Αρχική Ανακοινώσεις Η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Δράκου «Ο Στίβος της Κύπρου»

Η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Δράκου «Ο Στίβος της Κύπρου»

από KOEAS

Στην κατάμεστη αίθουσα «Ευ Αγωνίζεσθαι», στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 7 Νοεμβρίου 2023, η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Δράκου «Ο Στίβος της Κύπρου». Εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η ΚΟΕΑΣ προς τιμήν του επίτιμου προέδρου της. Αρχικά προβλήθηκε βίντεο με τη δράση του Αντώνη Δράκου στην πορεία της ζωής του στον αθλητισμό, το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ Γιώργος Μελετίου, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης. Ακολούθως, ο συγγραφέας και ερευνητής Χρύσανθος Χρυσάνθου, ο οποίος είχε την επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου του Αντώνη Δράκου, έκανε αναφορά στα κεφάλαια που περιλαμβάνει το βιβλίο, λέγοντας πως αυτό είναι «απαύγασμα των γνώσεων και εμπειριών του Αντώνη Δράκου». Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αναμνήσεις του κ. Δράκου από τα πολύ παλιά χρόνια, αλλά καταγράφει και ιστορίες πρωταθλητών, την εξέλιξη των παγκύπριων ρεκόρ σε κάθε αγώνισμα. Ο κ. Χρυσάνθου ανέλυσε τα κεφάλαια του βιβλίου με τον δικό του ανάγλυφο τρόπο, τονίζοντας ιδιαίτερα την συμπερίληψη 620 φωτογραφιών και τη σημαντικότητα καθεμιάς από αυτές. Κι όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Χρύσανθος Χρυσάνθου «Το βιβλίο αυτό είναι πολλαπλών αναγνώσεων και όχι για ένα απλό μετροφύλλημα».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Μάρκαρης, ο οποίος το 2018 πήρε τη σκυτάλη στην ηγεσία από τον Αντώνη Δράκο, στον δικό του χαιρετισμό εξήρε την προσφορά του κ. Δράκου στον στίβο, αλλά και γενικότερα στον κυπριακό αθλητισμό, ενώ για το βιβλίο ανέφερε: «Η ολοκλήρωση του βιβλίου «Ο Στίβος της Κύπρου» είναι προϊόν έρευνας και εμπειρίας δεκαετιών. Παρουσιάζει ένα μεγάλο μέρος της αθλητικής ιστορίας της Κύπρου και είναι διανθισμένο με ογκώδη πλούτο στατιστικών, πληροφοριών, σπάνιων φωτογραφιών και απόψεων του συγγραφέα. Αναντίλεκτα, το βιβλίο αυτό αποτελεί επέκταση της πολυσχιδούς προσφοράς του Αντώνη Δράκου στον κυπριακό αθλητισμό. Αυτή η θαυμάσια έκδοση εμπλουτίζει την υφιστάμενη βιβλιογραφία και αποτελεί ανεκτίμητο δώρο στους φίλους του αθλήματος».

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε αρχικά πως ο κ. Δράκος «Με την προσωπική του διαδρομή στον κυπριακό αθλητισμό, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη και προαγωγή του», αναφέροντας πως επί των ημερών του, ο κυπριακός στίβος ξεπέρασε τα στενά όρια της πατρίδας, γνωρίζοντας ξεχωριστές στιγμές διάκρισης σε διεθνές επίπεδο. Για το βιβλίο του κ. Δράκου, η έντιμη Υπουργός είπε: «Αυτήν την αφιερωμένη πορεία του στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον κλασικό, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις, θέλησε ο Αντώνης Δράκος να αποτυπώσει σε ένα δικό του βιβλίο. Ένα βιβλίο αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στις σελίδες του οποίου αναδεικνύονται οι στέρεες ρίζες του κυπριακού στίβου. Το βιβλίο, φωτίζει διαφορετικές περιόδους και πτυχές του αθλητικού γίγνεσθαι στον τόπο μας και αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια κάθε λάτρη και μελετητή του αθλητισμού μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τα ελλιπή αρχεία και τις μη επαρκείς πληροφορίες για το θέμα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί παρακαταθήκη του Αντώνη Δράκου για τις επόμενες γενιές».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Αντώνης Δράκος και εκδότης του βιβλίου «Ο Στίβος της Κύπρου», αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη δουλειά ετών που χρειάστηκε για να μαζέψει στοιχεία και φωτογραφίες και να τα αποτυπώσει στην έκδοσή του. «Το βιβλίο αυτό δεν θεωρώ ότι καταγράφει την ιστορία του κυπριακού στίβου στην ολότητά του, αλλά είναι η προσωπική αντίκρυση των γεγονότων και ιστοριών, που προκύπτουν από την πορεία μου στον στίβο», ήταν μία χαρακτηριστική ατάκα του κ. Δράκου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παλιούς και νυν πρωταθλητές στίβου, αλλά και προπονητές, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως και οι εξαιρετικοί προπονητές από την Ελλάδα Γιώργος Πομάσκι και Κωστής Παπαμαρκάκης.

* Να σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Δράκος θα κάνει παρουσιάσεις του βιβλίου του «Ο Στίβος της Κύπρου» και σε άλλες πόλεις, ούτως ώστε ο κάθε φίλος του κλασικού αθλητισμού να έχει την ευκαιρία να βάλει στη βιβλιοθήκη του αυτήν την εξαιρετική έκδοση.

* Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τον Πέτρο Μιτσίδη.

Print Friendly, PDF & Email
X