Αρχική Ανακοινώσεις Περικλής Μάρκαρης: «Ν’ ανοίξουν τα στάδια για όλους τους αθλητές των εθνικών ομάδων»

Περικλής Μάρκαρης: «Ν’ ανοίξουν τα στάδια για όλους τους αθλητές των εθνικών ομάδων»

από KOEAS

Φιλοξενούμενος στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA Cyprus» και στην εκπομπή «ALPHA Ενημέρωση», ήταν το μεσημέρι της Τετάρτης (20/1/21) ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Μάρκαρης. Απαντώντας στις ερωτήσεις των Ιάκωβου Ιακώβου και Νικόλα Ζαννέτου, ο κ. Μάρκαρης επανέλαβε τις θέσεις της ΚΟΕΑΣ, όπως ανοίξουν τα στάδια για τους αθλητές των εθνικών μας ομάδων, για να μπορούν να γυμναστούν οι αθλητές μας, οι οποίοι ξέρουν να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και βέβαια ξέρουν να κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Σε γενικές γραμμές, οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΚΟΕΑΣ ήταν οι ακόλουθες; «Είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι με αυτό που συμβαίνει. Το Υπουργείο Υγείας επιτρέπει μόνο προπόνηση στους αθλητές της Ολυμπιακής και προ-ολυμπιακής ομάδας. Το διάταγμα έχει φέρει μία δυσμενή διάκριση σε βάρος των ατομικών αθλημάτων, που μόνο στην Κύπρο συμβαίνει, όπως διαπίστωσα σε συνομιλίες μου με συναδέλφους άλλων χωρών. Αυτό που ζητούμε είναι το αυτονόητο, να επιτραπεί στα ατομικά αθλήματα να επιστρέψουν στα στάδια για προπονήσεις. Ήδη η ζημιά έχει γίνει, αφού εδώ και 10 ημέρες οι αθλητές μας είναι εκτός σταδίου, με την αποχή να έχει καταστροφικές συνέπειες για την προετοιμασία τους και την προσφορά τους στις εθνικές ομάδες.

»Δυστυχώς, έχει γίνει λανθασμένη επεξήγηση στο διάταγμα, με τους όρους επαγγελματικός και ερασιτεχνικός αθλητισμός. Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας αθλητής πρέπει να ξεκινήσει από ερασιτέχνης και δεν καθορίζεται πουθενά στην κυπριακή νομοθεσία τι σημαίνει επαγγελματίας αθλητής και τι ερασιτέχνης. Αυτό που ζητούμε είναι η άμεση επιστροφή των αθλητών των εθνικών μας ομάδων στα στάδια κι ελπίζω ότι στο νέο διάταγμα θα υπάρχει αυτή η πρόνοια, για να μπορέσουν οι αθλητές μας να ξαναμπούν στα στάδια και να συνεχίσουν την προετοιμασία τους σε μια απαιτητική χρονιά που έχουμε μπροστά μας, ιδιαίτερα στο άθλημα του στίβου»

Καλλένου; «Αισθανόμαστε αδικημένοι»

Στην ίδια εκπομπή, φιλοξενήθηκε προηγουμένως και η πρωταθλήτριά μας στο άλμα σε ύψος Λεοντία Καλλένου, η οποία είναι από τις αθλήτριες οι οποίες δεν μπορούν να προπονηθούν στο γήπεδο αυτό το διάστημα. Αθλήτρια η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 στο άλμα σε ύψος. Ανάμεσα σε άλλα η Λεοντία Καλλένου ανέφερε: «Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη μοίρα και θέλουμε να ρωτήσουμε τους αρμοδίους για ποιο λόγο δεν μπορούν όλοι οι αθλητές του στίβου των εθνικών ομάδων να προπονούνται, από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα 10 πολύ μεγάλα στάδια, στα οποία μπορούμε άνετα να τηρούσε τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας. Εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας στο θέμα της υγείας, όμως υπάρχουν λύσεις. Έχω μιλήσει προσωπικά και με συναθλητές μου στο εξωτερικό, οι οποίοι μπορούν όχι μόνο να προπονούνται, αλλά λαμβάνουν μέρος και σε αγώνες κλειστού στίβου. Τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας αύριο θα κληθούν να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας και σήμερα βρίσκονται έξω από τα στάδια. Πώς δίνουμε κίνητρο να συνεχίσουν στο στίβο, όταν οι πόρτες είναι κλειστές. Όσο οι αθλητές βρίσκονται έξω από τα στάδια, ο αθλητισμός θα συνεχίσει να πλήττεται ανεπανόρθωτα. Με μεγάλη μου λύπη βλέπω ότι υπάρχουν διακρίσεις και οι αθλητές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και χάνουμε πολύ σημαντικές ημέρες στην προετοιμασία μας, όμως έστω και τώρα καλούμε τους αρμόδιους να μας επιτρέψουν την επιστροφή στα στάδια για την προετοιμασία μας».

Print Friendly, PDF & Email
X