Αρχική Ανακοινώσεις Ευρωπαϊκό Κ20: Στον τελικό Σάββα και Ιωαννίδου

Ευρωπαϊκό Κ20: Στον τελικό Σάββα και Ιωαννίδου

από KOEAS

Αρκετά καλό ήταν το πρωινό της Παρασκευής (16/7/21) για τα κορίτσια του κυπριακού στίβου, που μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, το οποίο διεξάγεται στο Τάλιν της Εσθονίας. Οι δύο από τις τρεις εκπροσώπους μας κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους για τον τελικό του αγωνίσματός τους, έπειτα από αγχώδη διαδικασία, ενώ η τρίτη είχε αξιέπαινη προσπάθεια, αφού ακόμα να συμπληρώσει τα 16 χρόνια ζωής. Στον τελικό του ύψους θα βρεθεί η 17χρονη Στυλιάνα Ιωαννίδου και στον τελικό της σφυροβολίας η 16χρονη Βαλεντίνα Σάββα.

Να πάρουμε τα πράγματα βάση εξέλιξης. Από τις 10:00 το πρωί άρχισε η διαδικασία στον προκριματικό γύρο της σφυροβολίας νεανίδων, με τη Βαλεντίνα Σάββα να ρίχνει δεύτερη στη σειρά. Αφού είχε δύο σχετικά χαμηλές βολές, στα 55,64μ. και τα 56,93μ., έβγαλε το πάθος και το ταλέντο της στην τρίτη, ρίχνοντας τη σφύρα της στα 59,16μ., που είναι και η τρίτη καλύτερη στην καριέρα της με την τετράκιλη σφύρα. Με το τέλος του πρώτου γκρουπ η Σάββα βρισκόταν στην 7η θέση και έπρεπε να περιμένει την ολοκλήρωση του δεύτερου γκρουπ, για να δει την τελική κατάταξή της και αν θα περνούσε στον τελικό.

Η αγωνία της νεαρής και του προπονητή της Γιώργου Αρέστη ήταν τεράστια στο διάστημα αυτό, αφού έβλεπαν πως υπήρχαν αρκετές πιθανότητες για να μείνει στην πρώτη δωδεκάδα η Σάββα. Με την τρίτη βολή της Γερμανίδας Κουν, η Σάββα έπεσε στη 12η θέση και τα καρδιοχτύπια κορυφώθηκαν, αφού ακολουθούσαν άλλες οκτώ αθλήτριες. Ωστόσο, καμιά από αυτές κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση της πρωταθλήτριάς μας και έτσι η Βαλεντίνα Σάββα, στα 16 της μόλις χρόνια, θα βρεθεί στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρα της, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία!!! Ο τελικός είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί το Σάββατο (17/7/21) στις 15:05.

Στο δεύτερο γκρουπ της σφυροβολίας άνοιγε το χορό των προσπαθειών η Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία ακόμη να συμπληρώσει τα 16 της χρόνια. Με το άγχος των νιάτων να την καταβάλλει, η αθλήτρια του Γιάννου Αποστολίδη δεν μπόρεσε να ρίξει μακριά στις δύο πρώτες βολές της, τις οποίες ακύρωσε. Στην τρίτη πέταξε τη σφύρα της στα 54,19μ., καταλαμβάνοντας την 26η θέση από 34 συμμετοχές, αλλά πήρε και αυτήν την πρώτη εμπειρία της από διεθνή διοργάνωση.

Η πρόκριση της Ιωαννίδου

Ενδιάμεσα της διεξαγωγής των δύο γκρουπ της σφυροβολίας, άρχιζε και ο προκριματικός του άλματος σε ύψος νεανίδων (10:50), με τη συμμετοχή της Στυλιάνας Ιωαννίδου. Ήταν και ένα διάστημα στο οποίο περνούσαν κοινή αγωνία οι προπονητές των κοριτσιών μας, που της συνόδευσαν στο Τάλιν. Ο Γιώργος Αποστολίδης είδε την Ιωαννίδου να περνά με την πρώτη προσπάθεια, το 1,70μ., το 1,74μ. και το 1,78μ., ενώ με τη δεύτερη πέρασε πάνω από το 1,81μ. Στο 1,84μ. τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για τη νεαρή πρωταθλήτριά μας, η οποία είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

Ωστόσο, αποδείχθηκε πολύ σημαντικό το ότι πέρασε με τη δεύτερη το 1,81μ., που της χάρισε εντέλει και την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής (18/7/21). Το όριο του 1,88μ. αποδείχθηκε -όπως ήταν άλλωστε- πολύ υψηλό για τις αθλήτριες. Επτά μόνο πέρασαν πάνω από το 1,84μ. και οι κριτές αποφάσισαν τη διακοπή των προκριματικών και έβγαλαν την κατάταξη για τη δωδεκάδα του τελικού, βάση των επιδόσεων των κοριτσιών στα προηγούμενα άλματα. Έτσι, η Στυλιάνα Ιωαννίδου προκρίθηκε με το 1,81μ. ως 10η από τον προκριματικό. Βέβαια, άλλο προκριματικός και άλλο τελικός, εκεί όπου αναμένεται η Ιωαννίδου να παλέψει για μια θέση στην πρώτη πεντάδα.

Οι προκριματικοί του Σαββάτου

Εκτός από τη συμμετοχή της Βαλεντίνας Σάββα στον τελικό της σφυροβολίας νεανίδων (15:05), το Σάββατο (17/7/21) θα υπάρξει συμμετοχή άλλων δύο αθλητών μας, στα προκριματικά του αγωνίσματός τους. Αρχικά, νωρίς το πρωί στις 09:30 θα αρχίσει την προσπάθεια διάκρισης στη δισκοβολία (1,75κ.) εφήβων ο Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά, ξέροντας πως θα έχει δύσκολο έργο για πρόκριση στον τελικό. Ο Παπά έχει καλύτερη επίδοση τα 56,77μ., με το όριο να είναι στα 61μ. Βέβαια, θα κάνει ό,τι μπορεί για να φτάσει σε μεγάλες ρίψεις και ό,τι βγει. Ταυτόχρονα έχει και ως στόχο τα 57 μέτρα, που είναι το όριο για το Παγκόσμιο της Ναϊρόμπι (18-22/8/21). Ο αθλητής του Κυριάκου Βασιλειάδη θα ρίχνει όγδοος στο πρώτο γκρουπ και θα περιμένει να ολοκληρωθεί και το δεύτερο (αρχίζει στις 10:50) για να μάθει την τελική κατάταξή του.

Το απόγευμα, στις 18:37, θα αρχίσουν ταυτόχρονα τα δύο γκρουπ στον προκριματικό του τριπλούν εφήβων, με τον Γρηγόρη Νικολάου να αγωνίζεται στο δεύτερο. Το όριο πρόκρισης είναι τα 15,55μ., επίδοση που έχει κάνει αρκετές φορές ο αθλητής του Ηλία Αγαπίου, ο οποίος αισιοδοξεί για πρόκρισή του στον τελικό της Κυριακής. Θυμίζουμε ότι ο Νικολάου κατέχει την 6η καλύτερη επίδοση από όσους λαμβάνουν μέρος στον προκριματικό, με 15,60μ. Συνολικά, στα προκριματικά του τριπλούν μετέχουν 22 αθλητές.

Print Friendly, PDF & Email
X