Άλλη μία χρυσή σελίδα στο βιογραφικό του πρόσθεσε το βράδυ της Κυριακής, 20 Μαρτίου 2022, ο Μίλαν Τράικοβιτς. Τρεις ημέρες μετά τα 30ά γενέθλιά του, μέσα στη γενέτειρά του τη Σερβία, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, στα επτά του χρόνια για να ζήσει πιο ασφαλής στην Κύπρο, ο χαρισματικός πρωταθλητής μας, έφτασε σε ακόμα ένα μεγάλο τελικό στην καριέρα του. Τον δεύτερό του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, έπειτα από αυτόν του 2018 στο Μπέρμιγχαμ. Ο Μίλαν Τράικοβιτς αναδείχθηκε έβδομος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 60μ. με εμπόδια, επιτυχία φανταστική.
Μετά το χάλκινο μετάλλιο του Κυριάκου Ιωάννου στη Βαλένθια το 2008, στο άλμα σε ύψος, η παρουσία του Μίλαν Τράικοβιτς στο Βελιγράδι είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών. Η επίδοση στον τελικό του πρωταθλητή μας ήταν 7.62, που οφείλεται κυρίως στην αργοπορημένη αντίδρασή του από τον βατήρα, αφού είχε τη χειρότερη αντίδραση με 0.207. Η ταχύτητά του και πάλι ήταν εκπληκτική, έκανε την κούρσα όπως έπρεπε, όμως, με τέτοια αντίδραση σε τόσο μικρή απόσταση, ήταν λογικό να μην κάνει χρόνο αντάξιο των εξαιρετικών δυνατοτήτων του. Και το μετάλλιο, δεν είναι υπερβολή, μπορούσε να το κρεμάσει στο λαιμό του, αν είχε καλύτερη εκκίνηση. Ωστόσο, αυτό που πέτυχε στο Βελιγράδι ήταν καταπληκτικό, γιατί είναι μαχητής και ξέρει να… αναδύεται όταν τον θεωρούν «πνιγμένο»…
Ήταν το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης του Μίλαν Τράικοβιτς τα τελευταία πολλά χρόνια και της συνεργασίας του με τον Αντώνη Γιαννουλάκη. Η συνεργασία των δύο ανέδειξε τον Τράικοβιτς 7ο Ολυμπιονίκη στο Ρίο το 2016 στα 110μ. με εμπόδια, 8ο στο Παγκόσμιο Ανοικτού το 2019, Πρωταθλητή Ευρώπης το 2019 στον κλειστό, φιναλίστ στο Παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ το 2018 και άλλες σε πιο μικρές, αλλά όχι αμελητέες διοργανώσεις. Και τώρα ήρθε να προστεθεί η 7η θέση στο Παγκόσμιο Κλειστού του Βελιγραδίου.
* Νικητής στα 60μ. με εμπόδια ήταν ο εντυπωσιακός Αμερικανός Γκραντ Χόλογουεϊ, ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (7.29), με 7.39, δεύτερος ο Γάλλος Πασκάλ Μαρτινό – Λαγκάρντ με 7.50 και τρίτος ο Αμερικανός Τζάρετ Ίτον με 7.53.
* Την Κυριακή (20/3) ο Μίλαν Τράικοβιτς έκανε τρεις κούρσες, μία το πρωί στον πρώτο γύρο, μία το απόγευμα στα ημιτελικά και μία το βράδυ στον μεγάλο τελικό. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε την πορεία του στην ημέρα.
Ο πρωινός πρώτος γύρος…
Στην πρώτη σειρά του πρώτου γύρου μετείχε ο Τράικοβιτς, ο οποίος έφυγε καλά από τον 4ο διάδρομο, όμως χτύπησε δυνατά το δεύτερο και το τρίτο εμπόδιο, όμως έφτασε με ταχύτητα στον τερματισμό, πέφτοντας στη νοητή γραμμή μαζί με τον Ρούμπιν Γουόλτερς. Δυστυχώς, το φώτο – φίνις έδειξε τρίτο τον Καναδό με 7.684 και τον πρωταθλητή μας με 7.688 να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση και να αγωνιά μέχρι το τέλος και των έξι σειρών του πρώτου γύρου. Ευτυχώς, από τις υπόλοιπες σειρές δεν υπήρχαν εκπλήξεις με φοβερούς χρόνους και έτσι ο Τράικοβιτς εξασφάλισε την παρουσία του και στον απογευματινό ημιτελικό, αφού μόνο ο Ισπανός Άσιερ Μαρτίνεθ είχε καλύτερο χρόνο από αυτούς που δεν πέρασαν απευθείας (7.67). Συνολικά, ο Μίλαν Τράικοβιτς, στις πρωινές σειρές κατέγραψε τον 19ο χρόνο με 7.69 από τους 45 συμμετέχοντες.
Ο φανταστικός ημιτελικός…
Το απόγευμα της Κυριακής θα μείνει αξέχαστο στον Μίλαν Τράικοβιτς, στον προπονητή του Αντώνη Γιαννουλάκη, στους φίλους του Μίλαν και στους φίλους του στίβου. Ο Τράικοβιτς τοποθετήθηκε στον πρώτο διάδρομο της πρώτης ημιτελικής σειράς, έχοντας τον πέμπτο καλύτερο χρόνο από τους συμμετέχοντες. Στην εκκίνηση, ο πρωταθλητής μας είχε την προτελευταία αντίδραση, αφού έφυγε από τον βατήρα 0.145 μετά το άκουσμα της πιστολιάς, όμως έκανε σχεδόν την τέλεια κούρσα, περνώντας αέρινα και με ταχύτητα πάνω από όλα τα εμπόδια, για να σκύψει το κεφάλι στον τερματισμό, ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Αμερικανό Τζάρετ Ίτον.
Τρελοί πανηγυρισμοί στο στάδιο από τον Μίλαν Τράικοβιτς και την οικογένειά του στη Σερβία, που παρουσιάστηκε σύσσωμη στη «Σταρκ Αρίνα», όταν φάνηκε στον φωτεινό πίνακα η δεύτερη θέση με 7.53, που του έδωσε την απευθείας πρόκριση για τον τελικό! Η καλύτερη επίδοση του πρωταθλητή μας, μετά το 7.51 που πέτυχε στα ημιτελικά του Παγκόσμιου του Μπέρμιγχαμ το 2018 και το 7.52 το 2019 στο Ντίσελντορφ. Το μεγάλο του όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα περίπου δύο ώρες αργότερα, να συμμετάσχει, δηλαδή, στον τελικό των 60μ. με εμπόδια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φιλοξενεί η ιδιαίτερη πατρίδα του η Σερβία. Έτσι, μετά τον τελικό στο Παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ το 2018, όταν και έκανε άκυρη εκκίνηση, μετά τον τελικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019 στη Γλασκώβη, όπου αναδείχθηκε ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ο Μίλαν Τράικοβιτς αποδεικνύει ότι βρίσκεται στους κορυφαίους των 60μ. με εμπόδια στον κόσμο, με δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στον τελικό σε Παγκόσμιο Κλειστού.
Οι απογευματινές ημιτελικές σειρές είχαν εντυπωσιακά, αλλά και περίεργα πράγματα. Πέραν, από την τεράστια επιτυχία του Μίλαν Τράικοβιτς, ήρθε ο σούπερ Γκραντ Χόλογουεϊ να ισοφαρίσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, τρέχοντας στη δεύτερη σειρά σε 7.29! Το μεγάλο μπέρδεμα έγινε για την 8η θέση του τελικού, αφού δύο αθλητές είχαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο στα ημιτελικά, τρέχοντας σε διαφορετικές σειρές. Ο Βρετανός Ντέιβιντ Κινγκ και ο Ιάπωνας Σιουσέι Νομότο καταγράφηκαν από το φώτο φίνις με 7.565 και οι διοργανωτές έψαχναν τα βιβλία για να δουν τι πρέπει να κάνουν, αφού το στάδιο έχει μόνο οκτώ κεντρικούς διαδρόμους. Έπειτα από αρκετή ώρα αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση, στην παρουσία και των δύο αθλητών, με τον Βρετανό Κινγκ να είναι ο τυχερός και τον Ιάπωνα Νομότο να αποχωρεί δακρυσμένος από την αίθουσα!!!
Ο μεγάλος τελικός, στις 20:25 το βράδυ και η 7η θέση σφράγισε μία εκπληκτική ημέρα για τον Μίλαν Τράικοβιτς, ο οποίος δείχνει ορεξάτος για να μπορέσει να εξασφαλίσει το επόμενο διάστημα τα όρια για το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, στα 110μ. με εμπόδια.