Αρχική Ανακοινώσεις Κορυφαίοι μαθητές – αθλητές οι Ιωσήφ Κεσίδης και Βαλεντίνα Σάββα

Κορυφαίοι μαθητές – αθλητές οι Ιωσήφ Κεσίδης και Βαλεντίνα Σάββα

από KOEAS

Τα υπέροχα νιάτα του κυπριακού στίβου επιβραβεύτηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 19 Δεκεμβρίου 2022, για τις πολλαπλές επιτυχίες τους στη χρονιά, την κορυφαία για τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριές μας στην ιστορία. Στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση Βραβεύσεων του Μαθητικού Σχεδιασμού, στη διάρκεια της οποίας παρέδωσε τις επιταγές στους μαθητές – αθλητές, οι οποίοι διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους στις διάφορες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας στο 2022, αλλά και στα διεθνή πρωταθλήματα. Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η ΚΟΕΑΣ τίμησε και το παρελθόν και βραβεύοντας πρώην αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι διακρίθηκαν στα παγκύπρια πρωταθλήματα του 1972, όταν πριν από 50 χρόνια ήταν και οι ίδιοι μαθητές.

Κορυφαίος μαθητής – αθλητής στο 2022, αναδείχθηκε ο Ιωσήφ Κεσίδης και κορυφαία μαθήτρια – αθλήτρια η Βαλεντίνα Σάββα. Τα δύο 17χρονα παιδιά, τα οποία διανύουν φέτος το τελευταίο έτος φοίτησής τους στο Λύκειο, για μία ακόμα χρονιά ήταν τα κορυφαία στον κόσμο στο αγώνισμα της σφυροβολίας, στην ηλικία κάτω των 18 ετών. Επιπρόσθετα κέρδισαν και τα δύο την Παγκόσμια Γυμνασιάδα και ακολούθως αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών στα Ιεροσόλυμα. Παρά τη διαφορά ηλικίας με τους συναθλητές τους, διακρίθηκαν και τα δύο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών στο Κάλι της Κολομβίας. Ο Ιωσήφ Κεσίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των νεανίδων η Βαλεντίνα Σάββα κατέλαβε την 4η θέση. Ήταν μία καταπληκτική χρονιά και για τους δύο, που συνδυάστηκε και με παγκύπρια ρεκόρ, βάζοντας τις βάσεις για ακόμα καλύτερο 2023, προσδοκώντας στο να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους, μπαίνοντας για την επόμενη διετία στην εφηβική κατηγορία. Μάλιστα, με βάση τις επιτυχίες τους, σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις, πήραν και τον υψηλότερο Χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Την πολιτειακή και αθλητική ηγεσία της Κύπρου, η οποία παραβρέθηκε στην Εκδήλωση Βραβεύσεων Μαθητικού Σχεδιασμού του 2022, καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο γενικός διευθυντής της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Γεωργαλλίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στους μαθητές – αθλητές, ανέφερε: «Οι διακρίσεις που πετύχατε σε παγκύπριο, πανελλήνιο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ξεπέρασαν τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας και συνεχίσατε μια παράδοση που θέλει την Κύπρο να αναδεικνύει μεγάλα ταλέντα. Θα πρέπει να απευθύνουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στους Γυμναστικούς Συλλόγους, στους προπονητές και κυρίως στους γονείς των αθλητών και αθλητριών μας, γιατί, δίχως τη δική σας βοήθεια δεν θα φτάναμε στις επιτυχίες για τις οποίες βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε».

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, αναφέρθηκε στις τεράστιες επιτυχίες που είχαν οι μαθητές – αθλητές στο αγωνιστικό 2022, όπως τα 18 μετάλλια στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες, τα 7 στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, τα ιστορικά 4 στο Ευρωπαϊκό Κ18, που κατέταξαν την Κύπρο στη 10η θέση του πίνακα των μεταλλίων, και το χάλκινο του Κεσίδη στο Παγκόσμιο Κ20, επισημαίνοντας: «Η οικογένεια του κυπριακού στίβου, δικαιούται να νιώθει υπερήφανη για τη φετινή πορεία του αθλήματος, το οποίο διατήρησε ψηλά τη σημαία και το φρόνιμα του κυπριακού αθλητισμού». Ο κ. Μάρκαρης, έκανε αναφορά και στη γενική εξαιρετική παρουσία των Κύπριων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις, εκφράζοντας στη συνέχεια την αισιοδοξία του ότι εντός του προσεχούς έτους θα γίνουν τα απαραίτητα έργα ανακατασκευής του τάπητα στο «Στέλιος Κυριακίδης» της Πάφου και το ΓΣΖ της Λάρνακας και θα παραδοθεί πλήρως ανακαινισμένο το Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου, τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, στους χορηγούς της ΚΟΕΑΣ και στη Cablenet, η οποία προβάλλει το άθλημα του στίβου.

Μία πολύ σημαντική εξαγγελία έκανε ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, που είναι η επαναφορά των επαρχιακών και παγκύπριων αγώνων δημοτικών σχολείων, έπειτα από 26 χρόνια! Ο κ. Προδρόμου, αφού συγχάρηκε όλα τα παιδιά που θα βραβευτούν, καθώς και τη «γενιά του 72», τους οποίους τόνισε πως ήταν τα ινδάλματα και για τον ίδιο, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Η προσπάθειά μας είναι, η αθλητική παιδεία που παρέχουμε να χτίζει χαρακτήρες, και να προάγει το ήθος, την καταξίωση και την επιβράβευση. Επίσης, πάντα ευελπιστούμε στη δημιουργία αθλητικών προτύπων, το παράδειγμα των οποίων ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι. Γι’ αυτό συγχαίρω την ΚΟΕΑΣ, η οποία με τις σημερινές βραβεύσεις δημιουργεί πρότυπα. Με τις επιτυχίες σας έχετε καταξιώσει τον κλασικό αθλητισμό, δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης». Ο υπουργός Παιδείας τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και του υπουργείου του, στις προσπάθειες της ΚΟΕΑΣ για αναβάθμιση των σταδίων, για την επαναφορά των αγώνων στα δημοτικά σχολεία και για την απρόσκοπτη ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό.

Συμπαραστάτης και αρωγός του κλασικού αθλητισμού είναι διαχρονικά ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, με τον πρόεδρο Ανδρέα Μιχαηλίδη, να εκφράζει για άλλη μία φορά την ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ και τη χαρά του για την παρουσία του στην επιβράβευση των νεαρών αθλητών και αθλητριών μας, οι οποίοι πέτυχαν σπουδαίες επιτυχίες στο 2022. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέλυσε αρχικά την πορεία των έργων ανακατασκευής σε τέσσερα γήπεδα στα οποία ο τάπητας ήταν σε άθλια κατάσταση, όπως σημείωσε. Έτσι, αφού έγινε το «ριτόπινγκ» στο Τσίρειο, ξεκίνησαν τα έργα στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ, ενώ λόγω ποδοσφαιρικών αντιδράσεων η ανακατασκευή στο «Στέλιος Κυριακίδης» θα αρχίσει τον Μάιο και θα ακολουθήσει το ΓΣΖ. «Η θητεία μας λήγει τον Ιανουάριο 2024 και προτού φύγουμε και τα τέσσερα στάδια θα έχουν ένα πλήρως ανακαινισμένο ταρτάν, για να μπορείτε εσείς παιδιά να προπονείστε στην πόλη σας και να μην ταλαιπωρήστε».

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΚΟΑ έκανε μία σημαντική ανακοίνωση: «Έχουμε επιτέλους καταλήξει, κάτι που είχαμε εξαγγείλει μόλις αναλάβαμε, τον νέο Σχεδιασμό Προοπτικής για νεαρούς αθλητές και αθλήτριες κάτω των 19 ετών. Στις 29 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί επίσημα. Παιδιά, θα πάρετε τα πρώτα σας λεφτά από την Πολιτεία, μέσω του ΚΟΑ, τα οποία έχετε κερδίσει μέσα από τις προσπάθειες, τους αγώνες και τις αγωνίες σας». Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, απαντώντας στο αίτημα της ΚΟΕΑΣ για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, ανέφερε: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει ούτε 1% πιθανότητα να μην βοηθήσουμε την ΚΟΕΑΣ, με λεφτά της Πολιτείας βέβαια, γιατί η ΚΟΕΑΣ κάνει εξαιρετική δουλειά. Συγχαρητήρια κ. Μάρκαρη, κ. Γεωργαλλίδη και στους συνεργάτες σας, και δεν μπορούμε να σας αφήσουμε μόνους σε αυτήν τη μάχη. Τα αποτελέσματα στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτικά, μαζεμένα, και νιώθουμε πολύ περήφανοι γι’ αυτά».

Εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Γιώτης Ιωαννίδης, μετέφερε τα συγχαρητήριά του για τις μεγάλες επιτυχίες των νεαρών αθλητών και αθλητριών του στίβου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, εκφράζοντας τον θαυμασμό του, για το ότι, στις διοργανώσεις υπό την ευθύνη της ΚΟΕ, τα παιδιά του στίβου επέδειξαν εξαιρετική συμπεριφορά και ήθος, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Η φανταστική γενιά του ’72

Η ΚΟΕΑΣ στην Εκδήλωση Βραβεύσεων του Μαθητικού Σχεδιασμού, επιβραβεύει τα τελευταία χρόνια και αυτούς οι οποίοι πριν από 50 χρόνια, είχαν πετύχει νίκες σε αντίστοιχες διοργανώσεις, όταν ήταν μαθητές. Φέτος, η ΚΟΕΑΣ τίμησε τους νικητές και τις νικήτριες του 1972, σε Παγκύπριους Αγώνες Εφήβων – Νεανίδων (ΓΣΠ) και στους Παγκύπριους Μαθητικούς (Μόρφου). Αυτοί ήταν οι Κυριάκος Βασιλειάδης (σφαιροβολία), Κύπρος Γεωργίου (ακοντισμός), Ευριπίδης Θεοχαρίδης (110μ. εμπόδια), Λάμπρος Κεφάλας (100μ.), Δημήτριος Κούνδουρος (ακοντισμός), Αντωνάκης Λεωνίδου (επί κοντώ), Χαράλαμπος Χρυσάφη (τριπλούν), Νίνα Αναστασίου (400μ.), Γαβριέλλα Κυριάκου (400μ.), Μιχαήλ Σπανός (100μ., 200μ.), Δημήτριος Στεφανίδης (δισκοβολία), Μάριος Κασσιανίδης (800μ.), Μυροφόρα Γεωργίου (σφαιροβολία), Ζωή Μαυρογένη (100μ., 200μ.), Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου (400μ. εμπόδια), Χρίστος Χριστοδουλίδης (800μ.), Σταυρούλα Λεωνίδου (200μ.), Ελευθερία Κακουλλή (ύψος).

Εκ μέρους των τιμηθέντων μίλησε ο Λάμπρος Κεφάλας, ο οποίος απευθυνόμενος στους νεαρούς είπε: «Πρέπει να πολεμάτε μέχρις εσχάτων στον αθλητισμό. Δεν έχει σημασία αν έρθουν κακουχίες, ατυχίες, προβλήματα. Πρέπει να προσπαθείτε συνέχεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγείτε νικητές στο τέλος. Όταν την πρώτη φορά θα βγείτε στο σκαλοπάτι και ακούσετε τον εθνικό ύμνο, τότε θα καταλάβετε ότι αξίζει ο κόπος». Ο Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, πρόσθεσε: «Μας έλεγαν: Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση και τότε θα ακούσετε τον εθνικό σας ύμνο. Ο μακαρίτης ο Αντώνης Παπαδόπουλος μού έλεγε: Ο αθλητής πρέπει να έχει χαρακτήρα και ο χαρακτήρας μένει στον κόσμο και είσαι πάντα αγαπητός»…

Ειδική τιμή στον Παλλάδιο Νικολάου

«Σήμερα τιμούμε έναν αγωνιστή, έναν ανιδιοτελή άνθρωπο του αθλητισμού, έναν αθλητή, έναν προπονητή, έναν πραγματικό οραματιστή», ήταν τα λόγια του γενικού διευθυντή της ΚΟΕΑΣ, Αντώνη Γεωργαλλίδη, για την ειδική τιμητική βράβευση της Ομοσπονδίας προς τον Παλλάδιο Νικολάου, του οποίου ανέφερε εν συντομία το βιογραφικό του ως αθλητή, ως προπονητή στίβου και καλαθόσφαιρας, ως εκπαιδευτικού, ως αγωνιστή, ο οποίος υπηρέτησε τον ΓΣΠ και κατ’ επέκταση την ΚΟΕΑΣ για 60 συνολικά χρόνια! Ο κ. Νικολάου, στη μικρή τοποθέτησή του είπε: «Τα παιδιά όταν κάνουν αθλητισμό δεν πρέπει να απογοητεύονται. Να προχωρούν, να πεισμώνουν και το τέλος θα είναι υπέροχο. Ευχαριστώ για την τιμή».

Σε άλλες ειδικές βραβεύσεις η ΚΟΕΑΣ τίμησε την Ελευθερία Παναγιώτου με το βραβείο ευ αγωνίζεσθαι, το οποίο είχε παραλάβει και στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, όταν στον τερματισμό στα 200μ., Ινδή συναθλήτριά της έπεσε κάτω και η Παναγιώτου έτρεξε κοντά της και τη βοήθησε να μετακινηθεί εκτός αγωνιστικού χώρου. Στη μνήμη του Νική Γεωργίου, ο ΚΟΑ έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ειδικό χρηματικό έπαθλο για τον καλύτερο έφηβο αθλητή στα 400μ., βραβείο το οποίο κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Χρίστος Ασσιώτης. Επίσης, από τη φετινή χρονιά η ΚΟΕΑΣ καθιερώνει ειδικό έπαθλο, στον καλύτερο μαθητή – μαθήτρια, που διακρίθηκε, εκτός από τις αθλητικές επιδόσεις και στον τομέα των Άριστων Μαθητών. Το έπαθλο απονεμήθηκε φέτος στην Αντριάνα Καραγιαννά, η οποία, στη σχολική χρονιά 2021-22 είχε γενική βαθμολογία 19 και 9/10 (!), ενώ εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Πειραματικής Επιστήμης, που οργανώθηκε από τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματικές επιβραβεύσεις των μαθητών – αθλητών, σύμφωνα με τις επιτυχίες τους στο 2022, σε διάφορες διοργανώσεις, αυτές ήταν οι ακόλουθες:

Συμμετοχή στις Εθνικές Ομάδες Παίδων – Κορασίδων, Κύπρου – Ελλάδας: Αλεξάνδρα Σπανού, Άναμπελ Ρόουντς, Σταύρια Αγγελή, Θεόδωρος Βάσου, Άντρεα Ιωάννα Γεωργίου, Φώτης Γεωργίου, Ευφημία Γεωργίου, Άγγελος Δημητρίου, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Νεφέλη Θεοφίλου, Αντριάνα Καραγιαννά, Αντώνης Κράσαρης, Κυριακή Κωνσταντίνου, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Μιχάλης Λουκά, Νέαρχος Μιλτιάδους, Αντωνία Μούγη, Ορέστης Παναγή, Ευάγγελος Πετάσης, Ιωσήφ Σάββα, Βερόνικα Φωτίου, Μαρία Χατζησέργη, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Ρούσος, Γεώργιος Χριστοφή, Ευάγγελος Πογιατζής, Χρυσόστομος Κωνσταντίνου, Άντρη Δημητρίου και Μαρία Χριστίνα Παυλίδη.

Πρώτη νίκη στους Παγκύπριους Αγώνες Παίδων – Κορασίδων: Κάρα Τερέζα Μπράντον, Γιασμίν Μαρία Κανακάντι, Λουκάς Γεωργίου, Αντώνης Διαμαντάκης, Σωτήρης Ιακώβου, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Μιχαήλ, Ελεάνα Μαρία Ολύμπιος, Ανδριάνα Παντελή, Σταύρια Πέρδικου, Μαριλίζα Πιττάκα.

Δεύτερη – Τρίτη νίκη στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες: Παναγιώτης Λαζάρου, Σωτήρης Αχιλλέως, Κυριάκος Ιωάννου, Λουκάς Χαραλάμπους.

Πρώτη νίκη στους Παγκύπριους Αγώνες Εφήβων – Νεανίδων: Χρύσω Γεωργίου, Ανδρέας Μαχαλλεκκίδης, Αναστασία Μπουκάτινα, Μαρία Νικολάου, Παύλος Νικολάου, Σωτηρία Παπαγεωργίου, Μαργαρίτα Στυλιανού, Δημήτρης Χριστοφή, Αναστάσιος Κουσής, Στεφανία Σερμπάν, Δημοσθένης Αδάμου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χριστιάνα Μαρούχου.

Πρώτη νίκη στην αθλητική συνάντηση Παίδων – Κορασίδων Κύπρου – Ελλάδας: Αλίσια Σόφι Χάι Φίνις, Σταυριάνα Αδάμου, Ιωάννης Ανδρέου, Σωτήρης Μιχαήλ, Σέργιος Μύθιλλος, Κωνσταντίνος Προκοπίου, Μαρίνα Χατζηκώστα.

Πρώτη νίκη στην τριεθνή συνάντηση εφήβων – νεανίδων: Ραφαέλλα Αριστοτέλους, Ισαμπέλα Σοφία Μοσέτι, Γιώργος Καρυπίδης.

Πρώτη νίκη στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες: Χρίστος Οικονομίδης, Ελευθερία Παναγιώτου.

Παγκύπρια ρεκόρ στην κατηγορία τους: Άντρια Πουρίκκου.

Μετάλλια στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα και στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας: Σεσίλια Ανθία, Μάριος Μακρής, Νικολέττα Χρυσάνθου, Αντρανίκ Αστζιάν.

Πρώτη νίκη στους Παγκύπριους Αγώνες Ανδρών – Γυναικών: Χρίστος Ασσιώτης, Άντρεα Βάσου, Ανδρέας Γεωργίου, Χριστιάνα Έλληνα, Σταύρος Σταύρου, Χρυσοβαλάντω Τούμπα.

Συμμετοχή στον τελικό στο Ευρωπαϊκό Κ18: Γεώργιος Γιαζός, Κυριάκος Γενεθλή, Μιχάλης Γεωργαλλέττος.

Όριο για το Παγκόσμιο Κ20: Εμμανουήλ Χριστοδούλου, Ιωσήφ Μιχάλης Παπά, Στυλιάνα Ιωαννίδου.

Συμμετοχή στον τελικό Παγκόσμιο Κ20: Ελευθέριος Κοντονικόλα, Γρηγόρης Νικολάου.

Μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Κ18: Μιχάλης Χριστοφή, Αιμιλία Κολοκοτρώνη

* Να σημειώσουμε ότι κάποια παιδιά είχαν επιτυχίες σε διάφορες κατηγορίες βραβεύσεων και αυτές συνοψίστηκαν και ανέβηκαν στη σκηνή στην κορυφαία επιτυχία τους, λαμβάνοντας όλα τα χρηματικά έπαθλα που τους αναλογούν ανά κατηγορία.

* Στη φωτογραφία, η κορυφαία μαθήτρια – αθλήτρια του 2022, Βαλεντίνα Σάββα, ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΟΕΑΣ Περικλή Μάρκαρη και τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου (ο κορυφαίος μαθητής – αθλητής Ιωσήφ Κεσίδης απουσίαζε από την εκδήλωση, καθώς βρίσκεται σε προετοιμασία στη Νότια Αφρική).

* Όλες τις φωτογραφίες της Εκδήλωσης από τον Νίκο Σαββίδη μπορείτε να τις δείτε στη σελίδα της ΚΟΕΑΣ στο Facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.525162672976396&type=3

* Το βίντεο της Εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε στη σελίδα της ΚΟΕΑΣ στο Facebook: https://www.facebook.com/koeas.cy/videos/1489490474878415 Η εκδήλωση αρχίζει στο 54.44 λεπτό.

Print Friendly, PDF & Email
X