Αρχική Ανακοινώσεις Από το ασήμι των Μαρκουλλίδη, Ιωάννου στο χρυσάφι του Τράικοβιτς

Από το ασήμι των Μαρκουλλίδη, Ιωάννου στο χρυσάφι του Τράικοβιτς

από KOEAS

Η Ευρώπη ως συνήθως πρωτοπορεί σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής και δεν είναι τυχαίο πως ήταν η πρώτη που διοργάνωσε ηπειρωτικό πρωτάθλημα και στον κλειστό στίβο. Προτού καν δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, αποφάσισε τη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων Κλειστού το 1966, με πρώτη διοργανώτρια χώρα τη Δυτική Γερμανία. Έπειτα από τέσσερις διοργανώσεις και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου το 1970, αποφασίστηκε η μετονομασία των αγώνων σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Πρώτη χώρα που φιλοξένησε τη σημαντική αυτή χειμερινή διοργάνωση ήταν η Αυστρία, στο «Σταντχάλε» της Βιέννης, με συμμετοχή 279 αθλητών και αθλητριών σε 22 αγωνίσματα. Μέχρι το 1990 η διοργάνωση διεξαγόταν κάθε χρόνο, ακολούθως κάθε δύο χρόνια τα ζυγά έτη και από το 2005 και μετά κάθε δύο χρόνια τα περιττά έτη.

Έτσι, αισίως φτάσαμε στο 36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το οποίο κορυφώνεται το τριήμερο 5 με 7 Μαρτίου 2021, στο Τόρουν της Πολωνίας. Από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας αυτής της διοργάνωσης Κύπριοι αθλητές λάμβαναν μέρος, αρχικά ως μέλη της ελληνικής αποστολής και από το 1984 και μετά με τη φανέλα της ΚΟΕΑΣ, Βέβαια, ο κλειστός στίβος δεν αποτέλεσε ποτέ βασικό στόχο των αθλητών μας, αφού, εκτός του ότι δεν διαθέτουμε γήπεδο για κλειστό στίβο, ο χειμώνας και τα χειμερινά αθλήματα δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας. Γι’ αυτό και οι συμμετοχές μας έως σήμερα είναι περιορισμένες.

Ο πρώτος Κύπριος αθλητής που έλαβε μέρος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Κλειστού, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, ήταν ο αείμνηστος Λουκάς Λουκά, ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση του Ντόρτμουντ το 1966, καταλαμβάνοντας την 11η θέση στη σφαιροβολία με 16,23μ. (τότε πανελλήνιο ρεκόρ). Μέχρι το 1983 επτά (7) Κύπριοι αθλητές έλαβαν μέρος στη διοργάνωση με τη φανέλα της Ελλάδας, με τον Σταύρο Τζιωρτζή να είναι ο άτυχος του 1976, όταν ήταν ξεκάθαρα πρώτος στον τελικό των 400μ., όμως παραπάτησε και τερμάτισε στην 4η θέση. Με τη φανέλα και της Ελλάδας και της Κύπρου συμμετείχαν σε Ευρωπαϊκά Κλειστού η Μαρούλα Λάμπρου και ο Μάριος Κασσιανίδης.

Πρώτο ασήμι από Μαρκουλλίδη…

Από το 1984 μέχρι το 1998, όταν η Κύπρος κέρδισε το ιστορικό πρώτο μετάλλιό της, το καλύτερο πλασάρισμα αθλητή μας ήταν η 6η θέση του Μάριου Χατζηανδρέου το 1988 στο τριπλούν με 16,74μ. Και φτάνουμε στη Βαλένθια το 1998, όταν ο Άννινος Μαρκουλλίδης κρέμαγε στο στήθος του το πρώτο ιστορικό μετάλλιο της Κύπρου, που είχε χρώμα ασημένιο. Σε μια καταπληκτική πορεία, αφού είχε τον καλύτερο χρόνο στα προκριματικά των 200μ. (20.72) και τον 3ο καλύτερο στα ημιτελικά (20.81), έτρεξε σαν σίφουνας στον τελικό από τον 5ο διάδρομο, τερματίζοντας δεύτερος με 20.65, που αποτελεί μέχρι σήμερα το παγκύπριο ρεκόρ. Στην ίδια διοργάνωση και στο ίδιο αγώνισμα, ο Πρόδρομος Κατσαντώνης ήταν επίσης εντυπωσιακός, αφού έφτασε μέχρι τον τελικό. Όμως, ατύχησε να τρέχει στον 1ο διάδρομο, με αποτέλεσμα να τερματίσει 6ος με 22.49. Στην επόμενη διοργάνωση, στη Γάνδη το 2000, ο Μαρκουλλίδης μπορούσε για ακόμα ένα μετάλλιο, αφού πήγαινε εξαιρετικά στον τελικό των 200μ., όμως, υπέστη θλάση και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει…

Αργυρός και ο Κυριάκος Ιωάννου…

Η επιτυχία του Άννινου Μαρκουλλίδη άνοιξε την… όρεξη και για άλλους Κύπριους αθλητές, οι οποίοι έβαλαν στο πρόγραμμά τους και τον κλειστό στίβο. Έτσι, αυξήθηκαν οι συμμετοχές μας στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα των επόμενων χρόνων. Μόνο που η μοίρα έγραφε πως ο κορυφαίος αθλητής μας στην ιστορία, με τα δύο παγκόσμια μετάλλια στον ανοικτό στίβο (χάλκινο Οσάκα 2007, αργυρό Βερολίνο 2009), ο Κυριάκος Ιωάννου, θα ήταν ο επόμενος που θα πέρναγε στο λαιμό του μετάλλιο από Ευρωπαϊκό Κλειστού. Στην προετοιμασία του για το καλοκαιρινό Παγκόσμιο του Βερολίνου, ο Κυριάκος Ιωάννου πήγε στο Τορίνο τον Μάρτιο του 2009 με υψηλούς στόχους στο ύψος. Με εξαιρετικό δεύτερο άλμα πέρασε το όριο των 2,30μ. στον προκριματικό και μπήκε στον τελικό έτοιμος για το βάθρο. Αφού πέρασε με την πρώτη τα 2,20μ., 2,25μ. και 2,29μ. «κόλλησε» στα 2,32μ., ύψος που φάνηκε ανυπέρβλητο για ακόμα τέσσερις αθλητές, με αποτέλεσμα να μοιραστεί το αργυρό μετάλλιο με τον Ρώσο Αλεκσέι Ντμίτρικ. Χρυσός αναδείχθηκε ο επίσης Ρώσος Ιβάν Ούχοφ, ο μόνος που πέρασε τα 2,32μ.

Το χρυσάφι στον Μίλαν Τράικοβιτς…

Ο κυπριακός στίβος θα έπρεπε να περιμένει άλλα 10 χρόνια για να πανηγυρίσει μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κλειστού. Και δεν το πανηγύρισε απλώς, αλλά συγκινήθηκε, ανατρίχιασε και ίσως και να δάκρυσαν κάποιοι ακούγοντας τον Εθνικό μας Ύμνο για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, να ηχεί στα μεγάφωνα της «Commonwealth Arena» της Γλασκώβης. Ένα παιδί, «θύμα» του πολέμου στη Σερβία, μετοίκισε στη Λεμεσό για να βρεθεί η οικογένειά του σε μια ήρεμη και φιλόξενη χώρα, ο Μίλαν Τράικοβιτς έβαλε για πρώτη φορά την κυπριακή σημαία στον υψηλότερο ιστό. Προερχόμενος από σημαντικές στιγμές στην καριέρα του, με την πρώτη παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με τη μνήμη του να μην διαγράφει εντελώς πως το 2018, στο Παγκόσμιο Κλειστού του Μπέρμιγχαμ, ακυρώθηκε στον τελικό των 60μ. με εμπόδια γιατί έφυγε πιο γρήγορα, ενώ είχε κάνει στον ημιτελικό το υφιστάμενο παγκύπριο ρεκόρ με 7.51, ο Τράικοβιτς έφυγε σφαίρα στην εκκίνηση. Παρά τα χτυπήματα σε κάποια εμπόδια, έριξε το σώμα μπροστά στον τερματισμό και πέρασε πρώτος ο δικός του λαιμός από τη νοητή γραμμή του τερματισμού και έπρεπε να περιμένει κάποια δευτερόλεπτα για να αντιληφθεί ότι η απογοήτευσή του ήταν λανθασμένη. Τρελά τα πανηγύρια του στο γήπεδο και εμφανής η συγκίνησή του στην απονομή, έγραψε το 2019 την κορυφαία στιγμή του κυπριακού στίβου στο Ευρωπαϊκό Κλειστού.

Συνολικά, η ΚΟΕΑΣ εκπροσωπήθηκε και στα 21 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που διοργανώθηκαν από το 1984 έως το 2019, έχοντας 1 χρυσό και 2 αργυρά μετάλλια. Οι αθλητές που εκπροσώπησαν την Κύπρο έφτασαν τους 46. Τις περισσότερες συμμετοχές κατέγραψαν οι Μάριος Χατζηανδρέου (τριπλούν) και Άννινος Μαρκουλλίδης (200μ.), από πέντε, τους οποίους θα φτάσει ο Μίλαν Τράικοβιτς στο Τόρουν. Η Μαρούλα Λάμπρου είχε τέσσερις παρουσίες, δύο με την Ελλάδα και δύο με την Κύπρο. Από τρεις συμμετοχές κατέγραψαν οι Γιάννος Ζησιμίδης (60μ.), Πρόδρομος Κατσαντώνης (60μ. εμπόδια, 200μ.), Ευριπίδης Δημοσθένους (400μ.), Άννα Φοιτίδου (επί κοντώ), Κυριάκος Ιωάννου (ύψος) και Πάνος Ιωάννου (60μ., 60μ. εμπόδια), ενώ τρεις φορές εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Σταύρος Τζιωρτζής (400μ.).

Print Friendly, PDF & Email
X