Αρχική Ανακοινώσεις Ολυμπιακοί Αγώνες: Και επισήμως το 2021!

Ολυμπιακοί Αγώνες: Και επισήμως το 2021!

από KOEAS

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προχώρησαν, υπό την επικίνδυνη σκιά του κορωνοϊού, στο αναμενόμενο, ανακοινώνοντας και επισήμως την αναβολή των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο.  Στην τηλεδιάσκεψη , για την τύχη της φετινής ολυμπιακής διοργάνωσης, συμμετείχαν εκ μέρους της ιαπωνικής κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός, Σένζο Άμπε, η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων, Σέικο Χασιμότο, ενώ εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Τόμας Μπαχ, ο Γενικός Διευθυντής, Κριστόφ Ντε Κέπερ, ο Εκετελεστικός Διευθυντής Ολυμπιακών Αγώνων, Κριστόφ Ντουμπί και ο συντονιστής, Τζον Κόουτς. Επίσης από ιαπωνικής πλευράς συμμετείχαν η Κυβερνήτης του Τόκυο, Γιουρίκο Κοΐκε και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκυο 2020», Γιοσίρο Μόρι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, συμφωνήθηκε η αναβολή των Αγώνων και η διεξαγωγή τους σε νέα ημερομηνία, όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021. Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι, η αναβολή αποφασίστηκε για να διαφυλαχθεί η υγεία των αθλητών, αλλά και όλων όσοι θα συμμετείχαν στους Αγώνες, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.  

Όπως είναι γνωστό, η αναβολή της ολυμπιακής διοργάνωσης του 2020 ήταν απαίτηση των πλείστων αθλητών και αθλητριών κορυφής, αλλά και πολλών κρατών. Άλλωστε προ ημερών είχαν ανακοινώσει αποχή από τους αγώνες οι Αυστραλία, Καναδάς, Πολωνία κ.ά.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η Ολυμπιακή φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία, ενώ οι αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκυο 2020» παρά την αναβολή, ως φάρος ελπίδας για την ανθρωπότητα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σημειώνεται ότι, οι αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 24 Ιουλίου με 9 Αυγούστου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από την αναβίωση των Αγώνων το 1896. Σε τρεις περιπτώσεις ακυρώθηκαν οι διοργανώσεις ελέω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ το «Βερολίνο 1916», το «Τόκιο 1940» (και μετέπειτα «Ελσίνκι 1940») και το «Λονδίνο 1944».

Ενόψει των προσφάτων εξελίξεων, θα επισπεύσει την εξέταση του συστήματος πρόκρισης στους Ολυμπιακούς για τους αθλητές-τριες  του στίβου, σε συνεννόηση με την ΔΟΕ και θα ανακοινώσει, το ταχύτερο, τις όποιες αλλαγές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν, για να ενημερωθούν οι  αθλητές.

Καταλήγοντας, η World Athletics, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΔΟΕ και τις άλλες διεθνείς ομοσπονδίες, για εξεύρεση εναλλακτικών ημερομηνιών για τους Ολυμπιακούς το 2021. Επίσης, σημείωσε πως βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το 2021 στο Όρεγκον, ώστε να μετατεθεί η διοργάνωση και να διεξαχθεί εντός του 2022.

Print Friendly, PDF & Email
X