Αρχική Ανακοινώσεις Με τον Χρίστο Ταμάνη στους Μεσογειακούς Στίβου Κ23

Με τον Χρίστο Ταμάνη στους Μεσογειακούς Στίβου Κ23

από KOEAS

Πραγματοποιούνται το σαββατοκύριακο, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022, οι 4οι Μεσογειακοί Αγώνες Στίβου κάτω των 23 ετών, τους οποίους θα φιλοξενήσει η Ιταλία στην Πεσκάρα. Στην τελευταία ουσιαστικά διεθνή διοργάνωση της χρονιάς οι συμμετοχές είναι περιορισμένες, εξαιτίας του ότι οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες ξεκουράζονται αυτήν την περίοδο και ετοιμάζονται να αρχίσουν την προετοιμασία τους για τη νέα χρονιά, ενώ και τα έξοδα ταξιδιού είναι πολύ υψηλά τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό το ότι δήλωσαν συμμετοχή μόνο οι 17 από τις 28 χώρες, που αποτελούν την Ένωση Μεσογειακών Ομοσπονδιών Στίβου, με μικρό αριθμό αθλητών. Εξαίρεση αποτελούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, με τη διοργανώτρια Ιταλία να παρουσιάζει 72 αθλητές και αθλήτριες, τη Γαλλία 53 και την Ισπανία 40. Όλες οι υπόλοιπες χώρες θα έχουν μονοψήφιο αριθμό συμμετεχόντων, με το σύνολο να φτάνει στους 211, από τους οποίους οι 116 είναι άνδρες και οι 95 γυναίκες.

Την Κύπρο, στους Μεσογειακούς Αγώνες κάτω των 23 ετών, θα εκπροσωπήσει ο Χρίστος Ταμάνης στο άλμα επί κοντώ. Ο Ταμάνης, ο οποίος τη φετινή χρονιά σημείωσε νέα ατομική επίδοση, ανεβαίνοντας στα 5,25μ., κατάφερε να σταματήσει το σερί των 10 συνεχόμενων νικών του Νίκανδρου Στυλιανού στο Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών (δεν υπολογίζεται το προαιρετικό πρωτάθλημα του 2020), ενώ κατέκτησε την 6η θέση στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Μπέρμιγχαμ με 5,15μ. Από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες του 21χρονου αθλητή του Γιώργου Ανδρέου, είναι η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών, το οποίο διεξήχθη το 2017 στη Ναϊρόμπι της Κένυας, με 4,85μ. Τη φετινή χρονιά, πέραν της 1ης θέσης στο Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα και της 6ης στους Κοινοπολιτειακούς, κέρδισε τους Αγώνες Στίβου Μικρών Κρατών (5,10μ.), ήταν 7ος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στη Ρουμανία (5,00μ.) και 9ος στους Μεσογειακούς στην Αλγερία (5,10μ.).

Στόχος του Χρίστου Ταμάνη στην Πεσκάρα είναι να ανέβει όσο πιο ψηλά μπορεί και να διεκδικήσει το καλύτερο πλασάρισμα. Με βάση τις δηλώσεις συμμετοχών, ο πρωταθλητής μας στο επί κοντώ έχει την 5η επίδοση από τους οκτώ αθλητές, των οποίων κορυφαίος είναι ο Γάλλος Τιερί Μπαπτίστ με 5,70μ. Το άλμα επί κοντώ ανδρών θα διεξαχθεί την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:10.

* Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη διοργάνωση, έχουν δικαίωμα συμμετοχής αθλητές και αθλήτριες που γεννήθηκαν από το 2000 έως το 2004.

Προϊστορία με τρία μετάλλια

Η Ένωση Μεσογειακών Ομοσπονδιών Στίβου, θέλοντας να συσφίξει περισσότερο τις σχέσεις της και να προσθέσει κίνητρα στα 28 μέλη της, αποφάσισε τη διεξαγωγή της διοργάνωσης κάτω των 23 ετών, που αποτελεί τον προθάλαμο για τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών. Οι Μεσογειακοί Αγώνες Στίβου Κ23 άρχισαν το 2014 από το Ομπάν της Γαλλίας, το 2016 τούς φιλοξένησε η Τυνησία, το 2018 το Τζέσολο της Ιταλίας, ενώ ακυρώθηκαν αυτοί του 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στη Λα Νούθια της Ισπανίας.

Σε αυτές τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, ο κυπριακός στίβος πανηγύρισε τρία μετάλλια, δύο χρυσά και ένα αργυρό. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε ο Βασίλης Κωνσταντίνου στο άλμα σε ύψος, το 2014, με 2,18μ. Στην Τυνησία, το 2016, ο Ραφαήλ Αντωνίου κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη δισκοβολία με 54,41μ., ενώ στο ίδιο αγώνισμα, το 2018, ο Γιώργος Κονιαράκης ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, με βολή στα 58,56μ.

Photo credit: Paris J Andreou

Print Friendly, PDF & Email
X