Αρχική Ανακοινώσεις Ντουπλάντις και Ρόχας οι κορυφαίοι στον κόσμο για το 2020

Ντουπλάντις και Ρόχας οι κορυφαίοι στον κόσμο για το 2020

από KOEAS

Ο Αρμάντ «Μόντο» Ντουπλάντις από τη Σουηδία και η Γιούλιμαρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα αναδείχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (5/12/20) ως οι κορυφαίοι αθλητές στίβου στον κόσμο για το 2020. Σε μια ιδιαίτερη διαδικτυακή παρουσίαση, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, ανακοίνωσε τους κορυφαίους της χρονιάς, με τη Σάνια Ρίτσιαρντς-Ρος και τον Άτο Μπόλτον να αναλαμβάνουν το ρόλο των παρουσιαστών, των ηλεκτρονικών συνδέσεων με τους νικητές, των συνεντεύξεων μαζί τους και κάποιων απονομών. Σε μια δύσκολη και παράξενη χρονιά, όπως είναι το 2020, στη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκε η πανδημία του κορονοϊού, που ήταν αιτία να ανασταλεί κάθε αθλητική δραστηριότητα για τεράστιο χρονικό διάστημα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου φρόντισε να προσθέσει ειδικά βραβεία, έμπνευσης και προσφοράς, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Μόντο Ντουπλάντις κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ δύο φορές στο 2020, αφού στις 8 Φεβρουαρίου στο Τόρουν της Πολωνίας υπερέβη τα 6,17μ., αφήνοντας πίσω το προ εξαετίας ρεκόρ του Ρενό Λαβιλενί. Μία εβδομάδα μετά, στις 15 Φεβρουαρίου, ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά, αφού πέρασε τα 6,18μ. στη Γλασκώβη, ολοκληρώνοντας θριαμβευτικά τον κλειστό στίβο. Η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρισκόταν στο 2020 ο Αμερικανοσουηδός αθλητής, δεν πτοήθηκε από την πανδημία και τη διακοπή των αθλητικών διοργανώσεων, αφού στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Ντάιαμοντ Λιγκ της Ρώμης, άφησε στην ιστορία και την κορυφαία επίδοση στον ανοικτό στίβο, του Σεργκέι Μπούμπκα. Με άλμα στα 6,15μ. κατέγραψε την καλύτερη επίδοση και στον ανοικτό στίβο. Σημειώνουμε ότι, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου αναγνωρίζει το ίδιο τις επιδόσεις στο επί κοντώ σε ανοικτό και κλειστό στίβο. Έτσι, ως παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα αναγνωρίζεται το 6,18μ. Στο 2020, ο Ντουπλάντις ολοκλήρωσε την παρουσία του αήττητος, σε 16 διοργανώσεις που έλαβε μέρος.

Στις 10 Νοεμβρίου ο Μόντο Ντουπλάντις γιόρτασε τα 21α γενέθλιά του και έτσι έγινε ο νεαρότερος αθλητής που κατακτά τον τίτλο του κορυφαίου στον κόσμο. «Ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά, για μένα και για όλους, αλλά κατάφερα να επιτύχω πολύ καλά αποτελέσματα. Ήθελα απλώς να βγω έξω και να δείξω στον κόσμο τι πραγματικά μπορώ να καταφέρω και να βάλω το όνομά μου σε κάποιες σπουδαίες επιδόσεις. Ήμουν έτοιμος να το κάνω και είχα κάποια εξαιρετικά άλματα, ιδιαίτερα στον κλειστό στίβο. Όταν τα πάντα έκλεισαν και τα πράγματα πίεζαν προς τα πίσω στο τέλος της χρονιάς, κατάφερα να ξαναβρώ τη φόρμα μου και ήταν εντυπωσιακό αυτό που πέτυχα στον ανοικτό στίβο, έπειτα από δύο μήνες απραξίας. Νομίζω ότι είναι ωραίο όταν οι άνθρωποι σε περιγράφουν ως το πρόσωπο του αθλήματος, όμως δεν είναι κάτι το οποίο με επηρεάζει, αφού δεν νιώθω την πίεση τού πρέπει. Απλώς, προσπαθώ να βγω εκεί έξω, να πηδήξω ψηλά, να σπάσω παγκόσμια ρεκόρ και να συνεχίσω να βελτιώνομαι», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αρμάντ Ντουπλάντις, ο οποίος το 2018 αναδείχθηκε ως το «ανατέλλων αστέρι» (Rising Star).

Η κορυφαία Γιούλιμαρ Ρόχας

Δύσκολη χρονιά πέρασαν όλοι οι αθλητές του στίβου, με τις ελλιπείς διοργανώσεις στο 2020. Η Γιούλιμαρ Ρόχας δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αλλά φρόντισε στη διάρκεια του κλειστού στίβου να αποδείξει τα τεράστια προσόντα της. Στις 21 Φεβρουαρίου, στο μίτινγκ της Μαδρίτης, έκανε το τέλειο άλμα στο τριπλούν και προσγειώθηκε στα 15,43μ., σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ της Τατιάνα Λεμπέντεβα (15,36μ., 2004). Στον ανοικτό στίβο, έλαβε μέρος μόνο σε δύο διοργανώσεις, τις οποίες και κέρδισε. Το άλμα της στα 14,71μ., στην Καστεγιόν, ήταν το καλύτερο στον κόσμο για το 2020.

Εμφανέστατα έκπληκτη ήταν η 25χρονη πανύψηλη (1,92μ.) αθλήτρια από τη Βενεζουέλα, όταν της ανακοινώθηκε πως κέρδισε τον τίτλο της κορυφαίας στον κόσμο για το 2020. «Ειλικρινά δεν το περίμενα αυτό. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι κάτι πολύ ευχάριστο και είμαι γεμάτη από ευτυχία. Το να είμαι στις φιναλίστ έμοιαζε σαν νίκη για μένα, να είμαι υποψήφια μεταξύ άλλων εξαιρετικών αθλητριών ήταν ήδη ένα υπέροχο επίτευγμα. Αυτό το βραβείο σημαίνει πολλά για μένα, αλλά και για όλους αυτούς που δουλεύουν μαζί μου κάθε μέρα. Όλους αυτούς που μου δίνουν δύναμη και κίνητρο κάθε μέρα. Και τώρα, το να είμαι η καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς είναι μία επιπρόσθετη έμπνευση για το 2021. Θα είναι μία υπέροχη χρονιά και έχω πολλές φιλοδοξίες. Αυτό μού δίνει μεγάλη δύναμη για να διατηρηθώ σε ψηλά επίπεδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με ψήφισαν και όλους όσοι συνέβαλαν βοηθώντας με να γίνω η καλύτερη αθλήτρια στον κόσμο για το 2020. Σας ευχαριστώ που το κάνατε αυτό πραγματικότητα, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλη την ομάδα μου, τον προπονητή μου, τον μάνατζέρ μου, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους μου. Σας ευχαριστώ που με κάνατε μέρος της ιστορίας αυτού του αθλήματος, ως μίαν από τις καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», ήταν κάποια από τα λόγια της Γιούλιμαρ Ρόχας, η οποία το 2017 αναδείχθηκε ως το «ανατέλλων αστέρι» του στίβου.

Κορυφαία Ομοσπονδία η Πολωνία

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα έξι βραβεία, αρχίζουμε την αναφορά μας από την κορυφαία Ομοσπονδία – μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, που αναδείχθηκε η Πολωνική. Στο επεξηγητικό της βράβευσης, αναφέρθηκε: «Αναγνωρίστηκε στην πολωνική ομοσπονδία ότι τέλεσε επιτυχώς μέρος του αγωνιστικού ημερολογίου στο 2020, παρά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων τριών διοργανώσεων του World Athletics Continental Tour, δύο στο Χορζόφ και ένα στο Μπιντγκόζ. Μαζί με την τοπική οργανωτική επιτροπή και τις τοπικές αρχές, συνέβαλε καθοριστικά στην παροχή ενός ασφαλούς και επιτυχημένου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ημιμαραθωνίου, στην Γκντίνια».

Εμπνευσμένη διοργάνωση στην αυλή του σπιτιού

Η πανδημία του κορονοϊού έκλεισε στα σπίτια τους όλους τους αθλητές, όλων των αθλημάτων. Ο Ρενό Λαβιλενί είχε, ωστόσο, την έξυπνη ιδέα να βάλει αυτόν και τους συναθλητές του στο άλμα επί κοντώ, να διαγωνίζονται στην αυλή του σπιτιού τους και με διαδικτυακές ενώσεις να καταγράφουν τις επιδόσεις τους και να τίθεται έτσι ένας υπέροχος διαγωνισμός. Το «Ultimate Garden Clash» έγινε αποδεκτό από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και έτσι σε διάρκεια πέντε εβδομάδων υπήρχε αυτός ο ανταγωνισμός. Στη διάρκεια των βραβεύσεων μίλησαν ο εμπνευστής Ρενό Λαβιλενί, η εκπρόσωπος του γυναικείου επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη και ο διοργανωτής ενός τριάθλου, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στο δέκαθλο Κέβιν Μαγέρ. Οι συγκεκριμένες διοργανώσεις προσέλκυσαν πολλά εκατομμύρια θεατών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε όλο τον κόσμο και έτσι βραβεύτηκε με το «Covid Inspiration Award».

Το βραβείο προέδρου ενάντια στον ρατσισμό

Ιδιαίτερο ήταν το φετινό βραβείο προέδρου, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόου. Βραβευθέντες ήταν οι τρεις νικητές στα 200μ., στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, Τόμι Σμιθ (ΗΠΑ), Πίτερ Νόρμαν (Αυστραλία) και Τζον Κάρλος (ΗΠΑ), εξαιτίας του ότι οι Αμερικανοί σήκωσαν τη γροθιά τους στην απονομή, για να εκφράσουν την αντίδρασή τους ενάντια στον ρατσισμό.

«Δημιουργήσαμε το Βραβείο Προέδρου το 2016, για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τις εξαιρετικές υπηρεσίες στον στίβο. Η γενναιότητα, η αξιοπρέπεια και η ηθική, αυτών των τριών ανδρών, συνεχίζουν να εμπνέουν αθλητές σε όλο τον κόσμο, όλων των αθλημάτων, εδώ και 50 χρόνια», ανέφερε ο κ. Κόου, προσθέτοντας: «Η εικόνα του Σμιθ και του Κάρλος να σηκώνουν τη γροθιά τους, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως εμπρηστική πράξη διαμαρτυρίας από αθλητές. Δυστυχώς, ο λόγος της πράξη τους και αυτό το οποίο υποστηρίζουν με τόλμη, δεν έχει παρέλθει ακόμη. Όπως έδειξαν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο τη φετινή χρονιά, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Ελπίζω ότι, η ασυμβίβαστη στάση αυτών των τριών αθλητών, μπορεί να αποτελεί έμπνευση για όλους εμάς, που αρνούμαστε να αποδεχθούμε τον ρατσισμό».

Στη διάρκεια της παρουσίασης του συγκεκριμένου βραβείου, μίλησαν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στη Σάνια Ρίτσιαρντς-Ρος και τον Άτο Μπόλτον, ο Δρ Τόμι Σμιθ (76 χρονών σήμερα) και ο Δρ Τζον Κάρλος (75χρ.), εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την απήχηση που είχε η ενέργειά τους και την υποστήριξή τους στην προσπάθεια που κάνουν σήμερα διάφοροι αθλητές στις ΗΠΑ ενάντια στον ρατσισμό, με το σύνθημα «Black Lives Matter». Επίσης, παρουσιάστηκε συνέντευξη της Τζαν Νόρμαν, πρώτης συζύγου του Πίτερ Νόρμαν, ο οποίος απεβίωσε το 2006, σε ηλικία 64 ετών. Να σημειώσουμε ότι στην κηδεία του Νόρμαν, στη Μελβούρνη, παραβρέθηκαν οι Σμιθ και Κάρλος, κουβαλώντας μάλιστα το φέρετρο του φίλου τους. Σημαντικό και το μήνυμα που έστειλε ο Δρ Σμιθ: «Χρειαζόμαστε αγάπη και χαρά, όχι μίσος».

Βραβείο προπονητή στους Ντουπλάντις

Ιδιαίτερη ήταν η συνάντηση του Άτο Μπόλτον με την οικογένεια Ντουπλάντις στο σπίτι τους στις ΗΠΑ, αφού είχε να παραδώσει τρία βραβεία… Αρχικά, ο Μπόλτον ξεκίνησε με συνέντευξη στους γονείς και προπονητές του κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ στο επί κοντώ, ρωτώντας για τις αλλαγές που έκανε ο γιος τους και ανέβηκε τόσο ψηλά. Η μητέρα του, Ελένα, ανέφερε πως τον βοήθησε το γεγονός πως ολοκλήρωσε τις σπουδές του και αφοσιώθηκε πλήρως στο επί κοντώ, αλλάζοντας πολύ μικρές, αλλά σημαντικές, συνήθειές του. Ο πατέρας του, Γκρεγκ, μίλησε για την ωρίμανσή του και πως από παιδί, έφηβος έγινε τώρα πια άνδρας. Κι εκείνη την ώρα μπήκε ο Μόντο στην παρέα τους, παραδίδοντάς τους τις επιστολές που ανέφεραν πως αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίοι προπονητές της χρονιάς στον κόσμο!!! Και οι δύο έμειναν έκπληκτοι με τη βράβευσή τους, αλλά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τεράστια πρόοδο του γιου τους (και αθλητή τους) και πόσο παράξενο και συνάμα απίστευτο τούς φαίνεται πως ο Μόντο είναι κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ στο επί κοντώ. Και κανείς δεν ξέρει πόσο ψηλά ακόμη θα ανέβει, αφού είναι μόλις 21 ετών…

Κοινοτικό βραβείο αθλητών

Η Επιτροπή Αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, καθιέρωσε αυτό το βραβείο ως τρόπο για να δείξουν οι αθλητές την ευγνωμοσύνη τους σε αυτούς που υπερέβαλαν εαυτόν τη φετινή δύσκολη χρονιά με την πανδημία. «Το 2020 ήταν μία πολύ περίεργη χρονιά. Για εμάς τους αθλητές ήταν μία πραγματική πρόκληση, για να συνεχίσουμε να τρέχουμε, να πηδάμε και να ρίχνουμε. Ως εκ τούτου, ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να δείξουμε την εκτίμησή μας σε όλους εκείνους που μας έδωσαν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την προπόνηση, αλλά κυρίως να ξαναμπούμε σε αγώνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Ρενό Λαβιλενί και ανακοίνωσε το έπαθλο:

«Αυτό το βραβείο απονέμεται σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους σε όλο τον κόσμο, για την υποστήριξή τους στους αθλητές, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, για τη διαπραγμάτευση πρόσβασης σε εγκαταστάσεις προπόνησης, την εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής και τη δημιουργία τοπικών διοργανώσεων. Όποιος γνωρίζει το άθλημά μας εκτιμά πώς οι αθλητές βασίζονται στους τοπικούς συλλόγους και είμαστε τόσο ευγνώμονες για τη συνεχή υποστήριξή τους»…

Να σημειώσουμε πως, όποιος γυμναστικός σύλλογος επιθυμεί να διεκδικήσει το βραβείο του, μπορεί να επισκεφτεί τη συγκεκριμένη σελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας: https://www.worldathletics.org/news/news/download-athletes-community-award-badge

Καλύτερη φωτογραφία

Το πρώτο βραβείο χρονικά, το οποίο ανακοίνωσε η Κατερίνα Στεφανίδη, ήταν αυτό της καλύτερης φωτογραφίας. Η πενταμελής ειδική επιτροπή, μέλος της οποίας ήταν και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ, αποφάσισε πως το βραβείο κερδίζει ο Μάικολ Στιλ (Getty Images), ο οποίος ανέδειξε την υπερπροσπάθεια πιτσιρικάδων (3-5 ετών) από την Κένυα, κάποιοι από τους οποίους έτρεχαν ξυπόλυτοι, στο «Discovery Cross Country Championships», στο Ελντορέ.

«Ήμουν στην Κένυα τον Ιανουάριο, σε ακόμα μία αποστολή, όταν διαπίστωσα τη διεξαγωγή του αγώνα ανωμάλου δρόμου. Με είχε εκπλήξει πολύ ο ενθουσιασμός των παιδιών και όλων όσοι έλαβαν μέρος στη διάρκεια εκείνης της ημέρας. Ήταν καλό να πάρω λήψη σε αγώνα στο γρασίδι, παρά σε οποιοδήποτε μεγάλο γήπεδο. Αυτό δείχνει ότι μπορείτε να κάνετε καλές φωτογραφίες οπουδήποτε», ανέφερε ο βετεράνος αθλητικός φωτογράφος.

Print Friendly, PDF & Email
X