Αρχική Ανακοινώσεις Ομάδα Σταθελάκου: Σκληρή δουλειά για να πάνε από τη Ρώμη στο… Παρίσι

Ομάδα Σταθελάκου: Σκληρή δουλειά για να πάνε από τη Ρώμη στο… Παρίσι

από KOEAS

Όσοι γνωρίζουν από στίβο, ξέρουν πως η φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδος είναι από τις πιο δύσκολες και πιο επίπονες. Είναι η περίοδος στην οποία ο κάθε αθλητής και αθλήτρια βάζει πολλή προπόνηση στο σώμα του/της, τρέχει αμέτρητα χιλιόμετρα, σηκώνει απίστευτα βάρη και αναλόγως αγωνίσματος έχει στοχοπροσηλωμένη προσέγγιση της προετοιμασίας σε ό,τι απαιτεί αυτή. Κι όπως σοφά λένε και οι προπονητές, «αν δεν δουλέψεις τώρα δεν θα μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου, όταν έρθει η αγωνιστική περίοδος…». Πόσο μάλλον όταν οι στόχοι σου ξεπερνούν τα κυπριακά όρια και φτάνουν μέχρι τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Και το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά, στην οποία ο κυπριακός στίβος θέλει να πάει στο Παρίσι με όσους περισσότερους αθλητές γίνεται και για να το πετύχει, τα παιδιά αυτά και οι προπονητές τους πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά, καθημερινά και με σωστό προγραμματισμό. Αυτό κάνουν και οι αθλητές του Κωνσταντίνου Σταθελάκου, οι οποίοι εδώ και περίπου δύο μήνες βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ΓΣΠ και σηκώνουν πάρα πολλά βάρη, ενώ κάνουν τις ρίψεις τους με πιο βαριά όργανα, ούτως ώστε το σώμα τους να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, όταν θα έρθει η στιγμή της αγωνιστικής περιόδου.

«Εδώ και περίπου δύο μήνες βρισκόμαστε στην περίοδο της προετοιμασίας, ξεκινώντας με γενική ενδυνάμωση, ενώ το τελευταίο διάστημα αρχίσαμε και τις βολές και τα βάρη και τους επόμενους δύο μήνες θα κάνουμε ακόμα πιο βαριά προπόνηση. Στο επόμενο διάστημα είναι σημαντικό ότι θα μεταβούμε στη Νότια Αφρική για τρεις εβδομάδες, στις αρχές Δεκεμβρίου, εκεί όπου θα είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην προετοιμασία, για να κάνουμε αυτά που πρέπει στον μέγιστο βαθμό, ούτως ώστε να μπούμε δυναμικά στην αγωνιστική περίοδο, η οποία φέτος αρχίζει πιο νωρίς από ό,τι συνήθως», ήταν κάποια από τα αρχικά λόγια του Κωνσταντίνου Σταθελάκου, σε ό,τι αφορά γενικά την προετοιμασία των αθλητών του.

Κι όντως η φετινή αγωνιστική χρονιά θα πρέπει να αρχίσει αρκετά νωρίς, αφού υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης στις αρχές Ιουνίου (7 με 12), με τα όρια να εκπνέουν στις 26 Μαΐου, κάτι που σημαίνει πως πρέπει τα παιδιά να έχουν βάλει αρκετούς αγώνες στα πόδια τους, για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στον πρώτο στόχο της χρονιάς. «Για τα τρία παιδιά, τον Απόστολο, τον Αλέξανδρο και τον Χριστόφορο, ο πρώτος στόχος είναι να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να κάνουν μία καλή παρουσία σε αυτό. Αν πάρουν την πρόκριση για τη Ρώμη και έχουν μία καλή παρουσία εκεί, τότε αυτόματα θα τους δώσει και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι νωρίς στη χρονιά και να βρούμε σημαντικά μίτινγκ που δίνουν βαθμούς, για να λάβουμε μέρος», μας ανέφερε ο ομοσπονδιακός μας προπονητής.

Το 2023 θα λέγαμε πως είχε τις άτυχες στιγμές του για τους «δυνατούς» αθλητές μας, με τον Απόστολο Παρέλλη να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους ραχιαίους μύες και τα πλευρά του και να απουσιάζει για μεγάλο διάστημα από προπονήσεις και αγώνες, τον Χριστόφορο Γενεθλή να τραυματίζεται σοβαρά στην προετοιμασία στη Νότια Αφρική και να υποβάλλεται σε εγχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ολόκληρη τη χρονιά, ενώ ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης δεν μπόρεσε να βγάλει στους αγώνες του τις βολές που θα μπορούσε να κάνει. Έτσι, για τα τρία παιδιά το 2024 φαντάζει ως μία ευκαιρία να επανέλθουν στις μεγάλες βολές και να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται. Ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Σταθελάκο να μας πει 2-3 λόγια για τους τρεις πρωτοκλασάτους αθλητές μας,

Για τον Απόστολο Παρέλλη μάς ανέφερε: «Ο Απόστολος ξεκίνησε καλύτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αισθάνεται καλύτερα μετά τον περσινό τραυματισμό του, και παρά τα όσα αντιμετώπισε κατάφερε να λάβει μέρος σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να καταγράψει την καλύτερη επίδοσή του στη χρονιά. Αν είναι υγιής θα είναι πολύ καλύτερη η χρονιά του. Όλα τα παιδιά ελπίζουμε να παραμείνουν υγιή, γιατί είναι το πιο σημαντικό για να μπορέσουν να βγάλουν καλύτερα αποτελέσματα στο γήπεδο. Μεγάλος στόχος για τον Απόστολο είναι η 4η παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ελπίζουμε να το πετύχει, γιατί ξέρει πως θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί που θα λάβει μέρος. Γι’ αυτό τα δίνει όλα στις προπονήσεις και είναι αποφασισμένος να πετύχει τον στόχο του».

Για τον Αλέξανδρο Πουρσανίδη μάς είπε: «Πέρσι οι προσδοκίες ήταν για να ρίξει περισσότερα από τα 73,73μ. Ξεκινήσαμε να κυνηγάμε αγώνες από νωρίς, γιατί ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση και κάπου εκεί χάθηκε το παιχνίδι, επειδή δεν βγήκαν όπως περιμέναμε οι αγώνες και κάπου άδειασε από δυνάμεις στην πορεία… Αυτό έγινε μάθημα και για τον ίδιο και για μένα, γιατί εγώ έκανα τον προγραμματισμό… Φέτος λέμε να το πάμε διαφορετικά και ελπίζουμε ότι θα είναι η χρονιά που θα κάνει αυτά τα οποία πραγματικά μπορεί. Πρώτος στόχος είναι η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ελπίζουμε πως θα καταφέρει να προκριθεί και για τους Ολυμπιακούς, γιατί η σφυροβολία είναι από τα πιο δύσκολα αγωνίσματα, με μεγάλους αθλητές σε όλο τον κόσμο».

Για τον άτυχο πέρσι Χριστόφορο Γενεθλή, ο Κωνσταντίνος Σταθελάκος μάς ανέφερε: «Ο Χριστόφορος ευτυχώς είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, κάνει φουλ την προετοιμασία. Από το 2017 μέχρι φέτος, εγκεφαλικά είναι η καλύτερη χρονιά που έχει ξεκινήσει ποτέ. Ίσως να είναι η πρώτη χρονιά που ξέρει τι θέλει. Θέλει να κάνει αθλητισμό και να ρίξει δίσκο. Κάποιες άλλες χρονιές ίσως να σκεφτόταν να κάνει και κάτι άλλο παράλληλα, όμως φέτος είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στον δίσκο. Απλώς ο Χριστόφορος, επειδή έχασε ολόκληρη την περσινή χρονιά, θα πρέπει να λάβει μέρος σε περισσότερους αγώνες και να βγάλει καλές βολές, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκρισή του για το Ευρωπαϊκό και βλέπουμε».

Μαζί με τον Κωνσταντίνο Σταθελάκο προπονούνται επίσης οι νεαροί Πέτρος Μιχαηλίδης (σφαιροβολία), Δημήτρης Γρηγορίου (σφυροβολία) και ο ταλαντούχος 15χρονος Αλέξανδρος Γκαμράουι (σφυροβολία), οι οποίοι στοχεύουν στην ατομική βελτίωσή τους, βάζοντας και αυτοί πολλή δουλειά στις προπονήσεις. «Σε αυτό το επίπεδο των αθλητών στόχος είναι να υπάρχει η ατομική βελτίωση και να ξεπεράσουν ακόμα και τις προσδοκίες μας. Πέρσι, για παράδειγμα, ο Πέτρος Μιχαηλίδης έριξε στα 17,50μ. και φέτος θέλουμε να ξεπεράσει τα 18, που θα τον βοηθήσει να ανέβει ένα επίπεδο ακόμα και να αντιληφθεί ότι πλέον κάνει πρωταθλητισμό και να μπορεί να πει ότι κυνηγάει πράγματα, διεκδικώντας συμμετοχές στο εξωτερικό. Όλα τα παιδιά αυτήν την περίοδο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προετοιμασία και αυτό με ικανοποιεί πάρα πολύ, γιατί έχουν αντιληφθεί όλοι τους ότι αν δεν δουλέψουν δεν θα προχωρήσουν», ήταν η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Σταθελάκου, ο οποίος -θα πρέπει να τονίσουμε- φρόντισε να φτιάξει ό,τι χρειάζεται το «Γήπεδο 4» του ΓΣΠ, για να μπορούν οι αθλητές των ρίψεων να δουλέψουν σωστά. Αν κάνετε μία βόλτα από το ΓΣΠ μπορείτε να διαπιστώσετε τη «μεταμόρφωση» του χωμάτινου γηπέδου, το οποίο είναι πια αρκετά ελκυστικό και για ξένους αθλητές και αθλήτριες. Ήδη στην Κύπρο βρίσκεται η ομάδα του Κωστή Παπαμαρκάκη από τα Χανιά, ενώ τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στην Κύπρο και οι Ούγγροι ρίπτες, μαζί τους και ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής της Βουδαπέστης στη σφυροβολία, Μπέντσε Χάλαζ!

* Να αναφέρουμε ότι, βίντεο με δηλώσεις των Απόστολου Παρέλλη, Αλέξανδρου Πουρσανίδη και Χριστόφορου Γενεθλή υπάρχουν στη σελίδα της ΚΟΕΑΣ στο Facebook, στα οποία μιλούν για την προετοιμασία τους και τους στόχους τους στο 2024.

Print Friendly, PDF & Email
X