Αρχική Ανακοινώσεις Κατέβασε τον… πήχη η Λεοντία Καλλένου

Κατέβασε τον… πήχη η Λεοντία Καλλένου

από KOEAS

Το 2021 αποτελεί τη χρονιά στη διάρκεια της οποίας, οι δύο καλύτεροι αθλητές μας στο άλμα σε ύψος, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την καριέρα τους. Στις 10 Ιουλίου ο κορυφαίος Κύπριος αθλητής, με δύο παγκόσμια μετάλλια, ο Κυριάκος Ιωάννου, ανακοίνωσε το τέλος μίας σπουδαίας καριέρας, αφήνοντας το παγκύπριο ρεκόρ στα 2,35μ.. Στις 9 Σεπτεμβρίου, με ανακοίνωσή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η Λεοντία Καλλένου μάς ενημέρωσε ότι ολοκληρώνει και αυτή μία εξαιρετική καριέρα, ούσα κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ με 1,93μ.

Από πολύ νεαρή ηλικία η Καλλένου έδειξε το εξαιρετικό ταλέντο της στο άλμα σε ύψος, υπό τις οδηγίες του Λουκά Καλογήρου στο ΓΣΠ. Στο 2011, προτού καν συμπληρώσει 17 χρόνια ζωής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων στο Άιλ οφ Μαν (Isle of Man) με 1,79μ., ενώ νωρίτερα κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο 11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας στην Τραπεζούντα, επίσης με 1,79μ. Το καλοκαίρι του 2012 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τέθηκε υπό τις οδηγίες του διακεκριμένου Κύπριου προπονητή, Πέτρου Κυπριανού. Στα Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα η Λεοντία Καλλένου έλαμψε στην ωριμότητά της, αφού κατάφερε να κερδίσει δύο φορές τον επίζηλο τίτλο της κορυφαίας άλτριας του ύψους στο NCAA, στον κλειστό στίβο (2014, 2015) και μία στον ανοικτό (2014).

Κάθε χρόνο ανέβαζε τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά και το 2015 έφτασε στο αποκορύφωμα των επιδόσεών της. Στις 13 Μαρτίου 2015 ανέβασε το παγκύπριο ρεκόρ στον κλειστό στίβο στο 1,93μ., στο Φέιτβιλ. Δύο μήνες μετά, στις 15 Μαΐου 2015, ξεπέρασε το 1,93μ. και στον ανοικτό στίβο (Στάκβιλ). Το 1,93μ. παραμένει μέχρι σήμερα το παγκύπριο ρεκόρ γυναικών και στον κλειστό και στον ανοικτό στίβο. Το καλοκαίρι του 2016 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για την οικονομία των καταναλωτών και επέστρεψε στην Κύπρο για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζε, κατάφερε να γνωρίσει την απόλυτη καταξίωση για μία αθλήτρια, με τη συμμετοχή της στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.  Στις 18 Αυγούστου 2016 έκανε το μεγάλο όνειρό της πραγματικότητα, αγωνιζόμενη στα προκριματικά του άλματος σε ύψος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν πολύ χαρούμενη από τη στιγμή που είχε έγκυρο άλμα στο 1,80μ.

Αξιολογώντας η ίδια την καριέρα της, μάς κατέταξε τις κορυφαίες στιγμές της: «Ως κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου, θεωρώ τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στη Βραζιλία. Αμέσως μετά έρχεται η ανάδειξή μου σε πρωταθλήτρια Αμερικής στα Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα το 2014 και το 2015. Τρεις τίτλοι που μου πρόσφεραν τεράστια χαρά, αφού το επίπεδο ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικό και κατάφερα να διατηρηθώ σε υψηλά επίπεδα εκείνο το διάστημα. Μετά έρχονται τα μετάλλιά μου ως έφηβη στα 17 μου, σε Ευρωπαϊκούς και Κοινοπολιτειακούς Αγώνες».

«Νιώθω γεμάτη κι έτοιμη για κάτι καινούργιο»

Στις 5 Οκτωβρίου η Λεοντία Καλλένου θα συμπληρώσει 27 χρόνια ζωής, νεαρή και ώριμη για να συνεχίσει τα μεγάλα ύψη. Ωστόσο, η ίδια αποφάσισε πως είναι καιρός να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες εκτός πρωταθλητισμού. Πιο κάτω σάς παρουσιάζουμε αυτούσια την ανάρτησή της στο facebook, στην οποία ανακοίνωσε το τέλος της εξαιρετικής καριέρας της.

«Ήρθε ο καιρός για μένα να κρεμάσω τα παπούτσια μου και να πω αντίο σε κάτι που τόσο αγαπώ. Ο πρωταθλητισμός ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου και πιστεύω πως τον υπηρέτησα με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Όπως όλα στη ζωή έχουν αρχή, μέση και τέλος, έτσι και εγώ νιώθω πως έκλεισε αυτό το κεφάλαιο για εμένα. Ολοκλήρωσα το δικό μου κύκλο και είμαι έτοιμη να ζήσω όλα αυτά τα αλλιώτικα και καινούργια πράγματα που πάντα ήθελα να κάνω, αλλά λόγω αθλητικών υποχρεώσεων δεν έκανα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να παραμένουμε στάσιμοι.

»Φεύγω με ψηλά το κεφάλι και υπερήφανη για την πορεία μου σαν αθλήτρια. Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για τις αποφάσεις που πήρα καθ’ όλη την πορεία μου στον αθλητισμό, γιατί η κάθε εμπειρία μού δίδαξε και κάτι διαφορετικό. Είμαι ευγνώμων για όλες τις χαρές που μου προκάλεσε ο κόσμος του πρωταθλητισμού, αλλά και για όλες τις λύπες, γιατί με έμαθαν να επιβιώνω και να εξελίσσομαι. Ο αθλητισμός είναι γεμάτος στιγμές. Κάποιες στιγμές είναι όμορφες και σου γεμίζουν την καρδιά, αλλά κάποιες άλλες άσχημες και σου τη ραγίζουν. Στην πορεία μου έζησα πολλές και διάφορες στιγμές και πλέον νιώθω γεμάτη και έτοιμη για κάτι καινούργιο.

»Αποχαιρετώ τον πρωταθλητισμό και ξέρω πως αφήνω πίσω μου νέα ταλέντα που μπορούν να φτάσουν τον κυπριακό στίβο ακόμα πιο ψηλά και τους το εύχομαι από καρδιάς. Για εμένα ο Κυριάκος Ιωάννου ήταν ανέκαθεν ένας αθλητής που θαύμαζα από μικρή. Εύχομαι κι εγώ, με τη σειρά μου, να επηρέασα θετικά έστω και ένα παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, να πιστέψει στις δυνατότητές του και να κυνηγήσει τα όνειρα του όσο δύσκολα κι αν φαίνονται στην αρχή.

»Για τους περισσότερους αθλητές η απόφαση να αποχωρήσουν από τον αθλητισμό είναι πολύ δύσκολο να παρθεί και το ξέρω από πρώτο χέρι. Νιώθεις λες και σου ξεριζώνουν ένα κομμάτι από την ψυχή και χάνεις την ισορροπία σου. Δεν είναι έτσι όμως! Μετά το πέρας της αθλητικής καριέρας κάποιου αθλητή, είναι ευκαιρία να ανακαλύψει νέα πράγματα και να δώσει την ενέργειά του σε κάτι άλλο που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Γνωρίζω πως πολλοί αθλητές δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για μια τέτοια απόφαση και θα ήθελα να τονίσω πως είμαστε πολλά παραπάνω από αθλητές και πως υπάρχει ζωή και μετά τον πρωταθλητισμό.

»Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους αυτούς που πίστεψαν σε εμένα και χαίρονταν με τη ψυχή τους μετά από κάθε επιτυχία μου. Σε όλους αυτούς που με έσφιξαν στην αγκαλιά τους και συμμερίστηκαν τον πόνο μου στις δύσκολες στιγμές. Σε αυτούς που με ενθάρρυναν και μου υπενθύμισαν πως καμιά επιτυχία ή αποτυχία δεν ορίζει τον άνθρωπο. Ευχαριστώ τους γονείς μου, που με στήριξαν από την πρώτη κιόλας μέρα, τον άντρα μου, την οικογένειά μου και τον προπονητή μου, τους στενούς μου φίλους και όλους τους συνεργάτες που συνάντησα στο δρόμο μου. Χωρίς εσάς το ταξίδι του πρωταθλητισμού δεν θα ήταν το ίδιο. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξη στους ΚΟΕΑΣ, ΓΣΠ, Demetriou Sports, ΟΠΑΠ και ΚΟΑ».

Print Friendly, PDF & Email
X