Αρχική Ανακοινώσεις Ο ΓΣΖ γιόρτασε τα 125 χρόνια ύπαρξής του

Ο ΓΣΖ γιόρτασε τα 125 χρόνια ύπαρξής του

από KOEAS

Στην παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Γυμναστικός Σύλλογος Ζήνων Λάρνακας γιόρτασε το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2022, τα 125 χρόνια από την ήμερα της «γέννησής» του, τα οποία συμπληρώθηκαν το 2021. Ο ΓΣΖ ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 1896, με αρχική ονομασία «Το Στάδιον», με πρώτο πρόεδρο τον Φίλιο Ζαννέτο. Στην πορεία των χρόνων ο Γυμναστικός Σύλλογος της Λάρνακας ανέδειξε σημαντικούς αθλητές, οι οποίοι πρόσφεραν τα μέγιστα στον κυπριακό αθλητισμό και ιδιαίτερα στον στίβο. Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Στέφη Δράκου, ο μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος και άλλα μέλη της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας του τόπου μας, απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του ΓΣΖ Ανδρέας Ζαχαρίου, ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, ενώ ο ερευνητής – συγγραφέας Χρύσανθος Χρυσάνθου αναφέρθηκε στο επετειακό λεύκωμα το οποίο δημιούργησε, για τα 125 χρόνια ζωής του ΓΣΖ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις διακρίσεις που κατέγραψε ο ΓΣΖ στην πορεία των 125 χρόνων, επισήμανε την παρουσία του και στους εθνικούς αγώνες και υπενθύμισε την απόφαση για ανακατασκευή του σταδίου του στίβου, εντός του 2023. «Ως Πολιτεία σημαντικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του μαζικού κοινωνικού αθλητισμού. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε να δώσουμε κίνητρα ενασχόλησης των νέων με τον αθλητισμό, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε στο σύνολο των ταλαντούχων αθλητών της χώρας μας, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ουσιαστική, αλλά και συνεχή στήριξη και όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους», ήταν κάποια από τα λόγια του κ. Αναστασιάδη.

Η βραδιά κορυφώθηκε με τις βραβεύσεις αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι κατέγραψαν σημαντικές επιτυχίες για τον σύλλογο της Λάρνακας, με την επιλογή τους να είναι δύσκολη σε μια ιστορική πορεία 125 χρόνων. Αρχικά τιμήθηκαν οι αθλητές και αθλήτρια που έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, την υπέρτατη τιμή για κάθε αθλητή. Η Σκεύη Θεοδώρου έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, ενώ ο σύζυγός της από το 2012 Κωνσταντίνος Σταθελάκος, εκπροσώπησε την Κύπρο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Και οι δυο τους ασχολήθηκαν με το αγώνισμα της σφυροβολίας. Ο πρώτος αθλητής του ΓΣΖ, που μετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο δεκαθλητής μας Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος έλαβε μέρος στο Σίδνεϊ το 2000. Το μοναδικό χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο εφήβων, σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου, έχει κατακτήσει ο Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος πρώτευσε στο Ευρωπαϊκό κάτω των 20 ετών το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Ο Λουκαΐδης είναι κάτοχος αρκετών παγκύπριων ρεκόρ σε έφηβους και παίδες.

Εν συνεχεία ο ΓΣΖ τίμησε παλαιότερους αθλητές και πρωταθλητές του. Σας παραθέτουμε τις δράσεις τους, όπως αναφέρθηκαν στην εκδήλωση. «Διέπρεψε στο αγώνισμα δρόμου 110 μ. με εμπόδια, στο οποίο πέτυχε επίδοση 14.7, μάλιστα σε εφηβική ηλικία το 1970. Ήταν ο πρώτος Κύπριος αθλητής που πέτυχε χρόνο κάτω των 15.0 στο αγώνισμα αυτό. Η επίδοσή του (14.7) αποτέλεσε όχι μόνο παγκύπριο, αλλά πανελλήνιο και βαλκανικό ρεκόρ στην κατηγορία εφήβων. Κατάφερε να φτάσει μέχρι τον ημιτελικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1970. Υπήρξε μέλος και της εθνικής ομάδας της Ελλάδας. Ως πολυσύνθετος αθλητής, εκπροσωπούσε τον ΓΣΖ σε διάφορα αγωνίσματα στους ίδιους αγώνες. Πέτυχε δυο νίκες στους Παγκυπρίους αγώνες, το 1970 και το 1972, ενώ ανέβηκε στο βάθρο των νικητών και σε Πανελληνίους αγώνες. Υπήρξε και καλαθοσφαιριστής με την ομάδα του Πεζοπορικού, με την οποία αναδείχθηκε τρεις φορές κυπελλούχος την περίοδο 1969-1971. Ο Κυριάκος Σεραφείμ».

«Κάτοχος  παγκύπριου ρεκόρ στο αγώνισμα του άλματος σε μήκος με 7,09μ. και του άλματος τριπλούν με 14,91μ. το 1963. Ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με ομαδικά αθλήματα, το ποδόσφαιρο και την καλαθόσφαιρα τη δεκαετία του 1960. Άρχισε την αθλητική του καριέρα με τον Γ.Σ.Ε. και την Ανόρθωση Αμμοχώστου και τη συνέχισε με τον Γ.Σ.Ζ. και τον Πεζοπορικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι έπαιξε ποδόσφαιρο και στην ομάδα της γενέτειράς του, τον Εθνικό Άχνας. Ήταν σπουδαίος πολυαθλητής, διεθνής, μέλος της μικτής (όπως λεγόταν τότε η εθνική ομάδα) της Κύπρου σε τρία αθλήματα, τον στίβο, το ποδόσφαιρο και την καλαθόσφαιρα. Σε όλα αναδείχθηκε πρωταθλητής. Επιλέγηκε επίσης ως μέλος της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στον στίβο, με την οποία αγωνίστηκε το 1958 στους Βαλκανικούς αγώνες, όπου κατετάγη τέταρτος στο άλμα τριπλούν. Με τα χρώματα του Γ.Σ.Ζ. αναδείχθηκε τέσσερις φορές παγκυπριονίκης την περίοδο 1961 – 1966, τρεις φορές στο άλμα τριπλούν και μια φορά στο άλμα εις μήκος. Έγινε κάτοχος των παγκύπριων ρεκόρ και στα δύο αγωνίσματα. Αφού διέκοψε την ενεργό δράση, εργάστηκε ως γυμναστής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και ως προπονητής του Γ.Σ.Ζ. Ανέδειξε πολλά νέα ταλέντα στον αθλητισμό, που εξελίχθηκαν σε κορυφαίοι αθλητές.  Ο Παναγιώτης Πιερή.».

«Ο Γεώργιος Λουρουτζιάτης γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1934 στο Χωριό Λουρουτζίνα της Επαρχίας Λευκωσίας. Φοίτησε στο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Από τα μαθητικά του χρόνια ήταν αναμεμειγμένος στα αθλητικά, όντας ποδοσφαιριστής και καλαθοσφαιριστής στις ομάδες των σχολείων του, καθώς και μετέπειτα στην πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της ΕΠΑ Λάρνακας. Με τη λήξη της δράσης του στα γήπεδα υπηρετεί ως διοικητικό στέλεχος της ΕΠΑ και του Γ.Σ.Ζ., του οποίου από το 1989 μέχρι το 2013 υπήρξε πρόεδρος, εναλλάξ με το καλό του φίλο Μιλτή Μιχαηλίδη. Η προσφορά του στον αθλητισμό πολυετής: Υπηρέτησε για 60 χρόνια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Σ.Ζ., 25 χρόνια στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), όπου για 7 χρόνια υπήρξε μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΤΕΔ) και 30 χρόνια στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ). Δραστήριο μέλος και στην πολιτική ζωή του τόπου, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Κόμματος και του Δημοκρατικού Συναγερμού, του οποίου εξελέγη στο πρώτο 100μελές συμβούλιο. Σήμερα, στα 87 του χρόνια υπηρετεί τον αγαπημένο του Γυμναστικό Σύλλογο Γ.Σ.Ζ. από την θέση του αντιπρόεδρου».

«Ο Κώστας Πύργος, ο δάσκαλος, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1933 στην Αραδίππου. Νυμφεύτηκε το 1961 τη Γεωργία Παπανικοδήμου και απέκτησαν 3 κόρες, την Έλενα, τη Σκεύη και τη Νίκη. Δίδαξε 40 ολόκληρα χρόνια στη Λάρνακα και επαρχία Λάρνακας. Ως εκπαιδευτικός ήταν αυστηρός, αλλά το συνδύαζε εκεί που χρειαζόταν με όμορφο χιούμορ και πολλή αγάπη. Κατά τον αγώνα του 55-59 τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέλφια του μπήκαν από την αρχή στην Οργάνωση, ο καθένας  ξεχωριστά, εν αγνοία του άλλου. Συνελήφθηκε και έκανε στα κρατητήρια 200 μέρες. Ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε στα 16 του χρόνια, ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΕΠΑ στη «χρυσή εποχή» στην ιστορία της ΕΠΑ, ως αριστερός οπισθοφύλακας Ταυτόχρονα ήταν αθλητής του ΓΣΖ σε δρόμους ταχύτητας. Αξιόλογη η προσφορά του ΔΑΣΚΑΛΟΥ στους  αθλητικούς χώρους. Για δεκαετίες έφορος στίβου του ΓΣΖ. Κριτής για πολλά χρόνια σε διάφορους αγώνες στην Κύπρο. Ως μέλος του ΣΕΓΑΣ και της ΚΟΕΑΣ ταξίδεψε σε αθλητικές διοργανώσεις στο εξωτερικό, κάποτε ως συνοδός και άλλες ως κριτής».

«Ο Μιλτής Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1934 στη Λάρνακα. Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στο ποδόσφαιρο, στον στίβο, στην καλαθόσφαιρα και στην πετόσφαιρα. Ήταν παγκυπριονίκης στα αγωνίσματα 400 μέτρων και 400 μέτρων με εμπόδια. Το 1995, σε Πανελλήνιους αγώνες, στο Παναθηναϊκό στάδιο, κατέκτησε τη 2η θέση στο αγώνισμα 400 μέτρων με εμπόδια. Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε αρχικά στην ΕΠΑ και μετά στον Πεζοπορικό, όπου και διακρίθηκε ως αμυντικός. Αγωνίστηκε στους ιστορικούς πρώτους αγώνες της Μικτής Κύπρου το 1960 με το Ισραήλ για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Διετέλεσε πρόεδρος του Γ.Σ.Ζ. (εκ. περιτροπής με τον Γιώργο Λουρουτζιάτη την περίοδο 1989-2013) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ. Ήταν επίσης αρχηγός και συνοδός αποστολής της κυπριακής εθνικής ομάδας στίβου σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις στο εξωτερικό. Πρωτοστάτησε στην αγορά από τη Μητρόπολη Κιτίου του χώρου του νέου ΓΣΖ. Εργάστηκε για πολλές δεκαετίες με αφοσίωση και πάθος για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων και των ιδεωδών του».

Print Friendly, PDF & Email
X