Αρχική Ανακοινώσεις Ο απολογισμός του προέδρου Περικλή Μάρκαρη στη Γενική Συνέλευση της ΚΟΕΑΣ

Ο απολογισμός του προέδρου Περικλή Μάρκαρη στη Γενική Συνέλευση της ΚΟΕΑΣ

από KOEAS

Η δια ζώσης τέλεση της σημερινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΕΑΣ, τηρουμένων ασφαλώς όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας, αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός, σε περίοδο διαρκούς και επιμένουσας πανδημίας. Aνεξάρτητα, όμως, από τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες που επέβαλε η πανδημία, για ακόμη μια χρονιά η Ομοσπονδία μας πορεύθηκε σε τροχιά σταθερότητας, σοβαρότητας, συνεργασίας, συναίνεσης και ενότητας, διατηρώντας παράλληλα ψηλά τη σημαία και το φρόνημα του κυπριακού αθλητισμού.

Μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας και των υπέρμετρα αυστηρών περιορισμών που είχαν επιβληθεί από τις αρμόδιες αρχές, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η προπονητική προετοιμασία των αθλητών και  αθλητριών μας, ενόψει της σεζόν του 2021. Σε αντίθεση με τα ομαδικά αθλήματα, χρειάστηκε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα, της ασφαλούς πρόσβασης των αθλητών και αθλητριών μας στους χώρους προπόνησης, αλλά και το επίσης αυτονόητο δικαίωμα διεξαγωγής αγώνων στίβου, τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη, διεξάγονταν πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

Μετά από πέντε ολόκληρους μήνες απαγόρευσης, επιτράπηκε τον Απρίλιο, η επανεκκίνηση αγώνων ατομικών, ολυμπιακών αθλημάτων στην Κύπρο, έστω και με αυστηρούς αριθμητικούς περιορισμούς, οι οποίοι δυσχέραιναν το έργο μας. Δεν επιτρέψαμε στην πανδημία να αναχαιτίσει τους φιλόδοξους αγωνιστικούς μας σχεδιασμούς. Κατόπιν έγκαιρου νέου προγραμματισμού και επιδεικνύοντας καλά αντανακλαστικά, οργανώσαμε μια σειρά από ημερίδες και αγώνες στίβου, προσφέροντας την ευκαιρία στους αθλητές και αθλήτριές μας να επανέλθουν σταδιακά και με ασφάλεια σε αγωνιστική δράση.

Η τόλμη και η ανθεκτικότατα που επέδειξε η ΚΟΕΑΣ και το άθλημα του στίβου γενικότερα, να προσαρμόζεται σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες λόγω της  πανδημίας, έτυχαν εκτίμησης από την αθλητική ηγεσία του τόπου, το φίλαθλο κοινό και τους εξωτερικούς παρατηρητές του αθλήματος.

Τα αποτελέσματα, ειδικά στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, ήταν εντυπωσιακά. Νέες παγκύπριες επιδόσεις, επίτευξη ορίων για παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ατομικά ρεκόρ συνέθεσαν το στιβικό σκηνικό, στην αρχή της χρονιάς, με προεξάρχουσες τις επιδόσεις των νεαρών σφυροβόλων Βαλεντίνας Σάββα και Αιμιλίας Κολοκοτρώνη και της υψίστριας Στυλιάνας Ιωαννίδου, οι οποίες πέτυχαν επιδόσεις που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο, στις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Οι πρώτες παρουσίες αθλητών μας σε διεθνή μίτινγκ και αγώνες συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν με το αργυρό μετάλλιο του Γιώργου Κονιαράκη στη δισκοβολία Κ23, στο Ευρωπαϊκό Χειμερινό Κύπελο Ρίψεων που πραγματοποιήθηκε στο Σπλιτ της Κροατίας.

Σε μια προσπάθεια προβολής του αθλήματος, προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Cablenet, για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση των Παγκύπριων Πρωταθλημάτων Ανδρών – Γυναικών και Παίδων – Κορασίδων και της Αθλητικής Συνάντησης Κύπρος – Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων

Παράλληλα κορυφώθηκαν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση στην Κύπρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Στίβου Γ΄ Κατηγορίας. Πραγματοποιήσαμε τηλεδιασκέψεις προετοιμασίας, σχεδόν επί καθημερνής βάσης και φιλοξενήσαμε στην Κύπρο εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, για προγραμματισμένη επιτόπια επιθεώρηση. Στρατηγική σημασία για τον κυπριακό στίβο είχε και η υλοποίηση της συνεργασίας της ΚΟΕΑΣ με το ΡΙΚ, για απευθείας τηλεοπτική κάλυψη αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης.

Προκειμένου να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων και να στηρίξουμε την εθνική μας ομάδα, εφαρμόσαμε, για το μήνα Απρίλιο, το πρωτοποριακό διαδικτυακό πρόγραμμα «Τρέχουμε μαζί με την Εθνική μας». H έναρξη του εικονικού αυτού αγώνα, κηρύχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έτυχε στήριξης, μεταξύ άλλων, από τα ΜΜΕ, τον ΚΟΑ, τους χορηγούς, μεγάλα ποδοσφαιρικά, καλαθοσφαιρικά και άλλα σωματεία και τους κορυφαίους μας πρωταθλητές.

Διεκδικώντας και αναλαμβάνοντας την απαιτητική διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Στίβου, γνωρίζαμε εξαρχής ότι είχαμε θέσει υψηλούς στόχους, τοποθετώντας ψηλά τον πήχη. Στην πορεία, ο βαθμός δυσκολίας της διοργάνωσης αυξήθηκε σημαντικά, λόγω πανδημίας, μη έναρξης των εργασιών ανακατασκευής του αγωνιστικού χώρου στο ΕΣΣ στο ΓΣΠ, υψηλών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και άλλων συγκυριών. Εντούτοις, με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, ξεπεράσαμε κάθε εμπόδιο και πέτυχαμε σε όλους τους υψηλούς στόχους που είχαμε θέσει.

Τα οφέλη για την ΚΟΕΑΣ και τον κυπριακό στίβο από αυτή τη διοργάνωση είναι πολλαπλά. Η χώρα μας ανέβηκε στον ευρωπαϊκό αθλητικό χάρτη. Περάσαμε με άριστα τις πρώτες εξετάσεις, μετά από δύο δεκαετίες, σε διοργάνωση σημαντικών διεθνών αγώνων στίβου, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των ευρωπαίων συνεργατών και των διεθνών παρατηρητών του αθλήματος.

Βελτιώσαμε τις εγκαταστάσεις του Τσιρείου Σταδίου, ενισχύσαμε τον αθλητικό μας εξοπλισμό και ανανεώσαμε το αθλητικό μας υλικό. Το άθλημά μας προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια τηλεόραση σε ζωντανή μετάδοση και με συνεχή ρεπορτάζ. Αυξημένη ήταν και η ευρύτερη προβολή του στίβου από όλα τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, αξιοποιήσαμε την ευκαιρία ενδυνάμωσης της συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση, τους αθλητικούς φορείς, τις τοπικές αρχές, νέους χορηγούς και υποστηρικτές, αθλητικούς συντάκτες κ.α.

Η δυνατότητα της εθνικής ομάδας στίβου να αγωνιστεί εντός έδρας, μπροστά στο ένθερμο κυπριακό φίλαθλο κοινό, αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο προετοιμασίας, εν μέσω πανδημίας, για πολλούς αθλητές και αθλήτριες και προσέδωσε πολύτιμες εμπειρίες, ειδικά στα νεότερα μέλη της ομάδας.

Στον αγωνιστικό τομέα, πετύχαμε την πολυπόθητη άνοδο της Κύπρου στην Β´ Κατηγορία, εξασφαλίζοντας την δεύτερη θέση στη βαθμολογία, μεταξύ 16 ομάδων. Κερδίσαμε με διαφορά, τις περισσότερες πρώτες νίκες. Η άνοδος της εθνικής ομάδας αποτελεί ουσιαστικό πρόσθετο κέρδος της διοργάνωσης, παρέχοντας σε όλους ισχυρό κίνητρο, για κατάλληλη προετοιμασία, με στόχο την παραμονή στη Β΄ Κατηγορία, το καλοκαίρι του 2023.

Η επιτυχία της διοργάνωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εργατικότητα και αγαστή συνεργασία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβούλιου, του Γενικού Διευθυντή, του προσωπικού της ΚΟΕΑΣ, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, των εθελοντών, των  κριτών, των συνεργατών και όλων όσοι συνέβαλαν στη πραγματοποίηση μιας υψηλού επίπεδου, διεθνούς διοργάνωσης, μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Μετά την εξασφάλιση ειδικού υπουργικού διατάγματος, το φίλαθλο κοινό ήρθε στο στάδιο και δημιούργησε καταπληκτική ατμόσφαιρα. Όσοι δεν ήρθαν απόλαυσαν ζωντανά τη διοργάνωση από την τηλεόραση του ΡΙΚ. Η συμβολή του ΚΟΑ, του Δήμου Λεμεσού, του ΤΕΠΑΚ και άλλων θεσμικών και εταιρικών μας χορηγών ήταν ασφαλώς καταλυτική.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες…

Η Ολυμπιακή μας ομάδα, εκπροσώπησε πανάξια τον κυπριακό στίβο και είναι άξια συγχαρητηρίων. Κορυφαία επιτυχία για το άθλημά μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν βεβαίως η 13η θέση της Ελένης Αρτυματά στα 400 μ. με 50.80, που αποτελεί παγκύπριο ρεκόρ και καλύτερη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες για Κύπρια αθλήτρια στίβου, όλων των εποχών.

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024 και δεν είναι καθόλου μακριά. Απέχουν λιγότερο από τρία χρόνια και αυτό συνιστά σημαντικό κίνητρο για τους αθλητές και τις αθλήτριές μας που φιλοδοξούν να αγωνιστούν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Άξιο αναφοράς είναι ασφαλώς το πρώτο μετάλλιο του κυπριακού στίβου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων, που μας χάρισε η Στυλιάνα Ιωαννίδου, κερδίζοντας, στη Ναϊρόμπι, το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος.

Το νέο σύστημα πρόκρισης σε μεγάλες διοργανώσεις που εφάρμοσαν η World Athletics και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, στο οποίο η παγκόσμια κατάταξη ενέχει ουσιαστική σημασία, μας έχει προβληματίσει. Ο βαθμός δυσκολίας της πρόκρισης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, έχει πλέον αυξηθεί, ειδικά όσον αφορά αθλητές και αθλήτριες μικρών κρατών. Οι διεθνείς συμμετοχές σε επιλεγμένα πρωταθλήματα και μίτινγκ είναι πλέον επιβεβλημένη για τους κορυφαίους αθλητές μας.

Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την πιο πάνω νέα τάξη πραγμάτων, έχουμε τροχιοδρομήσει τη διοργάνωση, τον επόμενο Μάιο στην Κύπρο, διεθνούς μίτινγκ, το οποίο έχει περιληφθεί στην κατηγορία European Permit Meetings, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αυτή η νέα πρωτοβουλία της ΚΟΕΑΣ, τυγχάνει της στήριξης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε αθλητές και αθλήτριές μας να συμμετάσχουν και να εξασφαλίσουν σημαντικούς βαθμούς, βελτιώνοντας τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Παράλληλα, φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε ποιοτικούς ξένους αθλητές και αθλήτριες και να τοποθετήσουμε δυναμικά τον κυπριακό στίβο στον ευρωπαϊκό χάρτη σημαντικών διοργανώσεων.

Οι νέες προκλήσεις και οι στόχοι…

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κυπριακός στίβος, τη δεδομένη στιγμή είναι αρκετές, με τον επηρεασμό από την πανδημία να εξακολουθεί να απειλεί έντονα τη φυσιολογική εξέλιξη και ανάπτυξη του αθλήματος. Η ασφαλής και απρόσκοπτη συνέχιση των προπονήσεων, η υλοποίηση του αγωνιστικού προγραμματισμού και η επανεκκίνηση των προγραμμάτων ανίχνευσης ταλέντων, αποτελούν αδιαπραγμάτευτους εθνικούς στόχους. Επιπρόσθετα, ευελπιστούμε ότι εντός του επομένου έτους, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, θα επιτευχθεί η επαναφορά αγώνων στίβου για παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης.

Ο μέγας στόχος της αύξησης των παιδιών που ασχολούνται με το υπέροχο άθλημα του στίβου από νεαρή ηλικία, είναι απολύτως συμβατός με την πολιτική κάθε κυβέρνησης που στοχεύει σε δημιουργία συνθηκών υγείας και ασφάλειας για τους νέους και την κοινωνία ευρύτερα. Το πάγιο αίτημά μας για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τον κλασικό αθλητισμό, σε επίπεδα που να ικανοποιούν τις ευρύτερες ανάγκες του αθλήματος, εξακολουθεί να υφίσταται. Καταβάλλουμε επίμονη προσπάθεια και αναμένουμε ότι ο ΚΟΑ θα εγκρίνει στο τέλος της χρονιάς, συμπληρωματική επιχορήγηση για το 2021, στη βάση σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος που υποβάλαμε.

Άμεση βελτίωση των σταδίων…

Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός αθλητισμός, είναι η απουσία κατάλληλων εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες. Η κακή κατάσταση των αγωνιστικών χώρων στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ, στο Στέλιος Κυριακίδης και στο ΓΣΖ αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του αθλήματος. Θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η πολιτεία οφείλει να εξεύρει τα κονδύλια και να προβεί σε άμεσες και επιβεβλημένες ενέργειες για ανακατασκευή του στίβου και των τριών αυτών σταδίων. Η πρόσφατη επανέναρξη, με την έγκριση και χρηματοδότηση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, των απαιτούμενων χρονοβόρων διαδικασιών, προκειμένου να υλοποιηθεί η ανακατασκευή του ταρτάν στο ΓΣΠ, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη.

Η ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλουμε στην ΚΟΕΑΣ, πάντοτε με την στήριξη του ΚΟΑ και των χορηγών μας, για περαιτέρω αναβάθμιση του αθλήματος, προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλων σταδίων. Πέραν της αναντίλεκτης λειτουργικής ανάγκης για χρήση από τους αθλητές και τις αθλήτριες των Γυμναστικών μας Συλλόγων, στάδια στίβου με σύγχρονες προδιαγραφές και επαρκή εξοπλισμό αναμένεται να προσελκύσουν ξανά στο νησί μας, μεγάλους ξένους αθλητές για προπονητικές προετοιμασίες και να διευκολύνουν την υλοποίηση του οράματός μας για διεξαγωγή επιπρόσθετων σημαντικών διεθνών διοργανώσεων στίβου στην Κύπρο.

Αγαπητοί φίλοι,

Επιθυμώ να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες της ΚΟΕΑΣ προς τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Αντιπρόεδρο κ. Κωστάκη Κουκουλλή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την υπηρεσία του Οργανισμού, για τη συνεργασία και τη στήριξη που προσφέρουν στον κυπριακό στίβο. Ευχαριστούμε, επίσης, τους χορηγούς μας, νέους και διαχρονικούς, αλλά και τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που προβάλλουν το αγαπημένο μας άθλημα.

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη της Γενικής Συνέλευσης,

Απευθύνω θερμές ευχαριστίες και στον καθένα από εσάς ξεχωριστά, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλετε την Ομοσπονδία και μένα προσωπικά, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η υλοποίηση του έργου και του οράματος μας. Τέλος, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής κ. Αντώνη Γεωργαλλίδη και το προσωπικό της Ομοσπονδίας, για τη στενή και άρτια συνεργασία.

Print Friendly, PDF & Email
X