Αρχική Ανακοινώσεις Κορυφαίοι μαθητές – αθλητές στο 2023 Βαλεντίνα Σάββα και Ιωσήφ Κεσίδης

Κορυφαίοι μαθητές – αθλητές στο 2023 Βαλεντίνα Σάββα και Ιωσήφ Κεσίδης

από KOEAS

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Βαλεντίνα Σάββα και ο Ιωσήφ Κεσίδης αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίοι μαθητές – αθλητές στον στίβο, αφού κατέγραψαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο 2023! Το βράδυ της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ) στη Λευκωσία, η ΚΟΕΑΣ παρέδωσε τις επιταγές – επιβράβευσης στους μαθητές – αθλητές οι οποίοι διακρίθηκαν με τις επιδόσεις και τα αποτελέσματά τους στη χρονιά. Παράλληλα τίμησε και το παρελθόν, βραβεύοντας 10 πρώην αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι είχαν διακριθεί πριν από 50 χρόνια, όταν ήταν κι οι ίδιοι μαθητές.

Στο 2023 η Βαλεντίνα Σάββα και ο Ιωσήφ Κεσίδης ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική πορεία τους στο Λύκειο, αποφοιτώντας από τα Αθλητικά Σχολεία της Λάρνακας και της Πάφου αντίστοιχα. Στον τελευταίο χρόνο ως μαθητές – αθλητές, στα 18 τους χρόνια, και οι δυο τους κατάφεραν και πάλι να καταγράψουν τις κορυφαίες επιδόσεις στον ΚΟΣΜΟ στη σφυροβολία, στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 20 ετών!!! Παράλληλα, η Σάββα κατέρριψε πέντε φορές το παγκύπριο ρεκόρ νεανίδων, ανεβάζοντάς το στα 67,73μ. και ο Κεσίδης τρεις φορές το παγκύπριο ρεκόρ εφήβων με την ανδρική σφύρα, φτάνοντάς το στα 71,43μ. Από τις πολύ σημαντικές επιτυχίες που είχαν και στο 2023, η κορυφαία τους καταγράφηκε στα Ιεροσόλυμα και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, με τη Βαλεντίνα Σάββα να αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης, κάνοντας το «ντάμπολ», καθώς στο 2022 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό Κ18! Ο Ιωσήφ Κεσίδης, μετά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κ18, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ20! Ήταν ακόμη μία χρονιά επιβεβαίωσης του σπουδαίου ταλέντου που διαθέτουν και τα δύο παιδιά και πλέον επικεντρώνονται στο αγωνιστικό 2024, στο οποίο βασικός στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 του Περού. Το βράδυ της Πέμπτης (21/12) και τα δύο παιδιά πήραν τον «μποναμά» τους για τα φετινά Χριστούγεννα, αφού η χρηματική επιβράβευση από την ΚΟΕΑΣ ήταν η μεγαλύτερη. Συγχαρητήρια αξίζουν και οι προπονητές τους, Γιώργος Αρέστης και Πανίκος Χαραλάμπους, οι οποίοι οδήγησαν τα δύο παιδιά στην κορυφή του κόσμου και τα διατηρούν εκεί την τελευταία τριετία.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα βίντεο ανασκόπησης στις επιτυχίες του κυπριακού στίβου στο 2023, που ήταν αρκετές και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και ακολούθησαν οι σημαντικοί χαιρετισμοί. Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, ο οποίος, αφού έκανε αναφορά στις αρκετές επιτυχίες του 2023, επισήμανε τον σκοπό της εκδήλωσης, που είναι (1) η επιβράβευση των επιτυχιών των μαθητών – αθλητών, (2) η αναγνώριση του έργου και της συμβολής των προπονητών, (3) ο έπαινος και οι ευχαριστίες στους γονείς τους, (4) η ευκαιρία για τους Γυμναστικούς Συλλόγους να καμαρώσουν τους αθλητές που ξεφυτρώνουν από τις Ακαδημίες τους και οδεύουν στον πρωταθλητισμό, (5) η δυνατότητα στην Πολιτεία να αντιληφθεί τη δουλειά που γίνεται στο άθλημα, το βάθος και το επίπεδο του στίβου και (5) η τιμή στο παρελθόν του αθλήματος, με την επιβράβευση των πρωταθλητών σε μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες πριν από πέντε δεκαετίες.

«Δεν είναι τυχαίο ότι 23 νεαροί πρωταθλητές και πρωταθλήτριές μας βρίσκονται στον Σχεδιασμό Στήριξης Νεαρών Πρωταθλητών του ΚΟΑ, ενώ άλλοι 37 νεαρότεροι συγκαταλέγονται στον Σχεδιασμό Προοπτικής του ΚΟΑ. Η στήριξη και επιχορήγηση στον αθλητισμό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από το Κράτος ως δαπάνη ή πολυτέλεια, αλλά ως ανταποδοτική επένδυση σε τομέα με αποδεδειγμένο επίπεδο και ασύγκριτη παράδοση. Κάθε σεντ που επενδύεται στον αθλητισμό, και ειδικότερα στον κλασικό αθλητισμό, οδηγεί σε πολλαπλάσιες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας», ήταν κάποια από τα λόγια του κ. Μάρκαρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια και στα Έργα Υποδομής, στην ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου στην ΚΟΕΑΣ τού Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ρίψεων, ευχαριστώντας τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη στήριξή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, για την άψογη συνεργασία που είχε με την ΚΟΕΑΣ στην πενταετή θητεία του, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες.

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε την Υπουργό Π.Α.Ν. Δρα Αθηνά Μιχαηλίδου, για την εξαιρετική αντίδρασή της και στήριξη της ΚΟΕΑΣ και του ΚΟΑ, για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων. «Η συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ ήταν πάρα πολύ στενή, εποικοδομητική και παραγωγική. Η ΚΟΕΑΣ έλαμψε αυτήν την πενταετία, λαμβάνοντας υπόψη και την πανδημία που περάσαμε. Η λάμψη αυτή αποδίδεται κυρίως σε εσάς που θα βραβευτείτε σε λίγο, γιατί μέσα από τη σκληρή δουλειά φτάσετε σε σημαντικές διεθνείς επιτυχίες. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζουν και οι γονείς και παππούδες σας για τη βοήθεια που σας προσφέρουν για να βρίσκεστε στα γήπεδα και στους προπονητές σας που σας καθοδηγούν στον σωστό δρόμο», πρόσθεσε -ανάμεσα σε άλλα- ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος επισήμανε στη συνέχεια, πως υπό την προεδρία του, τα γήπεδα του στίβου ανακαινίζονται και μένει μόνο το «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο, ενώ μεγάλη επιτυχία αποτελεί και ο Σχεδιασμός Προοπτικής που εφαρμόζει ο ΚΟΑ από το 2022. Κλείνοντας, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε: «Αυτή είναι η τελευταία προσφώνησή μου ως πρόεδρος του ΚΟΑ στα Βραβεία της ΚΟΕΑΣ. Όμως θα συνεχίσω να σας παρακολουθώ και θα είμαι εκεί να χειροκροτώ τις επιτυχίες σας», ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές – αθλητές ανέφερε: «Μην πετάξετε το ταλέντο σας. Είναι ένα μαγικό δώρο που σας δόθηκε. Αρπάξτε κάθε ευκαιρία, κάθε στιγμή. Το ό,τι έχετε πετύχει την τελευταία διετία είναι εκπληκτικό».

Την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γιώτης Ιωαννίδης, ο οποίος συγχάρηκε όλα τα παιδιά που βραβεύτηκαν για τις επιτυχίες τους και επισήμανε πως αρκετά από αυτά βρισκόντουσαν στις αποστολές της ΚΟΕ, στις καλοκαιρινές διοργανώσεις που ήταν υπό την ευθύνη της. «Η Παιδεία, η Εκπαίδευση και ο Αθλητισμός είναι στόχοι αλληλένδετοι, για μια κοινωνία που προσβλέπει στη βελτίωσή της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον χαιρετισμό της υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, μετέφερε στην εκδήλωση η επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Θεότη Πούρου. «Η αγωγή που παρέχεται στους μαθητές μας, για να είναι ολοκληρωμένη, πέραν της απόκτησης των γνωστικών εφοδίων και δεξιοτήτων, προϋποθέτει και την καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας, η οποία συνδέεται με τον «καλό αγαθό» πολίτη της αρχαιότητας, αλλά και την καταξίωση και την επιβράβευση. Είναι γνωστό ότι η αναγνώριση και η βράβευση των Αρίστων σε μια κοινωνία, δίνει το στίγμα του Πολιτισμού της. Οι μαθητές – αθλητές μάς διαβεβαιώνουν, με τον αγώνα και την προσπάθειά τους, ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας ενάντια στις σύγχρονες προκλήσεις και τα προβλήματα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να εδραιωθεί μία υγιής κοινωνία», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, η Υπουργός Π.Α.Ν., η οποία επισήμανε τη σημαντικότητα λειτουργίας των Αθλητικών Σχολείων, ενώ απευθυνόμενη στους βραβευθέντες μαθητές – αθλητές είπε: «Να ξέρετε ότι η υπομονή, η επιμονή, η αυτοπειθαρχία και η αφοσίωση που επιδεικνύετε για την επίτευξη των στόχων σας, αποτελεί παράδειγμα, όχι μόνο για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σας, αλλά και για όλους εμάς. Συνεχίστε να θέτετε νέους στόχους, να αγωνίζεσθε με ήθος μέχρι να τους πετύχετε και να γίνεστε πρότυπα και πηγή έμπνευσης».

Οι βραβεύσεις των μαθητών – αθλητών

Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η παράδοση επιταγών στους μαθητές – αθλητές που είχαν επιτυχίες στο 2023. Να σημειώσουμε ότι οι επιτυχίες συμψηφίζονταν και κάθε παιδί επιβραβευόταν στην ανώτερη διάκρισή του. Κατά σειρά έγιναν οι ακόλουθες βραβεύσεις:

* Συμμετοχή στην αθλητική συνάντηση Παίδων – Κορασίδων, μεταξύ των Εθνικών Ομάδων Κύπρου – Ελλάδας

* 1η νίκη στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων

* 1η νίκη στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων

* 2η – 3η νίκη στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες

* 1η νίκη στην αθλητική συνάντηση Παίδων – Κορασίδων, Κύπρου – Ελλάδας

* 1η νίκη στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες

* Μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα κάτω των 15 ετών

* Μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νεότητας

* Όριο πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών

* Συμμετοχή στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 20 ετών

* 1η νίκη στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ανδρών – Γυναικών

Τιμή στο παρελθόν

Η ΚΟΕΑΣ από το 1990 τιμά στη συγκεκριμένη εκδήλωση τους παλαιούς πρωταθλητές, οι οποίοι διακρίθηκαν στους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες, πριν από 50 χρόνια. Έτσι, στη φετινή εκδήλωση τιμήθηκαν αυτοί οι οποίοι διακρίθηκαν το 1973, ωστόσο τότε δεν διεξήχθησαν Μαθητικοί Αγώνες εξαιτίας απεργίας των καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Γι’ αυτό η επιλογή των πρωταγωνιστών μαθητών – αθλητών του 1973 ήταν κάπως περιορισμένη. Στην εκδήλωση, λοιπόν, τιμήθηκαν οι Ανδρέας Ανδρονίκου (δισκοβολία), Ρέα Βλαδιμήρου (δισκοβολία), Κωνσταντίνος Δημητρίου (τριπλούν), Φίλιος Καθητζιώτης (110μ. εμπόδια), Παρασκευή Καρρά (σφαιροβολία), Ιωάννης Κονναρής (800μ.), Μαρία Ιωαννίδου (100μ. εμπόδια), Ελένη Παρτασίδου (200μ.), Στυλιανός Τσαγγαράς (200μ.) και Μαρία Νεοφύτου (400μ.). Συγκίνηση προκάλεσε ο κ. Ανδρονίκου, όταν ανέφερε πως τις πρώτες του επιτυχίες τις πέτυχε στην Αμμόχωστο!

Ειδικές Βραβεύσεις

Κάθε χρόνο η ΚΟΕΑΣ φροντίζει να αναγνωρίζει ειδικές περιπτώσεις που αξίζουν της επιβράβευσης, για τα επιτεύγματά τους. Φέτος, η ΚΟΕΑΣ τίμησε στις ειδικές βραβεύσεις, τον Ιωάννη Τσαούση, για σειρά ετών Μαραθωνοδρόμο του ΓΣΠ, ο οποίος στα 72 του χρόνια συνεχίζει την… διά βίου άσκηση, λαμβάνοντας μέρος στους Αγώνες της Ομοσπονδίας σε δημόσιο δρόμο. Σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης η ΚΟΕΑΣ βράβευσε και τον Λάζαρο Λαζάρου, ο οποίος διακρίθηκε ως μαθητής – αθλητής, αλλά διέπρεψε και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ο κ. Λαζάρου ως αθλητής αναδείχθηκε παγκυπριονίκης εφήβων στα 400μ. με εμπόδια, πανελληνιονίκης ανδρών με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. του ΓΣΕ, ενώ συμμετείχε στους Βαλκανικούς Εφήβων το 1976. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία υπηρέτησε για σειρά ετών την Κυπριακή Δημοκρατία, φτάνοντας μέχρι τη θέση του Γενικού Λογιστή του Κράτους, ενώ διορίστηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για δύο εξαετείς θητείες.

* Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο ΚΟΑ τίμησε με χρηματικό έπαθλο τον καλύτερο Έφηβο αθλητή στα 400μ., στη μνήμη του Νική Γεωργίου. Στο 2023 καλύτερος έφηβος στα 400μ. ήταν ο Παύλος Νικολάου, με επίδοση 48.24.

* Η βραδιά έκλεισε με την ανακοίνωση και βράβευση των κορυφαίων μαθητών – αθλητών του 2023, οι οποίοι -όπως προαναφέραμε- ήταν η Βαλεντίνα Σάββα και ο Ιωσήφ Κεσίδης. Να σημειώσουμε ότι ο Κεσίδης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Νότια Αφρική για προετοιμασία και δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

* Τη φετινή εκδήλωση της ΚΟΕΑΣ Βραβεύσεων του Μαθητικού Σχεδιασμού παρουσίασε η εξαίρετη δημοσιογράφος του ΡΙΚ Άντρη Κασάπη.

* Η ΚΟΕΑΣ εκφράζει τις ευχαριστίες της στον συμπαραστάτη, υποστηρικτή της και διαχρονικό χρηματοδότη τής Ομοσπονδίας, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, τον μεγάλο χορηγό της, την ΟΠΑΠ Κύπρου και όλους όσοι στηρίζουν με τον οποιονδήποτε τρόπο τις προσπάθειές της.

* Φωτογραφίες της Εκδήλωσης, από τον Σάκη Σαββίδη, μπορείτε να δείτε στη σελίδα της ΚΟΕΑΣ στο Facebook https://www.facebook.com/media/set/?vanity=koeas.cy&set=a.747609764065018

Print Friendly, PDF & Email
X