες διοργανώσεις στη χρονιά. Από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου διεξήχθησαν στο Οράν της Αλγερίας οι 19οι Μεσογειακοί Αγώνες, από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς, το 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών στο Γιουτζίν του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ακολούθησαν οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας από τις 2 έως τις 7 Αυγούστου και η χρονιά έκλεισε με το 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο της Γερμανίας, από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου. Και σε όλες αυτές τις διοργανώσεις αγωνίστηκαν όλοι οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριές μας, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες, ενώ -η αλήθεια να λέγεται- επήλθε η αναμενόμενη κούραση στο τέλος, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να καταγράψουν τις επιδόσεις που έκαναν στη διάρκεια αυτής της μεγάλης, δύσκολης και με πολλά ταξίδια χρονιάς.

Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, το οποίο οι περισσότεροι αθλητές μας χρησιμοποίησαν ως αγώνα προετοιμασίας τους για τις μεγάλες διοργανώσεις, ο κυπριακός στίβος συνέχισε την κατάκτηση μεταλλίων, μαζεύοντας ένα (1) αργυρό και τέσσερα (4) χάλκινα. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ολίβια Φωτοπούλου στα 200μ. με 23.62, και τα χάλκινα η Φίλιππα Φωτοπούλου στο μήκος με 6,54μ., ο Απόστολος Παρέλλης στη δισκοβολία με 61,58μ., η Ανδρονίκη Λαδά στη δισκοβολία με 53,75μ. και η Θάλεια Χαραλάμπους στα 5.000μ. με 16:27.44.

Έξι μετάλλια στους Μεσογειακούς…

Η μεγαλύτερη αποστολή της χρονιάς είχε προορισμό το Οράν της Αλγερίας, για τους Μεσογειακούς Αγώνες, αφού εκεί βρέθηκαν 24 αθλητές και αθλήτριές μας. Ο στίβος είναι το πιο επιτυχημένο άθλημα στην ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης, χαρίζοντας στην Κύπρο τα 28 από τα 65 συνολικά μετάλλια και τα 12 από τα 19 χρυσά!!! Στο Οράν ο κυπριακός στίβος κέρδισε 2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν ο Απόστολος Παρέλλης στη δισκοβολία (δεύτερο συνεχόμενο) με 63,59μ. και ο Μίλαν Τράικοβιτς στα 110μ. με εμπόδια με 13.34, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ αγώνων στα ημιτελικά με 13.32. Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκαν ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης στη σφυροβολία με 73,71μ. και η Ολίβια Φωτοπούλου στα 200μ. με 23.01, έχοντας τρέξει στα ημιτελικά κάτω από τα 23 δεύτερα (22.99) για πρώτη φορά στην καριέρα της. Η Ολίβια Φωτοπούλου ήταν η αθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια στους Μεσογειακούς, αφού κατέκτησε το χάλκινο στα 100μ. με 11.42 και ήταν μέλος της χάλκινης ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. (45.10), μαζί με τις Δάφνη Γεωργίου, Μαριάννα Πισιάρα και τη δίδυμη αδελφή της Φίλιππα Φωτοπούλου.

Άλλοι έξι (6) αθλητές και αθλήτριές μας μπήκαν στην πρώτη οκτάδα των αγωνισμάτων τους, δείχνοντας τις ικανότητές τους, στον ανταγωνισμό με τις ισχυρές χώρες της Μεσογείου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, οι πρώην γιουγκοσλαβικές, η διοργανώτρια Αλγερία και η ενισχυμένη με ξένους αθλητές και παραδόξως νικήτρια στον στίβο των φετινών Μεσογειακών, Τουρκία. Ο κυπριακός στίβος κατέλαβε την εξαιρετική 8η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Ατομικά, εκτός από τα έξι μετάλλια, στην 5η θέση κατατάχθηκαν οι Αμίν Χαντίρι (Ημιμαραθώνιος), Χριστόφορος Γενεθλή (δισκοβολία) και Ανδρονίκη Λαδά (δισκοβολία), στην 7η η Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος) και στην 8η οι Σταύρος Αυγουστίνου (200μ.) και Νίκανδρος Στυλιανού (επί κοντώ),

Το Παγκόσμιο του Όρεγκον

Η συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέτει πολύ υψηλά όρια απευθείας πρόκρισης και περιμένει τη συμμετοχή των πιο σταθερά καλών αθλητών και αθλητριών της χρονιάς. Έτσι, στο φετινό Παγκόσμιο του Όρεγκον, μόνο τέσσερις αθλητές μας εξασφάλισαν συμμετοχή, οι σταθερά παρόντες σε μεγάλες διοργανώσεις, Απόστολος Παρέλλης και Μίλαν Τράικοβιτς και οι δίδυμες αδελφές Φωτοπούλου, για την καλή πορεία που είχαν στη χρονιά. Η διάκριση ήταν και φέτος δύσκολη, με τον Παρέλλη να καταλαμβάνει τη 16η θέση στον προκριματικό της δισκοβολίας με 62,46μ. Ο Τράικοβιτς πέρασε από τον πρώτο γύρο των 110μ. με εμπόδια (13.52) και αποκλείστηκε στα ημιτελικά (13.49) ως 19ος. Κοντά στην πρόκριση στα ημιτελικά των 200μ. έφτασε η Ολίβια Φωτοπούλου, καταλαμβάνοντας τελικά την 27η θέση με 23.25, ενώ η δίδυμη αδελφή της, Φίλιππα, έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες στο μήκος, παρά το ότι είχε μεγάλα άλματα, που θα μπορούσαν να την πέρναγαν στον τελικό.

Στο υψηλότατο επίπεδο των Κοινοπολιτειακών

Επόμενη μεγάλη διοργάνωση για τον κυπριακό στίβο στο 2022, ήταν οι Κοινοπολιτειακοί του Μπέρμιγχαμ, στους οποίους εκπροσωπηθήκαμε με 11 αθλητές και αθλήτριες. Οι Κοινοπολιτειακοί είναι η πιο δύσκολη διοργάνωση για διάκριση στον στίβο από τις πολυαθληματικές, αφού σε αυτήν λαμβάνουν μέρος ισχυρές στιβικά χώρες από όλες τις ηπείρους, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τζαμάικα, η Νιγηρία, η Κένυα και βέβαια η «χωρισμένη» Βρετανία, σε Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία… Στους «μικρούς Ολυμπιακούς», όπως αποκαλούν τον στίβο στους Κοινοπολιτειακούς, η Κύπρος κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με τον εντυπωσιακό Αλέξανδρο Πουρσανίδη στη σφυροβολία, με τη δεύτερη καλύτερη βολή στην καριέρα του, στα 73,97μ. Όλα τα παιδιά προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατόν, έφτασαν κοντά στις επιδόσεις τους, όμως καμιά φορά ούτε αυτό είναι αρκετό για το μετάλλιο σε Κοινοπολιτειακούς Στίβου.

Από τους 11 αθλητές και αθλήτριές μας που συμμετείχαν στους Κοινοπολιτειακούς του Μπέρμιγχαμ, οι εννέα (9) έλαβαν μέρος στον τελικό του αγωνίσματός τους και έξι (6) από αυτούς κατατάχθηκαν στην πρώτη οκτάδα. Εκτός από το χάλκινο μετάλλιο του Πουρσανίδη, ο Νίκανδρος Στυλιανού ήταν 4ος στο επί κοντώ με 5,25μ., ο Μίλαν Τράικοβιτς 6ος στα 110μ. με εμπόδια με 13.49, ο Χρίστος Ταμάνης 6ος στο επί κοντώ με 5,15μ., ο Απόστολος Παρέλλης 7ος στη δισκοβολία με 62,08μ. και η Φίλιππα Φωτοπούλου 8η στο μήκος με 6,47μ.

Τελευταίος σταθμός… Μόναχο

Τα συνεχιζόμενα ταξίδια και η συνεχής αγωνιστική δραστηριότητα των περισσότερων αθλητών και αθλητριών μας, θα έφταναν στον τελευταίο σταθμό τους, στο Μόναχο. Εκεί διεξήχθη το 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο οποίο ο κυπριακός στίβος εκπροσωπήθηκε με τρεις αθλητές και τέσσερις αθλήτριες. Οι Μίλαν Τράικοβιτς, Απόστολος Παρέλλης, Φίλιππα Φωτοπούλου και Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.) εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους με το όριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ενώ με την υψηλή θέση τους στην ευρωπαϊκή κατάταξη πήγαν στο Μόναχο οι Ναταλία Χριστοφή (100μ. με εμπόδια), Ανδρονίκη Λαδά (δισκοβολία) και Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία), με την Ολίβια Φωτοπούλου να κερδίζει συμμετοχή και στα 100μ.

Αλήθεια είναι πως όλα τα παιδιά πήγαν με κουρασμένο σώμα και πνεύμα στη βαυαρική πρωτεύουσα, αφού η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που έχει δικαίωμα συμμετοχής και σε Μεσογειακούς και σε Κοινοπολιτειακούς, μαζί με τη Μάλτα, η οποία δεν έχει υψηλού επιπέδου αθλητές στον στίβο. Παρά την κούραση, όλοι τους προσπάθησαν για το καλύτερο, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις εντός Ολυμπιακού Σταδίου και είχαν τη διάθεση για ακόμα μία τελευταία παράσταση, στην πιο δύσκολη χρονιά. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες, ο Απόστολος Παρέλλης ήταν για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση ο αθλητής μας με το καλύτερο πλασάρισμα, αφού και πέρασε στον τελικό της δισκοβολίας και κατάφερε να μπει στην πρώτη οκτάδα, καταλαμβάνοντας την 8η θέση με 63,32μ.! Τελικό έζησε και η Φίλιππα Φωτοπούλου στο μήκος, η οποία πέρασε σε αυτόν με 6,54μ. και εν τέλει κατέλαβε τη 12η θέση με 6,26μ., στην πιο βροχερή νύχτα του Μονάχου. Πολύ κοντά στην πρόκρισή του στον τελικό των 110μ. με εμπόδια έφτασε ο Μίλαν Τράικοβιτς, ο οποίος ήταν ο 9ος στις τρεις ημιτελικές σειρές με 13.54. Πρόκριση στα ημιτελικά κατάφερε η Ολίβια Φωτοπούλου, στα 200μ, καταφέρνοντας να τρέξει σχετικά γρήγορα την απόσταση και να καταλάβει την αρκετά καλή 12η θέση με 23.33.

Στα 100μ. η Ολίβια Φωτοπούλου δεν μπόρεσε να περάσει από τον πρώτο γύρο (11.62, 28η), ενώ στον πρώτο γύρο ή προκριματικά ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους και τα υπόλοιπα τρία παιδιά που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης κατέλαβε την 21η θέση στη σφυροβολία με 70,56μ., η Ανδρονίκη Λαδά την 24η στη δισκοβολία με 52,80μ. και η Ναταλία Χριστοφή την 30ή στα 100μ. με εμπόδια με 13.53. Στο Μόναχο, ο Απόστολος Παρέλλης επέκτεινε το ρεκόρ του με τις περισσότερες συμμετοχές σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, φτάνοντας στις έξι (6).

Αξιοσημείωτες συμπτώσεις καταγράφηκαν στο Μόναχο, αρχικά σε σχέση με το Βερολίνο το 2018. Στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε γερμανικό έδαφος ο κυπριακός στίβος έζησε από δύο προκρίσεις σε τελικούς. Και οι δύο στα ίδια αγωνίσματα, στη δισκοβολία ανδρών και στο μήκος γυναικών! Ο Απόστολος Παρέλλης κατέγραψε και τις δύο προκρίσεις στον τελικό της δισκοβολίας και μάλιστα κατέλαβε και τις δύο φορές την 8η θέση! Στο μήκος, στο Βερολίνο ήταν η Νεκταρία Παναγή που πέρασε στον τελικό και στο Μόναχο η Φίλιππα Φωτοπούλου, με τα δύο κορίτσια να μένουν εκτός οκτάδας. Σύμπτωση, επίσης, το γεγονός πως αγωνίστηκαν το ίδιο βράδυ, την ίδια περίπου ώρα δίδυμες αδελφές σε διαφορετικά αγωνίσματα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Την Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022, την ώρα που η Φίλιππα Φωτοπούλου έδινε τη μάχη στον τελικό του μήκους, η δίδυμη αδελφή της, Ολίβια Φωτοπούλου έτρεχε στα ημιτελικά των 200μ. Και η απόλυτη σύμπτωση, κατέλαβαν και οι δύο τη 12η θέση στα αγωνίσματά τους!!!

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η πιο δύσκολη και πιο απαιτητική χρονιά στην ιστορία του κυπριακού στίβου για τους αθλητές και τις αθλήτριές μας. Και να μην ξεχνάμε ότι θα έπρεπε, νωρίς στις 10 Μαΐου, να έκαναν την εμφάνισή τους στο δικό μας πρώτο διεθνές μίτινγκ, το «Cyprus International Athletics Meeting» στο «Τσίρειο Στάδιο» Λεμεσού, το οποίο τους έδωσε και σημαντικούς βαθμούς για τις προκρίσεις τους στις μεγάλες διοργανώσεις. Θετικό για το μίτινγκ μας, ήταν πως είδαμε στη διάρκεια της σεζόν αρκετούς από τους συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, να διακρίνονται στις μεγάλες διοργανώσεις… Να αναφέρουμε, ακόμη, ότι στο 2022 υπήρχε και το Πρωτάθλημα Στίβου των Μικρών Κρατών (11 Ιουνίου), στο οποίο κατακτήσαμε και πάλι την πρώτη θέση στη βαθμολογία.

Σε σχέση με αυτήν τη χρονιά, η επόμενη είναι πιο… προσιτή, αφού υπάρχει μία μόνο μεγάλη διοργάνωση το καλοκαίρι, που είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας (18-27 Αυγούστου 2023). Για τους αθλητές που θα κάνουν και κλειστό στίβο τον χειμώνα, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης (2-5 Μαρτίου 2023). Βέβαια, για να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους στις μεγάλες διοργανώσεις, οι αθλητές και οι αθλήτριες θα πρέπει να έχουν μεγάλες επιδόσεις σε σημαντικά διεθνή μίτινγκ ή σε μικρότερης εμβέλειας διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (20 – 25 Ιουνίου 2023, Σισέλια Πολωνία), το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα και άλλα…

Κλείνοντας να συγχαρούμε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, οι οποίοι στο πολύ δύσκολο 2022 έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και κατάφεραν να εκπροσωπήσουν επάξια τον κυπριακό στίβο και στις πολυαθληματικές διοργανώσεις, αλλά και στις δύο κορυφαίες της χρονιάς το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Photo credit: Παρέλλη, Τράικοβιτς, Ολίβιας Φωτοπούλου, Πουρσανίδη, Φίλιππας Φωτοπούλου και Στυλιανού, Ταμάνη: Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

Print Friendly, PDF & Email
X