Αρχική Ανακοινώσεις Περικλής Μάρκαρης: «Η οικογένεια του στίβου νιώθει υπερήφανη»

Περικλής Μάρκαρης: «Η οικογένεια του στίβου νιώθει υπερήφανη»

από KOEAS

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περικλής Μάρκαρης, παρουσίασε τον απολογισμό του για τη χρονιά που φεύγει, με τα ακόλουθα λόγια:

«Για ακόμη μια χρονιά, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε το 2022, η Ομοσπονδία μας πορεύθηκε με σταθερότητα, σοβαρότητα, συνεργασία και ενότητα διατηρώντας παράλληλα ψηλά τη σημαία και το φρόνημα του κυπριακού αθλητισμού. Με το πέρας μιας σημαντικής αγωνιστικής χρονιάς, η μεγάλη οικογένεια του κυπριακού στίβου δικαιούται να νιώθει υπερήφανη για τη φετινή πορεία του αθλήματος. Βασικός, βραχυπρόθεσμος στόχος στην αρχή του έτους, ήταν η δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων και συνθηκών προετοιμασίας για μια σημαντική χρονιά, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, Τριεθνή Συνάντηση K20 και το πρώτο Διεθνές Μίτινγκ Στίβου στην Κύπρο, ΑΜΚΕ Στίβου, Μεσογειακούς Αγώνες, Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου! Ο γεμάτος εγχώριος αγωνιστικός προγραμματισμός και το πλούσιο διεθνές καλεντάρι στίβου 2022, προσέδωσαν αγωνιστικό κίνητρο και ευγενείς στόχους στους φιλόδοξους αθλητές και προπονητές του κλασσικού αθλητισμού. Ο προγραμματισμός απέδωσε. Τα αγωνιστικά αποτελέσματα της χρονιάς ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικά.

Η απουσία εγκαταστάσεων κλειστού στίβου στη χώρα μας, η κακή κατάσταση των πλείστων αγωνιστικών χώρων και τα εμπόδια που επεφύλασσε η πανδημία, δεν στάθηκαν αρκετά για να αναχαιτίσουν την πορεία προόδου πολυάριθμων αθλητών και αθλητριών μας, εκτός συνόρων στον κλειστό στίβο.  Οι ψηλές επιδόσεις και επιτυχίες στο Πανελλήνιο και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, σε σημαντικά Ευρωπαϊκά μίτινγκ και στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και η  συμμετοχή τριών αθλητών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, έστειλαν τα πρώτα μηνύματα για τη συνέχεια. Η παρουσία του Μίλαν Τράικοβιτς σε έναν ακόμη τελικό κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, ανέβασε τον κυπριακό αθλητισμό στο παγκόσμιο στερέωμα και αποτέλεσε την κορύφωση και το επιστέγασμα μιας πετυχημένης σεζόν κλειστού στίβου.

Ο εμπλουτισμός του εγχώριου αγωνιστικού προγραμματισμού της ΚΟΕΑΣ, με τη διοργάνωση του χειμερινού πρωταθλήματος ρίψεων, της Παγκύπριας Ημερίδας 25ης Μαρτίου και των Λανιτείων, έτυχε θετικής αντιμετώπισης και αξιοποίησης από μεγάλη μερίδα αθλητών και αθλητριών. Τα αγωνιστικά συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί κρίθηκαν ως θετικά και χρήσιμα για τη συνέχεια. Το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου 2022 ήταν υπερπλήρες από αθλητική δραστηριότητα και επιτυχίες για τον κυπριακό στίβο. Αρχή έγινε με την άρτια διοργάνωση στην Κύπρο από την ΚΟΕΑΣ, της τριεθνούς αθλητικής συνάντησης Εφήβων – Νεανίδων, στην οποία η εθνική μας ομάδα επικράτησε των αντίστοιχων του Ισραήλ και της Ρουμανίας.

Το διεθνές μας μίτινγκ

Στη συνέχεια διοργανώσαμε επιτυχώς το πρώτο διεθνές μίτινγκ στίβου στην Κύπρο, το οποίο αποτέλεσε μέρος του Continental Tour της World Athletics, προσέλκυσε πλειάδα πρωτοκλασάτων αθλητών από το εξωτερικό για να αγωνιστούν και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού που κατέκλυσε, για πρώτη φορά στα στιβικά δρώμενα, τη δυτική εξέδρα του Τσιρείου Σταδίου. Οι φίλαθλοι που δεν κατάφεραν να βρεθούν στο στάδιο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μίτινγκ σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το ΡΙΚ. Η προβολή του αθλήματος εξαιτίας της διοργάνωσης του πρώτου διεθνούς μίτινγκ στίβου στην Κύπρο, ήταν ευρύτατη και ανεπανάληπτη και τα οφέλη ανεκτίμητα. Κατά συνέπεια, δρομολογήσαμε τη διοργάνωση, εκ νέου, ενός αναβαθμισμένου διεθνούς μίτινγκ εντός του 2023. Σύμμαχος της ΚΟΕΑΣ σε αυτή την προσπάθεια είναι οι Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια Ομοσπονδία, οι οποίες έχουν πλέον κατατάξει την διοργάνωση στα Χάλκινα Μίτινγκ του Continental Tour. Αυτή η διοργάνωση προσδίδει κίνητρο στους αθλητές και στις αθλήτριες μας να  προετοιμαστούν κατάλληλα και να προσπαθήσουν, στο πλαίσιο του Ευ Αγωνίζεσθαι, να συγκεντρώσουν βαθμούς, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη της World Athletics. Η στήριξη του ΚΟΑ στην προσπάθεια της ΚΟΕΑΣ για τη διοργάνωση του διεθνούς μίτινγκ είναι υπαρκτή, αλλά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και χρήζει σημαντικής αναθεώρησης, ενώ το πρόγραμμά μας για εξεύρεση χορηγών και συνεργατών αποδίδει. Παρά τις προκλήσεις και μερικά τεχνικά σημεία που χρήζουν βελτίωσης, η πρώτη διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία, η οποία οφείλεται στην εργατικότητα και αγαστή συνεργασία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβούλιου, του Γενικού Διευθυντή, του προσωπικού της ΚΟΕΑΣ, των εθελοντών, των  κριτών, των συνεργατών και των χορηγών μας.

Η πρωτιά της Κύπρου στο 3ο Πρωτάθλημα ΑΜΚΕ Στίβου που πραγματοποιήθηκε στην Μάλτα, με τη συμμετοχή αρκετών νέων αθλητών, στην παρουσία του Προέδρου του ΚΟΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, αποτέλεσαν πολύ θετική ένδειξη για την ποιότητα της δουλειάς που διενεργείται και το βάθος του αθλήματος του στίβου στη χώρα μας. Το φετινό Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών ήταν δικαιωματικά αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου τέως προέδρου της ΚΟΕ Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπήρξε πρωταθλητής, προπονητής, έφορος και διοικητικός παράγοντας του ΓΣΠ και της ΚΟΕΑΣ.

Οι επιτυχίες της νέας γενιάς

Η φετινή χρονιά θα μείνει όμως στην ιστορία για τις διεθνείς επιτυχίες της νέας γενιάς των αθλητών και αθλητριών στίβου, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αποσπώντας την προσοχή, τον έπαινο και το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αθλητικής κοινότητας. Τα 18 μετάλλια στους πανελλήνιους αγώνες και τα 7 μετάλλια στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα αποτέλεσαν την εντυπωσιακή αρχή. Η κορύφωση όμως της διαπρεπούς εμφάνισης της νέας φουρνιάς των αθλητών μας έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ. Τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων δυο χρυσά, 8 συνολικά παρουσίες σε τελικούς και δέκατη θέση στον πίνακα των μεταλλίων, αποτελούν αξιοζήλευτα, ίσως ανεπανάληπτα στατιστικά. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να επιλέξει τους κορυφαίους σφυροβόλους φέτος στον κόσμο Κ18, Ιωσήφ Κεσίδη και Βαλεντίνα Σάββα, ανάμεσα στους ανερχόμενους αστέρες του αθλήματος, αποτελεί διεθνή αναγνώριση και τιμή για τους ίδιους, τους προπονητές τους και την Κύπρο μας. Ανάλογη ήταν και η εμφάνιση της Κύπρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, με το μετάλλιο του Ιωσήφ Κεσίδη και την παρουσία της Βαλεντίνας Σάββα, του Ελευθέριου Κοντονικόλα και του Γρηγόρη Νικολάου στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, να ανεβάζουν τη μικρή μας Κύπρο στην 29 θέση, σε σύνολο 215 χωρών που έλαβαν μέρος.

Οι επιτυχίες του κυπριακού στίβου βεβαίως συνεχίστηκαν με το ρεκόρ συγκομιδής έξι μεταλλίων στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλγερίας και με τα παλληκαρήσια μετάλλια στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες και στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας. Σε μια εξαιρετικά απαιτητική και επίπονη χρονιά, ή μικρή Κύπρος έκανε αισθητή την παρουσία της σε όλες τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών, στο οποίο εκπροσωπηθήκαμε επάξια, από τους Απόστολο Παρέλλη στη δισκοβολία, Μίλαν Τράικοβιτς στα 110μ. εμπόδια και τις δίδυμες αδελφές Ολίβια και Φίλιππα Φωτοπούλου στα 200μ. και στο μήκος, αντίστοιχα. Οι αθλητές και οι προπονητές μας είναι πραγματικά αξιέπαινοι για το επίπεδο και τα αποτελέσματα τους, τα οποία δυστυχώς δεν συνάδουν με το επίπεδο και την γενική εικόνα των αγωνιστικών χώρων και εγκαταστάσεων του στίβου στη χώρα μας.

Η ανεπάρκεια των αγωνιστικών χώρων

Λόγω της ανεπάρκειας των αγωνιστικών χώρων, σχεδόν όλες οι διοργανώσεις στίβου πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Λεμεσό. Η απουσία από πλευράς της πολιτείας, ολοκληρωμένης πολιτικής για συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών χώρων έχει προκαλέσει συσσωρευμένα και διαχρονικά προβλήματα. Πώς μπορούμε να ελπίζουμε στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου και στην περαιτέρω αναβάθμιση του κλασσικού αθλητισμού στον τόπο μας, αν δεν έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις; Κατόπιν αιτήματος της ΚΟΕΑΣ, πραγματοποιήθηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, ειδική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία λήφθηκαν οι επιβεβλημένες αποφάσεις για αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ταρτάν του Εθνικού Σταδίου Στίβου (ΕΣΣ) στο ΓΣΠ, του Σταδίου Στέλιος Κυριακίδης και του ΓΣΖ. Η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του ταρτάν του Εθνικού Σταδίου Στίβου στο ΓΣΠ, τον περασμένο Οκτώβριο, σηματοδότησε την υλοποίηση ενός στρατηγικού μας στόχου, χαροποιώντας τον κόσμο του αθλήματος. Αναμένουμε βεβαίως ότι ο ΚΟΑ, χωρίς άλλη καθυστέρηση, θα προχωρήσει σε ανάθεση της αντίστοιχης εργασίας για το Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης και ότι σύντομα θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τα έργα ανακατασκευής του αγωνιστικού χώρου του ΓΣΖ.

Η απρόσκοπτη υλοποίηση ολόκληρου του προγραμματισμού, που ορθά αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε επίσημα από την πολιτεία και τον ΚΟΑ, είναι αδιαπραγμάτευτη. Καμία περαιτέρω καθυστέρηση δεν χωράει για κανένα στάδιο στίβου. Το οφείλουμε στους πρωταθλητές που μας κάνουν συνεχώς περήφανους, αλλά και στη νέα γενιά των αθλητών. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τουλάχιστον τις απολύτως απαραίτητες εγκαταστάσεις, ενός αθλήματος που διαχρονικά αποτελεί την αιχμή του δόρατος και τη ραχοκοκαλιά του κυπριακού αθλητισμού. Πέραν της αναντίλεκτης λειτουργικής ανάγκης για χρήση από τους αθλητές και τις αθλήτριες των Γυμναστικών μας Συλλόγων, στάδια στίβου με σύγχρονες προδιαγραφές και επαρκή εξοπλισμό, θα προσελκύσουν ξανά στο νησί μας μεγάλους ξένους αθλητές για προπονητικές προετοιμασίες και θα διευκολύνουν την υλοποίηση του οράματος μας για διεξαγωγή νεών, σημαντικών διεθνών διοργανώσεων στην Κύπρο.

Επαναφορά παγκύπριων αγώνων στα δημοτικά

Μέγας και ευγενής στόχος όλων μας, Ομοσπονδίας και Γυμναστικών Συλλόγων, πρέπει να είναι η αύξηση των παιδιών που ασχολούνται με το υπέροχο άθλημα του στίβου από νεαρή ηλικία, ένας στόχος απολύτως συμβατός με την πολιτική κάθε Κυβέρνησης για δημιουργία συνθηκών υγείας και ασφάλειας για όλους, αλλά πρωτίστως για τα παιδιά μας. Η ορθή και έγκαιρη ενασχόληση με τον κλασσικό αθλητισμό επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα για τη νεολαία και την κοινωνία ευρύτερα, θεμελιώνοντας ταυτόχρονα το μέλλον του αθλητισμού στον τόπο μας. Πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι με τη συμβολή του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έγινε φέτος εφικτή, μετά από διακοπή δυο ετών ένεκα της πανδημίας, η επιβεβλημένη επιτόπου επιλογή ταλέντων στα δημοτικά σχολεία.

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Ομοσπονδίας, έχουμε επανειλημμένως και επισήμως ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς, την επαναφορά των σχολικών αγώνων στίβου στη δημοτική εκπαίδευση. Στη πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη που σηματοδότησε την έναρξη της χορηγικής συνεργασίας της ΚΟΕΑΣ με την εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης, αναφορικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ομοσπονδίας, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας εξήγγειλε την επαναφορά των σχολικών αγώνων στίβου δημοτικής εκπαίδευσης εντός του 2023, σε συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ. Παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις, ευελπιστούμε ότι οι  εκπαιδευτικοί, αναλογιζόμενοι το όφελος για την παιδεία, τον αθλητισμό και την νεολαία,  θα στηρίξουν αυτή τη απόφαση.  Παράλληλα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υλοποίηση της εν λόγω εξαγγελίας θα τύχει καθολικής υποστήριξης από τους συντελεστές του αθλήματος και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ΚΟΕΑΣ και των Γυμναστικών Συλλόγων για την καλλιέργεια του στίβου, αποδίδοντας καρπούς, για τους οποίους θα είμαστε όλοι περήφανοι.

Επιβεβλημένη η οικονομική ενίσχυση

Το πάγιο αίτημα της ΚΟΕΑΣ για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τον κλασσικό αθλητισμό, σε επίπεδα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες, ευρύτερες ανάγκες του αθλήματος, εξακολουθεί να υφίσταται. Η ανοδική πορεία του στίβου δημιουργεί μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες και υποχρεώσεις. Ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος μετάβασης στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα πρόκρισης σε μεγάλες διοργανώσεις που εφάρμοσε η World Athletics, στο οποίο η παγκόσμια κατάταξη ενέχει ουσιαστική σημασία, επιφέρει διευρυμένες οικονομικές υποχρεώσεις. Ο βαθμός δυσκολίας της πρόκρισης σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έχει πλέον αυξηθεί, ειδικά όσο αφορά αθλητές και αθλήτριες μικρών κρατών. Επιβάλλεται πλέον για τους κορυφαίους αθλητές μας η επαγγελματική ενασχόληση με τον στίβο και η συμμετοχή σε επιλεγμένα διεθνή πρωταθλήματα και μίτινγκ. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς στη νέα τάξη πραγμάτων. Καταβάλλουμε επίμονη προσπάθεια και αναμένουμε ότι ο ΚΟΑ θα εγκρίνει στο τέλος της χρονιάς, συμπληρωματική επιχορήγηση για το 2022, στη βάση σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος που υποβάλαμε. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες για τον κυπριακό αθλητισμό θα είναι οδυνηρές.

Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας, τον ΚΟΑ, την ΚΟΕ, τους χορηγούς μας, νέους και διαχρονικούς και τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν και προβάλουν το αγαπημένο μας άθλημα. Απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον καθένα από εσάς ξεχωριστά, αγαπητά μέλη της Γενικής Συνέλευσης, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλετε την Ομοσπονδία και μένα προσωπικά, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η υλοποίηση του έργου και του οράματός μας. Τέλος, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής κ. Αντώνη Γεωργαλλίδη και το προσωπικό της Ομοσπονδίας για τη στενή και άρτια συνεργασία.

Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος».

Print Friendly, PDF & Email
X