Αρχική Ανακοινώσεις Πανέτοιμες για τον Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο οι Χαραλάμπους και Χριστοφόρου

Πανέτοιμες για τον Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο οι Χαραλάμπους και Χριστοφόρου

από KOEAS

Με στόχο τη βελτίωση της ατομικής τους επίδοσης και της κατάρριψης του παγκύπριου ρεκόρ, αναχωρούν το πρωί της Τετάρτης (14/10/20) για την πόλη Γκντίνιατης Πολωνίας, οι δύο εκπρόσωποι του κυπριακού στίβου, στον Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο. Η Θάλεια Χαραλάμπους και η Στέλλα Χριστοφόρου δηλώνουν πανέτοιμες για την κούρσα των 21.10 χιλιομέτρων, έχοντας διανύσει το τελευταίο διάστημα με έντονες προπονήσεις στη Λεμεσό. Τα δύο κορίτσια έχουν τέλεια σχέση μεταξύ τους και, παρά το ότι διαθέτουν διαφορετικούς προπονητές, δεν είναι λίγες οι φορές που προπονούνται και τρέχουν μαζί! Άλλωστε, θεωρούν πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, αλλά συναγωνισμός και η μια βοηθά και στηρίζει την άλλη, για να φτάσουν επιτυχώς στους καθημερινούς τους στόχους. Το μεσημέρι της Παρασκευής (9/10/20) βρέθηκαν στα γραφεία της ΚΟΕΑΣ και μιλήσαμε για τον επικείμενο Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο, για το παρελθόν και το μέλλον…

Αρχικά, συζητήσαμε για το παρελθόν τους, αφού τη Στέλλα Χριστοφόρου λίγο – πολύ την γνωρίζουμε, ενώ η Θάλεια Χαραλάμπους μόλις το 2019 άρχισε να τρέχει για την Κύπρο. Η Χαραλάμπους, λοιπόν, γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1989 στο Τζοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από Κύπριο πατέρα (ΌμοδοςΔρούσεια) και Ελλαδίτισσα μητέρα (Λήμνος). Πήγαινε σε Ελληνικό Σχολείο, σπούδασε Αθλητικές Επιστήμες (βιοκινητική), παντρεύτηκε το 2016 με τον Νοτιοαφρικανό Τζόσουα και φέτος έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο (Λεμεσό). Εκεί, γυμνάζεται υπό τις οδηγίες του Πέτρου Θεοδοσίου, έχοντας ταυτόχρονα επαφή με τον προπονητή της στη Νότια Αφρική, ο οποίος της στέλνει και ειδικό πρόγραμμα.

Η Στέλλα Χριστοφόρου, γεννήθηκε στη Λεμεσό, στις 2 Μαρτίου 1992, όμως μεγάλωσε στη Λευκωσία. Από πολύ μικρή μπήκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΚΟΕΑΣ, προπονούμενη με τη Μαριάννα Χαραλάμπους – Καλογήρου και εν συνεχεία με τον Σπύρο Σπύρου. Το 2010 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σπουδάζοντας παιδική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια της Ατλάντα και προπονείτο με τον Πέτρο Κυπριανού. Αφού πήρε και το μάστερ στο Sports Management, βρήκε δουλειά στο αθλητικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Το 2017 παντρεύτηκε τον Αμερικανό στρατιωτικό Άλεκκαι από φέτος τον Ιούνιο επέστρεψε μόνιμα στην Κύπρο και τέθηκε υπό τις οδηγίες του Γιώργου Λουκαΐδη. Θυμίζουμε ότι η Χριστοφόρου είναι η κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια (10:40.79) και άλλων 5 παγκύπριων ρεκόρ σε μικρές ηλικίες, από τα 800μ. μέχρι τα 3.000μ.

Ερ.: Πώς πήγε η προετοιμασία σας, ενόψει του Παγκόσμιου Ημιμαραθωνίου;

Στέλλα και Θάλεια: «Η χρονιά ήταν πολύ ιδιαίτερη, με την πανδημία του κορονοϊού και τις ακυρώσεις αγώνων και ο Παγκόσμιος Ημιμαραθώνιος ήταν μία ευκαιρία και για τις δυο μας να αγωνιστούμε εκτός Κύπρου. Ουσιαστικά ήταν το κίνητρο και για τις δυο να μην σταματήσουμε καθόλου τις προπονήσεις και να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται, για να είμαστε σε φόρμα τώρα τον Οκτώβριο. Η προετοιμασία πήγε τέλεια, είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και αισιοδοξούμε για το καλύτερο».

Ερ.: Πόσο βοηθά η παρουσία τόσο σπουδαίων αθλητριών στον Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο;

Στέλλα και Θάλεια: «Είναι πολύ βοηθητικό γιατί υπάρχουν αθλήτριες με παγκόσμιες επιτυχίες και θα μας βοηθήσουν στο να κάνουμε καλύτερους χρόνους. Θέλουμε να μπούμε δυναμικά στον αγώνα, να μπούμε σε ένα γκρουπ αθλητριών κοντά στις πρώτες και να ακολουθήσουμε τον ρυθμό τους. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος λαμβάνει μέρος σε έναν Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο και θέλουμε να την εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

Ερ.: Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι στην κούρσα;

Στέλλα και Θάλεια: «Σίγουρα το ατομικό ρεκόρ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε τους χρόνους μας και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να καταρρίψουμε και το παγκύπριο ρεκόρ (σ.σ. 1ώρα 16:44, Νταγκμάρα Χάντζλικ, 2017). Να μην ξεχνάμε ότι ο Παγκόσμιος Ημιμαραθώνιος δίνει σημαντικούς πόντους στο ranking της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και θέλουμε να κερδίσουμε όσο περισσότερους γίνεται, αφού μετράνε και στον Μαραθώνιο, για να εξασφαλίσουμε συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις».

Ερ.: Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για το 2021;

Στέλλα Χριστοφόρου: «Για μένα δεν θα τελειώσει στην Πολωνία η φετινή χρονιά, αφού στοχεύω να λάβω μέρος στο διεθνή Μαραθώνιο της Βαλένθια τον Δεκέμβριο. Ουσιαστικά, θα επικεντρωθώ πια στον Μαραθώνιο και με αυτόν τον στόχο θα συνεχίσω τη δουλειά με τον προπονητή μου. Θέλω να τονίσω ότι το 2ώρες 44:49, που έκανα πέρσι στην Ιντιανάπολις ήταν όριο για το Ρίο το 2016, όμως τώρα μόνο με βαθμούς εξασφαλίζεται η συμμετοχή για το Τόκιο και εκεί θα επικεντρωθώ, να μαζεύω βαθμούς για το 2021 και να μπορέσω να πάω στους Ολυμπιακούς».

Θάλεια Χαραλάμπους: «Εγώ δεν έχω τον Μαραθώνιο στις βλέψεις μου, αλλά θα επικεντρωθώ στα 5.000μ., 10.000μ. και Ημιμαραθώνιο. Στόχος μου είναι να βελτιώνομαι σε κάθε αγώνα και να μπορέσω να εκπροσωπήσω επάξια τη χώρα μου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, το οποίο θα φιλοξενήσουμε στη Λευκωσία. Από εκεί και πέρα θα δω τι διοργανώσεις υπάρχουν και πώς θα πάνε τα πράγματα με την πανδημία».

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας στην ανθρωπότητα, όχι μόνο για αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και την ίδια τη ζωή μας, τα δύο κορίτσια δίνουν την ευχάριστη νότα της ζωής. Μπορεί να παλεύουν για να κατακτήσουν τον ίδιο στόχο, όμως, δεν βλέπουν ανταγωνιστικά η μια την άλλη. Αντίθετα, έχουν συνδεθεί τόσο πολύ, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλές αθλήτριες που παρέμειναν στις μεγάλες αποστάσεις. Κι εδώ στάθηκε λίγο η Στέλλα Χριστοφόρου: «Δυστυχώς, στην Κύπρο οι κοπέλες σταματούν να τρέχουν μετά από μια ηλικία, και αφήνουν τον αθλητισμό, αφού επικεντρώνονται περισσότερο στις σπουδές και τη δουλειά τους. Η Θάλεια κι εγώ, με την παραμονή μας στο στίβο και την τοποθέτηση υψηλών στόχων, θέλουμε να ενθαρρύνουμε κι άλλες κοπέλες να συνεχίσουν τον αθλητισμό και μετά τις σπουδές. Οι περισσότερες χρειάζονται να έχουν κίνητρο για να συνεχίσουν, όμως, τι μεγαλύτερο κίνητρο υπάρχει από τον ίδιο τον αθλητισμό»!

Θυμίζουμε, ότι τα δύο κορίτσια έδωσαν μεγάλη μάχη για την πρωτιά στα 5.000μ. των φετινών ΠαγκύπριωνΑγώνων, με τη Θάλεια Χαραλάμπους να κερδίζει στα τελευταία μέτρα σε 16:58.08 και τη Στέλλα Χριστοφόρου να ακολουθεί σε 17:00.99. Το ατομικό ρεκόρ της Χαραλάμπους στον Ημιμαραθώνιο είναι 1ώρα 17:21, που πέτυχε φέτος τον Φεβρουάριο στη Λευκωσία και της Χριστοφόρου, 1ώρα 18:02, που πέτυχε φέτος τον Μάρτιο στο Νάσβιλ. Ο Παγκόσμιος Ημιμαραθώνιος είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 (11:00), και από πλευράς γυναικών έχουν δηλώσει συμμετοχή 126 αθλήτριες από 49 χώρες.

Print Friendly, PDF & Email
X