Αρχική Ανακοινώσεις Μεγάλες αλλαγές στον Παγκόσμιο Στίβο

Μεγάλες αλλαγές στον Παγκόσμιο Στίβο

από KOEAS

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Στίβου ΙΑΑΦ προχώρησε σε σημαντικές αποφάσεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία πρόκρισης στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2019 και μετέπειτα.

Με βάση τις αποφάσεις, οι λεπτομέρειες θ’ ανακοινωθούν στις αρχές του 2018, καταργούνται τα όρια συμμετοχής που ίσχυαν μέχρι σήμερα στις μεγάλες διοργανώσεις και καθιερώνεται το σύστημα κατάταξης (Ranking System) με βάση το οποίο θα έχει ένας αθλητής το δικαίωμα να εξασφαλίσει την πρόκριση στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για το Παγκόσμιο στην Ντόχα του Κατάρ το 2019 και την Ολυμπιάδα στο Τόκιο το 2020.

Η βαθμολογική κατάταξη θ’ αρχίσει να ισχύει το πρώτο τετράμηνο του 2018 και θα βασίζεται σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις στα αποτελέσματα των δύο τελευταίων μεγάλων διοργανώσεων(Ρίο και Λονδίνο), στους Ηπειρωτικούς Αγώνες, στα Διεθνή Μίτινγκ που θα περιλαμβάνονται στο επίσημο καλλενδάρι
της ΙΑΑΦ και στα Εθνικά Πρωταθλήματα που στην ουσία θα είναι και η μοναδική διοργάνωση σε τέτοιο επίπεδο που θ’ αναγνωρίζονται επιδόσεις για την Παγκόσμια κατάταξη.

Σημαντική θεωρείται η δήλωση του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σεμπάστιαν Κόου για το νέο τρόπο που θ’ ακολουθηθεί: ‘’ Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος, οι αθλητές, τα ΜΜΕ και οι φίλαθλοι θα κατανοήσουν την ιεραρχία των αγώνων, απο τα Εθνικά πρωταθλήματα, στα Ηπειρωτικά και τα Παγκόσμια βοηθώντας τους να ακολουθήσουν μία λογική διαδρομή για να φθάσουν στην κορύφωση της φόρμας τους στη μεγάλη διοργάνωση’’.

Στόχος της ΙΑΑΦ ανάμεσα στα άλλα, είναι οι μεγάλες διοργανώσεις να αποτελούν το αποκορύφωμα του αθλήματος σε μία χρονιά, γι ‘ αυτό δεν θα περιλαμβάνονται στον αγωνιστικό προγραμματισμό άλλα σημαντικά μίτινγκ και την ίδια στιγμή να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αμφισβητούμενες επιδόσεις του παρελθόντος.

Με βάση τις αρχικές ενδείξεις, η αριθμητική εκπροσώπηση ανά χώρα θα συνεχίσει να ισχύει.

Σαν πρώτη εκτίμηση, μπορούμε ν’ αναφέρουμε πώς η διαδικασία πρόκρισης δυσκολεύει σημαντικά κυρίως για τις μικρές χώρες, ενώ θ’ απαιτηθεί σημαντική οικονομική ενίσχυση για συμμετοχής σε αγώνες στο εξωτερικό που θα είναι αναγνωρισμένες απο την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ενώ την ίδια στιγμή η συμμετοχή σε ένα μίτινγκ, δεν θα αποτελεί την απόφαση μιάς χώρας αλλά θα εξαρτάται απο το διοργανωτή.

Print Friendly, PDF & Email
X