Αρχική Ανακοινώσεις Μειώνεται το πάχος της σόλας στα αθλητικά παπούτσια

Μειώνεται το πάχος της σόλας στα αθλητικά παπούτσια

από KOEAS

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, περί αγωνιστικών παπουτσιών. Η τροποποίηση της σχετικής τεχνικής διάταξης έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 και προνοεί αλλαγή στο πάχος της σόλας του παπουτσιού, σε όλα τα αγωνίσματα δρόμων. Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως την 31η Οκτωβρίου 2024, θα είναι η περίοδος προσαρμογής, για να ελαχιστοποιηθεί η σόλα του παπουτσιού στα 20 χιλιοστά, από τα 25 που ήταν μέχρι το 2021. Από την 1η Νοεμβρίου 2024 δεν θα επιτρέπεται σε αθλητή ή αθλήτρια να φορά παπούτσια με περισσότερο πάχος στη σόλα από 20 χιλιοστά, σε όλες τις διοργανώσεις υπό την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, αλλά και σε αυτές που κρίνονται όρια για διεθνείς συμμετοχές. Επίσης, τα παπούτσια δεν πρέπει να περιέχουν ενσωματωμένη τεχνολογία «αίσθησης ή ευφυΐας». Αυτό δεν ισχύει για τη χρήση καρδιακών παλμών ή για την επιτήρηση της ταχύτητα απόστασης κλπ.

Σχολιάζοντας τους νέους κανονισμούς ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Στίβου, Τζον Ρίτζον, ανέφερε: «Υπήρξε τεράστιος όγκος εργασιών και συναντήσεων, στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας, αλλά και με εξωτερικούς παράγοντες, για τους κανόνες μας των παπουτσιών, από την έναρξη της Ομάδας Εργασίας για Αθλητικά Παπούτσια τον Ιούνιο του 2020, σε συνέχεια των εργασιών του προκατόχου του, της Ομάδας Αναθεώρησης Βοήθειας το 2019. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα να γίνουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομάδα Εργασίας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Βιομηχανίας Αθλητικών Ειδών (WFSGI) και τις εταιρείες υποδημάτων για τη διαφάνεια και τη συνεργασία τους στην εξεύρεση λύσεων, που βοηθούν στην υποστήριξη της καινοτομίας αφενός, διασφαλίζοντας παράλληλα την καινοτομία στην τεχνολογία παπουτσιών, η οποία δεν δημιουργεί αδικία ή αλλαγή παραδείγματος στις αθλητικές επιδόσεις από την άλλη».

Το κύριο και κεντρικό ζήτημα που είχε διερευνήσει η Ομάδα Εργασίας για τα αθλητικά παπούτσια, είναι μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη και εφαρμόσιμη λύση για αθλητικά παπούτσια, που εξισορροπεί την καινοτομία και τη δικαιοσύνη. Η Ομάδα Εργασίας εξέτασε επιλογές σε ένα πλαίσιο μέτρησης των πλεονεκτημάτων απόδοσης της τρέχουσας τεχνολογίας στα αθλητικά παπούτσια, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ενέργειας. Αν και αυτό το έργο έχει αξία, η μέγιστη απόδοση ενέργειας δεν έχει συμπεριληφθεί στους κανόνες και τους κανονισμούς, δεδομένων των μεταβλητών που εμπλέκονται και του πιθανού αντίκτυπου στους κατασκευαστές υποδημάτων κατά την εφαρμογή του. Ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής σε κάθε τομέα αυξάνεται ραγδαία και μαζί του θα έρθουν νέες και διαφορετικές προκλήσεις για όλα τα αθλήματα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου θα συνεχίσει τον διάλογό της με τη βιομηχανία κατασκευής παπουτσιών σε τακτική βάση το 2022 και μετά.

Print Friendly, PDF & Email
X