Αρχική Ανακοινώσεις Οι Κύπριοι που βρίσκονται στον «Δρόμο Για τη Βουδαπέστη»…

Οι Κύπριοι που βρίσκονται στον «Δρόμο Για τη Βουδαπέστη»…

από KOEAS

Δύο μήνες απομένουν για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες του στίβου σε όλο τον κόσμο, για να εξασφαλίσουν τα όρια συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη από τις 19 έως τις 27 Αυγούστου 2023. Στις 30 Ιουλίου 2023, λήγει η προθεσμία που έδωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την εξασφάλιση της απευθείας πρόκρισης με τα υψηλά όρια που έθεσε και από εκεί και πέρα θα επεξεργαστεί τη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης, για να συμπληρώσει τις διαθέσιμες θέσεις σε κάθε αγώνισμα. Μέχρι σήμερα, στο λίγο χρονικό διάστημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου στον ανοιχτό στίβο, δεν κατάφερε κάποιο από τα δικά μας παιδιά να πάρει την απευθείας πρόκριση, κάτι που μπορεί να γίνει βέβαια στο επόμενο πολύ σημαντικό διάστημα, όταν θα αρχίσουν να φορμάρονται όλοι και όλες τους.

Ωστόσο, από την παγκόσμια κατάταξη επτά (7) αθλητές και αθλήτριες μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη λίστα πρόκρισης για το Παγκόσμιο, με την Ολίβια Φωτοπούλου να αναμένεται να προστεθεί σε αυτήν, όταν συμπληρώσει πέντε επίσημους αγώνες στα 100μ. και 200μ. Την Τετάρτη (31/5/23) η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανήρτησε την υφιστάμενη παγκόσμια κατάταξη, η οποία περιέχει αρκετές ανακατατάξεις, αφού γίνονται, σχεδόν καθημερινά, μίτινγκ στίβου σε όλο τον κόσμο και είναι πολλοί οι αθλητές και οι αθλήτριες που προσθέτουν βαθμούς στη συνολική συγκομιδή τους. Στα αποτελέσματα προστέθηκαν και αυτά του δικού μας διεθνούς μίτινγκ, που πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη (25/5) στο «Τσίρειο», με τη συμμετοχή 23 Κύπριων αθλητών και αθλητριών, κάποιοι από τους οποίους επωφελήθηκαν. Ανάμεσά τους και ο Απόστολος Παρέλλης, ο οποίος μπορεί να αγωνίστηκε τραυματίας, όμως η παρουσία του στο μίτινγκ μας, καθώς και αυτή που ακολούθησε στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Μαρόκου, τον βοήθησαν να συμπληρώσει τους απαιτούμενους πέντε αγώνες, για να συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κατάταξη και αμέσως βρέθηκε στην 21η θέση της δισκοβολίας!

Μέχρι στιγμής (30/5), στη λίστα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στον «Δρόμο για τη Βουδαπέστη», με βάση την παγκόσμια κατάταξη, βρίσκονται ο Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. με εμπόδια), η Ναταλία Χριστοφή (100μ. με εμπόδια), η Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν (μήκος), η Ελένα Κουλιτσένκο (ύψος), ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία), για να κάνουν την είσοδό τους για πρώτη φορά στη σχετική λίστα πρόκρισης, ο Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) και η εντυπωσιακή τελευταία Δάφνη Γεωργίου (100μ. με εμπόδια)! Προτού κάνουμε κάπως πιο εκτενή αναφορά για τον καθένα, θα πρέπει να σας διευκρινίσουμε πώς βγαίνει αυτή η λίστα. Τα όρια πρόκρισης για το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης ισχύουν από την 31η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Ιουλίου 2023. Στο διάστημα αυτό όποιος/α αθλητής / αθλήτρια επιτύχει το υψηλό όριο τότε εξασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή στο Παγκόσμιο. Στο ίδιο διάστημα μετράνε και οι επιδόσεις όλων των υπόλοιπων αθλητών / αθλητριών, με βάση τις οποίες καταρτίζεται η παγκόσμια κατάταξη, στην οποία λαμβάνονται υπόψη μόνο τα πέντε καλύτερα αποτελέσματα. Τελευταία διαδικασία είναι το φιλτράρισμα της κατάταξης, για να υπάρχουν σε αυτήν μόνο τρεις αθλητές / αθλήτριες από κάθε χώρα, με εξαίρεση τις wild cards (κάτοχοι τίτλου από πέρσι στο Όρεγκον, νικητές / νικήτριες ηπειρωτικών πρωταθλημάτων), που επιτρέπουν συν μία συμμετοχή.

Αρχίζοντας από τα κορίτσια μας αυτή που ξεχωρίζει με τη βαθμολογική της συγκομιδή είναι η Ναταλία Χριστοφή, η οποία στο 2023 κατέρριψε τα παγκύπρια ρεκόρ και στον κλειστό και στον ανοικτό στίβο. Στον κλειστό, έτρεξε τα 60μ. με εμπόδια σε 7.92 και στον ανοικτό τα 100μ. με εμπόδια σε 13.02. Σε ένα αγώνισμα, στο οποίο βλέπουμε «απίστευτους» χρόνους στην παγκόσμια περιοδεία, η αθλήτρια του Αλέξανδρου Σταυρίδη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 1197 βαθμούς. Αρκετά βελτιωμένη υπό τις οδηγίες του Αντώνη Γιαννουλάκη εμφανίζεται φέτος η Δάφνη Γεωργίου, η οποία έριξε την ατομική της επίδοση στα 100μ. με εμπόδια στα 13.25 και κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στις πρώτες 40 θέσεις που οδηγούν στη Βουδαπέστη. Η Γεωργίου είναι αυτήν τη στιγμή στην 38η θέση με 1147 βαθμούς, στοχεύοντας στην πορεία της χρονιάς να τους ανεβάσει ακόμα περισσότερο.

Σταθερά στις θέσεις πρόκρισης βρίσκεται η Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν στο μήκος, έστω και αν μέχρι τώρα δεν είναι τόσο ικανοποιημένη για τα άλματά της, ξέροντας πως μπορεί για ακόμα καλύτερη συνέχεια. Η αθλήτρια του Φώτη Στεφανή, βρίσκεται στην 29η θέση (προκρίνονται 36) με 1150 βαθμούς, έχοντας καλύτερη φετινή επίδοση τα 6,45μ., ενώ την Τετάρτη (31/5) έκανε στα «Παπαφλέσσεια» της Καλαμάτας 6,40μ. Η νέα της παρέας των υψηλών επιδόσεων του κυπριακού στίβου, είναι η Ελένα Κουλιτσένκο, η οποία σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια στις ΗΠΑ και αναμένεται να κάνει την πρώτη εμφάνισή της με τα κυπριακά χρώματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων. Η Κουλιτσένκο βελτίωσε τις ατομικές της επιδόσεις στο ύψος στον κλειστό με 1,92μ. και στον ανοικτό στίβο με 1,90μ., έχοντας προκριθεί στους τελικούς του NCAA (7-10 Ιουνίου). Οι καλές της επιδόσεις στο ύψος την ανέβασαν και στην παγκόσμια κατάταξη και τώρα βρίσκεται στο Νο28 στον «Δρόμο για τη Βουδαπέστη» με 1132 βαθμούς (προκρίνονται  36).

Στην αντρική κατηγορία οι μόνιμοι πρωταγωνιστές την τελευταία επταετία είναι οι Μίλαν Τράικοβιτς και Απόστολος Παρέλλης, οι οποίοι σταθερά είναι παρόντες στις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου, κάνοντας αρχή με την ανάδειξή τους σε Ολυμπιονίκες το 2016. Ο Μίλαν Τράικοβιτς είναι ίσως ο μοναδικός αθλητής μας ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο με το όριο. Τα 13.28 στα 110μ. με εμπόδια τα έχει τρέξει στην καριέρα του και αισιοδοξεί ότι στο επόμενο διάστημα, όταν φορμαριστεί καλύτερα, θα μπορέσει να καταφέρει το όριο. Ο αθλητής του Αντώνη Γιαννουλάκη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην 21η θέση με 1225 βαθμούς, με τους πρώτους 40 να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους.

Για τον Απόστολο Παρέλλη δεν υπάρχει κλειστός στίβος για να προσθέσει επιδόσεις στην κατάταξή του και έτσι χρειαζόταν δύο μόνο αγώνες στον ανοικτό, και μάλιστα όχι και τους καλύτερούς του, για να αποδείξει ότι παραμένει στους κορυφαίους της δισκοβολίας. Ο αθλητής του Κωνσταντίνου Σταθελάκου βρίσκεται στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 1148 βαθμούς (προκρίνονται 36) και έχει τον χρόνο μπροστά του για μεγάλες βολές και σημαντική άνοδο.

Ο νέος της παρέας με διεκδίκηση συμμετοχής σε μεγάλες διοργανώσεις είναι ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης, ο οποίος από το περσινό Ευρωπαϊκό του Μονάχου, δεν θέλει να χάσει άλλη τέτοια μεγάλη ευκαιρία. Με σταθερότητα τον τελευταίο χρόνο σε βολές κοντά και πάνω από τα 73 μέτρα στη σφυροβολία και με μεγάλο στόχο να ξεπεράσει το παγκύπριο ρεκόρ του προπονητή του Κωνσταντίνου Σταθελάκου  (75,32μ.), ο Πουρσανίδης διατηρείται σε θέση πρόκρισης για το Παγκόσμιο, ευρισκόμενος αυτήν τη στιγμή στο Νο25 με 1134 βαθμούς (προκρίνονται 36).

Από τους υπόλοιπους αθλητές και αθλήτριές μας, οι οποίοι έχουν χρόνο για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να ανέβουν στην παγκόσμια κατάταξη, στις πρώτες 100 είναι η Ανδρονίκη Λαδά (δισκοβολία, Νο79 με 975 βαθμούς) και η Βαλεντίνα Σάββα (σφυροβολία, Νο82 με 1008 βαθμούς), ενώ στο Νο101 βρίσκεται η Δέσποινα Χαραλάμπους στο ύψος με 1048 βαθμούς. Θυμίζουμε, ότι η Ολίβια Φωτοπούλου, όταν συμπληρώσει πέντε αγώνες (100μ. ή/και 200μ.) αναμένεται να μπει στις λίστες πρόκρισης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ»

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΑΘ. Π.Κ. Ε.Θ. ΟΡ.
Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια) 1197 28 40 16
Δάφνη Γεωργίου (100μ. εμπόδια) 1147 38 40 16
Φίλιππα Καβίτεν (μήκος) 1150 29 36 16
Ελένα Κουλιτσένκο (ύψος) 1132 28 36 10
ΑΝΔΡΕΣ ΒΑΘ. Π.Κ. Ε.Θ. ΟΡ.
Μίλαν Τράικοβιτς (100μ. εμπόδια) 1225 21 40 16
Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) 1148 21 36 13
Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία) 1134 25 36 12

ΒΑΘ.: Βαθμοί, Π.Κ.: Θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη, Ε.Θ.: Επιτρεπόμενες θέσεις συμμετοχής στο αγώνισμα, ΟΡ.: Ο αριθμός όσων εξασφάλισαν μέχρι στιγμής το όριο απευθείας πρόκρισης.

Print Friendly, PDF & Email
X