Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΦΟΙΒΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
Το 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ανήκει από το βράδυ της Κυριακής (12/8/18) στην ιστορία. Το Βερολίνο παρέδωσε ήδη τη σημαία των αγώνων στο Παρίσι, το οποίο σε δύο χρόνια καλείται να διοργανώσει κάτι διαφορετικό, κάτι πιο… μοντέρνο και βέβαια κάτι πιο ελκυστικό, αφού συμπίπτει στην Ολυμπιακή χρονιά. Γι’ αυτό και οι αγώνες θα διεξαχθούν στο τέλος Αυγούστου (26-30), μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.Στο Βερολίνο ο κυπριακός στίβος εκπροσωπήθηκε από 11 συνολικά αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι προσπάθησαν για το καλύτερο, είτε αυτό ήταν αρκετό για διάκριση είτε όχι.
Ξεχωριστή θέση στο 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από πλευράς Κύπρου παίρνουν οι Απόστολος Παρέλλης και Νεκταρία Παναγή, καθώς ήταν οι μοναδικοί από τους αθλητές μας που εξασφάλισαν θέση στον τελικό του αγωνίσματός τους. Ο Παρέλλης, έγινε ο πρώτος αθλητής μας σε συμμετοχές σε Ευρωπαϊκό Στίβου, φτάνοντας τις πέντε, και φρόντισε να το «γιορτάσει» με την πρώτη παρουσία του σε τελικό και με την κατάκτηση της υψηλότερης θέσης στο Βερολίνο από Κύπριο αθλητή, την όγδοη στη δισκοβολία. Η Παναγή, στην τέταρτη παρουσία της σε Ευρωπαϊκό, εξασφάλισε και αυτή την πρώτη συμμετοχή της σε τελικό, κατακτώντας την 11η θέση στο άλμα σε μήκος. Από εκεί και πέρα υπήρξαν ατυχίες, ίσως αποτυχίες, αλλά μία γενική ικανοποίηση. Ουσιαστικά, αυτός που θα μπορούσε να βρεθεί στον τελικό του αγωνίσματός του ήταν ο Μίλαν Τραΐκοβιτς στα 110μ. εμπόδια, όμως το χτύπημα στο δεύτερο εμπόδιο, τον κράτησε εκτός…
«Θεωρώ ότι ήταν μία από τις επιτυχημένες παρουσίες του κυπριακού στίβου σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Είχαμε στο Βερολίνο ένα μείγμα αθλητών, έμπειρων – πρωτοκλασάτων, αλλά και νεαρών, που έπαιρναν την πρώτη ευκαιρία τους σε τόσο υψηλό επίπεδο. Οι δύο προκρίσεις σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχουν ιδιαίτερα σημασία για μας και θεωρούνται επιτυχίες. Ατυχήσαμε στην περίπτωση του Μίλαν Τραΐκοβιτς, αλλά κρατούμε το γεγονός ότι μπήκε απευθείας στον ημιτελικό. Βέβαια, σκεφτόμουν ότι, ίσως αν λάμβανε μέρος στα προκριματικά θα έβρισκε πιο εύκολα ρυθμό και θα τον βοηθούσε για τα ημιτελικά, αλλά η συνολική παρουσία της ομάδας με ικανοποιεί». Αυτά ήταν τα σχόλια του αρχηγού της κυπριακής αποστολής στο Βερολίνο, Φοίβου Κωνσταντινίδη, ο οποίος για το οργανωτικό μέρος του Πρωταθλήματος, μας είπε:
«Οργανωτικά περιμέναμε κάτι καλύτερο από τους Γερμανούς. Προσωπική μου άποψη είναι πως το Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ το 2016 και το Παγκόσμιο του Λονδίνου το 2017 ήταν καλύτερες διοργανώσεις. Κυριότερα προβλήματα ήταν το θέμα της διακίνησης των αθλητών από τα ξενοδοχεία με τα λεωφορεία. Δεν είχαν τον απαιτούμενο αριθμό λεωφορείων για τη μεταφορά των αθλητών και αυτό ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες. Μέσα στο γήπεδο υπήρχαν κάποια προβλήματα και στα μηχανήματα, αλλά ιδιαίτερα αρνητική ήταν η τεράστια διαδρομή που θα έπρεπε να κάνει ένας αθλητής με το τέλος του αγωνίσματός του για να επιστρέψει στα αποδυτήρια. Ήταν κάτι σαν λαβύρινθος με τεράστια απόσταση. Επίσης, στους χώρους των επισήμων γινόταν χαμός, με πολυκοσμία, με συνεχή ακαταστασία, που δεν μπορούσες να μείνεις επικεντρωμένος στο τι γινόταν μέσα στο στάδιο».
Ο Φοίβος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε και στις επιτυχίες του στίβου, ο οποίος συνεχίζει να αντιπροσωπεύει επάξια τον κυπριακό αθλητισμό: «Η συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις, με έναν ικανοποιητικό αριθμό αθλητών, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες που της συμμετοχής σε δύο τελικούς, τιμούν τον κυπριακό αθλητισμό στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι ο στίβος παραμένει η ατμομηχανή του κυπριακού αθλητισμού στις διεθνείς διοργανώσεις. Με τις φετινές συμμετοχές σε Κοινοπολιτειακούς, Μεσογειακούς και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 7 αθλημάτων, ο κυπριακός στίβος παρουσίασε και πάλι επιτυχίες. Ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά ψηλός και τα παιδιά ανταποκρίνονται και καταφέρνουν να διακριθούν μετά από σκληρή δουλειά, σε ένα ατομικό άθλημα.
Εν κατακλείδι, ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής στο Βερολίνο, θέλησε να εκφράσει τις δικές του ευχαριστίες… «Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον αρχηγό της ομάδας, Δημήτρη Ευθυμίου, ο οποίος επιτέλεσε τα καθήκοντά του άψογα, αξιοποιώντας τη μεγάλη του εμπειρία. Επίσης, ευχαριστώ τους προπονητές και τους αθλητές της αποστολής για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν για μία ακόμα φορά. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στους φυσικοθεραπευτές που βρέθηκαν μαζί μας, τον Χρίστο Μίτα και τον Σάββα Πανάβογλου, των οποίων η συνεισφορά ήταν πάρα πολύ σημαντική. Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη συνοδό της κυπριακής αποστολής, μαζί με την ελληνική, της Αθηνάς Πανούση, η οποία ήταν συνεχώς κοντά μας, να μας λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα και μας εξυπηρετούσε αφάνταστα. Είχαμε και σε άλλες αποστολές συνοδούς, αλλά η Αθηνά αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά ολόκληρης της κυπριακής αποστολής, που βρεθήκαμε στο ίδιο ξενοδοχείο με την ελληνική και γιορτάσαμε μαζί τους κάθε μετάλλιο».
Ευθυμίου: «Ήταν δύσκολη χρονιά…»
Ο αρχηγός της κυπριακής ομάδας στο Βερολίνο (team leader), Δημήτρης Ευθυμίου, μας μετέφερε με το έμπειρο μυαλό του, τις απόψεις του για την κυπριακή παρουσία. «Ήταν μία αποστολή στην οποία περιμέναμε κάτι καλύτερο. Η απουσία της Αρτυματά στα σίγουρα επηρέασε τους στόχους μας και ήταν σημαντική. Με δύο άτομα στον τελικό, αν συγκρίνουμε με το προηγούμενο στο Άμστερνταμ, υστερούμε. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος η χρονιά ήταν μεγάλη σε διάρκεια και με σημαντικές διοργανώσεις. Υπήρχε το Παγκόσμιο Κλειστού, οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες, οι Μεσογειακοί Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μια πολύ δύσκολη χρονιά από πλευράς προγραμματισμού και από πλευράς προετοιμασίας για να αντεπεξέλθεις. Μερικοί από τους αθλητές μας ανταποκρίθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα και υλοποίησαν τους στόχους τους, όπως ο Παρέλλης και η Παναγή που έφτασαν στον τελικό. Δεν είμαστε από τις δυνάμεις της Ευρώπης για να περιμένουμε μετάλλιο, αλλά οι τελικοί είναι επιτυχία. Όλα τα παιδιά έκαναν την προσπάθειά τους, με την επιτυχία από την αποτυχία να κρέμεται σε μία κλωστή, όπως αποδείχθηκε και στους αγώνες».
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα των Κυπρίων αθλητών, που έλαβαν μέρος στο 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, ήταν τα ακόλουθα:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΕΛΛΗΣ: 8ος στον τελικό της δισκοβολίας με 63,62μ. (8/26)
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ: 11η στον τελικό του μήκους με 6,29μ. (11/27)
ΜΙΛΑΝ ΤΡΑΪΚΟΒΙΤΣ: Αποκλείστηκε στα ημιτελικά των 110μ. με εμπόδια με 13.57 (15/27)
ΝΑΤΑΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά των 800μ. με 2:03.38 (24/32) και των 1.500μ. με 4:25.91 (24/24)
ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά του επί κοντώ με 5,36μ. (22/36)
ΑΜΙΝ ΧΑΝΤΙΡΙ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά των 1.500μ. με 3:45.97 (22/34)
ΠΑΪΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά των 200μ. με 21.31 (37/40)
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά των 800μ. με 1:50.62 (31/33)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά του ύψους με 2,11μ. (26/28)
ΝΑΤΑΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά των 100μ. με εμπόδια με 13.53 (31/32)
ΟΛΙΒΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αποκλείστηκε στα προκριματικά των 100μ. με άκυρη εκκίνηση