Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε την αγωνιστική παρουσία του στο University of Maryland, Baltimore County (UMBC) ο Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά. Ήδη από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές εβδομάδες ακούγονται πολύ κολακευτικά λόγια για τον νεαρό αθλητή μας, όχι απλώς για τις επιδόσεις του στη δισκοβολία, αλλά και για την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Στους πρώτους τέσσερις επίσημους αγώνες για το UMBC, ο Παπά κατέκτησε τρεις πρώτες νίκες και μία δεύτερη και έγινε πολύ νωρίς κάτοχος του ρεκόρ δισκοβολίας για το Πανεπιστήμιό του, το οποίο αύξησε στα 54,07μ., το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2023. Βέβαια, η επίδοσή του ακόμη να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, όμως έχει όλες τις προδιαγραφές να ρίξει πολύ μακρύτερα το επόμενο διάστημα και να μπει στην ελίτ της κυπριακής δισκοβολίας, αφού ακόμη να συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής. Άλλωστε, το πρώτο βήμα το έκανε καταρρίπτοντας την ατομική του επίδοση (52,87μ.).
«Το πρώτο διάστημα ήταν λίγο δύσκολο για μένα να προσαρμοστώ, διότι είναι πολύ διαφορετική η προπόνηση από αυτήν στην Κύπρο, εξαιτίας του ότι εδώ ξεκινάνε πολύ νωρίς οι αγώνες. Η χρονιά ξεκίνησε με σχετικά όχι καλούς αγώνες για εμένα, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και της κακής μου φόρμας. Το Μεγάλο Σάββατο είχα τον πρώτο σχετικά καλό μου αγώνα, αλλά πιστεύω πως ακόμα έχω πολλά να δώσω και να ρίξω πολύ καλύτερα», μας μετέφερε αρχικά από τη Βαλτιμόρη ο Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά, για τις πρώτες αγωνιστικές εμπειρίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Πρωταρχικός στόχος το επόμενο διάστημα για τον «Τζόζεφ», είναι να εξασφαλίσει το όριο συμμετοχής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών (13-16 Ιουλίου, Έσπο Φινλανδίας), που είναι στα 54,50μ. και να βρεθεί στους κορυφαίους 24 από όλα τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και να λάβει μέρος στους τελικούς του NCAA. Ο Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά μάς είπε σχετικά: «Ο μεγάλος μου στόχος τώρα είναι να εξασφαλίσω το όριο για το Ευρωπαϊκό κάτω των 23 ετών και να προσπαθήσω όσο μπορώ για να βρεθώ στους τελικούς των εθνικών κολεγιακών πρωταθλημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη έχω προκριθεί για τους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας και τώρα θα επικεντρωθώ για να βελτιωθώ και να έχω καλύτερες βολές στους επόμενους αγώνες, ελπίζοντας πως θα προκριθώ στους τελικούς του NCAA. Το σίγουρο είναι ότι στο μυαλό μου έχω το Ευρωπαϊκό Κ23, κι εκεί είναι που θέλω πρωταρχικά να πάω και να καταφέρω να περάσω στον τελικό. Ελπίζω ότι το επόμενο διάστημα θα τα καταφέρω με το όριο».
Η πολύπλοκη διαδικασία πρόκρισης…
Η διαδικασία πρόκρισης στους τελικούς των Πανεπιστημιακών Πρωταθλημάτων των ΗΠΑ (NCAA) είναι αρκετά περίπλοκη, αφού υπάρχουν εκατοντάδες πανεπιστήμια σε κάθε μεγάλη Περιφέρεια (Ανατολική και Δυτική) και δεκάδες σε κάθε Πολιτεία, με την επιλογή για την τελική συμμετοχή να έρχεται με δύσκολο τρόπο. Από το τέλος Μαρτίου καθορίζεται μία σειρά από μίτινγκ σε κάθε μικρή περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η America East που ανήκει το UMBC τού Ιωσήφ – Μιχάλη Παπά ή η South East Conference (SEC) που ανήκει το Πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια και της Ελένα Κουλιτσένκο ή η Atlantic Coast Conference (ACC) που ανήκει το Πανεπιστήμιο Λούιβιλ του Γρηγόρη Νικολάου. Από τα αποτελέσματα αυτών των διοργανώσεων οι καλύτεροι 48 σε κάθε αγώνισμα, στις μεγάλες Περιφέρειες (Ανατολικής και Δυτικής), θα λάβουν μέρος στους τελικούς των Περιφερειών και οι κορυφαίοι 12 από κάθε αγώνισμα σε κάθε Περιφέρεια θα προκριθούν στους τελικούς του NCAA. Νωρίτερα στη σεζόν θα γίνουν και οι τελικοί στις πιο μικρές περιφέρειες (κάτι σαν επαρχιακοί αγώνες να πούμε).
Για να γίνουμε λίγο πιο ξεκάθαροι, στις 6 και 7 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί στις μικρές περιφέρειες, με τον Παπά να αγωνίζεται στην πόλη Όλμπανι της Νέας Υόρκης στην America East. Από τις 24 έως τις 27 Μαΐου θα διεξαχθούν οι τελικοί της Α΄ Κατηγορίας στην Ανατολική (Τζάκσονβιλ, Φλόριντα) και στη Δυτική Περιφέρεια (Σακραμέντο, Καλιφόρνια). Από τις δύο αυτές διοργανώσεις θα βγει και η τελική λίστα συμμετοχής για τους τελικούς όλων των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ (NCAA), τους οποίους θα φιλοξενήσει από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου 2023 το Όστιν του Τέξας.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Ιωσήφ – Μιχάλη Παπά, με τα 54,07μ., αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη 2η θέση της περιφέρειάς του (America East) στη δισκοβολία, με τον Τζόσουα Χόφμαν του New Hampshire να είναι πρώτος με 54,67μ. Στην Ανατολική Περιφέρεια, ο αθλητής τού UMBC βρίσκεται στην 39η θέση, με τους πρώτους 48 να προκρίνονται στους τελικούς της Ανατολής.
Με την ευκαιρία, να σας παρουσιάσουμε την έως τώρα κατάταξη των αθλητών και αθλητριών μας, που έχουν κάνει αγώνες στον ανοικτό στίβο στις ΗΠΑ, με την υποσημείωση ότι υπάρχουν ακόμη μερικοί αγώνες για την τελική πρόκριση.
Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ NCAA
Ελένα Κουλτισένκο (Τζιόρτζια), Ύψος, 1,90μ.
SEC: 2η, Ανατολική Περιφέρεια: 1η
Γρηγόρης Νικολάου (Λούιβιλ), Τριπλούν, 15,25μ.
ACC: 8ος, Ανατολική Περιφέρεια: 29ος
Γρηγόρης Νικολάου (Λούιβιλ), Μήκος, 7,32μ.
ACC: 13ος, Ανατολική Περιφέρεια: 55ος
Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά (UMBC), Δισκοβολία, 54,07μ.
America East: 2ος, Ανατολική Περιφέρεια: 39ος
Χριστιάνα Έλληνα (FIU), Ακοντισμός, 48,66μ.
Conference USA: 5η, Ανατολική Περιφέρεια: 16η
Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ NCAA
Έλβις Κριούκοφ (Άντζελο Στέιτ), Δέκαθλο, 7.296β.
Lone Star: 1ος, Νοτιοκεντρική Περιφέρεια: 1ος
Στέλλα Νεοφύτου (Μινεσότα Στέιτ), τριπλούν, 12,34μ.
Northern Sun: 3η, Κεντρική Περιφέρεια: 5η
Ανδρέας Δημητριάδης (Κρίστιαν Μπράδερς), 400μ., 48.92
Gulf South: 10ος, Νότια Περιφέρεια: 16ος