Αρχική Ανακοινώσεις Η ακύρωση του Βαλκανικού στέλνει αθλητές στο Βελιγράδι

Η ακύρωση του Βαλκανικού στέλνει αθλητές στο Βελιγράδι

από KOEAS

Οι φονικοί σεισμοί που έπληξαν τη Δευτέρα (6/2/23) την νοτιοανατολική Τουρκία και προκάλεσαν απώλειες χιλιάδων ζωών, αντιμετωπίστηκε με συμπόνοια και συμπαράσταση από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του αθλητικού. Το Σάββατο (11/2) θα διεξαγόταν στην Κωνσταντινούπολη το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου ανδρών και γυναικών, όμως από τις πρώτες ώρες των σεισμών και των καταστροφικών συνεπειών τους, η τουρκική ομοσπονδία στίβου ενημέρωσε τη βαλκανική ομοσπονδία ότι αδυνατεί να διεξάγει τη διοργάνωση, κατόπιν απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, τοπικές και διεθνείς. Η αντίδραση του επίτιμου προέδρου της Βαλκανικής Ομοσπονδίας και προέδρου της Ευρωπαϊκής, Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, ήταν άμεση, καθώς προσέγγισε τη σερβική και τη βουλγαρική ομοσπονδία στίβου για την ανάληψη της διοργάνωσης. Όμως, επειδή το κόστος φιλοξενίας των αθλητών από 22 χώρες είναι τεράστιο, καμία από τις δύο ενδιαφέρθηκε να τη φιλοξενήσει.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν επί τριημέρου, για να καταλήξει η Βαλκανική Ομοσπονδία στην οριστική ακύρωση του φετινού Βαλκανικού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου. Θέλοντας, ωστόσο, να βοηθήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες για να κυνηγήσουν την παρουσία τους στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, κάλεσε τις 22 ομοσπονδίες – μέλη της όπως αποστείλουν ονόματα αθλητών και αθλητριών, τους οποίους θα δηλώσει για συμμετοχή στο «ασημένιο» διεθνές μίτινγκ του Βελιγραδίου, το οποίο είναι ορισμένο να διεξαχθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Θυμίζουμε ότι προσωρινοί συμπρόεδροι στη Βαλκανική Ομοσπονδία Στίβου είναι αυτήν τη στιγμή ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας Φατίχ Τσεντιμάρ και ο διευθυντής της σερβικής ομοσπονδίας Σλόμπονταν Μπράνκοβιτς. Οι δύο άνδρες, μέσα από τη θλίψη και τον πόνο για τους αδόκητους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων, συνεργάστηκαν και έδωσαν αυτήν τη λύση της τελευταίας στιγμής, για να μην αδικηθούν οι αθλητές και οι αθλήτριες που είχαν στον προγραμματισμό τους το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, που θα τους έδινε σημαντικούς βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου δήλωσε στη Βαλκανική Ομοσπονδία δύο αθλητές και τρεις αθλήτριες για συμμετοχή, τους Σταύρο Αυγουστίνου (60μ.), Σταύρο Σπύρου (800μ.), Ολίβια Φωτοπούλου (60μ.), Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν (μήκος) και Δάφνη Γεωργίου (60μ. εμπόδια). Ωστόσο, η σερβική ομοσπονδία ενημέρωσε προς -επί του παρόντος- δεν έχει στο πρόγραμμα τού μίτινγκ τα 800μ., κάτι που επηρεάζει τη συμμετοχή του Σπύρου. Οι τελικές λίστες συμμετοχής στο μίτινγκ του Βελιγραδίου, το οποίο είχαν εξαρχής στο πρόγραμμά τους οι Αυγουστίνου, Φωτοπούλου και Καβίτεν, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το οποίο θα φιλοξενήσει και πάλι η τουρκική ομοσπονδία στην Κωνσταντινούπολη, προς το παρόν παραμένει κανονικά στο πρόγραμμα, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου (3 με 5) αναμένεται να μειωθεί κάπως ο θρήνος και το πένθος. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, με ανακοίνωσή της, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και τη συμπόνοια της στους Τούρκους, ανέφερε πως δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή θέμα ακύρωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ό,τι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη διοργανώτρια αρχή για οποιαδήποτε βοήθεια τούς ζητηθεί. Να σημειώσουμε ότι τα συλλυπητήριά της απέστειλε στην τουρκική ομοσπονδία στίβου και η ΚΟΕΑΣ.

* Στη φωτογραφία, το «Μπάνιτσα Αθλέτικ Χολ», το οποίο θα φιλοξενήσει στις 15 Φεβρουαρίου το «ασημένιο» διεθνές μίτινγκ του Βελιγραδίου.

Print Friendly, PDF & Email
X