Αρχική Ανακοινώσεις Ο ΚΟΑ στηρίζει την ΚΟΕΑΣ για ανάληψη διεθνούς μίτινγκ

Ο ΚΟΑ στηρίζει την ΚΟΕΑΣ για ανάληψη διεθνούς μίτινγκ

από KOEAS

Την ευκαιρία να θέσει στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού τα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κυπριακό στίβο, είχε την Τρίτη (14/9/21) η ηγεσία της ΚΟΕΑΣ. Ο πρόεδρος Περικλής Μάρκαρης, ο γενικός διευθυντής Αντώνης Γεωργαλλίδης και ο επίτιμος πρόεδρος Αντώνης Δράκος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη και ανέπτυξαν «φλέγοντα» ζητήματα, όπως η περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ομοσπονδίας και των Γυμναστικών Συλλόγων, οι βελτιωτικές εργασίες στα γήπεδα του στίβου, τα πρωτόκολλα για τον covid-19 και βέβαια τις διοργανώσεις στο 2022, που είναι αρκετές. Από πλευράς ΚΟΑ, παρόντες στη συνάντηση ήταν η γενική διευθύντρια Μαίρη Παπαμιλτιάδη, ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Σωτήρης Σαμψών, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Ανδρόνικος Ανδρονίκου, Σωτήρης Αδάμου, Κάλλη Χατζηιωσήφ, Μιχάλης Ιωάννου και Έλενα Παπακώστα Κοκκίνου, καθώς και οι λειτουργοί Δημήτρης Παρτέλλας (τεχνικών υπηρεσιών) και Πάρις Αβρααμίδης (αγωνιστικού αθλητισμού).

Η νέα τάξη πραγμάτων στον διεθνή στίβο, με τη δημιουργία της παγκόσμιας κατάταξης, γνωστής ως world ranking, από την οποία θα προκύπτουν και οι τελικές προκρίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την εξασφάλιση συμμετοχής σε αυτές, για αθλητές που προέρχονται από όχι τόσο ισχυρές χώρες. Τα όρια πρόκρισης που θέτουν η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι πλέον πολύ υψηλά, ενώ και τα κόστη για συμμετοχή σε διεθνή μίτινγκ μεγάλα. Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί έφεραν και την άμεση αντίδραση της ΚΟΕΑΣ, η οποία αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των δικών μας αθλητών και αθλητριών, και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εξέταση με κάθε λεπτομέρεια της δυνατότητας φιλοξενίας ενός διεθνούς μίτινγκ στίβου στο 2022. Ήδη έχει κάνει προκαταρτικές επαφές με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ούτως ώστε τον Μάιο του 2022 (μεταξύ 7 και 12) να διοργανώσει ένα από τα Continental Tour Bronze μίτινγκ.

Βασικός στόχος της ΚΟΕΑΣ είναι να δώσει την ευκαιρία στους δικούς μας αθλητές και αθλήτριες να λάβουν μέρος στη διοργάνωση και να μαζέψουν σημαντικούς βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη. Επιπρόσθετα, η ΚΟΕΑΣ θέλει να βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη του στίβου και το μίτινγκ αυτό να υπάρχει κάθε χρόνο στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Στόχος είναι το μίτινγκ να διεξάγεται στη Λευκωσία και αν στο 2022 δεν προλάβει να είναι έτοιμο το ανακαινισμένο ΓΣΠ, θα το διοργανώσει στο Τσίρειο. Ο ΚΟΑ ήταν αρκετά θετικός για να στηρίξει οικονομικά αυτήν την προσπάθεια της ΚΟΕΑΣ και αν εγκριθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, επόμενος στόχος θα είναι η εξεύρεση χορηγών και η υλοποίηση όλων όσων χρειάζονται για τη φιλοξενία τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

Ο Σχεδιασμός Κινήτρων…

Ακόμα ένα σημαντικό θέμα που συζήτησε η ηγεσία της ΚΟΕΑΣ με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΚΟΑ, είναι η συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας για το 2021, κυρίως σε ό,τι αφορά τον Σχεδιασμό Κινήτρων. Σε αυτήν τη χρονιά οι αθλητές και αθλήτριές μας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, απέδειξαν το βάθος του κυπριακού στίβου με τις διεθνείς τους επιτυχίες. Η ΚΟΕΑΣ κατέθεσε συγκεκριμένη ονομαστική κατάσταση των αθλητών μας, που περιλαμβάνονται στο Σχεδιασμό Κινήτρων και τις αυξημένες οικονομικές τις υποχρεώσεις προς αυτά τα παιδιά, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης από τον ΚΟΑ. Ταυτόχρονα, συζήτησαν για τον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος πρέπει να είναι αυξημένος, από τη στιγμή που οι αθλητές και αθλήτριές μας είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν μέρος σε διάφορα διεθνή μίτινγκ, για να εξασφαλίσουν συμμετοχή στις μεγάλες διοργανώσεις, άρα θα πρέπει να κάνουν αρκετά ταξίδια. Επίσης, θα είναι αυξημένες και οι οικονομικές απαιτήσεις των Γυμναστικών Συλλόγων, με την ΚΟΕΑΣ να ζητά από τον ΚΟΑ την περαιτέρω οικονομική ενίσχυσή τους.

Η βελτίωση των σταδίων…

Για να μπορέσουν οι αθλητές να προπονούνται απρόσκοπτα, προετοιμαζόμενοι για μία πολύ απαιτητική χρονιά, όπως είναι το 2022, θα πρέπει να έχουν και τα κατάλληλα γήπεδα για να γυμνάζονται. Μέσα στο 2022 ο ΚΟΑ αναμένεται να προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα στο ταρτάν του «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο, ενώ θα συμβάλει και στην ανακατασκευή του Εθνικού Σταδίου στο ΓΣΠ Λευκωσίας. Για το 2023 είναι προγραμματισμένη η βελτίωση και του ΓΣΖ.

Ωστόσο, δεν αρκούν μόνο οι γηπεδικές εγκαταστάσεις για την απρόσκοπτη εκγύμναση των αθλητών, αλλά και η δυνατότητα παρουσίας σε αυτά. Η ΚΟΕΑΣ έθεσε ενώπιον του ΚΟΑ την αναγκαιότητα αλλαγής των προνοιών για τον covid-19, σε ό,τι αφορά την αριθμητική παρουσία αθλητών και προπονητών εντός των εγκαταστάσεων του στίβου, θεωρώντας πως είναι δυσανάλογη και μειονεκτική σε σχέση με άλλα αθλήματα, βάσει της έκτασης των γηπέδων και της αναλογίας που καθορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Εν κατακλείδι, η ΚΟΕΑΣ εκφράζει την ικανοποίησή της για την εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και εκπροσώπους του ΚΟΑ, καθώς στα θέματα που έθεσε αντιμετωπίστηκε με πολύ θετική διάθεση και οι διευκρινιστικές συζητήσεις ξεκαθάρισαν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες της Ομοσπονδίας. Η ΚΟΕΑΣ θεωρεί πως υπήρξε πλήρης κατανόηση των θέσεών της από τον ΚΟΑ και θα περιμένει το συντομότερο δυνατόν τις απαντήσεις του Οργανισμού.

Print Friendly, PDF & Email
X