Αρχική Ανακοινώσεις Η πιο δύσκολη, αλλά και πιο επιτυχημένη χρονιά στον στίβο

Η πιο δύσκολη, αλλά και πιο επιτυχημένη χρονιά στον στίβο

από KOEAS

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, στις 10:30 το πρωί, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΓΣΠ στη Λευκωσία, η ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου. Στην παρουσία των εκπροσώπων των έξι (6) Γυμναστικών μας Συλλόγων, ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης κατέθεσε τον απολογισμό της Ομοσπονδίας για τη χρονιά, με τον γενικό διευθυντή και πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Αντώνη Γεωργαλλίδη να αναλύει την αγωνιστική πορεία της χρονιάς και τον ταμία Κωστάκη Μιτσίδη να κάνει τον οικονομικό απολογισμό του 2022. Ακολούθως εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2021, ο προϋπολογισμός του 2023, καθώς και ο αγωνιστικός προγραμματισμός του 2023.

Το αγωνιστικό 2022 αποτέλεσε ίσως μίαν από τις πιο δύσκολες χρονιές για τον κυπριακό στίβο, εξαιτίας των πολλών διεθνών διοργανώσεων στις οποίες έπρεπε να εκπροσωπηθούμε με ό,τι καλύτερο διαθέτουμε, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί (ίσως) την πιο επιτυχημένη, την πιο λαμπρή χρονιά για τον κυπριακό στίβο, με τις τεράστιες διεθνείς επιτυχίες, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Παράλληλα, το 2022 αποτελεί σταθμό για την ΚΟΕΑΣ, καθώς φιλοξένησε, έπειτα από πολλά χρόνια, διεθνές μίτινγκ και έβαλε την Κύπρο στον χάρτη του παγκόσμιου στίβου, για επιλογή συμμετοχής σπουδαίων ξένων αθλητών. Το «Cyprus International Athletics Meeting», το οποίο διεξήχθη στη Λεμεσό στις 10 Μαΐου, δεν προσέλκυσε απλώς σημαντικούς ξένους αθλητές, όπως ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου, αλλά προσέλκυσε και 4.000 φιλάθλους στις κερκίδες του Τσιρείου.

Στη χρονιά, την οποία θα αποχαιρετήσουμε σε λίγες ημέρες, ο κυπριακός στίβος εκπροσωπήθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (Βελιγράδι), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού (Όρεγκον), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών / γυναικών (Μόναχο), στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες (Μπέρμιγχαμ), στους Μεσογειακούς Αγώνες (Οράν), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών (Κάλι), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών (Ιεροσόλυμα), στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα (Νορμανδία), στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας (Μπάνσκα Μπίστριτσα), στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων (Λεϊρία), στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ανδρών / γυναικών σε κλειστό (Κωνσταντινούπολη) και ανοικτό (Κραϊόβα), στο Πρωτάθλημα Στίβου Μικρών Κρατών Ευρώπης (Μάλτα) και στο Βαλκανικό Ημιμαραθωνίου (Τίρανα). Στην Κύπρο, πέραν του διεθνούς μας μίτινγκ, η ΚΟΕΑΣ διεξήγαγε τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα όλων των ηλικιών (ανδρών / γυναικών, Κ20, Κ18, Κ16, ΕΣΥΑΑ), τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Μαραθωνίου, Ημιμαραθωνίου, 10.000μ. και Σύνθετων Αγωνισμάτων, την τριεθνή συνάντηση Κ20 (Κύπρος, Ρουμανία, Ισραήλ), το χειμερινό πρωτάθλημα ρίψεων, το μίτινγκ 25ης Μαρτίου, τα «Μάτσεια», τα «Λανίτεια», διάφορες ημερίδες και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Λυκείων. Αρκετοί από τους αθλητές και αθλήτριές μας, στη διάρκεια της χρονιάς συμμετείχαν και σε διεθνή μίτινγκ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσθέτοντας ακόμα περισσότερους αγώνες στα πόδια τους.

Οι επιτυχίες στο 2022

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε επίπεδο ανδρών / γυναικών, ήταν η 7η θέση του Μίλαν Τράικοβιτς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στα 60μ. με εμπόδια! Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, ο Απόστολος Παρέλλης μπήκε για άλλη μία φορά στον τελικό της δισκοβολίας, καταλαμβάνοντας την 8η θέση, ενώ στον τελικό του μήκους προκρίθηκε και η Φίλιππα Φωτοπούλου, η οποία κατετάγη 12η. Στους Μεσογειακούς Αγώνες οι Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) και Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια) κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία) το αργυρό, με την Ολίβια Φωτοπούλου να είναι η κάτοχος των περισσοτέρων μεταλλίων, αφού κατέκτησε το αργυρό στα 200μ. και το χάλκινο στα 100μ. και τη σκυταλοδρομία 4Χ100μ., μαζί με τις Δάφνη Γεωργίου, Μαριάννα Πισιάρα και Φίλιππα Φωτοπούλου. Στους Κοινοπολιτειακούς ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία, σε έναν φανταστικό για τον ίδιο αγώνα. Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.) και χάλκινο οι Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία), Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος), Ανδρονίκη Λαδά (δισκοβολία) και Θάλεια Χαραλάμπους (5.000μ.).

Δύο πρωταθλητές Ευρώπης!

Αξέχαστη θα είναι η χρονιά για τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριές μας, οι οποίοι σημείωσαν ανεπανάληπτες επιτυχίες στις διεθνείς διοργανώσεις που έλαβαν μέρος. Για πρώτη φορά ο κυπριακός στίβος πανηγύρισε τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών, με τους Ιωσήφ Κεσίδη και Βαλεντίνα Σάββα να αναδεικνύονται χρυσοί πρωταθλητές Ευρώπης στη σφυροβολία, τον Μιχάλη Χριστοφή να κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο ύψος και την Αιμιλία Κολοκοτρώνη το χάλκινο στη σφυροβολία. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, μετά το περσινό (2021) χάλκινο μετάλλιο της Στυλιάνας Ιωαννίδου, που ήταν το πρώτο της Κύπρου σε αυτήν την πολύ σημαντική διοργάνωση, φέτος στην Κολομβία, ήταν η σειρά του Ιωσήφ Κεσίδη να αποδείξει το ταλέντο του. Προτού συμπληρώσει τα 17 του χρόνια ο Κεσίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία, ενώ πολύ κοντά στο βάθρο βρέθηκαν η Βαλεντίνα Σάββα (4η στη σφυροβολία) και ο Λευτέρης Κοντονικόλα (5ος στον ακοντισμό). Στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, οι μαθητές – αθλητές μας ήταν εντυπωσιακοί, κατακτώντας συνολικά επτά (7) μετάλλια, με τους Ιωσήφ Κεσίδη και Βαλεντίνα Σάββα να είναι «χρυσοί» στη σφυροβολία, με τους Αιμιλία Κολοκοτρώνη (σφυροβολία), Μάριο Μακρή (δισκοβολία), Σεσίλια Ανθία (δισκοβολία) και Χριστιάνα Έλληνα (ακοντισμός) να κατακτούν το ασημένιο μετάλλιο και τη Νικολέττα Χρυσάνθου (τριπλούν) το χάλκινο. Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, ο Αντρανίκ Σαρκίς Αστζιάν, συνέχισε την εντυπωσιακή παράδοση του στίβου (16 από τα συνολικά 19 μετάλλια της Κύπρου στη διοργάνωση), κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο τριπλούν.

Τι έρχεται στο 2023

Στο 2023 οι διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις για την ΚΟΕΑΣ είναι σαφώς πιο λίγες, αλλά και πάλι σημαντικές. Η νέα χρονιά ξεκινά με το Ευρωπαϊκό Κλειστού στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο, ενώ τον Αύγουστο θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη Βουδαπέστη. Σε επίπεδο μικρών ηλικιών, υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κάτω των 23 ετών και κάτω των 20 ετών. Το 2023 θα είναι σημαντική χρονιά και για την Εθνική μας ομάδα, καθώς θα κληθεί να αγωνιστεί στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων με στόχο την παραμονή, το οποίο θα διεξαχθεί στη Σιλέσια της Πολωνίας τον Ιούνιο, έχοντας πρωτόγνωρη μορφή, αφού θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά στην ίδια πόλη και οι τρεις κατηγορίες το ίδιο διάστημα. Σημαντικότατο για το 2023 είναι και το «Cyprus International Athletics Meeting», το οποίο θα φιλοξενήσουμε στις 25 Μαΐου στη Λεμεσό και έχει αναβαθμιστεί στα «χάλκινα» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το πλήρες προσχέδιο του αγωνιστικού προγραμματισμού για το 2023 μπορείτε να το δείτε στον σύνδεσμο https://koeas.org.cy/wp-content/uploads/2022/11/%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-2023.pdf

Print Friendly, PDF & Email
X