Αρχική Ανακοινώσεις Παγκόσμια Ομοσπονδία: «Όχι» σε Ρωσία, Λευκορωσία και σε τρανς αθλήτριες

Παγκόσμια Ομοσπονδία: «Όχι» σε Ρωσία, Λευκορωσία και σε τρανς αθλήτριες

από KOEAS

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, το οποίο συνήλθε επί τριημέρου στο Μονακό, στη 230ή συνεδρίασή του, που αφορούν κυρίως τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την παρουσία στους αγώνες γυναικών διεμφυλικών αθλητριών. Το Συμβούλιο συμφώνησε στην αποκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (RusAF) μετά από επτά χρόνια αναστολής λόγω κατάφωρων θεσμικών παραβιάσεων του ντόπινγκ. Ωστόσο, αθλητές, αξιωματούχοι και βοηθητικό προσωπικό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εξακολουθούν να αποκλείονται από τους αγώνες για το άμεσο μέλλον, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τρανς αθλητών στη γυναικεία κατηγορία, επί του παρόντος δεν γίνεται αποδεκτή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία καθόρισε νέους κανονισμούς, οι οποίοι θα ισχύουν από τις 31 Μαρτίου 2023. Πιο αναλυτικά:

Πρόταση Ειδικής Ομάδας για τη Ρωσία

Το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της «Ειδικής Ομάδας για τη Ρωσία» να αποκατασταθεί η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου, η οποία έχει τιμωρηθεί για επτά χρόνια λόγω ντόπινγκ, αφού πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του σχεδίου αποκατάστασης, το οποίο επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητο έλεγχο. Ωστόσο, η Ρωσική Ομοσπονδία θα κληθεί να συμμορφωθεί με ένα σύνολο 35 Ειδικών Προϋποθέσεων, που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις κατά του ντόπινγκ παραμένουν σε ισχύ και θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτές οι Ειδικές Συνθήκες έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στη Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου να παρακολουθεί, να αξιολογεί, να επικοινωνεί, να καθοδηγεί, να επιβλέπει και να βοηθά τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους εξωτερικούς της ενδιαφερόμενους φορείς, για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν πρακτικές ορθής διακυβέρνησης και να προστατεύουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από εξωτερικές πιέσεις και προσπάθειες να επηρεάσουν ή να ελέγξουν λειτουργία.

Οι Ειδικές Συνθήκες επικεντρώνονται σε τέσσερις τομείς: Οργανωτική χρηστή διακυβέρνηση, προστασία από ακατάλληλη εξωτερική επιρροή και έλεγχο, επιχειρησιακή ικανότητα και ικανότητα (με ιδιαίτερη έμφαση στις ηθικές απαιτήσεις και απαιτήσεις κατά του ντόπινγκ και αλλαγές στις περιφέρειες), και κατανομή προϋπολογισμού και δημοσιονομική διαχείριση. Αυτοί οι Ειδικοί Όροι προορίζονται να εφαρμοστούν για περίοδο τριών ετών, με επανεξέταση στο τέλος αυτής της περιόδου για να καθοριστεί εάν είναι απαραίτητο ή όχι να διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες (όπως είναι ή με παραλλαγές) για περαιτέρω περίοδο. Συνολικά τα 35 ξεχωριστά μέτρα παρακολούθησης και αξιολόγησης των ειδικών όρων καλύπτουν: Οργανωτική διακυβέρνηση, επίβλεψη ηγεσίας του προεδρείου, αντιντόπινγκ, πολιτισμική αλλαγή στις περιφέρειες, εμπλοκή με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους, ηθική, καταπολέμηση της διαφθοράς και κατά των συγκρούσεων συμφερόντων, δημοσιονομική διαχείριση.

Περαιτέρω, η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου, αποφάσισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως ομοσπονδία-μέλος της Κατηγορίας «Α» μετά την επαναφορά της. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να συμμορφώνεται, όχι μόνο με τις γενικές υποχρεώσεις που ισχύουν για όλες τις ομοσπονδίες-μέλη, που ορίζονται στην WA ADR 15.4 αλλά και με τις ειδικές υποχρεώσεις που ισχύουν για τις ομοσπονδίες μέλη της Κατηγορίας «Α», που ορίζονται στην WA ADR 15.5. Αυτές οι ομοσπονδίες υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερες απαιτήσεις δοκιμών.

Ως συνέπεια αυτών των αποφάσεων, το πρόγραμμα «Εξουσιοδοτημένος Ουδέτερος Αθλητής» (ANA) (με το οποίο αγωνίζονταν Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες στις διεθνείς διοργανώσεις) θα διακοπεί και το Συμβούλιο Αναθεώρησης Ντόπινγκ, το οποίο αποφασίζει για τις αιτήσεις ΑΝΑ, θα αποσυρθεί. Η Ειδική Ομάδα για τη Ρωσία, έχοντας ολοκληρώσει το έργο της, θα διαλυθεί και οι δύο διεθνείς εμπειρογνώμονες που την έχουν συμβουλέψει θα αποσυρθούν.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Ρούνε Άντερσεν και τα μέλη της Ειδικής Ομάδας για τη Ρωσία, που παρέμειναν στην πορεία και μας βοήθησαν να επιλύσουμε ένα σημαντικό ζήτημα ακεραιότητας στο άθλημά μας. Ήταν ένα εγχείρημα – μαμούθ εδώ και επτά χρόνια, αλλά η δέσμευση και η επιμέλειά τους έδωσαν στο Συμβούλιο τη σιγουριά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει μεταρρυθμίσει τη δομή και την κουλτούρα της και βρίσκεται τώρα στον σωστό δρόμο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων ντόπινγκ. Είναι σημαντικό η Ρωσική Ομοσπονδία να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου έχει την τεχνογνωσία να παρακολουθεί και να αξιολογεί την κατάσταση στο μέλλον».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε, επίσης, την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο του 2022, να αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, προσωπικό υποστήριξης, αξιωματούχους της Ομοσπονδίας Μελών και αξιωματούχους που είναι πολίτες αυτών των δύο χωρών από όλες τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον. Αυτές οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ αμέσως και περιλαμβάνουν:

Α. Μη φιλοξενία διεθνών ή ευρωπαϊκών αγώνων στίβου, που περιλαμβάνουν World Athletics Series, Continental Tour συναντήσεις και άλλους διεθνείς αγώνες.

Β. Δεν υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής, ομιλίας και/ή ψήφου στις συνεδριάσεις του Κογκρέσου.

Γ. Δεν υπάρχει διαπίστευση για συμμετοχή σε διοργανώσεις World Athletics Series.

Δ. Καμία εμπλοκή του προσωπικού των Ομοσπονδιών – Μελών σε κανένα επίσημο πρόγραμμα ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ή στα επαγγελματικά προγράμματα.

Ε. Αθλητές, Προσωπικό Υποστήριξης Αθλητών, Αξιωματούχοι Ομοσπονδιών Μελών και Αξιωματούχοι που είναι Πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, αποκλείονται από τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον.

Το Συμβούλιο συνιστά στους διοργανωτές των Ντάιαμοντ Λιγκ, των Continental Tour, των Label Races και των διαφόρων άλλων αγώνων να ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση και να αποκλείσουν αθλητές και διαιτητές από τη Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου και την Ομοσπονδία Στίβου της Λευκορωσίας. Το Συμβούλιο συμφώνησε, επίσης, να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας για να συμβουλεύει και να προτείνει στο Συμβούλιο τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για την άρση των περιορισμών σε Αθλητές και Αξιωματούχους από τις Ομοσπονδίες Στίβου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Μιλώντας σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σεμπάστιαν Κόου, ανέφερε: «Όπως σημείωσα την εποχή που θεσπίστηκαν αυτά τα μέτρα πέρυσι, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από χώρες και βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να είναι ο μόνος ειρηνικός τρόπος για να διαταράξει και να απενεργοποιήσει τις τρέχουσες προθέσεις της Ρωσίας και να αποκαταστήσει την ειρήνη. Ο θάνατος και η καταστροφή που είδαμε στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων περίπου 185 αθλητών, έχουν μόνο σκληρύνει την αποφασιστικότητά μου σε αυτό το θέμα. Η ακεραιότητα των μεγάλων διεθνών μας διοργανώσεων έχει ήδη πληγεί σημαντικά από τις ενέργειες των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μέσω των κακουχιών που επιβλήθηκαν στους Ουκρανούς αθλητές και της καταστροφής των αθλητικών συστημάτων της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατιωτικές σχέσεις, δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες».

* Σύμφωνα με το καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, οι Ομοσπονδίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχουν ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου και έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν. Εάν χρειαστεί, το Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου για να εξετάσει αυτή την απάντηση.

Κανονισμοί διεμφυλικών και DSD

Το Συμβούλιο συμφώνησε να επικαιροποιήσει τους κανονισμούς καταλληλότητας για τρανς αθλητές και αθλήτριες με DSD (Differences of Sex Development – διαφορετικότητα ανάπτυξης φύλου) για να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών. Για τους αθλητές DSD, οι νέοι κανονισμοί θα απαιτήσουν από όλους τους σχετικούς αθλητές να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 2,5 nmol/L για τουλάχιστον 24 μήνες, για να αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο στη γυναικεία κατηγορία σε οποιαδήποτε διοργάνωση, όχι μόνο σε αγώνες που ήταν περιορισμένοι (400 μέτρα έως ένα μίλι) σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς. Η αρχή των περιορισμένων εκδηλώσεων έχει αφαιρεθεί από τους κανονισμούς.

Θα εισαχθούν προσωρινές διατάξεις για εκείνους τους σχετικούς αθλητές που ήδη αγωνίζονται σε αγώνες χωρίς περιορισμούς (αποστάσεις κάτω από 400 μέτρα και πάνω από ένα μίλι, συν αγωνίσματα γηπέδου). Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνουν την απαίτηση να καταστείλουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από 2,5 nmol/L για τουλάχιστον έξι μήνες, προτού να είναι επιλέξιμοι να αγωνιστούν ξανά. Η περίοδος των έξι μηνών είναι σύμφωνη με τους προηγούμενους κανονισμούς, οι οποίοι απαιτούσαν έξι μήνες καταστολής της τεστοστερόνης (κάτω από 5 nmol/L) για τους αθλητές με DSD να αγωνιστούν στα περιορισμένα αγωνίσματα. Οι προσωρινές διατάξεις δεν ισχύουν για τα προηγουμένως περιορισμένα αγωνίσματα (400 μέτρα έως ένα μίλι) όπου θα απαιτηθούν δύο χρόνια καταστολής της τεστοστερόνης, προτού ο σχετικός αθλητής είναι κατάλληλος να αγωνιστεί. Οι παρόντες κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 31 Μαρτίου 2023.

Όσον αφορά τους τρανς αθλητές, το Συμβούλιο συμφώνησε να αποκλείσει από τις 31 Μαρτίου 2023 τους τρανσέξουαλ αθλητές, οι οποίοι έχουν περάσει την εφηβεία ως άνδρες, από την παγκόσμια κατάταξη γυναικών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία διεξήγαγε μια περίοδο διαβούλευσης με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων των Ομοσπονδιών-μελών, της Παγκόσμιας Ακαδημίας Προπονητών Στίβου και της Επιτροπής Αθλητών, της ΔΟΕ καθώς και αντιπροσωπευτικών ομάδων τρανσέξουαλ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έγινε προφανές ότι υπήρχε μικρή υποστήριξη εντός του αθλήματος για την επιλογή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους ενδιαφερόμενους, η οποία απαιτούσε από τους τρανς αθλητές να διατηρήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 2,5 nmol/L για 24 μήνες για να είναι επιλέξιμοι να αγωνιστούν διεθνώς στη γυναικεία κατηγορία.

Όσον αφορά τους κανονισμούς DSD, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει περισσότερα από δέκα χρόνια έρευνας και στοιχεία για τα σωματικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε αυτούς τους αθλητές στη γυναικεία κατηγορία. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν τρανς αθλητές που αγωνίζονται διεθνώς στον αθλητισμό και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις για τον αντίκτυπο που θα είχαν αυτοί οι αθλητές στη δικαιοσύνη του γυναικείου ανταγωνισμού στον στίβο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα του γυναικείου ανταγωνισμού πριν από την ένταξη. Ωστόσο, το Συμβούλιο συμφώνησε να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας για 12 μήνες, για να εξετάσει περαιτέρω το θέμα της ένταξης των τρανς. Αυτή η Ομάδα Εργασίας θα περιλαμβάνει έναν ανεξάρτητο πρόεδρο, έως τρία Μέλη του Συμβουλίου, δύο αθλητές από την Επιτροπή Αθλητών, έναν διεμφυλικό αθλητή, τρεις εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Μελών και εκπροσώπους του Τμήματος Υγείας και Επιστήμης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η αποστολή του θα είναι να διαβουλεύεται ειδικά με τρανς αθλητές για να αναζητήσει τις απόψεις τους σχετικά με τους αγώνες στίβου. να επανεξετάσει και/ή να αναθέσει πρόσθετη έρευνα, όπου υπάρχει επί του παρόντος περιορισμένη έρευνα, και να υποβάλει συστάσεις στο Συμβούλιο.

Ο Σεμπάστιαν Κόου ανέφερε σχετικά: «Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από όλα τα άλλα ζητήματα. Σε αυτό θα μας καθοδηγήσει η επιστήμη γύρω από τη φυσική απόδοση και το ανδρικό πλεονέκτημα που αναπόφευκτα θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Καθώς υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, θα αναθεωρήσουμε τη θέση μας, αλλά πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας».

Print Friendly, PDF & Email
X