Αρχική Ανακοινώσεις Κορυφαίοι μαθητές – αθλητές Ιωαννίδου και Νικολάου

Κορυφαίοι μαθητές – αθλητές Ιωαννίδου και Νικολάου

από KOEAS

Η Στυλιάνα Ιωαννίδου και ο Γρηγόρης Νικολάου αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίοι μαθητές – αθλητές στο 2021, με τις αρκετά καλές επιδόσεις και διακρίσεις που είχαν στη διάρκειά του. Και τα δύο παιδιά κερδίζουν τη σχετική διάκριση για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφού ήταν οι κορυφαίοι και το 2019. Θυμίζουμε ότι οι σχετικές βραβεύσεις δεν έγιναν στο 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Στυλιάνα Ιωαννίδου μπήκε στο 2021 με νέο παγκύπριο ρεκόρ νεανίδων στο ύψος στον κλειστό στίβο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Κατέκτησε την πρώτη θέση στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Γυναικών και Νεανίδων, ενώ ήταν 6η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20. Ιστορική στιγμή για την ίδια, και τον κυπριακό στίβο, ήταν η κατάκτηση του πρώτου μεταλλίου της Κύπρου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Στη Ναϊρόμπι, στις 22 Αυγούστου 2021, η Στυλιάνα Ιωαννίδου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στο 1,87μ., που αποτελεί ισοφάριση του παγκύπριου ρεκόρ νεανίδων.

Ο Γρηγόρης Νικολάου βελτίωσε τις ατομικές του επιδόσεις και στο μήκος και στο τριπλούν και κατάφερε στο καλό του αγώνισμα (τριπλούν), να εξασφαλίσει συμμετοχή για το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Με το 15,74μ. που πέτυχε στη Ναϊρόμπι κατέλαβε την τιμητική 6η θέση στον τελικό του τριπλούν. Ο Νικολάου ήταν ο νικητής στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ανδρών και Εφήβων. Να σημειώσουμε ότι και τα δύο παιδιά εξασφάλισαν υποτροφία και άρχισαν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

Αρχή με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς

Σε μία λιτή βραδιά, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (14/12/21) στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, η ΚΟΕΑΣ απένειμε τα χρηματικά έπαθλα σε όλους τους μαθητές, οι οποίοι ξεχώρισαν και είχαν σημαντικές στιγμές στο 2021, ως αθλητές του στίβου. Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο γενικός διευθυντής της ΚΟΕΑΣ, Αντώνης Γεωργαλλίδης, επισήμανε τιε δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός αθλητισμός την τελευταία διετία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και εξήρε τις προσπάθειες των παιδιών, οι οποίοι καταφέρνουν να διακριθούν συνδυάζοντας άψογα τη μάθηση στο σχολείο και τα γήπεδα του στίβου. «Τίποτα δεν κατακτάτε αν δεν παλέψεις, αν δεν δουλέψεις σκληρά, αν δεν μοχθήσεις, αν δεν πιστέψεις. Στη ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται. Πρωταθλητής είναι αυτός που σηκώνεται όταν δεν μπορεί», τόνισε ο κ. Γεωργαλλίδης.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, υποδέχθηκε τους επίτιμους καλεσμένους των Πολιτειακών και Αθλητικών Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας στον χαιρετισμό του τη σημασία της εκδήλωσης, η οποία αναγνωρίζει και επιβραβεύει της επιτυχίες των νεαρών μαθητών – αθλητών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τιμή που γίνεται σε αθλητές του στίβου, οι οποίοι διακρίθηκαν πριν από πέντε δεκαετίες όντες μαθητές. Αφού επαίνεσε τους γονείς και τους προπονητές των παιδιών, για την αμέριστη βοήθεια και αγάπη που προσφέρουν στα παιδιά, εξήρε την άψογη συνεργασία με τον ΚΟΑ. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέα Μιχαηλίδη, μετέφερε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο στίβος, που είναι η ακαταλληλότητα κάποιων σταδίων, τα οποία χρήζουν άμεση αποκατάσταση του ταρτάν.

Τα στάδια θα επισκευαστούν…

Ο κ. Μιχαηλίδης, όταν ανέβηκε στο βήμα, αφού συνεχάρη όλα τα παιδιά για τις επιτυχίες τους και επισήμανε τη σημαντικότητα της επιβράβευσης των προσπαθειών τους ως τεράστιο κίνητρο για την πορεία τους στον αθλητισμό, μίλησε με ζέση για την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ταρτάν στο ΓΣΠ Λευκωσίας, το ΓΣΖ Λάρνακας και το «Στέλιος Κυριακίδης» Πάφου. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτό το φρικτό πρόβλημα. Θλίβομαι όταν πηγαίνω στα γήπεδα και βλέπω σε ποια άθλια ταρτάν προπονείστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πριν από την κατακύρωση της προσφοράς για την ανακατασκευή του ΓΣΠ και αποφασίσαμε ότι θα προχωρήσουμε στις διορθώσεις και στα άλλα δύο γήπεδα μαζί, εντός του 2022. Λίγη υπομονή ακόμη. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι αυτή η κατάσταση των γηπέδων», ήταν κάποια από τα λόγια του προέδρου του ΚΟΑ, ο οποίος αποκάλυψε και μία πρόταση που οδεύει στο να γίνει πράξη από τον Οργανισμό. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι Σχεδιασμοί Αθλητών Κορυφής και Ταλέντων. Είναι πλέον αναγκαίο να υπάρχει και Σχεδιασμός Προοπτικής για τους νεαρούς μαθητές – αθλητές, ώστε να έχουν μία ομπρέλα, για να μπορούν να συνεχίσουν τον αθλητισμό».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και ο πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου, οι οποίοι συγχάρηκαν τα παιδιά για τις επιτυχίες τους. Τον χαιρετισμό του κ. Προδρόμου ανέγνωσε ο αρχαιότερος επιθεωρητής Φυσικής Αγωγής, Νεόφυτος Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε πως στο υπουργείο μελετάνε με θέρμη την πρόταση της ΚΟΕΑΣ για επιστροφή των Πρωταθλημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.

Οι βραβευθέντες μαθητές – αθλητές

Ακολούθως ήταν η ώρα των μαθητών – αθλητών, οι οποίοι επιβραβεύτηκαν με χρηματικό έπαθλο για τις επιτυχίες τους στο 2021. Ήταν η στιγμή που το σχεδόν κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου είδε το παρόν και το μέλλον του στίβου να παρελαύνει στη σκηνή, χαρούμενο για την αναγνώριση της προσφοράς και της δουλειάς που έκαναν στη χρονιά. Αρχικά βραβεύτηκαν τα παιδιά που εκπροσώπησαν την Εθνική Ομάδα Παίδων (Κ18) στη συνάντηση με την Ελλάδα, που ήταν οι Αναστασία Μπουκατίνα, Σορίν – Μιχάι Ντουλτσεάνου, Άναμπελ Ρόουντς, Σεσίλια Ανθία, Ευδοκία Αυγούστου, Φώτης Γεωργίου, Γιώργος Γιαζός, Άντρη Δημητρίου, Σωτήρης Ιακώβου, Δήμος Ιωάννου, Παναγιώτα Ιωάννου, Αντριάνα Καραγιαννά, Κωνσταντίνα Κάττου, Χρυσόστομος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λαζάρου, Ναυσικά Λεωνίδου, Σοφία Λουκά, Αποστολία Ματζιούνη, Σωτήρης Μιχαήλ, Ισαμπέλα – Σοφία Μοσέτι, Σέργιος Μύθιλλος, Δέσποινα – Βικτώρια Παναγή, Ορέστης Παναγή, Μάριος Πισσούριος, Άντρια Πούρικκου, Αλέξανδρος Στρούθος, Μάριος Σπύρου, Σταύρια Τούμπα και Δημήτρης Χριστοφή.

Ακολούθως πήραν τις επιταγές τους τα παιδιά που κέρδισαν πρώτη νίκη στους Παγκύπριους Αγώνες Παίδων – Κορασίδων, που ήταν οι Σταυριάνα Αδάμου, Σωτήρης Αχιλλέως, Αντώνης Διαμαντάκη, Γεώργιος Καρυπίδης, Άννα Κάττου, Χριστόφορος Κουρρής, Μάριος Μακρής, Χριστιάνα Μαρούχου, Παύλος Νικολάου, Μαρία Νικολάου, Ελευθερία Παναγιώτου, Σωτηρία Παπαγεωργίου, Αναστασία Παπαδοβασιλάκη, Δημήτρης Πατούνας, Δήμητρα Σεργίδη, Βασίλης Σιλβέστρος, Αλεξάνδρα Σπανού, Σταύρος Σταύρου, Άννα Χριστοδούλου και Ειρήνη Χρίστου. Τους ακολούθησαν τα παιδιά που πήραν πρώτη θέση στους Παγκύπριους Εφήβων – Νεανίδων, που ήταν οι Βικτώρια Ανδρέου, Άντρεα Βάσου, Χρύσω Γεωργίου, Ανδρέας Γεωργίου, Κατερίνα Ευθυμίου, Χριστίνα Ιωάννου, Αναστάσιο Κουσής, Δάφνη Κυριακίδου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μαρία Λιτς, Άννα Μακκουτίδη, Στέλλα Νεοφύτου, Χαριτίνη Παύλου, Κωνσταντίνος Προκοπίου, Ανδρέας Ταμάνης, Ελεάνα Χριστοφή και Λοΐζος Χρυσοστόμου.

Μπορεί να βρίσκονται ακόμα στα μαθητικά τους χρόνια, όμως το ταλέντο και οι επιδόσεις τους τούς βοήθησαν ώστε να γίνουν μέλη και στις Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών. Τα παιδιά αυτά ήταν οι Θέκλα Αλεξάνδρου, Λουκάς Σιμιλλίδης, Δημήτρης Χατζησέργης και Εμμανουήλ Χριστοδούλου. Έξι παιδιά βραβεύτηκαν για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησαν στην αθλητική συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας σε επίπεδο κάτω των 18 ετών, και ήταν οι Ιωάννης Ανδρέου, Βασίλης Βαρνάβα, Κυριάκος Γενεθλή, Κυριάκος Ιωάννου, Ανδρέας Μαχαλλεκίδης και Χρίστος Οικονομίδης. Για το παγκύπριο ρεκόρ του στη σφυροβολία, επιβραβεύτηκε ο Ιωσήφ Κεσίδης. Τον Ιούλιο κάποια παιδιά μας συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Κ20, που ήταν οι Χρίστος Ασσιώτης, Λευτέρης Κοντονικόλα και Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά. Με το τέλος του Μαραθωνίου Λάρνακας τον Νοέμβριο, ολοκληρώθηκαν και τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ανδρών / Γυναικών, με τον ΓΣΠ Λευκωσίας (άνδρες) και τον ΓΣΟ Λεμεσού (γυναίκες) να παραλαμβάνουν τα έπαθλά τους ως οι πολυνίκεις σύλλογοι.

Συγκίνηση για το λαμπρό παρελθόν…

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ανέβηκαν στη σκηνή, για να παραλάβουν τιμητική πλακέτα, αθλητές που έγραψαν σημαντικές σελίδες στην ιστορία του κυπριακού στίβου, και πριν από 50 χρόνια διακρίθηκαν ως μαθητές στα σχετικά πρωταθλήματα. Η ΚΟΕΑΣ, θέλοντας να τιμήσει και αναγνωρίσει την ανεκτίμητη προσφορά αυτών των ανθρώπων, βράβευσε τούς Γιάγκο Ταλιάνο, Ιωάννη Σοφοκλέους, Τιμόθεο Χριστοδούλου, Ελένη Καϊάφα, Ελένη Νικοδήμου, Λένια Παπακώστα, Χρυσούλα Ασσιώτου, Μαρίνο Μωυσέως, Γιώργο Αποστολίδη, Λάμπρο Μερκή και Βασίλη Χειμωνή.

Οι προπονητές αποτελούν τον απόλυτο καθοδηγητή και αθλητικό δάσκαλο των παιδιών. Ένας από τους προπονητές που διακρίνεται τα τελευταία χρόνια για τις επιτυχίες των αθλητών του είναι και ο ομοσπονδιακός μας προπονητής Αντώνης Γιαννουλάκης. Οι επιτυχίες των αθλητών του αναγνωρίστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, η οποία τον επιβράβευσε με ειδικό δίπλωμα και καρφίτσα, τα οποία του απονεμήθηκαν στην εκδήλωση. Ο ΚΟΑ, τιμώντας τη μνήμη του Νική Γεωργίου, παραδίδει όπως κάθε χρονιά επιταγή στον κορυφαίο μαθητή – αθλητή των 400μ., ο οποίος τη φετινή χρονιά ήταν ο Χρίστος Ασσιώτης. Η βραδιά βραβεύσεων συνεχίστηκε με την Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία εξασφάλισε συμμετοχή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Για την πρώτη νίκη τους στους Παγκύπριους Αγώνες Ανδρών και Γυναικών, επιβραβεύτηκαν οι Στεφανία Σερμπάν, Νάταλυ Ιωάννου, Χαριθέα Ηρακλέους και Χριστιάνα Έλληνα.

Εκτός από τους κορυφαίους μαθητές – αθλητές, τη Στυλιάνα Ιωαννίδου και τον Γρηγόρη Νικολάου, άλλα δύο παιδιά κατάφεραν να μπουν σε μικρή ηλικία στον Σχεδιασμό Κινήτρων της ΚΟΕΑΣ, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες στο 2021. Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης πέτυχε νέο ρεκόρ εφήβων με την εξάκιλη σφαίρα, κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, ενώ ήταν ένατος (9ος) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, συμμετέχοντας και στο Παγκόσμιο. Η κορυφαία σφυροβόλος στον κόσμο στο 2021, στην ηλικία κάτω των 18 ετών, είναι η 16χρονη Βαλεντίνα Σάββα, η οποία στη διάρκεια της χρονιάς πέτυχε επτά (7) νέα παγκύπρια ρεκόρ, ενώ κατέκτησε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών! Κέρδισε, επίσης, στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Νεανίδων και Κορασίδων, καθώς και στη συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας.

* Να σημειώσουμε ότι κάποια παιδιά είχαν επιτυχίες σε διάφορες κατηγορίες βραβεύσεων και αυτές συνοψίστηκαν και ανέβηκαν στη σκηνή στην κορυφαία επιτυχία τους, λαμβάνοντας όλα τα χρηματικά έπαθλα που τους αναλογούν ανά κατηγορία.

* Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Άντρη Κασάπη.

* Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Νίκο Σαββίδη (savvides press sports photographers Ltd).

Print Friendly, PDF & Email
X